Οι γυναίκες είναι στο αγωνιστικό προσκήνιο της επιτραπέζιας αντισφαίρισης αυτές τις ημέρες.

Όχι μόνο σε διοργανώσεις της Ε.Φ.Ο.Επ.Α., αλλά και με συμμετοχή σε τουρνουά στο εξωτερικό. Στην ομοσπονδιακή αίθουσα του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας άρχισαν το απόγευμα του Σαββάτου τα μπαράζ Α1 και Α2 κατηγορίας και ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης ήταν αυτός, που προκάλεσε αίσθηση. Η ομάδα του Έβρου επιβλήθηκε με 3-0 του πρώην πρωταθλητή Ελλάδας ΔΑΟ Ταύρου κι έκανε βήμα για την άνοδο στην κορυφαία κατηγορία. Στο άλλο ματς η ΧΑΝ Θεσσαλονίκης νίκησε την Αθηνά Μαγκουφάνας επίσης με 3-0 και την Κυριακή κρίνονται οι δύο θέσεις που οδηγούν στην Α1 της σεζόν 2020-2023. Σε ό,τι αφορά τη διεθνή συμμετοχή, δυστυχώς δεν μπορεί να σταθεί κάποιος μόνο στα αγωνιστικά δρώμενα. Στο Youth Contender του Βελγίου η Αγγελική Ευμορφιάδη έζησε την πρώτη εμπειρία από διεθνές τουρνουά, έδωσε χρήσιμα αγωνιστικά τεστ σε δυνατό όπεν, όμως σε άλλα κομμάτια του το ταξίδι δεν κύλησε όπως θα έπρεπε. Στην άφιξη στο Λουξεμβούργο (πριν μεταφερθούν οδικώς στο Σπα) η αθλήτρια και ο προσωπικός της προπονητής Γιάννης Βλοτινός διαπίστωσαν ότι χάθηκαν οι αποσκευές τους, στις οποίες είχαν όλα τους τα ρούχα και λίγη ώρα μετά δοκίμασαν και δεύτερη δυσάρεστη έκπληξη όταν είδαν ότι ο χώρος διαμονής τους δεν ήταν ξενοδοχείο, αλλά μία μεγάλη εγκατάσταση σαν κέντρο αποκατάστασης και σε δωμάτια, που έμοιαζαν με… νοσοκομείου.Στην εσωτερική δραστηριότητα αρχικά, ολοκληρώθηκε το βράδυ της Παρασκευής το πρωτάθλημα της Α1 και το Σάββατο έγιναν τα πρώτα ματς στα μπαράζ Α1 και Α2. Την Παρασκευή στο ΣΕΦ το Πέρα επιβλήθηκε εύκολα τον ΔΑΟΤ με 3-0 σε ματς της 12ης αγωνιστικής, που είχε αναβληθεί δύο φορές λόγω κορωνοϊού (από μία νίκη Όλγα Γεωργοπούλου, Μόνιμα Κνέζεβιτς και Δήμητρα-Θωμαΐς Τσεκούρα). Το Πέρα τερμάτισε στην 4η θέση αλλά με τους ίδιους βαθμούς με τις Σάρισες Φλώρινας, ενώ ο ΔΑΟΤ τερμάτισε 6ο τελικά σε ισοβαθμία με τη ΧΑΝ Θεσσαλονίκης.

Η ΤΕΛΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ Α1 ΓΥΝΑΙΚΩΝ

ΟΜΑΔΑ                                   ΒΑΘΜΟΙ

1. Ολυμπιακός ΣΦΠ             24

2. Παναθηναϊκός ΑΟ            22

3. ΑΣΕΑ Σάρισες Φλώρινας   19 (5-3)

4. ΑΣ Πέρα                        19 (3-5)

5. ΑΕΚ                              16

————————————————

6. ΑΟ ΔΑΟ Ταύρου              13 (5-4)

7. ΧΑΝ Θεσσαλονίκης          13 (4-5)

