To έργο της για την πρόκριση στην πρώτη 12άδα της 2ης κατηγορίας του Παγκοσμίου πρωταθλήματος (Second Division) είχε γίνει αφάνταστα δύσκολο μετά την ήττα της Τρίτης από τη Σλοβενία με 3-0. Η εθνική μας ομάδα των γυναικών φάνηκε ότι δεν είχε το βασικό ζητούμενο σε τέτοιες περιπτώσεις, που είναι η πίστη και η θετική σκέψη κι έτσι στο κλείσιμο του γκρουπ Η ηττήθηκε και από το δυνατό Βιετνάμ με 3-1. Αποδείχτηκε και στην πράξη ότι χρειαζόταν νίκη με 3-0, καθώς την ίδια ώρα η Σλοβενία υποτασσόταν στην ανωτερότητα του Λουξεμβούργου και δεν τη βόλευε αλλιώς η τριπλή ισοβαθμία, αλλά επίσης αποδείχτηκε ότι κάτι τέτοιο θα συνιστούσε έκπληξη. Τα κορίτσια έκαναν την προσπάθειά τους στο γκρουπ, άρχισαν με δύο νίκες και πάλεψαν με το Λουξεμβούργο, αλλά και με το Βιετνάμ, έστω για νίκη γοήτρου. Δυστυχώς, ουσιαστικά πλήρωσαν και φέτος ένα παιχνίδι, αυτό με τη Σλοβενία όπου τους έλειψε η ουσία. Η Ελλάδα αρκείται στην 4η θέση του γκρουπ και για 3ο στη σειρά Παγκόσμιο πρωτάθλημα με αυτή τη γενιά των διεθνών αθλητριών περιορίζεται στη δεύτερη 12άδα της κατηγορίας της. Στο ταμπλό του προοδευτικού νοκ άουτ θα έχει bye αρχικά και θα συνεχίσει για τις θέσεις 37-44. Οι υποψήφιοι αντίπαλοι στη νέα φάση των αγώνων γίνονται γνωστοί αργότερα έπειτα από κλήρωση.
ΤΟ ΡΙΣΚΟ ΚΑΙ Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
Στο στήσιμο των ομάδων η εθνική μας είχε το X, Y, Z. Η Τόλιου τοποθετήθηκε στη θέση 3, η Μαρία Χριστοφοράκη στην 1 και η Αγγελίνα Παπαδάκη έπαιξε στο εναρκτήριο ματς. Στις δηλώσεις του μετά τον αγώνα ο Κωνσταντίνος Κωστόπουλος εξήγησε αρχικά αυτή την επιλογή: «Ρισκάραμε πολύ. Έβαλα την Τόλιου στη θέση 3, ενώ μπορούσα να τη χρησιμοποιήσω στο 2 και να παίξει στο 1 η Παπαδάκη. Το σκεπτικό ήταν ότι η Αγγελίνα είχε αποδώσει αρκετά καλά στη διοργάνωση, ενώ θα έπαιζε με αριστερόχειρα και τη βόλευε. Επίσης, το Βιετνάμ έχει αθλήτρια με αμυντικό στυλ παιχνιδιού, η πρώτη παίκτρια της έχει πολύ καλή αίσθηση με την άμυνα και προτιμήσαμε να μην τις συναντήσει η Κατερίνα. Περιμέναμε κι από το Βιετνάμ ότι θ’ άλλαζε κάτι και τελικά αυτό που έκανε ήταν ν’ αφήσει στον πάγκο την αθλήτρια, που παίζει άμυνα. Ρισκάραμε αλλά δεν μας βγήκε», ανέφερε ο προπονητής του Άρη Βούλας, που κοουτσάρει την εθνική γυναικών στην Κουάλα Λουμπούρ και πρόσθεσε: «Ακόμα και μετά το 0-2 τα κορίτσια κυνήγησαν το καλύτερο και διεκδίκησαν τη νίκη έστω κι αν δεν θα είχε αντίκρισμα. Η Τόλιου ήταν καλύτερη στο δικό της παιχνίδι και η Μαρία έπαιξε πολύ καλά με την πρώτη αθλήτρια του Βιετνάμ κι έφτασε πολύ κοντά στο να στείλει το ματς στο 2-2. Μπορούσε να νικήσει και στον πρώτο της αγώνα, όμως επηρεάστηκε από την ανατροπή που δέχτηκε στο 1ο σετ».
Ο Κωστόπουλος ρωτήθηκε για το θέμα της ψυχολογίας. Αφορμή φυσικά το γεγονός ότι σ’ ένα ακόμα μεγάλο event οι αθλήτριες έχασαν ισορροπημένα ματς στα σημεία και αυτό κόστισε. Στις πολύ λίγες ημέρες δουλειάς με την εθνική γυναικών η ψυχολογία θα ήταν, έτσι κι αλλιώς, κομμάτι με το οποίο θ’ ασχολείτο έντονα. Τα λόγια του έδειξαν ότι διαπίστωσε κι εκείνος ένα πρόβλημα, αλλά επισήμανε και μία αντικειμενική δυσκολία.
