Τρίτη χρονιά στη σειρά και μετά την περσινή διάκριση με την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου ο Παναγιώτης Γκιώνης ρίχνεται στη «μάχη» του Ευρωπαϊκού Τοπ 16 με στόχο ένα ακόμα καλό πλασάρισμα.
Η σπουδαία ετήσια διοργάνωση ανδρών και γυναικών γίνεται από αύριο 5 μέχρι την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου στο Γκονδομάρ της Πορτογαλίας και συγκεντρώνει τους καλύτερους κατά τεκμήριο αθλητές της Ευρώπης. Παράλληλα αποτελεί τα τελευταία χρόνια και προκριματική διαδικασία της ηπείρου για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Σήμερα το απόγευμα έγινε η κλήρωση της πρώτης φάσης κι έφερε τον Έλληνα άσο αντιμέτωπο με αθλητές, που έχει ξανασυναντήσει στον θεσμό. Είναι στο 1ο γκρουπ και θα διεκδικήσει μία από τις δύο πρώτες προνομιούχες θέσεις κόντρα στον Γερμανό κάτοχο του τροπαίου Ντιμίτρι Οβτσάροφ (επικεφαλής), τον Γάλλο Σιμόν Γκοζί και τον Πορτογάλο Ζοάο Μοντέιρο. Το τουρνουά γίνεται στο γυμναστήριο Multiusos de Gondomar Coração de Ouro.
To διαδικτυακό LAOLA1.tv θα μεταδώσει όλους τους αγώνες από τα τραπέζια 1 και 2 (σ.σ. μόνο την πρώτη ημέρα θα χρησιμοποιηθούν 4 τραπέζια, το Σάββατο θα μείνουν 2 και την Κυριακή 1), ενώ υπάρχει και πρόγραμμα για την τηλεόραση, που περιλαμβάνει την κάλυψη των ημιτελικών, των τελικών και των αγώνων για τις θέσεις 3-4.
Στο Τοπ 16 προσκαλούνται οι καλύτεροι 16 αθλητές και αθλήτριες, όπως προκύπτουν μέσα από το ranking list της Ευρώπης. Ο Γκιώνης, που είναι σταθερά πολύ ψηλά, προσκλήθηκε ως νούμερο 6 και μετά την απόσυρση του Γερμανού Τίμο Μπολ είναι 5ο φαβορί των αγώνων. Ο θεσμός άρχισε το 1971. Από το 2014 έχει χαρακτήρα προκριματικών για το Παγκόσμιο Κύπελλο, το οποίο γίνεται πιο αργά μέσα στη χρονιά και γι’ αυτό τον λόγο τιτλοφορείται ως I.T.T.F. Europe Top 16 Cup. Επί δεκαετίες γινόταν ως Τοπ 12, αλλά από το 2015 μετέχουν 16 αθλητές.
Οι τριήμεροι αγώνες περιλαμβάνουν αρχικά ομίλους και στη συνέχεια προοδευτικό νοκ άουτ για τις 8 πρώτες θέσεις, οι οποίες θα μετρήσουν για τους προκριθέντες και τους αναπληρωματικούς από την Ευρώπη για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2016. Οι τρεις πρώτοι/ες περνούν σίγουρα στο World Cup του 2016, όπως αναφέρει η προκήρυξη, με τον περιορισμό να είναι μέχρι δύο αθλητές/τριες από μία χώρα. Το σύστημα διεξαγωγής προβλέπει ακόμα ότι στην πρώτη φάση κάθε αγώνας κρίνεται υπέρ του αθλητή/τριας, που φτάνει πρώτος/η στα 3 νικηφόρα σετ, αλλά στη δεύτερη επικρατεί όποιος/α πάρει πρώτος/η 4 σετ. Στο ταμπλό προκρίνονται οι δύο πρώτοι από το κάθε γκρουπ. Αντίθετα, οι αθλητές που θα μείνουν 3οι ή 4οι στα γκρουπ σταματούν την προσπάθειά τους και υπολογίζονται για τις θέσεις 9-12 ή 13-16.