Όπως είχε οριστικοποιηθεί από μέρες ο ΔΑΟΤ και η ΧΑΝΘ πήγαν στα μπαράζ με τη 2η και την 3η ομάδα από την Α2. Η διαδικασία άρχισε το απόγευμα του Σαββάτου και με το… δεξί μπήκαν ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης και η ΧΑΝΘ. Η νίκη της τελευταίας επί της Αθηνάς ήταν αναμενόμενη, όμως το αποτέλεσμα του Εθνικού απέναντι στον ΔΑΟΤ αξίζει ειδική μνεία. Ενισχυμένη και με την αγέρωχη Βάνια Ζάνεβα και με τη 16άχρονη Κατερίνα Αλεξούδη ν’ ανοίγει τον δρόμο με σπουδαία επικράτηση, η ομάδα του Έβρου πέτυχε ευρεία νίκη με 3-0 κι έκανε βήμα για την άνοδο. Ο ΔΑΟΤ δεν παρουσιάστηκε δυνατός φέτος, όμως έχει πάντα στη σύνθεσή του δύο έμπειρες αθλήτριες με πανελλήνιους τίτλους, οι οποίες συμμετείχαν και στο τελευταίο πρωτάθλημα Ελλάδας, που κατέκτησε η ομάδα, το 2020 (Εξάρχου, Γεωργιάδου).

Αναλυτικά η εξέλιξη του αγώνα ΔΑΟ Ταύρου-Εθνικός Αλεξανδρούπολης 0-3:

Φιλαρέτη Εξάρχου-Κατερίνα Αλεξούδη 1-3 (5-11, 8-11, 12-10, 5-11)

Ελένη Γεωργιάδου-Βάνια Ζάνεβα 1-3 (11-7, 9-11, 7-11, 7-11)

Ευαγγελία Τρωαδίτη-Φωτεινή Τράκα 2-3 (11-9, 9-11, 11-3, 7-11, 4-11)

Για τη ΧΑΝΘ οι νίκες στον αγώνα με την Αθηνά ήρθαν από την Έλενα Σοφρά, τη Χρυσή Φωτιάδου και τη Στέλλα Τζαρίδου.

Την Κυριακή το πουλ περιλαμβάνει τους αγώνες Εθνικός Αλεξανδρούπολης-Αθηνά Μαγκουφάνας και ΔΑΟ Ταύρου-ΧΑΝ Θεσσαλονίκης στις 10:00 και ΧΑΝΘ-Εθνικός και Αθηνά Μαγκουφάνας-ΔΑΟΤ στις 13:00.

Στο Youth Contender του Βελγίου και όσον αφορά στο αγωνιστικό μέρος αρχικά, η Ευμορφιάδη πήρε μέρος στις κατηγορίες αθλητριών μέχρι 17 και μέχρι 19 ετών. Αντιμετωπίζοντας δυνατές αντιπάλους έμεινε στα προκριματικά γκρουπ, όμως με εξαίρεση το αγχωτικό ξεκίνημα και την αναποδιά με τα προσωπικά είδη έπιασε καλή απόδοση στο ντεμπούτο της στο εξωτερικό.

Στο Centre Sportif de Warfaaz οι συμμετοχές έφτασαν τις 90 στις συγκεκριμένες κατηγορίες και είναι χαρακτηριστικό ότι στην U17 σχηματίστηκαν 30 γκρουπ και στην U19 25.     

Η Ευμορφιάδη άρχισε την προσπάθειά της την Παρασκευή για το 12ο γκρουπ των αθλητριών έως 17 ετών. Στην πρεμιέρα της έχασε από την επικεφαλής Ισπανίδα Ευγενία Σάστρε με 3-0 σετ (3-11, 5-11, 5-11), ακολούθως από τη Βελγίδα Λιλού Μασάρ επίσης με 3-0 (7-11, 7-11, 8-11) κι αποκλείστηκε με την 3η θέση.

Το Σάββατο μετείχε και στο 16ο γκρουπ της αμέσως επόμενης κατηγορίας. Στο πρώτο ματς έχασε από την επικεφαλής Ουγγαρέζα Ντορότια Τόλγκες με 3-0 σετ (6-11, 7-11, 5-11). Στο δεύτερο, όπου προηγήθηκε αρχικά, κάμφθηκε από τη Σλοβάκα Έμα Σινκούροβα με 3-1 σετ (13-11, 5-11, 6-11, 1-11) για να μείνει ξανά με την 3η θέση έξω από το ταμπλό των νοκ άουτ.

