Ο Γιώργος Βαβέτσης θα διδάξει στο Διεθνές Σεμινάριο “Αθήνα 2015” και θα μοιραστεί τις γνώσεις του πάνω στο κομμάτι του προπονητικού πλάνου που πρέπει να υπάρχει σε όλες τις ομάδες μπάσκετ. Ο εκ των κορυφαίων Ελλήνων γυμναστών μίλησε στην ιστοσελίδα του ΣΕΠΚ (sepk.gr) και αναφέρθηκε στους σημαντικούς πυλώνες που θα στηριχτεί η ομιλία, η οποία θα έχει έντονη διαδραστικότητα και ασκησιολόγιο.
Εξηγώντας το θέμα που θα αναλύσει και όσα θα πρέπει να περιμένουν οι προπονητές να ακούσουν από αυτόν το Σάββατο ο Γιώργος Βαβέτσης εξήγησε ότι “στην ουσία αυτό που θα αναλύσω είναι ένας ολοκληρωτικός προπονητικός σχεδιασμός και όσα πρέπει να έχει ένας προπονητής στο μυαλό του όταν πάρει μία ομάδα στην αρχή της χρονιάς. Όσο πρέπει να γνωρίζει και αφορούν το κομμάτι της εκγύμνασης.
Πρώτο θέμα που θα αναλυθεί είναι η ιατρική ομπρέλα που πρέπει να υπάρχει και αφορά την προστασία της ομάδας πάνω στο πλάνο που θέτει ο κάθε προπονητής. Οτιδήποτε έχει σχέση με ιατρική κατεύθυνση έγκειται σε αυτή την ομπρέλα. Παράλληλα θα μιλήσω και για την ορθοσωμική αξιολόγηση των αθλητών. Υπό αυτό το πρίσμα θα πρέπει το προπονητικό τιμ να καταρτίσει ένα πρόγραμμα εξατομικευμένο για τον κάθε αθλητή, το οποίο θα στηρίζεται στις ανάγκες του. Μετά από όλα αυτά έρχονται τα τεστ φυσικών δεξιοτήτων και ικανοτήτων.
Η ομιλία μου θα στηρίζεται στο πρακτικό κομμάτι και θα υπάρχει διαδραστικότητα προκειμένου οι προπονητές να πάρουν ιδέες πως μεταβάλλονται κάποιες συνθήκες όπως είναι τα επίπεδα και οι άξονες κίνησης αλλά και πως μπορούν να χρησιμοποιούν αυτή τη γνώση για να έχουν ένα ασκησιολόγιο που θα προσαρμόζεται είτε αφορά έναν αρχάριο, είτε ένα μικρό παιδί χωρίς πρότερη αθλητική εμπειρία είτε έναν έμπειρο αθλητή”.
Όμως, πόσο σημαντικό είναι για έναν προπονητή να έχει γνώση πάνω στο συγκεκριμένο κομμάτι; Ο έμπειρος γυμναστής εξήγησε ότι “ο προπονητής μέχρι τώρα ήταν ο άνθρωπος… ορχήστρα, όμως πλέον ευτυχώς καταλαβαίνουν όλοι πόσο απαραίτητοι είναι στις ομάδες οι ειδικοί επιστήμονες. Είναι καλό ότι κατευθυνόμαστε προς τα εκεί γιατί χρειάζεται εξειδίκευση σε κάθε τομέα. Στην ομιλία μου θα προσπαθήσω να δείξω σε κάθε προπονητή ότι μπορεί να κινηθεί και προς άλλες κατευθύνσεις όταν δεν έχει το πλεονέκτημα να δουλεύει με top επιπέδου παίκτες και αναγκαστικά θα πρέπει να πάρει το καλύτερο που μπορεί από τον κάθε αθλητή του”.
Καταλήγοντας ο υπεύθυνος φυσικής κατάστασης κι αποκατάστασης της Ούνικς Καζάν αναφέρθηκε στη σημασία του… συνδυασμού της γνώσης λέγοντας πως “είμαι υπέρμαχος ότι πρέπει να μοιράζεται η γνώση. Εφόσον μοιράζεται και μπορεί να συνδυαστεί με τη γνώση του προπονητή και να συντονιστεί με τις τεχνικές ομιλίες των υπόλοιπων ομιλητών τότε το αποτέλεσμα είναι πολύ μεγαλύτερο από το αναλύεται ένα μεμονωμένο κομμάτι. Είναι συνολικό το θέμα και πρέπει να συνδυάζονται οι τεχνικές με τις αθλητικές γνώσεις”.