Η ελληνική επιτραπέζια αντισφαίριση είχε και φέτος παρουσία στο προπονητικό καμπ επιλογών της Ευρωπαϊκής Ένωσης του αθλήματος (E.T.T.U.) κι άφησε θετική εικόνα προσπαθώντας να πάρει όσο γίνεται περισσότερα οφέλη.

Η ελληνική επιτραπέζια αντισφαίριση είχε και φέτος παρουσία στο προπονητικό καμπ επιλογών της Ευρωπαϊκής Ένωσης του αθλήματος (E.T.T.U.) κι άφησε θετική εικόνα προσπαθώντας να πάρει όσο γίνεται περισσότερα οφέλη.  Ο μικρός αθλητής, που αποκόμισε αυτή τη φορά την πολύτιμη εμπειρία στο Λουξεμβούργο, ήταν ο Κωνσταντίνος Μηλικούδης από την Ορεστιάδα. Στον τέταρτο χρόνο της ενασχόλησής του με την επιτραπέζια αντισφαίριση έκανε το πρώτο του ταξίδι εκτός συνόρων, έζησε σημαντικές παραστάσεις και πήρε χρήσιμες πληροφορίες. Και πώς να μην αποτέλεσε ξεχωριστή ευκαιρία αυτή η συμμετοχή όταν πέρα από την άρτια οργάνωση της ομοσπονδίας του Λουξεμβούργου. το Hopes Selection Camp γίνεται σε συνεργασία και με τους κορυφαίους του είδους! Εντάσσεται στο πρόγραμμα ανάπτυξης της E.T.T.U. (Eurotalents Programme) και το στηρίζουν η κινεζική ομοσπονδία του αθλήματος, το Κολέγιο επιτραπέζιας αντισφαίρισης της Κίνας (C.T.T.C.) και η παγκόσμια ομοσπονδία (I.T.T.F.). Διεξήχθη από τις 2 έως τις 9 Απριλίου στην πόλη του Λουξεμβούργου και μετείχαν 15 επίλεκτα αγόρια και 15 κορίτσια από διάφορες χώρες της γηραιάς ηπείρου. Τον αθλητή του Γ.Σ. Φιλία Ορεστιάδας συνόδευσε ο Ανέστης Καριοφυλλίδης. Ο προπονητής του βορειοελλαδίτικου σωματείου εμπλούτισε το ρεπορτάζ με διάφορα στοιχεία και τα παραθέτουμε:

Η ετήσια συγκέντρωση προετοιμασίας αφορούσε παιδιά έως 12 ετών. Στους παμπαίδες είχαν από 2 αθλητές η Λιθουανία, το Βέλγιο, η Τσεχία, η Ρουμανία, η Τουρκία κι από 1 η Αγγλία, η Ελλάδα, η Πολωνία, το Λουξεμβούργο και η Σκωτία (ο εκπρόσωπος από τη συγκεκριμένη χώρα είναι κινεζικής καταγωγής, μάλιστα ο πατέρας του είναι προπονητής και βοηθούσε και στη μετάφραση). Στις προπονήσεις και τα παιχνίδια έπαιρναν μέρος ως σπάρινγκ και 3 Κινέζοι αθλητές από το Πανεπιστήμιο της Κίνας. Ο ένας είχε αμυντικό στυλ παιχνιδιού. Οι δύο είναι γεννηθέντες το 2005, ο άλλος το 2004. Ο Μηλικούδης ήταν ο πιο μικρός από τους αθλητές του καμπ. 

Επικεφαλής του τεχνικού τιμ ανέλαβαν ο Κινέζος Λι Ξιάοντονκ, επί σειρά ετών προπονητής του τρις παγκόσμιου πρωταθλητή του απλού ανδρών Γουάνγκ Λιτσίν και προπονητής στις εθνικές ομάδες ανδρών και γυναικών της Κίνας και η πρώην παγκόσμια πρωταθλήτρια και «χρυσή» Ολυμπιονίκης Ζανγκ Γινίνγκ. Επίσης, συνέδραμαν ένας προπονητής από τη Λιθουανία και δύο από το Πανεπιστήμιο της Κίνας, όπως κι ένας παίκτης-προπονητής από το Λουξεμβούργο, ο οποίος είχε και ρόλο διερμηνέα. Φυσικά για τους συνολικά 30 αθλητές υπήρχαν και οι συνοδοί- προπονητές. Έφτασαν τους 18 και είχαν κι εκείνοι την ευκαιρία να πάρουν πολύτιμες πληροφορίες διευρύνοντας τις γνώσεις τους. Μικρή παρουσία στο καμπ είχε και ο διευθυντής του προγράμματος ανάπτυξης Κροάτης Νέβεν Σέγκναρ.

