Ο δεύτερος γύρος των Προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου άρχισε με στυλ με τη φαντασία των φιλάθλων στην Αφρική, την Αμερική, την Ασία και την Ευρώπη να συλλαμβάνεται και πάλι χάρη σε παιχνίδια που προκαλούν καρδιοχτύπια και διεξήχθησαν σε κατάμεστα γήπεδα.

Ο δεύτερος γύρος των Προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου άρχισε με στυλ με τη φαντασία των φιλάθλων στην Αφρική, την Αμερική, την Ασία και την Ευρώπη να συλλαμβάνεται και πάλι χάρη σε παιχνίδια που προκαλούν καρδιοχτύπια και διεξήχθησαν σε κατάμεστα γήπεδα.

Εξι χώρες, παίρνοντας ώθηση από τους σπουδαίους σταρ τους, σφράγισαν τα εισιτήριά τους για την τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Όπως ακριβώς συνέβη και στον πρώτο γύρο των προκριματικών, πολλοί φίλαθλοι παραακολούθησαν τους αγώνες κι έγιναν μάρτυρες μαγικών παραστάσεων.

Στη Γεωργία 9,100 άνθρωποι γέμισαν το Tbilisi Sports Palaca για να παρακολουθήσουν την ταλαντούχα της Γεωργίας να διεκδικεί επί 40 λεπτά και μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο κόντρα στην αήττητη Ελλάδα τη νίκη, ενώ στην Τσεχία καταγράφηκε ρεκόρ προσέλευσης σε αγώνα της Εθνικής ομάδας, καθώς 8.500 θεατές είδαν την ομάδα του Τόμας Σατοράνσκι να αντιμετωπίζει και να πετυχαίνει μεγάλη νίκη επί της Ρωσίας στο Tipsport Arena του Παρντουμπίτσε.

Περισσότεροι από 14.000 άνθρωποι υποστήριξαν την Κίνα κόντρα στην Ιορδανία στο αθλητικό κέντρο Wukesong του Πεκίνου, ενώ πάνω από 9.500 οπαδοί συγκεντρώθηκαν στην αναμέτρηση της Τουρκίας εναντίον του Μαυροβουνίου στο Ankara Arena καθώς ακόμα ένα sold-out σημειώθηκε στο Roberto Clemente Coliseum για τον αγώνα του Πουέρτο Ρίκο κόντρα στον Παναμά.

Το 4ο Παράθυρο των προκριματικών θα μείνει αξέχαστο και μπορεί να θεωρηθεί ως το καλύτερο που έχει γίνει μέχρι στιγμής, αφού πολλά ματς κρίθηκαν με διαφορά λίγων πόντων: 

4 ματς κρίθηκαν με 1 πόντο 
2 ματς κρίθηκαν στους 2 πόντους 
3 ματς κρίθηκαν στους 3 πόντους
5 ματς κρίθηκαν στους 4 πόντους
4 ματς κρίθηκαν στους 5 πόντους
4 ματς κρίθηκαν στους 6 πόντους
3 ματς κρίθηκαν στους 7 πόντους 
2 ματς κρίθηκαν στους 8 πόντους.

Στο 4ο Παράθυρο τέσσερις αγώνες πήγαν στην παράταση και μάλιστα ο ένας από αυτός οδηγήθηκε στη δεύτερη παράταση, με τη Λιθουανία να νικά 95-93 την Ολλανδία.

Η αναμέτρηση της Γεωργίας με την Ελλάδα στην Τιφλίδα κρίθηκε στον πόντο και σύμφωνα με πολλούς ήταν ο πιο δραματικός από όλους τους αγώνες που διεξήχθησαν.

Οι Έλληνες ταξίδεψαν στη Γεωργία με αήττητο ρεκόρ και επέστρεψαν από μιά διαφορά 17 πόντων εις βαρος τους για να κυριαρχήσουν 86-85 ακριβώς με τη λήξη του ματς, καθώς ο Νικ Καλάθης πάσαρε στον Κώστα Παπανικολάου που πέτυχε το νικητήριο λέι απ ακριβώς στο φινάλε της αναμέτρησης. Το παιχνίδι θα έχει μια ξεχωριστή θέση στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ, καθώς η Εθνική ομάδα της χώρας εξασφάλισε τη θέση της στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας.

Ο Καλάθης ήταν επίσης εντυπωσιακός, ευστοχώντας σε 7 από τα 11 τρίποντα που επιχείρησε, σημειώνοντας προσωπικό ρεκόρ με τη φανέλα της Εθνικής ομάδας, με 31 πόντους, ενώ παράλληλα έδωσε 8 ασίστ, έχοντας 5 ριμπάουντ και 2 κλεψίματα.

