Η Εθνική ανσάμπλ (Ελπίδα Εγγλέζου, Καλομοίρα Καρόκη, Κορίνα Λυκάκη, Κατερίνα Παγουλάτου, Μαριέτα Τοπολλάι) παρουσίασε το πρόγραμμά της στις 3 κορδέλες / 2 μπάλες, όπου βαθμολογήθηκε με 20,850 β., κάνοντας άλλο ένα βήμα προς τα εμπρός στον μακρύ δρόμο που έχει να ακολουθήσει μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024.
Σε συνδυασμό με τους 26,600 βαθμούς της πρεμιέρας στα 5 στεφάνια, η Ελλάδα έφτασε τους 47,450 στο σύνολο και κέρδισε τη 2η θέση στον σύνθετο αγώνα, πίσω από τη Γαλλία που είχε 47,800 β. (26,950 + 20,850), ενώ την τριάδα συμπλήρωσε η Πολωνία με 46,700 β. (25,600 + 21,100).
Η ανανεωμένη ελληνική ομάδα της Μαρίνα Φατέεβα θα ξαναπαρουσιάσει αύριο (Κυριακή 20/03) τα δύο προγράμματά της, στους επιμέρους τελικούς οργάνων, με στόχο ακόμα καλύτερες εκτελέσεις και νέα μετάλλια.
Τη δική τους λάμψη σκόρπισαν και οι πρωταθλήτριες του ατομικού Παναγιώτα Λύτρα και Εβίτα Γιαννοπούλου, οι οποίες εντυπωσίασαν στις κορύνες και προκρίθηκαν στον αυριανό τελικό του αγωνίσματος, τερματίζοντας παράλληλα σε αξιόλογες θέσεις στο σύνθετο ατομικό.
Η Λύτρα κατέκτησε την ιδιαίτερα τιμητική 5η θέση στο σύνθετο ατομικό με 112,800 βαθμούς (στεφάνι: 27,650, μπάλα: 29,250, κορύνες: 28,900, κορδέλα: 27,000), ενώ η επίδοση της στις κορύνες την έβαλε ως 4η μεταξύ των οκτώ φιναλίστ.
Εξίσου καλά τα κατάφερε η Γιαννοπούλου, η οποία κέρδισε τη 12η θέση στο σύνθετο ατομικό με 107,050 βαθμούς (στεφάνι: 26,750, μπάλα: 26,750, κορύνες: 27,950, κορδέλα: 25,600) αλλά και την 6η στις κορύνες και έτσι θα δηλώσει επίσης παρούσα στον τελικό της Κυριακής (20/03).
Το χρυσό μετάλλιο στο σύνθετο ατομικό κατέκτησε η νέα Ιταλίδα σταρ Σοφία Ραφαέλι με 122,650 βαθμούς (στεφάνι: 31,250, μπάλα: 33,150, κορύνες: 31,550, κορδέλα: 26,700), την οποία στο βάθρο ακολούθησαν οι Ισραηλινές Ντάρια Αταμάνοφ (120,650 β.) και Μισέλ Σεγκάλ (116,650 β.).
Τα συγχαρητήριά της προς τις Ελληνίδες αθλήτριες του ανσάμπλ και του ατομικού, καθώς και τις προπονήτριές τους, μαζί με τις ευχές της για καλή επιτυχία στους τελικούς οργάνων, εξέφρασε η Πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής Ρυθμικής Γυμναστικής της Ε.Γ.Ο. Ειρήνη Αϊνδιλή.
Στο περιθώριο της απονομής μεταλλίων στις νικήτριες αθλήτριες και ομάδες, η Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της διοργάνωσης Ελένη Μιχοπούλου την Περιφέρεια Αττικής, εκ μέρους της οποίας παρέστη η Αντιπεριφερειάρχης Νότιου Τομέα Αττικής Δήμητρα Νάνου, ενώ ο Γενικός Γραμματέας της Ε.Γ.Ο. Κωνσταντίνος Πανταζής απένειμε αντίστοιχη τιμητική διάκριση σε ένδειξη ευχαριστίας προς τη Βουλγαρική Ομοσπονδία Ρυθμικής Γυμναστικής, την οποία εκπροσώπησε η Αντιπρόεδρος Νεβιάνα Βλαντίνοβα.
Το Παγκόσμιο Κύπελλο Ρυθμικής Γυμναστικής του Παλαιού Φαλήρου πραγματοποιείται από την Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία σύμφωνα με τις υψηλές προδιαγραφές της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γυμναστικής (FIG), με συνδιοργανωτή τον Δήμο Παλαιού Φαλήρου, με την ευγενική υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής και με Θεσμικό Υποστηρικτή την ΕταιρείαΑκινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) Α.Ε.. Η διοργάνωση έχει ως Κοινωνικό Εταίρο την Στέγη Θηλέων Παλαιού Φαλήρου «Άγιος Αλέξανδρος», έχει την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ) και υποστηρίζεται από την περιβαλλοντική οργάνωση «Ινστιτούτο Ομάδα για τον Κόσμο – Περιβαλλοντική Συμμαχία 2004+». Αποκλειστικός τηλεοπτικός πάροχος του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ρυθμικής Γυμναστικής θα είναι η ΕΡΤ.
Χορηγοί της διοργάνωσης είναι το «Εργαστήρι Καπόλα», το ξενοδοχείο “Coral”, το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών – Κλινική Παλαιού Φαλήρου, η “Vitex” και η “Dole”.
