Από τις 12 έως τις 16 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στα Σκόπια το 27ο Βαλκανικό πρωτάθλημα νέων και ύστερα από πολλά χρόνια η ελληνική επιτραπέζια αντισφαίριση είχε ξανά εκπροσώπηση.
Έστω με αντιπροσωπευτική ομάδα, έστω στις κορασίδες μόνο, με τον Α.Σ.Ε.Α. Σάρισες από την κοντινή Φλώρινα να εκδηλώνει ενδιαφέρον προς την Ε.Φ.Ο.Επ.Α. και τελικά να καταφέρνει να πάει στη διοργάνωση με δύο πρωταθλήτριες, που προέρχονται από την Ακαδημία του: Τη 15άχρονη Χρυσή Φωτιάδου και τη 13χρονη Δέσποινα Άμπα. Η Φωτιάδου (νούμερο 2 σήμερα στον ελληνικό πίνακα αξιολόγησης κορασίδων) είναι και μέλος της εθνικής κορασίδων κι έχει ήδη σημαντική εμπειρία από διεθνείς αγώνες. Η Άμπα (Νο 15) έχει ξαναβγεί στο εξωτερικό, αλλά συγκεντρώνει ακόμα τις πρώτες παραστάσεις της. Δεδομένα η συμμετοχή στους Βαλκανικούς Αγώνες, όπου σημειώθηκε ρεκόρ με 12 χώρες παρούσες, είχε ουσία και για τα δύο κορίτσια, τα οποία έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους. Το υψηλότερο πλασάρισμα ήρθε στο διπλό όπου μαζί οι δύο αθλήτριες προχώρησαν μέχρι την 8άδα. Στο ομαδικό κορασίδων η Ελλάδα πήρε την 7η θέση, στο απλό η Φωτιάδου βρέθηκε στις θέσεις 9-16, ενώ ανάλογο πλασάρισμα είχε στο διπλό μικτό η ίδια αθλήτρια με ξένο συμπαίκτη. Στο πρωτάθλημα μετείχαν 150 αθλητές κι αθλήτριες έως 18 ετών και 50 επίσημοι. Αρχηγός της ελληνικής αποστολής ήταν ο γενικός γραμματέας του σωματείου της Φλώρινας (και πάτέρας της Χρυσής) Κώστας Φωτιάδης, ενώ δεν κατέστη δυνατό να υπάρχει και προπονητής λόγω του Πανελληνίου πρωταθλήματος παμπαίδων-παγκορασίδων στην Καβάλα.
Να δούμε τα αποτελέσματα για τα ελληνικά χρώματα:
Στο ομαδικό κορασίδων
Η Ελλάδα τοποθετήθηκε στην 3η θέση του 3ου γκρουπ με αντιπάλους τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη (επικεφαλής), την Σλοβενία και το Μαυροβούνιο.
1ος αγώνας: Ελλάδα – Βοσνία-Ερζεγοβίνη 1-3 (1 νίκη Φωτιάδου)
2ος αγώνας: Ελλάδα-Μαυροβούνιο 3-0 (1 νίκη Φωτιάδου, 1 νίκη Άμπα και 1 νίκη στο διπλό)
3ος αγώνας: Ελλάδα – Βοσνία-Σλοβενία 1-3 (1 νίκη Φωτιάδου)
Η ομάδα πήρε την 3η θέση του γκρουπ και προκρίθηκε στο κυρίως ταμπλό όπου αντιμετώπισε την ομάδα της Ρουμανίας από την οποία ηττήθηκε 3-0.
Στη συνέχεια σε αγώνες κατάταξης αντιμετώπισε πάλι τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και γνώρισε την ήττα με σκορ 3-2 (1 νίκη Φωτιάδου και 1 νίκη στο διπλό)
Τέλος για τις θέσεις 7-8 αντιμετώπισε την ομάδα της Αλβανίας και επικράτησε με σκορ 3-0 (1 νίκη Φωτιάδου, 1 νίκη Άμπα και 1 νίκη στο διπλό) καταλαμβάνοντας τελικά την 7η θέση ανάμεσα σε 11 ομάδες.