Στις 13 Σεπτεμβρίου, ο θόρυβος που έκανε ο Zouk Mikael στα περίχωρα της Βηρυτού ήταν αναμφισβήτητος καθώς ο Λίβανος επιβίωσε ενάντια στην Κίνα σε ένα παιχνίδι που κρίθηκε στην παράταση. Ο Ali Haidar και ο Ater Majok σημείωσαν μαζί 43 πόντους, μάζεψαν 17 ριμπάουντ και μοίρασαν 3 μπλοκς καθώς οι Cedars, μπροστά σε ένα πλήθος 7500 θεατώνστο Nouhad Nawful, επικράτησαν με 92-88 νίκη στην πρώτη ημέρα των ασιατικών προκριματικών.

Τη Δευτέρα, η Κίνα μπροστά σε περισσότερους από 14 χιλιάδες θεατές, στο Αθλητικό Κέντρο Wukesong του Πεκίνου, όπου θα φιλοξενηθούν οι Ημιτελικοί του Παγκοσμίου Κυπέλλου, το παιχνίδι για το χάλκινο μετάλλιο αλλά και ο Τελικός της διοργάνωσης – επέστρεψε με μεγάλη προσπάθεια από το -14 για να νικήσει τελικά την Ιορδανία με 88-79.

Αυτό το Παράθυρο ήταν πολύ σκληρό για τους Ιορδανούς, που είχαν χάσει 86-75 στην Κορέα, παρά το γεγονός ότι στο Στάδιο Prince Hamza, στο Αμμάν, σημειώθηκε sold out με 5500 θεατές.

Στην Περιφέρεια της Αμερικής, η ζήτηση εισιτηρίων ήταν πολύ μεγάλη. Περισσότεροι από 8.200 θεατές βρέθηκαν στο Palacio de los Deportes του Santo Domingo για να παρακολουθήσουν τη Δομινικανή Δημοκρατία να παίρνει μια πειστική 71-46 νίκη επί της Χιλής.

Στο Καράκας, 7.800 θεατές στο Forum έγιναν μάρτυρες ενός μεγάλου θρίλερ, που στο φινάλε του βρήκε τη Βενεζουέλα να επκρατεί με 79-78 της Δομινικανής Δημοκρατίας μετά από παράταση.

Στην Αφρική, οι φίλοι της κατόχου του χρυσού μεταλλίου του ​​AfroBasket 2017, της Τυνησίας και η έτερη υπερδύναμη της Ηπείρου, η Νιγηρία, έγιναν οι πρώτες ομάδες της Αφρικής που εξασφάλισαν την πρόκρισή τους για το Παγκόσμιο Κύπελλο. 

Και οι δύο ομάδες παρέμειναν αήττητες με τους Τυνήσιους να λυγίζουν το Μαρόκο (65-50), την Αίγυπτο (69-47) και την Αγκόλα (84-64), ενώ η Νιγηρία επκράτησε της Ακτή Ελεφαντοστού (84-73), της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας (114-69) και της Σενεγάλης (89-61).

Κάθε αγωνιστική μέρα οι αναμετρήσεις ήταν συναρπαστικές και διεξήχθησαν μπροστά σε πολύ δυναμικά και θοδυβώδη πλήθη, αποδεικνύοντας ξανά και ξανά ότι η όρεξη του κόσμου για να βλέπει τις Εθνικές Ομάδες είναι τεράστια.

Το 4ο Παράθυρο ήταν δύσκολο για τη Βοσνία, η οποία έδωσε τεράστια μάχη για να επιστρέψει στο ματς και στη διεκδίκηση της νίκης κόντρα στη Φινλανδία στο νέο Espoo Metro Arena μπροστά σε 7.900 οπαδούς, αλλά τελικά έχασε, 85-81. Οι Susijengi, πράγματι, παραμένουν μία από τις καλύτερα υποστηριζόμενες εθνικές ομάδες στην Ευρώπη.

Οι φίλοι της Γερμανίας στη Λειψία παρακολούθησαν την Κυριακή ένα παιχνίδι που άφησε πολλούς φιλάθλους του Ισραήλ να κουνούν στο τέλος τα κεφάλια τους, με δυσκολία να πιστέψουν τι ακριβώς είχε συμβεί. Οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν ακόμα και με 23 πόντους, αλλά κατέληξαν να γνωρίζουν την ήττα στην παράταση με112-98, ένα αποτέλεσμα που τσέκαρε το εισιτήριο των Γερμανών για το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Τη Δευτέρα, η Λιθουανία χρειάστηκε δύο παρατάσεις κόντρα στην Ολλανδία για να νικήσει με 95-93, χάρη στον ήρωας της Λιθουανίας, Μάντας Κάλνιτις που ευστόχησε στο νικητήριο τρίποντι.

Με αυτή τη νίκη, η Λιθουανία έμεινε αήττητη και έγινε η έκτη ομάδα που εξασφάλισε τη θέση της στο Παγκόσμιο Κύπελλο.