Την συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο ΠΣΑΚ τη Δευτέρα με κεντρικό θέμα την «Παράλληλη Εκπαίδευση Αθλητών: Παράθυρο στο μέλλον» τίμησαν αρκετά πρόσωπα του ελληνικού αθλητισμού.

Την συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο ΠΣΑΚ τη Δευτέρα με κεντρικό θέμα την «Παράλληλη Εκπαίδευση Αθλητών: Παράθυρο στο μέλλον» τίμησαν αρκετά πρόσωπα του ελληνικού αθλητισμού.

Στην εκδήλωση που διεξήχθη στο Συνεδριακό Κέντρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής παρευρέθησαν ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Δημήτρης Χατζημιχάλης, ο σύμβουλος διοίκησης της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Διονύσης Γάγγας, ο πρόεδρος της ΔΕΑΒ Γιάννης Φωτόπουλος, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Βαγγέλης Γείτονας, ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς Κώστας Κεχαγιάς, ο σύμβουλος εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας Στέλιος Δασκαλάκης, η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του ΠΣΑΠ Μαρία Τσιγγώνη και ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΑΠ Βασίλης Μινούδης.
 
Όπως ανακοίνωσε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητών Καλαθοσφαίρισης συζητήθηκαν τα εξής θέματα:

1. «Αναγκαιότητα Εκπαίδευσης των Αθλητών» από τον Αναπληρωτή Καθηγητή των ΤΕΦΑΑ Δημήτρη Γαργαλιάνο.

2. Τα αποτελέσματα Έρευνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Καλαθοσφαιριστών (UBE) με θέμα: «Εργασιακές Συνθήκες Ευρωπαίων Επαγγελματιών Καλαθοσφαιριστών», από τον Νομικό Σύμβουλο του ΠΣΑΚ, Γιάννης Ζαφειρόπουλο.

3. Τα αποτελέσματα Έρευνας της ALCO με θέμα: «Εκπαίδευση – επιμόρφωση αθλητών», από τον Διευθύνων Σύμβουλο της ALCO, Κώστας Παναγόπουλο.

4. Οι ενέργειες και οι πρωτοβουλίες του ΠΣΑΚ σε θέματα εκπαίδευσης & επιμόρφωσης, από τον πρόεδρο του Συνδέσμου, Γιώργο Παυλίδη.

Όσον αφορά στην πρωτοβουλία του ΠΣΑΚ, ο Δημήτρης Χατζημιχάλης τόνισε ότι «εκ μέρους της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, θα ήθελα να χαιρετίσω την εκδήλωση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αμειβομένων Καλαθοσφαιριστών, που με χαρά μας φιλοξενούμε σήμερα στους χώρους της ΕΟΕ, και περιλαμβάνει πολύ ενδιαφέροντα θέματα και έγκριτους εισηγητές.

Το ζήτημα της εκπαίδευσης και επιμόρφωσης των αθλητών είναι καίριο και παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον, ιδίως για το άθλημα του μπάσκετ που -όπως όλοι γνωρίζουμε- είναι πολύ αγαπητό στη χώρα μας, σε μικρούς και μεγάλους. Το μπάσκετ είναι ένα άθλημα που μάς έχει προσφέρει κατά καιρούς πολύ μεγάλες χαρές, με πιο πρόσφατη βέβαια την επιτυχή ελληνική εκπροσώπηση στο ευρωμπάσκετ της Λιθουανίας, που μας γέμισε αισιοδοξία για το μέλλον της Εθνικής μας ομάδας, εξασφαλίζοντάς μας παράλληλα και τη συμμετοχή της χώρας μας στο προολυμπιακό τουρνουά του 2012. Λόγω δε ακριβώς της δημοφιλίας αυτής του αθλήματος, οι μπασκετμπολίστες της χώρας μας επιβάλλεται να συνεχίσουν να λειτουργούν ως θετικά πρότυπα -ιδίως για τους νέους- και σε αυτό πιστεύω ότι η συνεχής επιμόρφωση και εκπαίδευσή τους μπορεί να προσφέρει τα μέγιστα.