Το αγωνιστικό πρόγραμμα και οι ελληνικές συμμετοχές στους τελικούς οργάνων:
ΚΥΡΙΑΚΗ 20 ΜΑΡΤΙΟΥ
15:00 – 15:32: Ατομικό Γυναικών | Τελικός: Στεφάνι
15:37 – 16:09: Ατομικό Γυναικών | Τελικός: Μπάλα (Παναγιώτα Λύτρα)
16:14 – 16:54: Ανσάμπλ Γυναικών | Τελικός: 5 Στεφάνια (Εθνική Ανσάμπλ)
17:00 – 17:30: Απονομές Μεταλλίων (Ατομικό: Στεφάνι, Μπάλα, Ανσάμπλ: 5 Στεφάνια)
17:30 – 18:02: Ατομικό Γυναικών | Τελικός: Κορύνες (Παναγιώτα Λύτρα, Εβίτα Γιαννοπούλου)
18:06 – 18:46: Ατομικό Γυναικών | Τελικός: Κορδέλα
18:51 – 19:31: Ανσάμπλ Γυναικών | Τελικός: 3 Κορδέλες / 2 Μπάλες (Εθνική Ανσάμπλ)
19:36 – 20:06: Απονομές Μεταλλίων (Ατομικό: Κορύνες, Κορδέλα, Ανσάμπλ: 3 Κορδέλες / 2 Μπάλες)
20:06 – 20:25: Τελετή Λήξης
Μια δενδροφύτευση με μεγάλους συμβολισμούς
Μια σπουδαία και γεμάτη συμβολισμούς κίνηση ανέδειξε το περιβαλλοντικό πρόσωπο και τις ευαισθησίες που αποτελούν το «κάδρο» του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ρυθμικής Γυμναστικής. Η διοργάνωση συμβάλλει στην παγκόσμια προσπάθεια για αποτροπή της κλιματικής αλλαγής, ενώ υποστηρίζεται από την περιβαλλοντική οργάνωση «Ινστιτούτο Ομάδα για τον Κόσμο – Περιβαλλοντική Συμμαχία 2004+». Το Σάββατο (19/03), στο νέο αλσύλλιο που δημιουργήθηκε, δίπλα στο κλειστό γυμναστήριο Π. Φαλήρου «Σοφία Μπεφόν» πραγματοποιήθηκε δενδροφύτευση, με τον Πρόεδρο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γυμναστικής Μορινάρι Γουατανάμπε να φυτεύει την πρώτη ελιά και την μεγάλη οικογένεια της Γυμναστικής να δίνει «το παρών» σε αυτήν την σπουδαία δράση, η οποία αναδεικνύει και την περιβαλλοντική ευαισθησία της Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας.
Ο κ. Γουατανάμπε εμφανίστηκε ενθουσιασμένος από αυτήν την πρωτοβουλία και μίλησε με κολακευτικά λόγια για το κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα στη χώρα μας που προσδίδει το παγκόσμιο κύπελλο ρυθμικής γυμναστικής. Μάλιστα ο Πρόεδρος της FIG… υποσχέθηκε στους παριστάμενους ότι θα επισκεφθεί το χώρο της δενδροφύτευσης σε δυο χρόνια, ώστε να δοκιμάσει το λάδι από τις ελιές!
Μαζί του βρέθηκε ο Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου, Γιάννης Φωστηρόπουλος, η Προέδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής των Αγώνων, Ελένη Μιχοπούλου, ο Γενικός Γραμματέας της Ε.Γ.Ο., Κωνσταντίνος Πανταζής, οι οποίοι μαζί με τον Αντιπρόεδρο του Γ.Ο.Π.Φ. «Η Αρμονία» και πρόεδρο της «Ινστιτούτο Ομάδα για τον Κόσμο – Περιβαλλοντική Συμμαχία 2004+» Γιώργο Καζαντζόπουλο φύτεψαν το δικό τους δέντρο. Επίσης, ενεργό ρόλο στην δενδροφύτευση είχαν η Τεχνική Επιτετραμμένη της FIG στη διοργάνωση Ιζαμπέλ Σαβάντε, η Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα Αττικής Δήμητρα Νάνου, η Πρόεδρος των Ελληνίδων Κριτών Ρυθμικής, Μαρία Πάχτα, αλλά και τρεις αθλήτριες: Η Ελληνίδα Εβίτα Γιαννοπούλου, η Βουλγάρα Εύα Μπρεζάλιεβα και η Πάρις Τσιν από τη Νέα Ζηλανδία.
Ο κύριος Καζαντζόπουλος, μαζί με την κυρία Μιχοπούλου μίλησαν από κοινού για αυτήν την πρωτοβουλία: «Προσπαθούμε να μειώσουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, ενώ κάνουμε αγώνα ώστε να συμβάλλουμε ως συμμέτοχοι και εμπλεκόμενοι, στην αποτροπή της κλιματικής αλλαγής. Η δράση αποτελεί κομμάτι του διεθνούς περιβαλλοντικού προγράμματος του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Πρόκειται για ένα σπουδαίο πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει εκτός από την δενδροφύτευση, την ανακύκλωση, την μείωση πλαστικών μιας χρήσης όπως και την επαναχρησιμοποίηση υλικών επικοινωνίας όπως μπάνερ, με τη δημιουργία νέων αντικειμένων».
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου δήλωσε ότι «με τη δενδροφύτευση αυτή, μεγαλώνει το “Δάσος της Ρυθμικής”, μια ουσιαστική παρακαταθήκη των αθλητικών διοργανώσεων που φιλοξενούνται στον Δήμο Παλαιού Φαλήρου και συμβάλλουν στη δημιουργία μίας βιώσιμης πόλης για τους δημότες και τους επισκέπτες της».