Ήταν η πρώτη, που έγινε ποτέ (First ever ITTF Summit, όπως αναφέρθηκε επίσημα), συμπληρώθηκε από τη Γενική Συνέλευση της ITTF, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου και την ελληνική επιτραπέζια αντισφαίριση εκπροσώπησε ο πρόεδρος της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. Κώστας Παπαγεωργίου. Το πρώτο διήμερο ο επικεφαλής του διοικητικού συμβουλίου συμμετείχε σε διάφορες συνεδρίες, εν συνεχεία πήρε μέρος στη Γ.Σ. κι επέστρεψε στην Αθήνα χτες 07/12 με πολύτιμες παραστάσεις, με περισσότερη γνώση για κάποια θέματα, αλλά κι έχοντας κάνει ουσιαστικές επαφές σε διοικητικό επίπεδο. Κορυφαία στιγμή αποτέλεσε η παρουσίαση της Τίνας Κρόττα ως πρώτης επαγγελματία επιδιαιτήτριας στον κόσμο, θέμα στο οποίο αναφερθήκαμε ξεχωριστά την Τετάρτη 07/12. Ανακοινώθηκε επίσης ότι το Παγκόσμιο πρωτάθλημα Πάρκινσον, που ανέλαβε η Ελλάδα για τον επόμενο χρόνο, μετατρέπεται σε «TT4Heatlh Festival», δηλαδή επεκτείνεται και θα αφορά και άτομα με άλλη σοβαρή διαταραχή του κεντρικού νευρικού συστήματος.
Από κει και πέρα το εποικοδομητικό τριήμερο για την «οικογένεια» του αθλήματος συνοψίζεται στο ρεπορτάζ της ITTF αλλά και σε στοιχεία, που συγκέντρωσε ο πρόεδρος της Ε.Φ.Ο.Επ.Α.. Στη Σύνοδο Κορυφής το πρόγραμμα περιλάμβανε παρουσιάσεις και άλλες εκδηλώσεις από το πρωί έως το βράδυ, με συχνά διαλείμματα. Οι συζητήσεις συνεχίζονταν μέχρι αργά μεταξύ των εκπροσώπων των εθνικών ομοσπονδιών, αλλά και των αξιωματούχων της ITTF.
ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΒΑΣΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Σε αυτό το πλαίσιο έγιναν πολλές παρουσιάσεις από την ομάδα της World Table Tennis. Η τελευταία, που αποτελεί τον βασικό φορέα της διεθνούς ομοσπονδίας για την εμπορική ανάπτυξη, εξήγησε το πλάνο της, το οποίο περιλαμβάνει τους παρακάτω άξονες:
1) Αύξηση της προβολής του αθλήματος μέσω social media και αναβαθμισμένων τηλεοπτικών μεταδόσεων. Για τον σκοπό αυτό θεωρήθηκε απαραίτητο το “rebranding” της ITTF μέσω της WTT (αλλαγή επωνυμίας). Είναι εμφανής η προσπάθεια για φρέσκια και πιο ελκυστική “εικόνα” στις μεταδόσεις. Συγχρόνως, στα πρότυπα άλλων αθλημάτων (καθώς έγιναν ουκ ολίγες αναφορές σε τένις και ποδόσφαιρο) υπάρχει πλάνο ώστε οι κορυφαίοι αθλητές και αθλήτριες να αποκτήσουν υψηλές απολαβές, να γίνουν πολύ δημοφιλείς (creating star players είναι το σλόγκαν) και να λειτουργήσουν ως πρότυπα για τους υπόλοιπους.
2) Στα πρότυπα του τένις είναι και η δομή των ατομικών διοργανώσεων με 4 ετήσια τουρνουά WTT Grand Smash με πολύ μεγάλα prize money και αξιολόγηση στο ranking list ίση με αυτή του Παγκοσμίων πρωταθλημάτων και των Ολυμπιακών Αγώνων.
Περισσότερα θα είναι τα δεύτερα τη τάξει τουρνουά, τα Contender, ακόμα περισσότερα τα Feeder και τα Youth. Το World Cup θα επανέλθει στο πρόγραμμα αλλά ίσως με λίγο διαφορετική μορφή.
Το 2023 το αγωνιστικό πρόγραμμα θα είναι περίπου στο 75% του επιθυμητού και το 2024 θα φτάσει στο 100% ώστε στην πλήρη μορφή του να περιλαμβάνει τουρνουά για όλους τους συμμετέχοντες, αλλά και όλους τους διοργανωτές. Το σλόγκαν που αποτυπώνει αυτόν τον σχεδιασμό είναι το “TT for all”.
3) Sustainability (Βιωσιμότητα). Ίσως ήταν η λέξη που ακούστηκε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη κατά το τριήμερο με τη Σουηδέζα πρόεδρο της ITTF Petra Sörling να έχει πολύ ψηλά στην ατζέντα της την φιλική αντιμετώπιση προς το περιβάλλον.
Επίσης ανακοινώθηκε νέα ημερομηνία για την Παγκόσμια ημέρα πινγκ πονγκ και είναι η 23η Απριλίου (23/4, ή μπορεί να εμφανίζεται και σαν 2-3-4 για να μην την ξεχνάει ο κόσμος του πινγκ πονγκ).
Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ήταν η παρουσίαση για τη δράση του ITTF Foundation σε πολύ φτωχές χώρες, ενώ πολύ συγκινητική ήταν η στιγμή που στην σκηνή ανέβηκε νεαρός αθλητής τον οποίο έχει βοηθήσει το ίδρυμα της ITTF με τον πατέρα του να εξηγεί με ποιο τρόπο το πινγκ πονγκ άλλαξε τη ζωή τους.
ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΠΕΡΣΟΝ, ΡΙΟΥ, ΣΕΪΒ ΚΑΙ ΠΡΙΜΟΡΑΤΣ
Υπό την αιγίδα του Foundation και την στήριξη της, γνωστής για το φιλανθρωπικό της έργο και πρώην διεθνούς αθλήτριας, πριγκίπισσας της Ιορδανίας Princess Zeina Rashid of Jordan (Governing Board Member του ITTF Foundation) διοργανώθηκε φιλανθρωπική εκδήλωση (Amman Table Tennis Corporate Cup) με τους παγκοσμίου φήμης πρώην πρωταθλητές Ρίου Σέουνγκ Μιν, Γιόργκεν Πέρσον, Ζαν Μισέλ Σέιβ, Ζόραν Πρίμορατς, τον ενεργεία διεθνή Ινδό Καμάλ Ατσάντα, την ίδια την πριγκίπισσα, την πρόεδρο της ITTF Petra Sorling, την Κινέζα παγκόσμια πρωταθλήτρια LIU Shiwen, τον Ιταλό πρώην διεθνή Massimo Konstantini και την Ισπανίδα πρωταθλήτρια Galia Dvorak να σχηματίζουν ζευγάρια με Ιορδανούς δωρητές. Η πριγκίπισσα επίσης σχεδίασε και φιλοτέχνησε 3 πολύ ιδιαίτερα τραπέζια, τα έσοδα από την πώληση των οποίων μαζί με τις υπόλοιπες δωρεές θα διατεθούν στο Foundation. Για την παρουσία στην εκδήλωση δόθηκε από όλους τους παρόντες εκπροσώπους των ομοσπονδιών συμβολικό “παράβολο συμμετοχής” για την ενίσχυση του ταμείου του Foundation.
«Θέλω να ευχαριστήσω τους Ιορδανούς οικοδεσπότες μας για την τόσο καταπληκτική Σύνοδο Κορυφής. Ειπώθηκαν τόσα πολλά στις συζητήσεις μας και ανυπομονώ να εφαρμόσω πολλές από τις ιδέες που άκουσα και να επαναληφθεί η Σύνοδος το 2023. Θα βελτιώσουμε το πρόγραμμά μας ώστε να έχουμε ακόμα περισσότερες αλληλεπιδράσεις με τις Ενώσεις-Μέλη μας», δήλωσε η Petra Sörling.
Το ρεπορτάζ της διεθνούς ομοσπονδίας ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η πρώτη σύνοδος κορυφής της ITTF ήταν τόσο επιτυχημένη, που η ηγεσία της ομοσπονδίας συνειδητοποίησε την αξία του event. Ενώ δημιουργήθηκε για να συγκεντρώσει την οικογένεια του πινγκ πονγκ για πρώτη φορά από τότε που ο COVID-19 διέκοψε τις συναντήσεις, οι ζωηρές συζητήσεις και οι ευκαιρίες δικτύωσης αποδείχθηκαν ανεκτίμητες για τη χάραξη μιας μελλοντικής πορείας για την ITTF τις επόμενες δεκαετίες.
Μετά από δύο χρόνια περιορισμένων συναντήσεων και περιορισμένων εκδηλώσεων, η ITTF είναι στην ευχάριστη θέση να δει ένα αθλητικό τοπίο που είναι έτοιμο για ανάπτυξη και να αναδείξει το ταλέντο, που έχει να προσφέρει η ομοσπονδία μας. Θα δει έσοδα ρεκόρ το 2022, με αύξηση 50% από το 2019 – το τελευταίο έτος πριν από την πανδημία – υπογραμμίζοντας την εμπιστοσύνη της αθλητικής επιχειρηματικής κοινότητας. Η επιτραπέζια αντισφαίριση βρίσκεται στο σωστό δρόμο για ανάπτυξη, καθώς το World Table Tennis μπαίνει στην τρίτη του σεζόν, καθιστώντας σαφές ότι οι καρποί του στρατηγικού σχεδίου αρχίζουν να ανθίζουν και το παγκόσμιο αποτύπωμα του αθλήματος απογειώνεται.