Σε υπέροχο αθλητικό κέντρο στην πόλη του Λουξεμβούργου έγινε η αθλητική εκδήλωση και οι εμπλεκόμενοι έμεναν σε διπλανό ξενοδοχείο -μόλις στα 50 μέτρα. 
Το πρόγραμμα άρχιζε με τρέξιμο στις 07:30. Τα παιδιά έτρεχαν στο γήπεδο ποδοσφαίρου κι έκαναν ορισμένες ασκήσεις ισορροπίας, μετακίνησης κ.τ.λ. Από τις 09:00 μέχρι τις 11:30 γινόταν η πρώτη προπόνηση στο τραπέζι και αμέσως μετά υπήρχε φυσική κατάσταση για 15 με 30 λεπτά (ασκήσεις με μεγάλη γκάμα). Η δεύτερη προπόνηση στο τραπέζι διεξαγόταν 15:00 με 18:00 και μεταξύ άλλων  περιλάμβανε κάποια μορφή παιχνιδιών αλλά και ασκήσεις με πολλά μπαλάκια. «Οι συνθήκες ήταν τέλειες. Και στην προπόνηση και στη διαμονή και στο φαγητό», είπε χαρακτηριστικά ο προπονητής της Φιλίας.

Πάντα πριν αρχίσει το τρέξιμο και το ζέσταμα γίνονταν στην αίθουσα ομιλίες από τους προπονητές. Μιλούσαν στα παιδιά, ενώ έβαζαν και τους σπάρινγκ να εξηγήσουν πώς πρέπει να εκτελεστούν οι ασκήσεις και ποιος είναι ο σκοπός σε κάθε μία. Ομιλία υπήρχε και στο τέλος των προπονήσεων. Ακόμα, έγιναν δύο συναντήσεις για γενική κουβέντα στο άθλημα. Στη μία μετείχαν μόνο οι προπονητές και στην άλλη ήταν μαζί και οι αθλητές και διατύπωναν τις ερωτήσεις τους.

Το πρόγραμμα είχε εσωτερικό τουρνουά στο τέλος, αλλά και πολλά μίνι παιχνίδια στη διάρκειά του 8ημέρου (μέχρι τους 4 πόντους ή από το 8-8 ή από το 10-10 κτλ) προκειμένου οι αθλητές να δοκιμάζουν την ετοιμότητά τους σε διάφορα σημεία ενός σετ. Η διαδικασία των μίνι σετ έγινε και στην αρχή προκριμένου οι προπονητές να δουν τη δυναμικότητα των αθλητών και να τους χωρίσουν σε δύο γκρουπ. Ο Μηλικούδης κατατάχθηκε στο 2ο γκρουπ. Πολύ γρήγορα μετά το τέλος της προετοιμασίας η επιτροπή αξιολόγησης επιλέγει τα παιδιά για το επόμενο μεγάλο διεθνές καμπ. Το τεχνικό τιμ έριξε το βάρος στην τεχνική και ιδιαίτερα στην επίθεση από το forehand (ντράιβ). Χαρακτηριστικό δε, για το υψηλό επίπεδο των αθλητών είναι ότι ήταν όλοι ήταν πολύ ικανοί στο backhand ακόμα και στο άνοιγμα από τα σερβίς. Με βάση όλα αυτά για ένα πρωτοεμφανιζόμενο σε event στο εξωτερικό, παιδί, ο στόχος δεν ήταν να επιλεχθεί για το επόμενο στάδιο, αλλά να κάνει σωστή δουλειά σε απαιτητικό πρόγραμμα και να δει μαζί με τον προπονητή του πώς μπορεί να βελτιωθεί.