Διαμονή σε δωμάτια… νοσοκομείου και χαμένες βαλίτσες

Αγωνιστικά λοιπόν, η δευτεραθλήτρια Ελλάδας του διπλού Νέων γυναικών πήρε τις πρώτες χρήσιμες παραστάσεις, όμως σε άλλα σημεία δεν ευχαριστήθηκε την εμπειρία του πρώτου ταξιδιού! Η πρώτη… ψυχρολουσία ήρθε όταν η ίδια και ο προπονητής της έμαθαν ότι στις πτήσεις, με ενδιάμεσο σταθμό το Άμστερνταμ, χάθηκαν οι βαλίτσες τους. Η αθλήτρια ειδικά, εκτός από τα ρούχα της είχε εκεί και τα παπούτσια της για τους αγώνες. Ευτυχώς είχε πάρει μαζί της στο αεροπλάνο τη ρακέτα. Το δεύτερο απρόοπτο πρέπει να άφησε άφωνο ακόμα και τον ρέκορντμαν των πανελλήνιων τίτλων Βλοτινό, που έχει σχεδόν 40 χρόνια συμμετοχών σε διεθνείς αγώνες. Για τη διαμονή οι διοργανωτές δεν πήγαν την ελληνική αποστολή (και αρκετές ακόμα) σε ξενοδοχείο, αλλά σε δωμάτια που παρέπεμπαν σε… νοσοκομείο.

Στο πρόβλημα με τα ρούχα οι Βέλγοι εξυπηρέτησαν γρήγορα την αθλήτρια και τον προπονητή της δίνοντας αγωνιστική εμφάνιση και φόρμα. Οι τελευταίοι ειδοποιήθηκαν ότι στην αυριανή επιστροφή τους θα βρουν τις βαλίτσες στο αεροδρόμιο του Λουξεμβούργου όπου θα πάνε οδικώς από το Σπα για να πάρουν την πτήση για την Αθήνα.

Στο θέμα της διαμονής δοκίμασαν αιφνιδιασμό, καθώς ναι μεν το Nivezee (όπως ονομάζεται) ήταν στα δύο ξενοδοχεία, που είχε το prospectus, για τις συνθήκες φούσκας μέσα στις οποίες κινούνται υποχρεωτικά όλες οι αποστολές, όμως είχε άλλη… εικόνα. Τα δωμάτια είχαν ειδικά κρεβάτια με τηλεχειριστήριο και μεγάλα χερούλια για άτομα με κινητικές δυσκολίες. Τα μπάνια ήταν με παραβάν. Πηγαίνοντας στο ισόγειο τα μέλη των αποστολών μπορούσαν να συναντήσουν κυρίες, που φρόντιζαν ανθρώπους σε καροτσάκια. Σύντομα κατάλαβαν όλοι ότι επρόκειτο για μεγάλο χώρο, που έχει και τον ρόλο του κέντρου αναψυχής ή αποκατάστασης για άτομα με προβλήματα. Άλλωστε και στην ιστοσελίδα του το Nivezee προσκαλεί «για διακοπές στην καρδιά της όμορφης φύσης Campine» και άτομα που αναρρώνουν από ασθένεια ή χειρουργική επέμβαση.

Βεβαίως, υπήρχε ησυχία, καθαριότητα και καλή εξυπηρέτηση και η εγκατάσταση ήταν πολύ κοντά στο γυμναστήριο των αγώνων, όπως και το πολυτελές ξενοδοχείο Silva, στο οποίο έμειναν άλλες αποστολές (διεθνείς αθλήτριες από τη Σουηδία για παράδειγμα, στις οποίες ήταν προπονήτρια η Μαρία Χριστοφοράκη)…

Ωστόσο, όταν μιλάμε για μεγάλα τουρνουά της παγκόσμιας ομοσπονδίας, που έχουν και οικονομικά έπαθλα, δεν είναι λογικό να οργανώνεται διαμονή σε μη κλασικό ξενοδοχείο κι ας έχει κάπως χαμηλότερη τιμή. Έγιναν παράπονα προς τους διοργανωτές από άλλες αποστολές, ενώ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γράφτηκαν επικριτικά σχόλια για την επιλογή και δημοσιεύτηκαν φωτογραφίες από τα δωμάτια. Ενημερώθηκε λεπτομερώς και η διοίκηση της ΕΦΟΕπΑ και θα διαμαρτυρηθεί για τις συνθήκες. Όλα αυτά βεβαίως, προσβάλλουν και τον νέο φορέα της ITTF, το World Table Tennis, που είναι υπεύθυνο για τα Contender και από την αρχή της λειτουργίας του πέρσι μιλούσε με έμφαση για την αναβάθμιση των επαγγελματικών τουρνουά…