Ο Γκιώνης ολοκλήρωσε την προετοιμασία του στην πορτογαλική πόλη υπό την καθοδήγηση του Κώστα Βατσακλή και μία εβδομάδα μετά το όπεν του Βερολίνου είναι έτοιμος να κυνηγήσει αρχικά την πρόκριση στην 8άδα και μετά υψηλή θέση και γιατί όχι ένα ακόμα μετάλλιο. Όλοι οι αθλητές του γκρουπ τού είναι πολύ γνώριμοι και τα τελευταία χρόνια τους αντιμετωπίζει συχνά σε διάφορες διοργανώσεις. Για να εστιάσουμε στο Τοπ 16 πάντως, αναμετρήθηκε και με τους τρεις πέρσι στο Αζερμπαϊτζάν! Στο φινάλε έκαμψε με 4-3 σετ τον Γκοζί για να κατακτήσει την 3η θέση. Στα ημιτελικά είχε δώσει τρομερό παιχνίδι με τον Οβτσάροφ και λύγισε εκείνος στα 7 σετ. Στα γκρουπ είχε πάλι αντίπαλο τον Μοντέιρο, είχε χάσει με 3-1 σετ στην πρεμιέρα της διοργάνωσης, αλλά ευτυχώς δεν του κόστισε το αποτέλεσμα γιατί στη συνέχεια πέτυχε δύο νίκες και προκρίθηκε. Τα ματς των γκρουπ διεξάγονται αύριο Παρασκευή.
Το πρόγραμμα των αγώνων του Γκιώνη σε ώρες Ελλάδας (δύο ώρες μπροστά από Πορτογαλία):
13:30 Γκιώνης-Μοντέιρο (τραπέζι 1)
18:00 Γκιώνης-Οβτσάροφ (τραπέζι 4)
22:30 Γκιώνης-Γκοζί (τραπέζι 2)
ΓΚΙΩΝΗΣ: «ΚΑΛΗ ΚΛΗΡΩΣΗ, ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΑΤΣ»
«Βρίσκω την κλήρωση σχετικά καλή. Το είπα και στον κόουτς ότι προτιμούσα να βρω στον όμιλο τον Οβτσάροφ γιατί δεν θα τον πετύχω στα χιαστί σε περίπτωση πρόκρισης. Πολύ σημαντικό είναι το πρώτο ματς, όπου θ’ αναμετρηθώ όπως πέρσι με τον Μοντέιρο. Πρέπει να τα δώσω όλα για να νικήσω διότι αν ηττηθώ, όπως στο Μπακού θα είναι πιο δύσκολα τα πράγματα», τόνισε το βράδυ ο Γκιώνης και πρόσθεσε: «Νιώθω καλά, είμαι γενικά σε πολύ καλή κατάσταση, αλλά ένα πρώτο παιχνίδι έχει πάντα ιδιαιτερότητες. Χρειάζεται να βρεις τα πατήματά σου, να συνηθίσεις την αίθουσα, είναι και στα τρία σετ τα παιχνίδια… Αν καταφέρω ν’ αρχίσω νικηφόρα θα προκριθώ κιόλας. Ελπίζω να πάνε όλα καλά».
Ο ομοσπονδιακός προπονητής από την πλευρά του υποστήριξε: «Καμία κλήρωση δεν είναι εύκολη, αλλά ο Παναγιώτης έχει μπροστά του αθλητές, με τους οποίους έχει ξαναπαίξει και τους ξέρει καλά. Καλό είναι κιόλας ότι αν νικήσει τον Οβτσάροφ θα πάρει και βαθμούς για τη διεθνή κατάταξη, ενώ αν χάσει δεν χάνει τίποτα βαθμολογικά. Βλέπουμε αρχικά την πρόκριση στο ταμπλό και θα πούμε περισσότερα στην πορεία».
