Έχτισε καριέρα, που του επιτρέπει να χαρακτηρίζεται θρύλος της παγκόσμιας επιτραπέζιας αντισφαίρισης. Στα 46 του χρόνια ήθελε πολύ να παλέψει για πρόκριση και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ώστε να συνεχίσει το απόλυτο των ολυμπιακών συμμετοχών. Δεν θα το επιχειρήσει τελικά: Ο Βέλγος Ζαν Μισέλ Σέιβ, αυτή η τεράστια φυσιογνωμία του αθλητισμού γενικά, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι αποσύρεται από τη διεθνή σκηνή. Γνωστοποίησε την απόφασή του σε ειδικά οργανωμένη συνέντευξη Τύπου στην έδρα της Βελγικής Ολυμπιακής Επιτροπής στις Βρυξέλλες. Το έκανε παρουσία του προέδρου της επιτροπής Πιερ-Ολιβιέ Μπεκέρ και του προέδρου της Βελγικής Ομοσπονδίας Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης Ρολάν Ντελούξ. Ξεκαθάρισε πάντως, ότι οι θαυμαστές του δεν θα τον χάσουν από τα τραπέζια, αφού θα συνεχίσει να παίζει για την ομάδα του (σ.σ. φέτος ανήκει στη βελγική Όντεργκεμ), θα μετέχει στα Legends Tour της I.T.T.F. και βέβαια θ’ ανταποκρίνεται σε προσκλήσεις για αγώνες επίδειξης, μια τέχνη στην οποία διαπρέπει.
Πολυσχιδής προσωπικότητα ο Ζαν Μισέλ Σέιβ ανέπτυξε διάφορες δράσεις έξω από τους αγωνιστικούς χώρους και σήμερα είναι πρόεδρος της Επιτροπής Αθλητών για τις Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές της Ευρώπης. «Πριν από τους Ευρωπαϊκούς Αγώνες στο Μπακού, τον Ιούνιο, σκέφτηκα ότι θα μπορούσα να συνδυάσω τη δουλειά στην επιτροπή με τους αγώνες. Το να προκριθώ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 ήταν πάρα πολύ στο μυαλό μου, αλλά μετά από το Μπακού και τις εμφανίσεις μου στα World Tour, άρχισα να το σκέφτομαι πάλι: «Αν πρόκειται να παίξεις σε αγωνιστικές εκδηλώσεις όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα πρέπει να είσαι 200 τοις εκατό δεσμευμένος. Δεν μπορεί αυτό να είναι μερικής απασχόλησης», δήλωσε ο αθλητής των 7 διαδοχικών Ολυμπιακών τουρνουά από το 1988 στη Σεούλ και μπήκε σε δίλημμα για το αν θα κυνηγούσε το νέο ρεκόρ με 8 στα 8! Θα ήταν τρομερό επίτευγμα γενικά για το ολυμπιακό κίνημα και όχι μόνο για την επιτραπέζια αντισφαίριση! «Τί θα γινόταν αν έπαιζα καλά και προκρινόμουν; Θα μπορούσα κάλλιστα να πάρω τη θέση ενός νεότερου παίκτη. Όλο το καλοκαίρι σκεφτόμουν τη συνταξιοδότησή μου από τα διεθνή παιχνίδια, ήταν κάτι που γύριζε συνεχώς στο μυαλό μου. Τώρα, μετά από αρκετούς μήνες σκέψης, είμαι σίγουρος για την απόφασή μου, είμαι πραγματικά ήρεμος μέσα μου», πρόσθεσε ο δευτεραθλητής κόσμου του 1993 στο απλό και του 2001 στο ομαδικό ανδρών.
Το 1983, πριν ακόμα κλείσει τα 14 χρόνια ζωής ήταν μέλος της εθνικής ομάδας ανδρών του Βελγίου στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Τόκιο. Στα 19 του είχε την τιμή να είναι παρών στο πρώτο Ολυμπιακό τουρνουά του αθλήματος. Το 1994 έγινε πρωταθλητής Ευρώπης στο απλό ανδρών. Άλλες δύο φορές, το 1992 και το 2005, ήταν φιναλίστ στον τελικό του ίδιου θεσμού. Ασημένιο μετάλλιο είχε και στο ατομικό Παγκόσμιο Κύπελλο του 1994. Την ίδια χρονιά κατέκτησε το Ευρωπαϊκό Τοπ 12, ενώ πανηγύρισε τρεις πρωτιές σε Pro Tour (νυν World Tour) πάντα στο αγώνισμα του απλού. Το 1996 στην Ατλάντα είχε προχωρήσει έως τον γύρο των «8» κι αυτό ήταν το καλύτερο πλασάρισμά του σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Πρωταγωνιστής από τις μικρές ηλικίες αναδείχτηκε πρωταθλητής Ευρώπης στο απλό παίδων το 1984 και ήταν 2ος στο απλό νέων το 1986 και το 1987.