«Ένα μέρος ναι, θα έλεγα ότι οφείλεται και στην ψυχολογία για το ότι οι γυναίκες δεν κατακτούν στη Μαλαισία, αυτό που φάνηκε ότι άξιζαν αγωνιστικά. Δεν μπορώ να πω όμως, ότι δεν πίστευαν στη νίκη σε δύσκολους αγώνες, όπως αυτοί με τη Σλοβενία και το Βιετνάμ. Διεκδικήσαμε με πολύ καλές πιθανότητες το δίποντο απέναντι στις Σλοβένες, παλέψαμε και με το Βιετνάμ, αλλά και οι δύο ομάδες διαθέτουν καλές αθλήτριες. Ίσως δεν είναι μόνο η ψυχολογία των κρίσιμων σημείων, που λέμε. Ίσως είναι και το με ποιον προπονητή δουλεύουν και το πώς θα βγάλουν αυτό που πραγματικά μπορούν σ’ έναν αγώνα. Θέλω να πω ότι στην περίπτωση τη δική μου είναι δύσκολο να βοηθήσεις ξαφνικά σε μεγάλους αγώνες και να ξέρεις ακριβώς τι μπορούν να κάνουν οι αθλήτριες όταν δεν δουλεύεις σταθερά μαζί τους. Από την άλλη είναι διαφορετικό όταν κάποιος ξέρει τι μπορεί να ζητήσει και το τι μπορούν να κάνουν στο τραπέζι οι αθλήτριες από αυτά που ζητάει».
Στον πρώτο αγώνα η Παπαδάκη (νούμερo 275 στην παγκόσμια κατάταξη) βρήκε απέναντί της την πρώτη παίκτρια του Βιετνάμ, τη Μάι Χοάνγκ Μάι Τρανγκ (No 186). Επίσης αριστερόχειρας, με δύσκολο παιχνίδι κοντά στο τραπέζι, αποδείχτηκε αξεπέραστο εμπόδιο. Η 26άχρονη πρωταθλήτριά μας δεν κατάφερε να βρει ρυθμό ουσιαστικά σε κανένα σημείο του ματς κι έχασε εύκολα με 3-0.
Αμέσως μετά η Χριστοφοράκη (No 304) συνάντησε την 4η παίκτρια (βάσει διεθνούς κατάταξης) του Βιετνάμ, τη Νγκουγιέν Τι Νγκα (No 497). Στα δύο πρώτα σετ είχε καλά διαστήματα και μπορούσε να έχει το παιχνίδι έστω στην ισοπαλία, όμως της κόστισαν κυρίως τα προβλήματα στην υποδοχή. Στο 1ο σετ προηγήθηκε 9-5 και έχασε, ενώ στο 2ο μείωσε από 3-10 σε 8-10, μετά το τάιμ άουτ της ασιατικής πλευράς έκανε και το 9-10, αλλά έστειλε το δικό της σερβίς στο φιλέ… Στο 3ο σετ η Πειραιώτισσα πρωταθλήτρια έβγαλε απογοήτευση και δεν μπόρεσε ν’ απειλήσει καθόλου.
Για πρώτη φορά ύστερα από πολύ καιρό η Τόλιου (Νο 213) έπαιξε στο τρίτο στη σειρά ματς. Αντιμετώπισε την Ντίνι Τι Χανγκ, που δεν είναι βαθμολογημένη στο ranking list. Συνάντησε έντονες δυσκολίες στο 1ο σετ, διάστημα στο οποίο έδωσε αρκετές ψηλές μπαλιές. Τελικά επικράτησε στην παράταση και η συνέχεια ήταν απλή. Σταθεροποίησε την απόδοσή της, έκοψε καλύτερα και πήρε τη νίκη με 3-0 σετ.
Η Χριστοφοράκη ξαναμπήκε στο τραπέζι για να κοντράρει τη Μάι Χοάνγκ και παίζοντας με λιγότερο άγχος κατάφερε να βγάλει εξαιρετική αγωνιστική εικόνα. Το ότι έχασε με 3-2 σετ οφειλόταν σε λεπτομέρειες, όπως οι τρεις χαμένες υποδοχές στο φινάλε. Είχε πολύ καλά ράλι, βρήκε λύσεις στην καλή τεχνική της αντιπάλου και πίστεψε στη νίκη καθώς προηγήθηκε 1-0 και 2-1, ενώ στο 5ο σετ έσωσε δύο ματς μπολ. Μπορούσε να επικρατήσει και με 3-1, όμως στο κρισιμότερο σημείο του 4ου σετ προσπάθησε ανεπιτυχώς ν’ απαντήσει με καρφί σε τρία διαδοχικά μαλακά backhand top spin της Μάι.
Αναλυτικά η εξέλιξη του αγώνα Βιετνάμ-Ελλάδα 3-1:
Μάι Χοάνγκ Μάι Τρανγκ-Αγγελίνα Παπαδάκη 3-0 (11-3, 11-6, 11-3)
Νγκουγιέν Τι Νγκα-Μαρία Χριστοφοράκη 3-0 (12-10, 11-9, 11-3)
Ντίνι Τι Χανγκ -Κατερίνα Τόλιου 0-3 (12-14, 7-11, 2-11)
Μάι Χοάνγκ-Χριστοφοράκη 3-2 (6-11, 11-3, 9-11, 11-9, 12-10)
Στα υπόλοιπα ματς της 5ης αγωνιστικής του γκρουπ Η το Λουξεμβούργο επιβλήθηκε και της Σλοβενίας με 3-0, ενώ στο ντέρμπι των ουραγών, που διήρκησε τρεις ώρες, η Βουλγαρία λύγισε τη Χιλή με 3-2.
Η ΤΕΛΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΓΚΡΟΥΠ Η
ΟΜΑΔΑ ΒΑΘΜΟΙ
1. Λουξεμβούργο 10
2. Βιετνάμ 9
3. Σλοβενία 8
—————————————–
4. Ελλάδα 7
5. Βουλγαρία 6
6. Χιλή 5