To μικρότερο, επαγγελματικό πρωτάθλημα μπάσκετ όλων των εποχών στην 29χρονη ιστορία της «λίγκας» λόγω της συμμετοχής των 12 ομάδων, ολοκληρώθηκε με την διεξαγωγή των 22 αγωνιστικών και από τις 11 Μαϊου, αρχίζουν τα play off από τα τέσσερα ζευγάρια που συγκρότησαν οι οκτώ, πρώτες ομάδες στην βαθμολογία της Basket League (Παναθηναϊκός – Ιωνικός, Λαύριο – Κολοσσός, Προμηθέας – Περιστέρι, ΑΕΚ – ΠΑΟΚ).
To φετινό πρωτάθλημα δεν μας έκανε…σοφότερους για την ποιότητα και την ανταγωνιστικότητα του. Ίδιο…μενού ποιότητας και θεάματος, αλλά και ένα…πιάτο «γκουρμέ».
Μόνο η αξιοθαύμαστη πορεία του Λαυρίου, με τις 13 συνεχόμενες νίκες, τις ήττες που υποχρέωσε τις ομάδες των… βαρύτερων φανελών στην έδρα του και το παραγωγικό μπάσκετ που απέδωσε, αποτέλεσε την εξαίρεση που επιβεβαίωσε τον κανόνα στο πρωτάθλημα των έξι ξένων που διεξάγεται στην Ελλάδα και έχει απωλέσει την ελληνική ταυτότητα του, από την μειοψηφική συμμετοχή των γηγενών παικτών στις πεντάδες των ομάδων του.
Έστω και αν «χάθηκε» το μέτρημα στις αλλεπάλληλες αλλαγές ξένων παικτών (έξι άρχισαν σε κάθε ομάδα και ισάριθμοι άλλαξαν στον δεύτερο γύρο του πρωταθλήματος), έστω και αν έχει κουράσει αφάνταστα η αμερικανοποίηση του πρωταθλήματος με παίκτες δεύτερης και τρίτης ποιότητας, η διαδικασία των play off, αναμένεται συναρπαστικότερη, από την πίεση του αποτελέσματος, το άγχος του φαβορί που μπορεί να εκμεταλλευτεί το αουτσάιντερ και την πιθανή ανατροπή του πλεονεκτήματος έδρας που δεν έχει καμία σύγκριση με τα play off των προηγούμενων χρόνων, καθώς τα παιχνίδι διεξάγονται με άδειες εξέδρες. Ο όποιος επηρεασμός της δυνατής έδρας έχει εξαλειφθεί πλήρως στο πρωτάθλημα της…πανδημίας. Τα play off, ως διαδικασία, «προστάζουν» την προσδοκίας των δυνατότερων παιχνιδιών, των πιθανών ανατροπών σε πλεονεκτήματα έδρας και προκρίσεων στους τρείς γύρους της προημιτελικής, της ημιτελικής και της τελικής φάσης. Όπως συνέβη, στο περσινό πρωτάθλημα με την πρόκριση του Προμηθέα στους τελικούς των play off και τον αποκλεισμό της ΑΕΚ που είχε το πλεονέκτημα έδρας και ήταν το φαβορί για να βρεθεί αντιμέτωπη του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ, στην διεκδίκηση του τίτλου.
Οι ευρωπαϊκές θέσεις είναι δεδομένες για Παναθηναϊκό (Ευρωλίγκα), ΑΕΚ (BCL), Προμηθέα (EuroCup) και έτσι η πρώτη, καλύτερη ομάδα εκτός των παραπάνω, θα έχει δικαίωμα συμμετοχής στους ομίλους του BCL ενώ η αμέσως επόμενη ομάδα θα έχει δικαίωμα συμμετοχής στα προκριματικά του BCL.
