Από τους παμπαίδες και τις παγκορασίδες αρχίζει το συναρπαστικό ταξίδι της ελληνικής επιτραπέζιας αντισφαίρισης στις διεθνείς διοργανώσεις του φετινού καλοκαιριού.

Σε ένα τρίμηνο γεμάτο προκλήσεις σε όλες κυριολεκτικά τις ηλικιακές κατηγορίες η πρώτη… σφυγμομέτρηση δυνάμεων έρχεται στο Europe Under 13 Challenge του Μαυροβουνίου, για το οποίο αναχωρούν το πρωί της Τετάρτης 15 Ιουνίου τέσσερις αθλητές και αθλήτριες, δύο σωματειακοί προπονητές, καθώς και γονείς. Η μεγάλη διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί στην Ποντγκόριτσα από τις 16 έως τις 19 Ιουνίου. Μόλις εισήχθη στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης του αθλήματος (ETTU), διεξάγεται σαν test event ώστε να εξελιχθεί σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα παιδιών έως 13 ετών και η Ελλάδα θ’ αγωνιστεί με τον Κώστα Φάκαρο, τον Γιάννη-Παναγιώτη Κιοσελόγλου, τη Βασιλική Μπουλά και τη Στέλλα Μαυροματάκη. Το πρωτάθλημα συγκεντρώνει 22 χώρες της ηπείρου και περιλαμβάνει το απλό και το ομαδικό. Κάθε χώρα μπορεί να παρατάξει έως δύο αγόρια και δύο κορίτσια και η Ε.Φ.Ο.Επ.Α. σχημάτισε τη δυνατότερη ομάδα δηλώνοντας τα παιδιά, που κατέχουν στον ελληνικό πίνακα αξιολόγησης τις δύο πρώτες θέσεις στην κατηγορία U13. Στην τεχνική καθοδήγηση θα είναι ο προπονητής του Ποσειδώνα Λουτρακίου Χρήστος Τσαρσιταλίδης για τους παμπαίδες και η προπονήτρια του Ωρίωνα Χίου Ρούλα Λαμπρινίδη για τις παγκορασίδες.

Το νέο πρωτάθλημα αποτελεί πρώτα απ’ όλα μία πολύτιμη εμπειρία για ολόκληρη την αποστολή. Και οι τέσσερις φερέλπιδες αθλητές μας κάνουν το ντεμπούτο τους σε εθνική αποστολή και μόνο ο 12χρονος Κιοσελόγλου και η 13χρονη Μπουλά έχουν από μία συμμετοχή τα τελευταία χρόνια σε διεθνές τουρνουά μικρών ηλικιών (σε Βελιγράδι και Ουγγαρία αντίστοιχα). Ο 13χρονος Φάκαρος θα βρεθεί πρώτη φορά σε αγώνες στο εξωτερικό μετά από τη συμμετοχή του σε δύο καμπ προετοιμασίας της ETTU, ενώ η 13χρονη Μαυροματάκη θα πάρει μαζεμένες τις πρώτες παραστάσεις από αγώνες εκτός συνόρων. Μετά το βάπτισμα του πυρός στο Μαυροβούνιο θα μετάσχει στο Βαλκανικό πρωτάθλημα νέων (22-26/06 στη Βουλγαρία) και το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα νέων (6-15/07 στη Σερβία) με την εθνική ομάδα κορασίδων. Κι επειδή στον πρόλογο κάναμε λόγο για το μεστό από διοργανώσεις, καλοκαίρι, θυμίζουμε ότι το τριήμερο από τις 19 έως τις 21 Ιουνίου, γίνεται στο Ρίμινι της Ιταλίας το Μεσογειακό πρωτάθλημα για αθλητές και αθλήτριες έως 15 ετών, ενώ σε επίπεδο ανδρών-γυναικών έχουμε τους Μεσογειακούς Αγώνες στο Οράν της Αλγερίας (25/06 με 05/07) και τέλος το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ατομικών αγωνισμάτων στο Μόναχο (13-21/08).

Το Europe Under 13 Challenge γίνεται στα πρότυπα του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος νέων γι’ αυτό προβλέπει και τον χωρισμό ομάδων και αθλητών σε Α και Β κατηγορία μετά την πρώτη φάση. Είναι σημαντικό που όλα τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία για έναν καλό αριθμό αγώνων κι από κει και πέρα θα κοιτάξουν να φτάσουν σε αξιόλογα αποτελέσματα.

Ο Φάκαρος είναι από την Αθήνα και αγωνίστηκε φέτος στο ΑΚ Ζωγράφου. Ο Κιοσελόγλου είναι αθλητής του Ποσειδώνα Λουτρακίου και προέρχεται από την ακαδημία του. Η Χανιώτισσα Μαυροματάκη είναι αθλήτρια του τοπικού ΟΑΧ και η επίσης νησιώτισσα Μπουλά αγωνίζεται στον Ωρίωνα Χίου.