Έξι πάνελ και βασικοί ομιλητές ανέδειξαν μια σειρά θεμάτων, όπως το πώς να υποστηρίξουμε καλύτερα τους αθλητές μας και πώς να είμαστε διαχειριστές για ένα βιώσιμο μέλλον. Ανακοινώθηκε ο διορισμός του πρώτου Διευθυντή Βιωσιμότητας της ITTF, υπογραμμίζοντας τη δέσμευση της ομοσπονδίας να μειώσει το αποτύπωμά της και να παίξει τον ρόλο της στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Αυτή η θέση καθιστά την ITTF μία από τις λίγες παγκόσμιες διεθνείς ομοσπονδίες με χαρτοφυλάκιο σε επίπεδο μάνατζερ αφιερωμένο στη βιωσιμότητα, σύμφωνα με την Ατζέντα του 2030 του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη».
ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ ΤΟ «TT4HEALTH FESTIVAL» ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΑΡΧΗ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
Το Ίδρυμα ITTF ανακοίνωσε τη δημιουργία του εναρκτήριου «TT4Heatlh Festival», που αποτελεί μία επέκταση του ήδη επιτυχημένου Παγκόσμιου πρωταθλήματος Πάρκινσον. Είναι απόφαση, που είχε παρθεί από καιρό, απλά γνωστοποιήθηκε ευρέως τώρα και σημαίνει ότι το Παγκόσμιο πρωτάθλημα δεν θα περιλαμβάνει από δω και μπρος μόνο τα άτομα με τη ασθένεια Πάρκινσον αλλά και πάσχοντες από άλλες σοβαρές νευρολογικές νόσους. Η αρχή θα γίνει στη διοργάνωση, που ως γνωστόν, έχει αναλάβει η Ελλάδα για το 2023.
Μετά το τέλος του AGM ο Κώστας Παπαγεωργίου υπέγραψε μαζί με τον διευθυντή του Ιδρύματος της παγκόσμιας ομοσπονδίας, Leandro Olvech το «Letter of intent» (την επιστολή των στόχων) για το event του «World Table Tennis for Health Festival» τον Νοέμβριο του 2023 στο Ηράκλειο της Κρήτης. Κατά τη διάρκεια του 3ημέρου μάλιστα, έγιναν αρκετές αναφορές στη διοργάνωση γενικότερα, αλλά και στη χώρα μας ως επόμενη διοργανώτρια.
Η ΙTTF σημειώνει στο ρεπορτάζ: «Το Φεστιβάλ TT4Health θα παρουσιάσει τα οφέλη που έχει το πινγκ πονγκ σε αυτές τις κοινότητες και θα δείξει ότι σύμφωνα με την επιστημονική έρευνα η τακτική εξάσκηση στο άθλημα βελτιώνει την κοινωνική, ψυχική και σωματική ευεξία όλων των παικτών. Συγκεκριμένα, το άθλημα έχει ευεργετικά αποτελέσματα σε άτομα που επηρεάζονται από γνωστικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Πάρκινσον και του Αλτσχάιμερ, με τα κατάλληλα επίπεδα σωματικών και ψυχικών απαιτήσεων για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των εκφυλιστικών επιπτώσεων της κατάστασής τους.
Η πρώτη έκδοση του TT4Health Festival θα φιλοξενηθεί στο νησί της Κρήτης στη σκηνή του ήδη ανακοινωθέντος World Parkinson’s Championships του 2023».
ΕΝΟΣ ΛΕΠΤΟΥ ΣΙΓΗ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΤΟΥ
Ιδιαίτερη στιγμή κατά τη διάρκεια του AGM ήταν η ενός λεπτού σιγή, που κρατήθηκε στη μνήμη πολύ σημαντικών ανθρώπων του αθλήματος, που μας άφησαν από την προηγούμενη ΓΣ μέχρι σήμερα. Φωτογραφίες τους εμφανίστηκαν στη γιγαντοοθόνη του συνεδρίου. Μεταξύ τους και ο αείμνηστος πρόεδρος της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. Χρήστος Χριστοδουλάτος, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τον Νοέμβριο.
* Στη Γενική Συνέλευση πέρασαν αρκετές αλλαγές, κυρίως νομικής φύσεως, στο καταστατικό της ITTF. Αλλαγές που πρότεινε το εκτελεστικό συμβούλιο της διεθνούς ομοσπονδίας με σκοπό την βελτίωσή του και έγιναν δεκτές.
* Απορρίφθηκαν προτάσεις για κατάργηση του τάιμ άουτ και του νετ, ενώ ουσιαστικά αναβολή προς εκτεταμένη έρευνα και επανεξέταση πήρε πρόταση να επιτραπεί η κατασκευή ρακετών από οποιοδήποτε υλικό.
* Στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης της ITTF το Κατάρ εκλέχθηκε οικοδεσπότης του Παγκοσμίου πρωταθλήματος 2025. Μετά από ψηφοφορία ανάμεσα στις Ενώσεις-Μέλη πλειοψήφησε έναντι του Αλικάντε της Ισπανίας.
* Το 2023 η Σύνοδος Κορυφής της ITTF θα πραγματοποιηθεί στο δεύτερο εξάμηνο του έτους και η Γενική Συνέλευση θα είναι και πάλι κομμάτι της.
* Τέλος, στο έκτακτο συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης (ΕΤΤU), στο ίδιο μέρος, παρουσιάστηκε ο οικονομικός απολογισμός του 2022 και εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός για το 2023.