«Πρέπει να χρησιμοποιήσετε περισσότερο το σώμα σας. Πρέπει να γίνει η μεταφορά του βάρους και του κέντρου βάρους από το δεξί πόδι στο αριστερό και να πηγαίνετε πάνω και μπροστά. Η κίνηση με το σώμα προηγείται και μετά ακολουθεί το χέρι. Μην κυνηγάτε την μπάλα με το χέρι», ήταν η βασική συμβουλή των Κινέζων προπονητών για τη forehand επίθεση. Ο Λι Ξιάοντονγκ τόνιζε κάποιες στιγμές στα παιδιά ότι «δεν είσαστε αρκετά απειλητικοί στο χτύπημά σας και δεν πάτε γρήγορα στο μπαλάκι», ενώ η Ζανγκ Γινίνγκ σημείωνε: «Βλέπω στα μάτια σας ότι δεν υπάρχει η κατάλληλη συγκέντρωση. Σαν να μην σας νοιάζει πόσες επιθέσεις μπαίνουν και πόσες χάνονται». Σημαντικό ήταν το μήνυμα του Κινέζου επικεφαλής και πριν από τους εσωτερικούς αγώνες, που έκλεισαν το καμπ. «Δεν με ενδιαφέρει το αποτέλεσμα. Θέλουμε να δούμε από σας πώς θ’ αντιδράσετε στα κρίσιμα σημεία, αν είστε μαχητές και πόσο απειλείτε με το παιχνίδι σας. Θέλουμε να δούμε πως διαχειρίζεται το παιδί τα συναισθήματά του. Δεν είναι το μοναδικό κριτήριο για τις επιλογές μας το αποτέλεσμα στο εσωτερικό τουρνουά. Θέλουμε να δούμε αυτά όμως από εσάς για να κρίνουμε κατά πόσο μπορούμε να επενδύσουμε πάνω σε κάποιο παιδί».   

Έχοντας κάνει στην Ελλάδα μία μίνι προετοιμασία ο Μηλικούδης ανταποκρίθηκε στο κοπιαστικό πρόγραμμα και πραγματοποίησε αξιόλογες εμφανίσεις στα εσωτερικά παιχνίδια. Την τελευταία μέρα έπαιξαν όλοι με όλους στα δύο νικηφόρα σετ και ο 11χρονος αθλητής, που φέτος έχει αγωνιστεί σε δύο τελικούς αναπτυξιακών τουρνουά, περιορίστηκε στις θέσεις 9-18. «Το παιδί βγήκε πρώτη φορά στο εξωτερικό και οι προπονήσεις ήταν πολύ απαιτητικές. Ωστόσο ανταπεξήλθε πλήρως και φυσικά απόλαυσε την εμπειρία», υπογράμμισε ο Καριοφυλλίδης κι ανέφερε κι ένα δικό του γενικό συμπέρασμα από την πλευρά του προπονητή: «Αναμφίβολα ένας αθλητής παίρνει πολύ χρήσιμες πληροφορίες σ’ ένα τέτοιο καμπ. Λαμβάνει πολύ σημαντικά οπτικά ερεθίσματα και διαμορφώνει μία αντίληψη για τη φιλοσοφία στο άθλημα, για τη συγκέντρωση, για τον τρόπο προπόνησης κτλ. Κατά τη γνώμη μου όμως, πρέπει ένας αθλητής να είναι και κατάλληλα προετοιμασμένος ώστε να είναι σε θέση να πάρει όσα περισσότερα μπορεί. Γιατί θα πάρει την εμπειρία, αλλά επειδή είναι ακόμα στην κατηγορία των παμπαίδων ενδέχεται να επηρεαστεί αρνητικά σε κάποια πράγματα. «Δεν μπορείς ποτέ να πάρεις κάτι αν δεν είσαι έτοιμος να το πάρεις», μου είχε πει κάποτε ένας δάσκαλός μου και το έχω κρατήσει από τότε. Επίσης, σε αυτό το άθλημα έχει τεράστια σημασία η τεχνική. Πρέπει να διδαχθεί από την αρχή σωστά. και να εφαρμοστεί σωστά. Αν γίνεται λάθος, τότε δύσκολα αλλάζει».
Σήμερα, δύο μόλις μέρες μετά το καμπ του Λουξεμβούργου, ανακοινώθηκαν από τη 5μελή επιτροπή αξιολόγησης οι επιλογές για τα παιδιά, που θα εκπροσωπήσουν την Ευρώπη στη διεθνή συγκέντρωση προετοιμασίας στο Αλικάντε της Ισπανίας. Θα είναι το ετήσιο καμπ επίλεκτων παμπαίδων και παγκορασίδων απ’ όλο τον κόσμο (I.T.T.F. World Hopes Week & Challenge 2018) και θα διεξαχθεί  από τις 30 Ιουλίου έως τις 5 Αυγούστου. Συνολικά 3 αγόρια και ισάριθμα κορίτσια πρόκειται να πάνε από την Ευρώπη. Από τη Ρουμανία, την Τσεχία και την Τουρκία είναι οι επιλογές στα αγόρια, από τη Ρουμανία, την Ιρλανδία και την Ουγγαρία εκείνες στα κορίτσια.