Το Malawati Stadium στη μακρινή Κουάλα Λουμπούρ άνοιξε τις πύλες του και νωρίς το πρωί ώρα Ελλάδας δίνει την εκκίνηση στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα επιτραπέζιας αντισφαίρισης ομαδικού ανδρών-γυναικών. Από την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου έως την άλλη Κυριακή 6 Μαρτίου θα χτυπά εκεί η καρδιά του αθλήματος με τους αγώνες ν’ αποκτούν επιπλέον βάρος για όλους ένεκα της ολυμπιακής χρονιάς. Ογδόντα εννέα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα ανδρών, 80 γυναικών (καθώς υπάρχει πια αριθμητικό όριο), 670 αθλητές και αθλήτριες θ’ αγωνιστούν σε 4 διαφορετικές κατηγορίες και θα παλέψουν για το καλύτερο αποτέλεσμα. Ανάμεσά τους και οι ελληνικές ομάδες. Η εθνική ανδρών, που εδώ και μία δεκαετία αγωνίζεται συνεχώς στην 1η κατηγορία (Championship Division) και θα παλέψει για μία ακόμα υψηλή θέση με παράσημο την 6η στο Μάντσεστερ το 1997. Η εθνική γυναικών, που έχει σταθεροποιηθεί στη 2η κατηγορία (Second Division) και θέλει να βαδίσει στα χνάρια της προηγούμενης γενιάς της με πλασάρισμα στις θέσεις 25-36. Η πρεμιέρα περιλαμβάνει δύο αγώνες διαφορετικής σημασίας για τα ελληνικά χρώματα. Οι άνδρες αντιμετωπίζουν στις 7:00 δική μας ώρα (13:00 τοπική) την επικεφαλής του γκρουπ Α, παγκόσμια πρωταθλήτρια και σούπερ φαβορί και για τον φετινό τίτλο, Κίνα, με σκοπό την καλή εμφάνιση και το «ζέσταμα» για τα κρίσιμα ματς. Οι γυναίκες αρχίζουν στις 13:30 απέναντι στη Βουλγαρία και χρειάζονται απαραίτητα τη νίκη στην προσπάθειά τους να κατακτήσουν αρχικά μία από τις 3 πρώτες θέσεις του γκρουπ Η (το 4ο της κατηγορίας τους).
Με απογευματινή προπόνηση οι διεθνείς μας ολοκλήρωσαν σήμερα την προετοιμασία τους στη …ζεστή πρωτεύουσα της Μαλαισίας (θερμοκρασία γύρω στους 30 βαθμούς Κελσίου). Οι πολύπειροι Παναγιώτης Γκιώνης, Καλλίνικος Κρεάνγκα, Κώστας Παπαγεωργίου είναι τα όπλα της εθνικής ανδρών σ’ ένα ακόμα Παγκόσμιο πρωτάθλημα. Δίπλα τους εμφανίζεται πρώτη φορά ο 16άχρονος Γιάννης Σγουρόπουλος έτοιμος να πάρει χρήσιμες εμπειρίες και να προσφέρει στην ομάδα όποτε χρειαστεί. Πρώτο στη σειρά έρχεται ένα ματς χωρίς πίεση. Ένας αγώνας με την αχτύπητη Κίνα, που όλοι συμφωνούν ότι θα βοηθήσει τους αθλητές του Κώστα Βατσακλή να βρουν τα πατήματά τους και να προσαρμοστούν στην αίθουσα. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός ενδεχομένως δώσει άμεσα την ευκαιρία για ντεμπούτο στον Σγουρόπουλο (και θα είναι σίγουρα ιδιαίτερο σε τέτοιο ματς), αλλά θα το αποφασίσει αύριο λίγες ώρες πριν από την έναρξη!
Σε ομαδικό επίπεδο η πρόσφατη ιστορία αναμετρήσεων με την παγκόσμια υπερδύναμη περιλαμβάνει δύο αγώνες στα Παγκόσμια πρωταθλήματα του 2010 και του 2012 κι έναν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008. Και στις τρεις περιπτώσεις καταγράφηκαν φυσιολογικές ήττες με 3-0, συνεπώς ό,τι περισσότερο μπορέσει να πάρει αύριο η ομάδα θα είναι σημαντικό και θα την τονώσει και ψυχολογικά. Απέναντί της άλλωστε θα βρει τους κορυφαίους του είδους: Τον σημερινό παγκόσμιο πρωταθλητή του απλού ανδρών και νούμερο 1 της διεθνούς κατάταξης, Μα Λονγκ. Τον «χρυσό» Ολυμπιονίκη του απλού ανδρών Ζανγκ Τζικέ (Νο 4). Τον δευτεραθλητή κόσμου στο ίδιο αγώνισμα Φανγκ Μπο (Νο 6). Τον παγκόσμιο πρωταθλητή του 2011 στο διπλό ανδρών Σου Σιν (Νο 3) και τον παγκόσμιο πρωταθλητή του απλού νέων το 2012 και νούμερο 2 της παγκόσμιας κατάταξης Φαν Ζεντόνγκ.