Τα επιμέρους θέματα της σημερινής εκδήλωσης (όπως η αναγκαιότητα εκπαίδευσης και επιμόρφωσης των αθλητών, οι ενέργειες και πρωτοβουλίες που αναπτύσσει σχετικά ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Καλαθοσφαιριστών, αλλά και οι εργασιακές συνθήκες των επαγγελματιών καλαθοσφαιριστών στην υπόλοιπη Ευρώπη) καταδεικνύουν ότι οι μπασκετμπολίστες δείχνουν -μέσω του συλλόγου τους- ειλικρινές ενδιαφέρον για τη γενικότερη ανύψωση του επιπέδου του αθλήματος στη χώρα μας. Είμαι βέβαιος ότι οι κ. εισηγητές, που ο καθένας τους έχει πολύ σημαντική πορεία στον χώρο του, έχουν να μας παρουσιάσουν πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για τα θέματα αυτά, και περιμένω να ακούσω με ενδιαφέρον τις ιδέες και τις προτάσεις τους.

Ένα άλλο πολύ σημαντικό στοιχείο είναι ότι μέσω της εκπαίδευσης και της επιμόρφωσής τους, οι καλαθοσφαιριστές δεν βελτιώνουν μόνο το επίπεδό τους ως αθλητές, αλλά μπορούν περαιτέρω να διευρύνουν τον μελλοντικό επαγγελματικό τους ορίζοντα, προκειμένου να είναι καταρτισμένοι και έτοιμοι να συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και να είναι χρήσιμοι και δημιουργικοί και μετά τη λήξη της αγωνιστικής τους σταδιοδρομίας, η οποία εκ των πραγμάτων έρχεται γι’ αυτούς σε πολύ νεαρή ηλικία.

Η σημερινή πρωτοβουλία του Συνδέσμου Αμειβομένων Καλαθοσφαιριστών είμαι βέβαιος ότι θα αποτελέσει παράδειγμα και θα ευαισθητοποιήσει τους αθλητές και άλλων αθλημάτων, αλλά και τους συλλόγους τους, ώστε να αναπτύξουν και αυτοί αντίστοιχες δράσεις στα θέματα της εκπαίδευσης και της επιμόρφωσής τους. Μια τέτοια διαδικασία, μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει τόσο για τους ίδιους τους αθλητές όσο και γενικότερα για τον ελληνικό αθλητισμό, και εμείς ως Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή είμαστε στη διάθεσή σας για να προσφέρουμε τη συνεργασία μας με όποιο τρόπο μπορούμε στα θέματα αυτά».

Από την πλευρά του, ο Διονύσης Γάγγας είπε: «Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία. Είναι σημαντικό. Είναι ένα σχέδιο που έχει δυο πτυχές, ένα όνειρο που μπορεί να το δει κανείς αισιόδοξα ή, κι απαισιόδοξα. Εμείς σαν ακαδημία με την δική σας ώθηση ν’ ανάψουμε την φλόγα που έχετε και αθλητής να φτάσει κοντά στην μόρφωση, επιμόρφωση ή εκπαίδευση. Είμαστε στην διάθεση σας οι χώροι μας είναι δικοί σας, Οι δικές μας εμπειρίες είναι δικές σας, χρησιμοποιήστε τις για να μπορέσετε να φτάσετε στον επιθυμητό στόχο. Σας εύχομαι κάθε επιτυχία και επιτέλους κάνετε στην Ελλάδα αυτό που εμείς σαν Διεθνής Ολυμπιακής Ακαδημία είχαμε συζητήσει πριν από δυο χρόνια».

Ο Κώστας Κεχαγιάς δήλωσε: «Θέλω να μεταφέρω τον χαιρετισμό του Φώτη Κουβέλη του Προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς. Το πτυχίο είναι ένα δακτυλίδι που το φοράς για πάντα. Εκείνο που ήθελα να πω είναι ότι στον ελληνικό αθλητισμό, υπάρχουν πολλά προβλήματα γιατί δεν υπάρχει δημοκρατία. Το πλαίσιο στο οποίο λειτουργεί ο αθλητισμός είναι αρρωστημένο. Κάποιοι θέλουν να έχουν τον ελληνικό αθλητισμό μικρομάγαζο και θέλουν να το ελέγχουν. Σας ευχαριστώ που μου δώσατε τον λόγο και συγχαρητήρια στην αξιόλογη προσπάθεια που κάνετε».

