Ο χώρος των ατόμων με αναπηρίες στην ελληνική επιτραπέζια αντισφαίριση μπορεί να υποδεχτεί με πλατιά χαμόγελα μία ακόμα διεθνή διάκριση.

Ο χώρος των ατόμων με αναπηρίες στην ελληνική επιτραπέζια αντισφαίριση μπορεί να υποδεχτεί με πλατιά χαμόγελα μία ακόμα διεθνή διάκριση. Στο όπεν της Αιγύπτου, που ολοκληρώθηκε σήμερα στην Αλεξάνδρεια και είναι ενταγμένο στο καλεντάρι του Para Table Tennis της διεθνούς ομοσπονδίας του αθλήματος (I.T.T.F), ο Γιώργος Μουχθής και ο Μάριος Χατζηκυριάκος κατέκτησαν δύο μετάλλια. Μαζί το ασημένιο στο ομαδικό των κλάσεων 6-8 (των ορθίων) και νωρίτερα ο Μουχθής το χάλκινο στην κλάση 6. Στον καθοριστικό αγώνα του ομαδικού κάμφθηκαν από τη διοργανώτρια Αίγυπτο. Ήταν ένα ακόμα σημαντικό αποτέλεσμα μέσα στο 2019 για τους φερέλπιδες αθλητές, οι οποίοι συνεχίζουν την εξαιρετικά δύσκολη προσπάθειά τους για κάποιο παραολυμπιακό εισιτήριο. Το τουρνουά ήταν απολύτως στα μέτρα τους και με αξιόλογες εμφανίσεις αξιοποίησαν την ευκαιρία για μετάλλια. Συνοδός και υπεύθυνος προπονητής ήταν ο ειδικός συνεργάτης της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες (Ε.Α.ΟΜ.-Α.Με.Α.) Πολυχρόνης Πολίτσης.

Στο ατομικό της κλάσης 6 μετείχαν πέντε αθλητές. Σχημάτισαν ενιαίο όμιλο κι έπαιξαν μεταξύ τους με το σύστημα ένας προς όλους.  Ο Μουχθής πήρε την 3η θέση με 2 νίκες και 2 ήττες και ο Χατζηκυριάκος την 4η σημειώνοντας 1 θετικό αποτέλεσμα.

Στην ελληνική «κόντρα» ο Μουχθής επικράτησε με 3-0 σετ (11-8, 11-7, 11-8). Στα υπόλοιπα παιχνίδια του έχασε από τον Ράνγκρο Τεϊνίγιομ από την Ταϊλάνδη (επικεφαλής, που πήρε τελικά και την πρωτιά) με 3-0 σετ (5-11, 7-11, 8-11), οριακά από τον Ιταλό Ραϊμόντο Αλέτσι με 3-2 (11-8, 10-12, 9-11, 14-12, 9-11), ενώ κατέβαλλε τον Αιγύπτιο Ιμπραΐμ Χαμαντού με 3-0 (11-6, 11-3, 11-5).

Ο Χατζηκυριάκος νίκησε επίσης τον Χαμαντού με 3-1 σετ (11-8, 11-9, 10-12, 11-7) και ηττήθηκε ακόμα με 3-1 από τον Τεϊνίγιομ (5-11, 11-7, 6-11, 5-11) και με 3-1 από τον Αλέτσι (7-11, 11-8, 8-11, 11-13). Αξίζει επιπλέον αναφορά ο Χαμαντού για να θυμίσουμε ότι πρόκειται για τον ευρέως γνωστό αθλητή, που με απίστευτη θέληση και δύναμη ψυχής παίζει πινγκ πονγκ με τη ρακέτα στο στόμα! Έχασε και τα δύο χέρια του πριν από χρόνια σε εργατικό ατύχημα και για να κάνει το άθλημα που αγαπά βάζει τη ρακέτα στα δόντια και χτυπάει περίτεχνα την μπάλα! Στα σερβίς καταφέρνει και μαγκώνει το μπαλάκι στο πόδι (γι’ αυτό φοράει μόνο ένα παπούτσι) κι έπειτα το πετάει ψηλά στην ευθεία!  

Στο ομαδικό οι πρωταθλητές μας είχαν έναν όμιλο στις κλάσεις 6-8. Πήραν μέρος τέσσερις ομάδες κι έπαιξαν μεταξύ τους. Την Πέμπτη οι Μουχθής/Χατζηκυριάκος επιβλήθηκαν εύκολα με 2-0 της Αλγερίας και της μικτής Αιγύπτου/Κουβέιτ. Πήραν και στις δύο περιπτώσεις το διπλό με 3-0 σετ (σημειωτέον ότι ο Χαμαντού έπαιξε και σε αυτό το αγώνισμα) και στη συνέχεια ο Μουχθής ξεπέρασε με 3-0 σετ τον Αλγερινό Ατσούρ Αμπασί και ο Χατζηκυριάκος τον Χαμαντού με 3-0 αντίστοιχα.

Σήμερα έγινε το καθοριστικό παιχνίδι για την πρωτιά με την επικεφαλής του ομίλου Αίγυπτο. Η αντίπαλος έχει δύο αθλητές από την κλάση 7, δηλαδή την αμέσως επόμενη κατηγορία με μικρότερη αναπηρία.

Από τη θέση του αουτσάιντερ το ελληνικό δίδυμο προσπάθησε για το καλύτερο αλλά δεν απέφυγε την ήττα με 2-0. Στην αρχή κάμφθηκε με 3-0 σετ από τους   Αχμέντ Μοχάμεντ/Αμπουστέ Αμπντελμονίμ (8-11, 9-11, 6-11) και αμέσως μετά ο Μουχθής ηττήθηκε με το ίδιο σκορ από τον Αχμέντ (6-11, 7-11, 13-15).

Έτσι ο Μουχθής και ο Χατζηκυριάκος πήραν το ασημένιο μετάλλιο κι έκαναν ένα βήμα παραπάνω μετά το χάλκινο τον περασμένο Μάρτιο στην Ισπανία, που ήταν το πρώτο για τη χώρα μας στο ομαδικό διεθνούς τουρνουά με αμιγώς ελληνική σύνθεση. Την 3η θέση πήρε η Αλγερία. 

Να σημειωθεί τέλος ότι στους επιδιαιτητές του τουρνουά στην Αίγυπτο ήταν η Θεσσαλονικιά Μαρία Τσίπου.