Συνοπτικά το πρόγραμμα των αγώνων της εθνικής ανδρών στην πρώτη φάση:
1ο Γκρουπ της 1ης κατηγορίας:
28/02, 07:00 Ελλάδας, 13:00 τοπική: Κίνα-Ελλάδα
29/02, 04:00: Αυστρία-Ελλάδα
29/02, 16:30: Ελλάδα-Τσεχία
01/03, 19:30: Ελλάδα-Βόρεια Κορέα
02/03, 19:30: Ταϊπέι-Ελλάδα
Η εθνική γυναικών θα στηριχτεί, όπως και στο Τόκιο το 2014, στις Κατερίνα Τόλιου, Αγγελίνα Παπαδάκη και Μαρία Χριστοφοράκη. Σε αυτό το Παγκόσμιο πρωτάθλημα θα έχει στον πάγκο της τον προπονητή του Άρη Βούλας Κωνσταντίνο Κωστόπουλο και θέλει να κάνει το βήμα παραπάνω σε σχέση με τις τελευταίες διοργανώσεις: Να μπει στην πρώτη 12άδα της Second Division και στη συνέχεια να κυνηγήσει όσο γίνεται υψηλότερο πλασάρισμα. Ο δρόμος περνάει σίγουρα από την εναρκτήρια αναμέτρηση με τη Βουλγαρία, ομάδα με την οποία υπάρχει ιστορία αμφίρροπων αγώνων και στην κορυφαία διοργάνωση. Στη Μαλαισία πάντως, η γειτονική χώρα θα έχει αλλαγές. Παρατάσσει κι αυτή ακριβώς τρεις αθλήτριες και είναι η Ανέλια Κάροβα, η Κρασίμιρα Γιόβκοβα και η Μαρία Γιόβκοβα. «Θα είναι αρκετά δύσκολο παιχνίδι, άλλωστε είναι και πρεμιέρα και κανένας δεν ξέρει πώς θα παρουσιαστεί στο νέο περιβάλλον. Η Βουλγαρία έχει περίεργες παίκτριες και αναφέρομαι στο στυλ παιχνιδιού. Η Κάροβα για παράδειγμα έχει δύο «δοντάκια» (σ.σ. κομπίνα-λάστιχα). Τις είδαμε στο τελευταίο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, η Κάροβα έχει δείξει αγωνιστική πρόοδο και γενικά είναι ομάδα, που θέλει προσοχή», δήλωσε η Παπαδάκη για τον αυριανό αγώνα.
Συνοπτικά το πρόγραμμα των αγώνων της εθνικής γυναικών στην πρώτη φάση:
4ο γκρουπ της 2ης κατηγορίας:
28/02, 13:30 Ελλάδας, 19:30 τοπική: Ελλάδα-Βουλγαρία
29/02, 07:00: Ελλάδα-Χιλή
29/02, 13:30: Λουξεμβούργο-Ελλάδα
01/03, 10:30: Σλοβενία-Ελλάδα
02/03, 04:00: Ελλάδα-Βιετνάμ
ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ
Η Championship και η Second Division έχουν από 24 εθνικές ομάδες. Σε άνδρες και γυναίκες σχηματίστηκαν 4 γκρουπ των 6, όπου όλες οι ομάδες παίζουν μεταξύ τους με το σύστημα «ένας προς όλους» και δίνουν από 5 ματς. Οι 3 πρώτες ομάδες των γκρουπ προχωρούν σε ταμπλό των «16» για τις θέσεις 1-12. Οι 4 νικήτριες ομάδες των γκρουπ θα έχουν bye στον 1ο γύρο και θα περάσουν απευθείας στα προημιτελικά του πρωταθλήματος. Θα προκύψουν ζευγάρια για όσες τερματίσουν στις θέσεις 2 και 3 των γκρουπ. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο θα γίνει ταμπλό για τις θέσεις 13-24, στο οποίο θα συνεχίσουν οι ομάδες, που θα βρεθούν στις 3 τελευταίες θέσεις των γκρουπ (4η, 5η και 6η). Ανάλογο είναι το σύστημα και για τη 2η κατηγορία της διοργάνωσης. Οι 3 πρώτες ομάδες των γκρουπ θα πάνε σε προοδευτικό νοκ άουτ για τις θέσεις 25-36 και οι 3 τελευταίες για τις θέσεις 37-48.
