Με την υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη να δίνει στις 6 το απόγευμα της Παρασκευής την εκκίνηση από την γέφυρα της Κ/Φ Κάσος ξεκίνησε ανοιχτά του Φαλήρου η περιπέτεια του επετειακού 50ου Ράλλυ Αιγαίου.

Με την υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη να δίνει στις 6 το απόγευμα της Παρασκευής την εκκίνηση από την γέφυρα της Κ/Φ Κάσος ξεκίνησε ανοιχτά του Φαλήρου η περιπέτεια του επετειακού 50ου Ράλλυ Αιγαίου.

Λίγο πριν επιβιβαστεί στην κανονιοφόρο η κυρία Κεφαλογιάννη τόνισε μεταξύ άλλων : “Είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα μια τόσο πετυχημένη διοργάνωση να προβάλει τον τουρισμό της χώρας μας και ειδικά τον θαλάσσιο τουρισμό. Μέσα από τέτοιους θεσμούς μπορούμε να αναδείξουμε ακόμη περισσότερο τις ομορφιές αλλά και τις υπηρεσίες που μπορεί να προσφέρει η Ελλάδα Εύχομαι καλή δύναμης τους ιστιοπλόους και καλή επιτυχία σε όλους τους συμμετέχοντες”.

Οι 500 και πλέον ιστιοπλόοι που στελεχώνουν τα 46 σκάφη θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν μια γεύση από την πρώτη διοργάνωση, του 1964, όταν και τότε, όπως και σήμερα , ο προορισμός ήταν η Σύρος.

Στην πρώτη αυτή ιστιοδρομία του φετινού Ράλλυ Αιγαίου  τα σκάφη θα παρακάμψουν δύο σημεία στροφής, πολύ κοντά στη στεριά όπου θα είναι ορατά από τους θεατές στο Μικρολίμανο και μετά θα βάλουν πλώρη για τη Σύρο, μία διαδρομή απόστασης άνω των 80 ναυτικών μιλίων.

Υποχρεωτικό σημείο στη διαδρομή τους είναι η παράκαμψη της βραχονησίδας Σερφοπούλα, βορειοανατολικά της Σερίφου, ώστε η διαδρομή να αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερο πλοηγικό ενδιαφέρον. Οι ιστιοπλόοι, αφού έχουν μελετήσει τη συμπεριφορά του καιρού τις τελευταίες ημέρες και τις κινήσεις των βαρομετρικών, θα πρέπει να προσέξουν την έξοδό τους από το Σαρωνικό, ώστε να βρεθούν τοποθετημένοι σε κατάλληλη γωνία ανέμου για να εκμεταλλευτούν το μελτέμι που σύμφωνα με τις προβλέψεις θα τους συντροφεύσει.

Τελευταίες οδηγίες στο Θωρηκτό Αβέρωφ

Η αντίστροφη μέτρηση για τον σπουδαίο αγώνα ξεκίνησε το απόγευμα της Πέμπτης με την συγκέντρωση των κυβερνητών και το καλοσώρισμα των πληρωμάτων που έγιναν στο ιστορικό Θωρηκτό Αβέρωφ παρουσία του προέδρου του ΠΟΙΑΘ Γιάννη Μαραγκουδάκη αλλά και της αγωνοδίκου επιτροπής.

Οι 46 κυβερνήτες των σκαφών που συμμετέχουν ενημερώθηκαν από την Επιτροπή Αγώνος και τους διοργανωτές για τις πορείες, τα μετεωρολογικά δελτία, τον ελλιμενισμό των σκαφών κτλ, μέσα στο πλωτό μουσείο, σύμβολο της κυριαρχίας της Ελλάδας στο Αιγαίο. Μετά την ενημέρωση ακολούθησε δεξίωση υποδοχής των πληρωμάτων, που έδωσε σε όλους την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για τη διαδρομή αλλά και να θυμηθούν τα παλιά. Είναι αναπόφευκτο, αφού όλοι οι κυβερνήτες και τα πληρώματα που λαμβάνουν μέρος στο Ράλλυ Αιγαίου διαθέτουν πολύχρονη εμπειρία από την ανοιχτή θάλασσα. Και δεν γίνεται αλλιώς, αφού το Ράλλυ Αιγαίου περιλαμβάνει πάντα μεγάλα σκέλη μέσα στο πέλαγος, ταξιδεύοντας και τη νύχτα. Πολλές φορές ένα μόνο σκέλος του Ράλλυ Αιγαίου μπορεί να φτάσει και τα 160 ν.μ., μεγαλύτερο δηλαδή και από άλλες, ολόκληρες εβδομαδιαίες διοργανώσεις!