Για την ιστορία τις τέσσερις πρώτες θέσεις πήραν κατά σειρά: Ρουμανία, Τουρκία, Βουλγαρία και Σλοβενία.
Στο απλό κορασίδων
Συνολικά 31 οι αθλήτριες και συγκροτήθηκαν 8 γκρουπ. Η Φωτιάδου τοποθετήθηκε επικεφαλής στο 3ο γκρούπ όπου και κατέλαβε την 1η θέση σημειώνοντας 3 νίκες. Στον 1ο αγώνα νίκησε την Mamurrani Natalia (Αλβανία) με σκορ 3-0, στον 2ο αγώνα την Βουλγάρα Georgieva Tsvetelina με σκορ 3-2 και στον 3ο αγώνα την αθλήτρια της Βόρειας Μακεδονίας Bogoeska Vase με σκορ 3-0.
Στο κυρίως ταμπλό των 16 αθλητριών η πρωταθλήτρια Ελλάδας του διπλού κορασίδων κληρώθηκε με την αθλήτρια Biogradlic Dzana (Βοσνία-Ερζεγοβίνη) και ηττήθηκε με σκορ 4-1.
Η Άμπα τοποθετήθηκε στην 4η θέση του 4ου γκρουπ κι αντιμετώπισε κατά σειρά τις Cosic Dora (Βοσνία-Ερζεγοβίνη), Senyuva Asu-Ayca (Τουρκία) και Ivanova Krastina (Βουλγαρία). Γνώρισε ισάριθμες ήττες με σκορ 3-0. Στη συνέχεια συγκροτήθηκε ταμπλό consolation με 15 αθλήτριες όπου περσινή δευτεραθλήτρια Ελλάδας του διπλού παγκορασίδων άρχισε με νίκη απέναντι στην Imeri Loresa από το Κόσοβο με σκορ 3-0 και στη συνέχεια ηττήθηκε με σκορ 3-2 από την Cafuta Tina αθλήτρια της Σλοβενίας.
Για την ιστορία τις τέσσερις πρώτες θέσεις πήραν κατά σειρά: Zaharia Elena (Ρουμανία), Singeorzan Ioana (Ρουμανία), Karaca Zeynep (Τουρκία) και Cosic Dora (Βοσνία-Ερζεγοβίνη).
Στο διπλό κορασίδων
Στο διπλό κορασίδων συγκροτήθηκε ταμπλό με 16 ζευγάρια. Στον 1ο αγώνα οι αθλήτριές μας επικράτησαν απέναντι στο ζευγάρι των Bajovic/Ostojic (Μαυροβούνιο) με σκορ 3-0. Στη συνέχεια και στο κρίσιμο αγώνα για την είσοδο στα μετάλλια αντιμετώπισαν τις Ivanova- Hasanova (Βουλγαρία) από τις οποίες ηττήθηκαν με σκορ 3-0.
Τα μετάλλια πήραν κατά σειρά οι: Zaharia-Singeorzan (Ρουμανία), Karaca Ζ. – Senyuva (Τουρκία), Ivanova- Hasanova (Βουλγαρία) και Feyza-Karaca Υ. (Τουρκία).
Στο διπλό μικτό
Σε αυτό το αγώνισμα συμμετείχε μόνο η Φωτιάδου και είχε συμπαίκτη τον Ρουμάνο Bujor Dragos. Οι συμμετοχές ήταν 29 και δημιουργήθηκε ταμπλό των «32». Το ελληνορουμανικό δίδυμο πέρασε απευθείας στον 2ο γύρο όπου αντιμετώπισε το ζευγάρι Ozbek/Karaca από την Τουρκία και γνώρισε την ήττα με σκορ 3-0.
Στις τέσσερις πρώτες θέσεις βρέθηκαν κατά σειρά οι: Zaharia-Istrate (Ρουμανία), Ivanova- Bekir (Βουλγαρία), Mei Rosu-Ursut (Ρουμανία) και Biogradlic-Ramliak (Βοσνία-Ερζεγοβίνη).