Από τις 5 Σεπτεμβρίου 2015 στο Πέρα μέχρι τις 3 Απριλίου 2016 σ’ ένα άλλο όπεν της Αθήνας, τα Τερζάκεια, τα αναπτυξιακά πρωταθλήματα της Ελληνικής Φίλαθλης Ομοσπονδίας Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης έκαναν για 7 μήνες μία ακόμα γοητευτική διαδρομή. Τα συνολικά 13 τουρνουά της φετινής σεζόν ανέδειξαν την αμείωτη διάθεση των αθλητών για αγώνες (όπως πάντα βέβαια, με την καθοριστική συνδρομή των γονιών τους), τη γενική πρόοδο στο αγωνιστικό κομμάτι, τη βελτίωση του οργανωτικού επιπέδου και φυσικά τα πολλαπλά οφέλη, που προκύπτουν για τις διάφορες περιοχές της χώρας από τη διεξαγωγή τέτοιων συναντήσεων πανελλήνιας εμβέλειας. Τώρα, όλη η προσοχή πέφτει στον μεγάλο τελικό των ανοιχτών πρωταθλημάτων μικρών ηλικιών, που θα γίνει αυτό το Σαββατοκύριακο, 16-17 Απριλίου, στην όμορφη Κοζάνη. Θα πάρουν μέρος οι καλύτεροι, βάσει ειδικής βαθμολογίας, από τις κατηγορίες νέων-νεανίδων, παίδων-κορασίδων και παμπαίδων-παγκορασίδων και θα διεκδικήσουν τα έπαθλα. Πριν από το φινάλε αυτών των πολύ σημαντικών events για την ομοσπονδία θα επιχειρήσουμε, όπως πέρσι, ένα φλας μπακ στους αθλητές και τις αθλήτριες που ξεχώρισαν.
Θ’ αναφερθούν όλοι οι αθλητές και οι αθλήτριες, που κατέκτησαν έστω μία φορά 1η ή 2η θέση, όπως και διάφορα άλλα στοιχεία κυρίως βέβαια, για τις ηλικιακές κατηγορίες, που περιλαμβάνονται και στον τελικό. Στο μεταξύ, στην ιστοσελίδα της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. υπάρχουν τα ονόματα των συμμετεχόντων, οι κληρώσεις του τελικού, όπως και χρήσιμες πληροφορίες, που έχει δώσει ο Σ.Ε.Α. Κοζάνης.
Τον καλύτερο προσωπικό απολογισμό είχαν η νεάνιδα Ελένη Σοφρά και η παγκορασίδα Μαλαματένια Παπαδημητρίου με 8 πρωτιές σε ισάριθμους τελικούς και ακολούθησε ο έφηβος Γιάννης Σγουρόπουλος, ο οποίος είχε 6 χρυσά μετάλλια από 7 τελικούς.
Στους μεγάλους πρωταγωνιστές επίσης, ο έφηβος Γιώργος Σταματούρος, που εμφανίστηκε σε 9 τελικούς και κατέκτησε επίσης 6 τρόπαια, η κορασίδα Ιωάννα Γερασιμάτου με τον ίδιο απολογισμό, η επίσης κορασίδα Έλλη Φίσερ με 4 πρωτιές σε 5 τελικούς και ο Γεράσιμος Χατζηλυγερούδης με 4 σε 6 αντίστοιχα. Πολύ καλές ακόμα, οι επιδόσεις τριών παμπαίδων, του Σωκράτη Γιαννούτσου, του Αλέξανδρου Μαργαρίτη και του Αλέξανδρου Μαδέση, οι οποίοι πήραν 6, 4 και 3 χρυσά αντίστοιχα.
Πέρα από τις κλασικές κατηγορίες, σταθερά στις προκηρύξεις των φετινών όπεν ήταν κι εκείνες των Ελπίδων και των μίνι παμπαίδων και παγκορασίδων. Η κατηγορία των Νέων ανδρών έγινε σε 4 τουρνουά και μάλιστα όλα ήταν στη Βόρεια Ελλάδα (Καβάλα, Βέροια, Θεσσαλονίκη και Σίνδο). Οι μίνι παμπαίδες αγωνίστηκαν στα 7 από τα 13 τουρνουά (Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Περιφέρεια).
Η ηλικιακή κατηγορία, που δεν κατέστη δυνατό να συμπληρωθεί ποτέ, ήταν τον μίνι παγκορασίδων. Αυτή των Νέων γυναικών έγινε μία φορά, στη Χ.Α.Ν. Θεσσαλονίκης. Στους μίνι παμπαίδες κυριάρχησε ο Ραφαήλ Δήμος, ένα παιδάκι από τον Λέοντα Κορινθίας, που πήρε τρεις νίκες σε ισάριθμους τελικούς.
Όσον αφορά στις συμμετοχές, δημιουργήθηκε κατ’ αρχάς το απλησίαστο ρεκόρ στη Θεσσαλονίκη από τη Χ.Α.Ν.Θ.. Το τουρνουά συγκέντρωσε 314 αγόρια και κορίτσια, ξεπέρασε κατά πολύ τη Σίνδο με τα 251 και κατέχει πια το σχετικό πανελλήνιο ρεκόρ. Πολύ σημαντικό επίσης, το γεγονός ότι τρία ακόμα όπεν ξεπέρασαν τις 200 συμμετοχές: Της Βέροιας, του Καρέα και της Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης Ταύρου. Πολύ κοντά η Σίνδος με 198.