Ο Φάκαρος και η Μπουλά πήραν φέτος τη 2η πανελλήνια θέση στο διπλό μικτό παίδων-κορασίδων, ενώ τον περασμένο Αύγουστο στην Ουγγαρία επιλέχθηκαν μαζί από την ETTU για το τελικό προπονητικό καμπ των Eurotalents, που έγινε στη Σλοβενία. Ο Κιοσελόγλου αναδείχτηκε δύο σερί χρονιές πρωταθλητής Ελλάδας στο απλό παμπαίδων, πήρε συνολικά 7 πανελλήνιους τίτλους σε αυτή τη διετία, ενώ τον Οκτώβριο του 2021 κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο Youth Contender της Σερβίας στην κατηγορία Under 11. Η Μαυροματάκη απόλαυσε πριν από 1,5 μήνα στην Ορεστιάδα τον πανελλήνιο τίτλο στο ομαδικό κορασίδων και το ασημένιο μετάλλιο στο απλό κορασίδων. Πήρε και την 3η θέση στον τελικό των αναπτυξιακών κι εξασφάλισε αυτόν τον μήνα την παρουσία της και στην εθνική κορασίδων.

Εκτός από την Ελλάδα οι χώρες, που έχουν δηλώσει συμμετοχή, είναι οι: Αυστρία, Βέλγιο, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ελβετία, Βοσνία/Ερζεγοβίνη, Κροατία, Τσεχία, Αγγλία, Ισπανία, Γεωργία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιταλία, Κόσοβο, Βόρεια Μακεδονία, Μαυροβούνιο, Πολωνία, Σουηδία, Τουρκία και Ουκρανία. Επιδιαιτήτρια των αγώνων είναι η πολύπειρη Μαρία Τσίπου από τη Θεσσαλονίκη. Τις δύο πρώτες ημέρες το πρόγραμμα περιλαμβάνει το ομαδικό και η κλήρωση των γκρουπ διεξάγεται το απόγευμα της Τετάρτης. Το μεσημέρι της Πέμπτης 16/06 θ’ ακολουθήσει η κλήρωση του απλού, ενώ στην Ποντγκόριτσα έχει κανονιστεί να γίνει την Παρασκευή 17/06 και η κλήρωση για τα γκρουπ του ομαδικού στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα νέων.

ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑ ΔΥΟ ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ

Στο ομαδικό εφαρμόζουν ένα καινοτόμο σύστημα οι διοργανωτές. Δεν χωρίζεται σε ομαδικό αγοριών και κοριτσιών, αλλά οι δύο πλευρές συνεργάζονται με μικτές ομάδες. Πρόκειται να πάρουν μέρος 21 χώρες και στο στάδιο 1 θα χωριστούν σε 6 γκρουπ. Τα μισά γκρουπ θα είναι των 4ων ομάδων και τα υπόλοιπα των 3ων. Θα παίξουν όλοι με όλους. Οι δύο πρώτες ομάδες από το κάθε ένα γκρουπ θα συνεχίσουν στην Α κατηγορία του σταδίου 2, ενώ η μία ή οι δύο επόμενες θα πάνε στη Β κατηγορία.

Ομίλους θα έχει και το στάδιο 2. Στην A κατηγορία 12 χώρες θα χωριστούν σε 4 γκρουπ των 3ων. Οι 4 νικήτριες θ’ αγωνιστούν στο τελικό στάδιο για τις θέσεις 1-4 της διοργάνωσης. Με ημιτελικούς και τελικό. Ομοίως οι 2ες θα βρεθούν στις θέσεις κατάταξης 5-8, ενώ όσες μείνουν τελευταίες στα γκρουπ θα ολοκληρώσουν την προσπάθειά τους παίζοντας για τις θέσεις 9-12.

Ανάλογο το σύστημα και στη B κατηγορία. Εννέα χώρες θα μοιραστούν σε 3 γκρουπ. Όσες πάρουν την 1η θέση θα παίξουν στο στάδιο 3 για τις θέσεις 13-15. Επίσης με ημιτελικούς και τελικό. Οι υπόλοιπες για τις θέσεις 16-18 και 19-21 αντίστοιχα.

Ιδιόμορφος είναι και ο τρόπος διεξαγωγής του κάθε ομαδικού αγώνα. Στις φάσεις των γκρουπ γίνονται πέντε επί μέρους ματς και στην αρχή διπλό μικτό. Ακολούθως τα δύο αγοράκια και τα δύο κοριτσάκια δίνουν από ένα ατομικό παιχνίδι. Οι βαθμοί πάνε ανάλογα με το σκορ. Νίκη με 5-0 δίνει 5 βαθμούς, νίκη με 4-1 4 βαθμούς και η οριακή επικράτηση (3-2) 3. Δύο βαθμούς δίνει η ήττα με 3-2, 1 η ήττα με 4-1 και μόνο το 0-5 δεν έχει βαθμό. Στο στάδιο 3 όλα τα ματς του ομαδικού θα παιχτούν με το σύστημα του καλύτερου των 5 επί μέρους αγώνων, δηλαδή τα σκορ μπορούν να είναι από 3-0 έως 3-2.

Στα αγωνίσματα του απλού αγοριών και του απλού κοριτσιών οι συμμετοχές αναμένεται να είναι από 42. Στο στάδιο 1 θα χωριστούν σε 11 γκρουπ των 4ων ή των 3ων. Οι δύο πρώτοι αθλητές από κάθε γκρουπ θα προκριθούν στην κατηγορία Α του σταδίου 2, ενώ οι 3οι και οι 4οι θα συνεχίσουν στην κατηγορία Β. Το ίδιο θα γίνει και στις αθλήτριες.

Το στάδιο 2 θα έχει νοκ άουτ ταμπλό. Με 22 και 20 αθλητές αντίστοιχα στις δύο κατηγορίες των παμπαίδων και των παγκορασίδων. Κάθε αγώνας θα διεξάγεται με το σύστημα του καλύτερου των 5 σετ.