Το λόγο πήρε και ο Βασίλης Μινούδης, τονίζοντας πως «εκ μέρους του προέδρου του ΠΑΣΑΠ Σάκη Ψάρα, θα ήθελα να συγχαρώ τον ΠΣΑΚ για την πρωτοβουλία του. Ο αθλητισμός αντιμετωπίζεται ως πρόβλημα στη χώρα μας, οπότε αποτελεί χρέος των αθλητών να βρουν εναλλακτικές λύσεις. Τα νούμερα αποδεικνύουν τα κοινά προβλήματα όλων των αθλητών και μας κάνει να βρούμε τους τρόπους για το πως μπορούμε να βρούμε λύση. Εμείς ως βόλει σκοπέυουμε να γίνουμε ο δεύτερος φορέας που θα εντάξει στην καθημερινότητα του, το κομμάτι της εκπαίδευσης. Ήδη συνεργαζόμαστε με τον ΠΣΑΚ και θέλουμε να συμμετέχουμε στα σεμινάρια και έχει επιμεληθεί. Το σχέδιο μας δίνει την ευκαιρία να είμαστε όλοι μαζί και να συνεργαστούμε, ωστόσο χρειαζόμαστε την Πολιτεία, της οποίας ζητούμε την στήριξη, ώστε να δημιουργήσουμε προγράμματα επιμόρφωσης και εκπαίδευσης των αθλητών. Δηλώνουμε σύμμαχοι για τον ενιαίου φορέα των αθλητών και ελπίζω να δούμε του χρόνου περήφανοι τα αποτελέσματα της προσπάθειας μας».

Τη στήριξη της στην προσπάθεια εξέφρασε και η Μαρία Τσιγγώνη: «Εμείς όταν επικοινωνήσαμε με τον ΠΣΑΚ για το θέμα της εκπαίδευσης, ήμασταν θετικοί καθώς είχαμε προσπαθήσει πολλά χρόνια προς αυτή την κατεύθυνση.
Να συνεχίσουμε όλοι μαζί. Ξεκίνησαν φέτος τα πρώτα μαθήματα με την online ακαδημία. Τώρα μπορούν οι αθλητές μέσω ίντερνετ να παρακολουθήσουν κάποια μαθήματα, μετά από συμφωνία με Πανεπιστήμιο της Δανίας. Ελπίζουμε τα 250 άτομα που ξεκίνησαν αυτή την προσπάθεια να πάρουν το πτυχίο τους και να ακολουθήσουν ακόμη περισσότεροι μετά καθώς οι «FIF PRO» απαριθμεί 50.000 μέλη».

Τέλος, ο Βαγγέλης Γείτονας ανέφερε ότι «ενδιαφέροντα τα στοιχεία και η πρωτοβουλία γιατί το ζήτημα της εκπαίδευσης, όχι μόνο στους αθλητές, είναι ένα θέμα που απασχολεί τους νέους. Είναι μια κατηγορία που έχει ανθρώπους, οι οποίοι έχουν στον προσανατολισμό τους να ασχοληθούν με τον αθλητισμό υψηλού επιπέδου για να μπουν σε κάποιο πανεπιστήμιο. Μπορεί να μην είναι αυτό κακό αυτό, ωστόσο εκφράζω μια ανησυχία για τη γενικότερη κατάσταση στην εκπαίδευση. Εμείς σε συνεργασία με τον ΠΣΑΚ και άλλους φορείς θέλουμε να προσφέρουμε τις δικές μας θέσεις πάνω στο θέμα. Είναι όμως κάποια πράγματα που πρέπει να απαιτηθούν και να διεκδικηθούν. Ο ΠΣΑΚ έχει δώσει αγώνες για τα δικαιωμάτων αθλητών και σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να συνεχίσει και να συναντήσει τους αγώνες με τους άλλους εργαζομένους».