Το μεγάλο ετήσιο event έχει και οικονομικό κίνητρο, καθώς μοιράζει συνολικά 10.000 ευρώ. Από 2.000 ευρώ παίρνουν ο νικητής και η νικήτρια. Μετά το περσινό μετάλλιο του Γκιώνη η ελληνική επιτραπέζια αντισφαίριση μπορεί να περηφανεύεται ότι έχει δύο αθλητές με διακρίσεις στον θεσμό. Ο Καλλίνικος Κρεάνγκα μάλιστα, έχει την τιμή να βρίσκεται ανάμεσα στους αθλητές, που έχουν κατακτήσει το ΤΟΠ 12. Το κατάφερε το 2011 στη Λιέγη. Έχει να επιδείξει κι άλλες διακρίσεις στον θεσμό, αφού ήταν 2ος το 2007 και 3ος το 1999, το 2009 και το 2010.
Η Πορτογαλία διοργανώνει ένα ακόμα μεγάλο event στην επιτραπέζια αντισφαίριση ύστερα από το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ομαδικού το 2014 και τους τελικούς των World Tour στο τέλος του 2015. Το Γκονδομάρ μάλιστα, που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της χώρας, έχει αναλάβει να φιλοξενήσει και το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα νέων του 2017.
Όλοι οι όμιλοι στο Τοπ 16 των ανδρών:
Γκρουπ Α:
Ντιμίτρι Οβτσάροφ (Γερμανία)
Παναγιώτης Γκιώνης (Ελλάδα)
Σιμόν Γκοζί (Γαλλία)
Ζοάο Μοντέιρο (Πορτογαλία)
Γκρουπ Β:
ΒλαντιμίρΣαμσόνοφ (Λευκορωσία)
Στέφαν Φέγκερλ (Αυστρία)
Παρ Γκέρελ (Σουηδία)
Αντριέν Ματενέ (Γαλλία)
Γκρουπ C:
ΜάρκοςΦρέιτας (Πορτογαλία)
Ρόμπερτ Γκάρντος (Αυστρία)
Μπάστιαν Στέγκερ (Γερμανία)
Κρίστιαν Κάρλσον (Σουηδία)
Γκρουπ D:
Αντρέι Γκάσινα (Κροατία)
Τιάγκο Απολόνια (Πορτογαλία)
Αλεξάντερ Σιμπάεφ (Ρωσία)
Ρούεν Φίλους (Γερμανία)
Στο αντίστοιχο τουρνουά των γυναικών θ’ αγωνιστούν οι: Ελιζαμπέτα Σαμάρα (Ρουμανία), Χου Μελέκ (Τουρκία), Λιου Tζια (Αυστρία), Τζορτζίνα Πότα (Ουγγαρία), Σεν Γιανφέι (Ισπανία), Πολίνα Μικαΐλοβα (Ρωσία), Τατιάνα Μπιλένκο (Ουκρανία), Σαμπίν Γουίντερ (Γερμανία), Βου Γιαντούο (Γερμανία), Νι Ξια Λιαν (Λουξεμβούργο), Σοφία Πολκάνοβα (Αυστρία), Κριστίν Σιλμπερέιζεν (Γερμανία), Μπερναντέτ Ζοκς (Ρουμανία), Βικτόρια Πάβλοβιτς (Λευκορωσία), Γιάνα Νόσκοβα (Ρωσία) και Λεϊλά Ολιβέιρα (Πορτογαλία).
Πρέπει να σημειωθεί ότι έγιναν έξι ακυρώσεις κι έτσι μπήκαν στην τελική λίστα και οι έξι αναπληρωματικές αθλήτριες!!! Η τελευταία ήταν η Μπιλένκο. Τη συμμετοχή τους ακύρωσαν οι Ολλανδέζες Λι Τζίε, Λι Τζιάο, οι Γερμανίδες Ιρέν Ιβάνκαν, Πετρίσα Σόλγια, η Ουκρανή Μαργαρίτα Πεσότσκα και η Λι Κιαν από την Πολωνία.