Ο χώρος των μαχητικών τεχνών ζει ίσως τις καλύτερες στιγμές του εδώ και πολλά χρόνια. Η αύξηση της ενασχόλησης των νέων με διάφορες μαχητικές τέχνες, παρουσιάζει αύξηση πάνω από 150% με αποτέλεσμα να ανθούν και οι διοργανώσεις αγώνων κάθε είδους και βέβαια κάθε ποιότητας. Το Novasports.gr έρχεται κατόπιν προτροπής των αναγνωστών και τηλεθεατών που ασχολούνται με της μαχητικές τέχνες. Επιμένουμε στη χρήση της λέξης «μαχητικές»(τέχνες) και όχι «πολεμικές» (τέχνες) που έχει χρόνια τώρα λανθασμένα επικρατήσει. Πρόκειται για άθλημα με διάφορα στυλ και όχι για πόλεμο, πρόκειται για αθλητές και όχι για πολεμιστές.
Το Novasports.gr ευελπιστεί και θα κάνει ότι περνά από το… χέρι του ώστε να καλύψει σχεδόν όλα τα events, ότι ενδιαφέρον υπάρχει – και είναι πολλά αυτά – στον συγκεκριμένο χώρο, με αποκλειστικά video, με συνεντεύξεις, με μοναδικά αφιερώματα. Εξάλλου η παρουσία όλ’ αυτά τα χρόνια, των καναλιών Novasports και η ποιότητα του Novasport.gr αποτελούν εγγύηση για την διαφορετική προσέγγιση των μαχητικών τεχνών. Επίσης, όπως είναι πλέον γνωστό, «Παίζουμε Ελλάδα» και οι Έλληνες μαχητές δε θα μπορούσαν να λείπουν από τη μεγάλη οικογένεια της Nova.
Τέλος θα ήταν μεγάλη παράληψη από μέρους μας αν δεν γράφαμε δύο λόγια για τον κορυφαίο Έλληνα μαχητή στην ιστορία, τον άνθρωπο που μεγαλούργησε αιώνες πριν αλλά έδειξε πως στις φλέβες των Ελλήνων ήταν και παραμένει το dna του μαχητή.
Ο λόγος για τον Μίλωνα, γιο του Διοτίμου, ο οποίος έζησε τον 6ο αι. π.Χ. Στις γραφές τους οι αρχαίοι συγγραφείς μιλούν για έναν άνθρωπο με δυνάμεις που κανείς άλλος δεν είχε. Τον θεωρούσαν σχεδόν υπεράνθρωπο. Ήταν ανίκητος στην πάλη και γιόρτασε την πρώτη του νίκη στους Ολυμπιακούς αγώνες στο αγώνισμα της πάλης παίδων. Κατάφερε να «συλλέξει» αμέτρητες νίκες και μέχρι το τέλος της ζωής του είχε ακόμη πέντε ολυμπιακές νίκες στην πάλη ανδρών, επικράτησε των αντιπάλων του και κέρδισε την πρώτη θέση επτά φορές στα Πύθια, εννέα στα Νέμεα και δέκα στα Ίσθμια. Ήταν συνολικά πέντε φορές Περιοδονίκης. Είχε δηλαδή πάνω από τριάντα νίκες σε στεφανίτες (πανελλήνιους) αγώνες μέσα σε τουλάχιστον 24 χρόνια. Υπήρξε ο σπουδαιότερος από τους Κροτωνιάτες αθλητές που είχαν παράδοση στα μαχητικά αθλήματα. Δεν κατάφερε να γίνει και έβδομη φορά Ολυμπιονίκης λόγω ενός συμπατριώτη παλαιστή του Παγκράτιου Αθλήματος, ο οποίος ήταν πρωτοπόρος στην τεχνική του ακροχειρίζειν, του νεαρού Τιμασίθεου.
Εκτός από σπουδαίος αθλητής με αξιοζήλευτη σταδιοδρομία, είχε επίσης, σύμφωνα με τον Διόδωρο Σικελιώτη, οδηγήσει τους συμπατριώτες του στον στρατιωτικό θρίαμβο επί των Συβαριτών το 510 π.Χ. φορώντας τον Ολυμπιακό κότινο στο κεφάλι, λεοντή πάνω στους ώμους και κουβαλώντας ρόπαλο στο χέρι.
Ο Μίλων έζησε ένδοξα, αλλά το τέλος του ήταν τραγικό. Σε μία βόλτα του στο δάσος είδε έναν κορμό δέντρου, που μόλις είχε κοπεί, με σφήνες μπηγμένες μέσα για να τον ανοίξουν. Αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τα χέρια του για να τον ανοίξει, αλλά, καθώς προσπαθούσε, οι σφήνες πετάχτηκαν και τα χέρια του παγιδεύτηκαν μέσα στον κορμό. Δεν κατάφερε να απελευθερωθεί και όταν ήρθε η νύχτα, παρά τη μάχη που έδωσε με τα πόδια, τον κατασπάραξαν τα άγρια θυρία.