Συνολικά έγιναν 6 αναπτυξιακά στην Αθήνα, 2 στη Θεσσαλονίκη και 5 στην Περιφέρεια. Το αρχικό πρόγραμμα προέβλεπε 14. Στην αρχή της περιόδου όμως, υπήρξε αναγκαστική ακύρωση στο τουρνουά της Κοζάνης εξαιτίας των βουλευτικών εκλογών. Τουλάχιστον κανονίστηκε άμεσα να διεξαχθεί εκεί ο τελικός. Το συγκεκριμένο event έγινε πέρσι πρώτη φορά στον θεσμό (στη Θεσσαλονίκη).
Επιγραμματικά οι νικητές/τριες και οι φιναλίστ των 13 ανοιχτών πρωταθλημάτων (αρχικά από τις κατηγορίες που έχουν θέση και στον τελικό):
Νέοι:
Σγουρόπουλος 6 πρωτιές-7 τελικοί
Σταματούρος 6 πρωτιές-9 τελικοί
Κορδούτης 1 πρωτιά-4 τελικοί
Αντωνιάδης 3 τελικοί
Δαμιανής 2 τελικοί
Αρβανίτης 1 τελικός
Νεάνιδες:
Ελένη Σοφρά 8 πρωτιές-8 τελικοί
Αγγελίνα Δεβελέκου 1 πρωτιά-1 τελικός
Αλεξάνδρα Τουντακώβα 2 πρωτιές-5 τελικοί
Ελισάβετ Τέρπου 2 πρωτιά-3 τελικοί
Παναγιώτα Ανδριανού 5 τελικοί
Τζούλια Μυτακίδου 2 τελικοί
Ιφιγένεια Ισαμπάλογλου 1 τελικός
Χριστίνα Ταουσάνη 1 τελικός
Παίδες:
Γεράσιμος Χατζηλυγερούδης 4 πρωτιές-6 τελικοί
Γιάννης Δαμιανής 3 πρωτιές-4 τελικοί
Κωνσταντίνος Καραμαντζιάνης 2 πρωτιές-2 τελικοί
Αλκιβιάδης Σταματούρος 1 πρωτιά-3 τελικοί
Αλέξιος Κουλουριώτης 1 πρωτιά-2 τελικοί
Γεράσιμος Πετρής 1 πρωτιά-2 τελικοί
Γιάννης Μπόσκοβιτς 1 πρωτιά-1 τελικός
Κωνσταντίνος Στάμου 4 τελικοί
Νίκος Κορδαλής 1 τελικός
Φίλιππος Κορδούτης 1 τελικός
Κορασίδες:
Ιωάννα Γερασιμάτου 6 πρωτιές-9 τελικοί
Έλλη Φίσερ 4 πρωτιές-5 τελικοί
Δανιέλα Γραμματοπούλου-Χρυσοπούλου 1 πρωτιά-4 τελικοί
Ρόδω Πιπεράκη 1 πρωτιά-1 τελικός
Δήμητρα Μαδέση 1 πρωτιά-1 τελικός
Μαρία Λαδάκη 4 τελικοί
Βασιλική Ηλιοπούλου 2 τελικοί
Παμπαίδες:
Σωκράτης-Βησσαρίων Γιαννούτσος 6 πρωτιές-9 τελικοί
Αλέξανδρος Μαργαρίτης 4 πρωτιές-6 τελικοί
Αλέξανδρος Μαδέσης 3 πρωτιές-8 τελικοί
Αλέξης Κωστακιώτης 1 τελικός
Σωτήρης Σαπάκος 1 τελικός
Ευστάθιος-Εφραίμ Μανωλόπουλος 1 τελικός
Παγκορασίδες:
Μαλαματένια-Ειρήνη Παπαδημητρίου 8 πρωτιές-8 τελικοί
Δήμητρα Πετσίβα 2 πρωτιές-5 τελικοί
Μαρία Δημητρίου 1 πρωτιά-7 τελικοί
Χρυσή Φωτιάδου 1 πρωτιά-2 τελικοί
Ζωή Αγγελίδου 1 πρωτιά-1 τελικός
Ιωάννα Μαδέση 3 τελικοί
Νέοι άνδρες:
Νίκος Ζέρβας 1 πρωτιά-1 τελικός
Βαγγέλης Τσιαλτσούδης 1 πρωτιά-1 τελικός
Λευτέρης Σβάρνας 1 πρωτιά-1 τελικός
Γρηγόρης Οικονόμου 1 πρωτιά-1 τελικός
Νίκος Ζέρβας 1 τελικός
Χρήστος Ξανθόπουλος 1 τελικός
Απόστολος Δουκέρης 2 τελικοί
Νέες γυναίκες:
Θάλεια Κορδούτη 1 πρωτιά-1 τελικός
Γεωργία Χατζηλυγερούδη 1 τελικός
Μίνι παμπαίδες:
Ραφαήλ Δήμος 3 πρωτιές-3 τελικοί
Γιώργος Κάλλιας 2 πρωτιές-2 τελικοί
Κώστας Μηλικούδης 2 πρωτιές-2 τελικοί
Ζαχαρίας Ελσαμί 2 τελικοί
Σάββας Βατσακλής 2 τελικοί
Κώστας Σωτηρίου 1 τελικός
Δημήτρης Σταμπούλης 1 τελικός
Γιάννης Μαστρογιάννης 1 τελικός