Πήρε μέρος σε 24 Παγκόσμια πρωταθλήματα και υπήρξε νούμερο 1 της παγκόσμιας κατάταξης για 515 ημέρες συνολικά στα μέσα της δεκαετίας του ’90.
Γεννήθηκε στη Λιέγη στις 17 Νοεμβρίου 1969. Μεγάλωσε …μέσα στις ρακέτες, αφού ο πατέρας του ήταν νούμερο 10 στο βελγικό πινγκ πονγκ και η μητέρα του αναδείχτηκε πρωταθλήτρια της χώρας στο διπλό γυναικών όταν ήταν έγκυος σε αυτόν. Από την οικογενειακή παράδοση μάλιστα, δεν ξέφυγε αργότερα ούτε ο μικρότερος αδερφός του, ο Φιλίπ, που έγινε επίσης διεθνής αθλητής (σ.σ. είχε αγωνιστεί στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2001 όταν το Βέλγιο έφτασε στον τελικό και ηττήθηκε από την Κίνα). Από το 1985 ήταν νούμερο 1 στην πατρίδα του και μέχρι το 2011 δεν έχασε ποτέ αυτή τη θέση! Μόνο στο απλό κατέκτησε από διεθνή τουρνουά 51 χρυσά, 38 ασημένια και 41 χάλκινα μετάλλια! μετέτρεψε το βελγικό πινγκ πονγκ από μετριότητα σε σημαντική δύναμη παγκοσμίως. Το τίμησε δεόντως όχι μόνο με την πολύχρονη παρουσία του στην εθνική ομάδα, αλλά και με τη σταθερή συμμετοχή του στα πρωταθλήματα Βελγίου ανδρών-γυναικών ακόμα και στις χρονιές, που δεν είχε αντίπαλο. Στο απλό κατέκτησε 25 χρυσά σε 30 χρόνια! Φυσικά είχε πολλές διακρίσεις και σε ομαδικό επίπεδο. Έγραψε ιστορία με τη Σαρλερουά παίρνοντας 6 τίτλους σε Κύπελλο πρωταθλητριών και Τσάμπιονς Λιγκ και 19 πρωταθλήματα Βελγίου, ενώ με την εθνική ομάδα πανηγύρισε και δύο πρωτιές σε Ευρωπαϊκό Λιγκ το 1994 και το 1995.
Ο ιδιαίτερα θεαματικός επιθετικός έκλεισε διεθνή καριέρα, που δεν ήταν μόνο μια πληθώρα τίτλων, αλλά κάτι πολύ περισσότερο. Έντονη προσωπικότητα, είχε δηλώσει κάποτε ότι δεν έχει το ταλέντο του Γιαν Όβε Βάλντνερ, αλλά έγινε πρωταθλητής και θα παίζει πάντα σε υψηλό επίπεδο λόγω του χαρακτήρα του. Έγινε ο καλύτερος πινγκπονίστας στην ιστορία της χώρας. Θεωρείται ως ένας από τους πιο παραγωγικούς αθλητές στην πατρίδα του κι εξελέγη αθλητική προσωπικότητα της χρονιάς το 1991 και το 1994. Έχει τιμηθεί με το βραβείο World of Fair Play της UNESCO το 1989. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1996 και του 2004 ήταν σημαιοφόρος της βελγικής αποστολής!
Την απόφαση του Σέιβ να δώσει τέλος στη διεθνή καριέρα του σχολίασε και ο τέως πρόεδρος της I.T.T.F. Άνταμ Σαράρα. «Η ανακοίνωση για την απόσυρσή του από τον ενεργό ανταγωνισμό με εξέπληξε λίγο, αλλά δεν σοκαρίστηκα. Νόμιζα ότι ο Ζαν Μισέλ θ’ αγωνιζόταν μέχρι την τελευταία μέρα του σε αυτόν τον κόσμο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επίτιμος σήμερα πρόεδρος της διεθνούς ομοσπονδίας και συνέχισε: «Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 στο Πεκίνο περίμενα ν’ ανακοινώσει την αποχώρησή του. Υπήρχαν φήμες γι’ αυτό. Του ετοίμασα λοιπόν, ένα δώρο-έκπληξη για την απόσυρσή του. Τελικά, τον άκουσα να μου λέει ότι θα παίξει και στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2009 στο Τόκιο. Πήρα μαζί μου εκεί το δώρο για την αποχώρησή του, το πήρα και στα επόμενα Παγκόσμια πρωταθλήματα όπως φυσικά και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου… Το δώρο είχε καλύψει μερικά μίλια! Δεν είχα ποτέ την ευκαιρία να του το δώσω, τα παράτησα και κατέληξα στο συμπέρασμα ότι θα παίζει για πάντα».
Ο Σαράρα τόνισε βέβαια, ότι τώρα που έμαθε αυτή την εξέλιξη θα κανονίσει να του δώσει το δώρο σύντομα, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι ο Σέιβ έχει μεγάλη ευκαιρία για νέα καριέρα στο sports management, άλλωστε επιτυχώς έχει αρχίσει την παρουσία του σε αθλητικές ηγεσίες».