Τι είδαμε στους 132 αγώνες του πρωταθλήματος; Η «ψαλίδα» δυναμικότητας διατηρήθηκε και στο φετινό πρωτάθλημα, με μικρές έως ελάχιστες διαφορές των ομάδων από την δεύτερη έως την 11η θέση και με το δεδομένο ότι ο Παναθηναϊκός που είχε τις μεγαλύτερες αλλαγές στο ρόστερ του, στα 30 τελευταία χρόνια, παρέμεινε να είναι μια…κατηγορία, μόνος του. Απόντος του Ολυμπιακού για δεύτερη συνεχόμενη περίοδο, οι «πράσινοι», παρά τις δυο ήττες που γνώρισαν, «έκοψαν» το νήμα του τερματισμού, με χαρακτηριστική άνεση και είναι το ακλόνητο φαβορί για την κατάκτηση του 40oυ πρωταθλήματος στην ιστορία του.
Η δεύτερη θέση που κατέκτησε το Λαύριο, ήταν το επιστέγασμα των πειστικών και επιβλητικών εμφανίσεων που έκανε η ομάδα του Χρήστου Σερέλη. Πριν από δυο χρόνια, το Λαύριο, είχε υποβιβαστεί στην Α2 κατηγορία και παρέμεινε στην Α1, με την εξαγορά του ΑΦΜ από την Κύμη. Και εφόσον ίσχυσε για το Λαύριο το «ό,τι δεν σκοτώνει, σε κάνει πιο δυνατό», στο φετινό πρωτάθλημα, η ομάδα της Λαυρευωτικής, ήταν η επιτομή του ομαδικού μπάσκετ, της ομοιογένειας και της αγωνιστικής «χημείας» που πρόσθεσαν ειδικό βάρος στην «κυανοκίτρινη» φανέλα. Το Λαύριο που «χτυπήθηκε» από τα πολλά κρούσματα κορονοϊού στην αρχή του πρωταθλήματος, «εμβολιάστηκε» και απέδειξε απόλυτα «υγιές» σε όλη την διάρκεια του πρωταθλήματος.
Οι αντοχές των υψηλών πτήσεων θα δοκιμασθούν στα play off που είναι διαφορετική διαδικασία από το πρωτάθλημα και το Λαύριο θα πρέπει να ανταποκριθεί στην πίεση του «πρέπει» του αποτελέσματος για να φτάσει όσο το δυνατόν πιο μακριά. Το επόμενο «ταβάνι» των στόχων του, μπορεί να είναι η συμμετοχή του στους τελικούς…
Ο Προμηθέας που έχει κάνει σταθερά βήματα καταξίωσης στο επαγγελματικό πρωτάθλημα, κατετάγη τρίτος, ξεπερνώντας με βαθμολογικές απώλειες, προβλήματα που του προκάλεσε η πανδημία, αλλά και η αστοχία σε επιλογές ξένων παικτών, με εξαίρεση τους αδελφούς Γκράντ. Η ομάδα του Μάκη Γιατρά δεν είχε σταθερότητα απόδοσης και συνέπεια εμφανίσεων, η πορεία της στο Eurocup της Euroleague που επίλεξε να συμμετάσχει, της άφησε τραυματική εμπειρία και την αποπροσανατόλισε στους ελληνικούς στόχους της, αλλά εξακολουθεί να έχει τις αγωνιστικές προδιαγραφές και υψηλό κίνητρο για καλύτερο φίνις στα play off και ενώ θα παίξει σε δεύτερο συνεχόμενο τελικό κυπέλλου.
Η πρώτη τετράδα της βαθμολογίας, «έκλεισε» με την ΑΕΚ, η οποία στον δεύτερο γύρο του πρωταθλήματος, είχε απώλεια δυναμικότητας, λόγω κόπωσης των βασικών στελεχών της και φανερή αδυναμία ταυτόχρονης θετικής ανταπόκρισης στις ελληνικές και στις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις. Η ΑΕΚ «έσκασε», γνώρισε 8 ήττες και παράλληλα στο BCL έμεινε εκτός του Final-8. Tα δυο… «καρπούζια» δεν «χώρεσαν στην ίδια μασχάλη»…
Η ομάδα που έκανε εντυπωσιακή αναστροφή πορείας και στόχων, πατώντας τον… «διακόπτη» από το «off» στο «on», ήταν ο ΠΑΟΚ. Από την ορατή περιπέτεια υποβιβασμού, ο ΠΑΟΚ έφτασε στην κατάκτηση της 5ης θέσης, έχοντας στον πάγκο του, τον Άρη Λυκογιάννη που πιστώνεται στο έπακρο, την αγωνιστική και ψυχολογική μεταστροφή της ομάδας.