Όπως αναφέρει το σύστημα των αγώνων οι ομάδες, που θα τερματίσουν μέσα στις 16 πρώτες θέσεις της Championship, εξασφαλίζουν άμεσα τη συμμετοχή τους και στην 1η κατηγορία του Παγκοσμίου πρωταθλήματος του 2018. Για να συμπληρωθούν οι 24 θέσεις θα μετρήσει στην πάροδο του χρόνου το World Team Ranking. Οι δύο πρώτες ομάδες της Second (θέσεις 25-26 της διοργάνωσης) ανεβαίνουν στην κορυφαία κατηγορία. Οι υπόλοιπες 14 διασφαλίζουν ότι θα είναι τουλάχιστον στην ίδια κατηγορία το 2018 και γενικά θα μετρήσει κι εδώ, δύο χρόνια μετά, η παγκόσμια κατάταξη ομαδικού. Κάθε χώρα θα δώσει στη Μαλαισία το λιγότερο 6 αγώνες. Αυτοί θα κρίνονται υπέρ της ομάδας που φτάνει πρώτη στις 3 νίκες.
* Κακές είναι οι συνθήκες στον δεύτερο χώρο των αγώνων, εκεί όπου θα παίξει η εθνική μας ομάδα των γυναικών και γενικά οι κατηγορίες από τη 2η έως την 4η. Το γυμναστήριο είναι με τέντα, το δάπεδο έχει μικρή κλίση κι έχουν τοποθετηθεί χημικές τουαλέτες! Οι ξένες αποστολές επισήμαναν την άσχημη εικόνα και διατύπωσαν παράπονα. Γενικά το Malawati Stadium είναι παλιά εγκατάσταση.
* Στην Κουάλα Λουμπούρ είχε διεξαχθεί και το Παγκόσμιο πρωτάθλημα ομαδικού το 2000. Ήταν τότε, που πανηγύρισε τελευταία φορά χρυσό μετάλλιο ευρωπαϊκή χώρα. Η Σουηδία είχε κατακτήσει τον 5ο συνολικά τίτλο της με τους Γιαν Όβε Βάλντνερ, Γιόργκεν Πέρσον, Πίτερ Κάρλσον και Φρέντρικ Χάκανσον (αναπληρωματικός). Στον αξέχαστο τελικό είχε επικρατήσει 3-2 της Κίνας (Λιου Γκουολιάνγκ, Κονγκ Λινγκουί, Λιου Γκουοζένγκ και αναπληρωματικός ο Μα Λιν). Από τότε οι Κινέζοι σηκώνουν μονίμως το τρόπαιο, ενώ στις γυναίκες κυριαρχούν από το 1993 με εξαίρεση την έκπληξη του 2010 στη Μόσχα όταν αναδείχτηκε πρωταθλήτρια κόσμου η Σιγκαπούρη!
* Η πρωτεύουσα της Μαλαισίας έχει 1 εκατομμύριο 600 χιλιάδες κατοίκους. Το Malawati Stadium, που θα φιλοξενήσει τους αγώνες, έχει χωρητικότητα 10.000 θεατών κι έχει χρησιμοποιηθεί σε πολλά αθλήματα, επιδείξεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις.
* Δεν προβλέπεται ζωντανή μετάδοση των εναρκτήριων αγώνων των εθνικών μας ομάδων στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα. Οι άνδρες αγωνίζονται στο τραπέζι 5, οι γυναίκες στο 14 και σύμφωνα με το πρόγραμμα, που έχει ανακοινώσει για αύριο το διαδικτυακό itTV.com, εκτός από τα 4 πρώτα τραπέζια στην κύρια αίθουσα για τη Championship Division, θα καλυφθούν και αγώνες από τα τραπέζια 10, 11, 22 και 23 από τη δεύτερη αίθουσα. Στη διεύθυνση http://www.ittf.com/itTV/ μπορείτε να βρίσκετε το πρόγραμμα και τις μεταδόσεις.
* Η Ελλάδα έχει την ομάδα με τον μεγαλύτερο μέσο όρο ηλικίας, από αυτές που παίρνουν μέρος στην 1η κατηγορία των ανδρών, όπως ανακοίνωσε η I.T.T.F.. Παρά την παρουσία του Σγουρόπουλου έχει μ.ο. τα 33.18 χρόνια. Η νεότερη είναι με 20.26 χρόνια η Μαλαισία, η οποία αγωνίζεται στην ελίτ ως διοργανώτρια. Η γηραιότερη γενικά στη διοργάνωση είναι το Πακιστάν με μ.ο. τα 40.44 χρόνια (στις γυναίκες η Ολλανδία με 35.95) και η πιο νέα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με 15.92 χρόνια (στις γυναίκες το Αζερμπαϊτζάν με 16.26)!
* Περισσότερο εντυπωσιάζουν τα στοιχεία για πρόσωπα. Πάντα σύμφωνα με τα στοιχεία των διοργανωτών το Τουρκμενιστάν δίνει την ευκαιρία της συμμετοχής στον μικρό Αλαναζάροφ, που ακόμα δεν είναι ούτε 7,5 ετών (7.76) και οι Μαλδίβες στη Ναζίμ, που είναι 12 ετών και 73 ημερών!!!