Την αντίστροφη πορεία από τον ΠΑΟΚ, διέγραψε το Περιστέρι και βρέθηκε δυο νίκες, πιο χαμηλά.
Άρχισε το πρωτάθλημα με αξιώσεις, αλλά έκανε ρεκόρ τριών αλλαγών στην θέση του προπονητή (μ.ό. ανά εφτά αγωνιστικές, κάθισαν στον πάγκο οι Παπανικολόπουλος, Πεδουλάκης, Μανωλόπουλος), δεν είχε εσωτερική ηρεμία, δυο παίκτες-πρωταγωνιστές, Μαυροκεφαλίδης και Μπουρούσης αποτέλεσαν παρελθόν και ουσιαστικά οι αλλαγές παικτών δεν σταμάτησαν ποτέ…
Από την μέση της βαθμολογίας και την 6η θέση, μέχρι την 12η και τελευταία που ήταν το Μεσολόγγι και δεν κατάφερε να αποφύγει την επιστροφή του στην Α2 κατηγορία, μετά την πρώτη χρονιά της νεοφώτιστης ομάδας στην Basket League, ο συσχετισμός και η ισορροπία δυνάμεων, κυμάνθηκαν σε οριακά επίπεδα. Οι δυο ομάδες που ολοκλήρωσαν την πρώτη οκτάδα, ο Ιωνικός και ο Κολοσσός, κέρδισαν την συμμετοχή τους στην χθεσινή, τελευταία αγωνιστική. Νίκησαν στα «must» παιχνίδια τους (8 νίκες) και αφού εξασφάλισαν έγκαιρα την παραμονή τους, θα τελειώσουν την φετινή περίοδο με την εμπειρία συμμετοχής στον πρώτο γύρο των play off.
Το βαθμολογικό κριτήριο εξασφάλισης παραμονής στην κατηγορία, ήταν και πάλι οι εφτά νίκες, ενώ ο υποβιβασμός μίας και μόνο ομάδας, πρόσφερε ασφάλεια και στις ομάδες που θα μπορούσαν να κινδυνέψουν, αν υποβιβαζόταν και η προτελευταία ομάδα. Το Μεσολόγγι άρχισε το πρωτάθλημα με 3-0 νίκες, αλλά έκανε άλλες… δυο μόνο σε 19 αγωνιστικές.
Με διαφορά μίας νίκης και έχοντας πλεονέκτημα σε περίπτωση ισοβαθμίας που δεν συνέβη, η Λάρισα θα παίξει για τρίτη χρονιά και πάλι στην Α1, πετυχαίνοντας τον βασικό στόχο. Οι Θεσσαλοί, όπως και στην περίπτωση του ΠΑΟΚ, βελτιώθηκαν αισθητά από την αλλαγή προπονητή (Παπανικολόπουλος).
Σ΄ ένα ακόμα αγώνα επιβίωσης της ιστορίας του για να αποφύγει τον υποβιβασμό, ο Άρης τα κατάφερε και δεν περιποιεί τιμή αυτός ο στόχος στον ατέρμονο «κατήφορο» του άλλοτε «αυτοκράτορα». Ο συμπολίτης του, Ηρακλής, άρχισε με υπερφίαλες φιλοδοξίες, «τραυματίστηκε» εσωτερικά από «λαϊκά δικαστήρια» οπαδών του και τελικά τερμάτισε στην 10η θέση, αποφεύγοντας περιπέτειες, αλλά η σεζόν ήταν αποτυχημένη για τον «Γηραιό».
Πέντε στις 12 ομάδες, το Λαύριο, ο Προμηθέας, ο Κολοσσός, ο Άρης και το Μεσολόγγι, δεν άλλαξαν προπονητή στην διάρκεια των 22 αγωνιστικών. Στο φετινό… «περίεργο» και πρωτόγνωρο πρωτάθλημα λόγω της πανδημίας, ο προπονητικός παράγοντας που «πληρώνει το μάρμαρο» με μεγάλη συχνότητα, διατηρήθηκε σταθερός στο ικανοποιητικό ποσοστό του 40 τοις εκατό.