Άρχισε καλά και τελείωσε ανάλογα την προσπάθειά της στο Malawati Stadium της Κουάλα Λουμπούρ η εθνική μας ομάδα των γυναικών.

Άρχισε καλά και τελείωσε ανάλογα την προσπάθειά της στο Malawati Stadium της Κουάλα Λουμπούρ η εθνική μας ομάδα των γυναικών. Επικράτησε 3-1 της Κολομβίας και πλασαρίστηκε στις θέσεις 37-38 του Παγκοσμίου πρωταθλήματος και 13-14 της κατηγορίας της. Είχε δύο νίκες στο ξεκίνημα των γκρουπ, πέτυχε δύο και στο τέλος στα νοκ άουτ ματς κατάταξης και εξασφάλισε στο τραπέζι των αγώνων την παραμονή της στη Second Division χωρίς να βάζει έγνοια, αυτή τη φορά, το κριτήριο της θέσης στην παγκόσμια κατάταξη, όπως έγινε για τα Παγκόσμια πρωταθλήματα του 2014 και του 2016. Ενδιάμεσα βέβαια, έχασε τον βασικό στόχο της πρόκρισης στην πρώτη 12άδα της κατηγορίας.

Υπέστη τρεις ήττες στο γκρουπ, αλλά με δεδομένο ότι αποδείχτηκε δυνατό και το Βιετνάμ δεν ήταν απλό το έργο της. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, που στη Μαλαισία είχε στον πάγκο τον προπονητή του Άρη Βούλας Κωνσταντίνο Κωστόπουλο, τερμάτισε σε καλύτερη θέση από την 41η του Τόκιο το 2014, όπου είχε αγωνιστεί με την ίδια ακριβώς σύνθεση. Ο αγώνας με την Κολομβία ελάχιστη σημασία είχε, πάντως το φινάλε μπορεί ν’ αφήσει γλυκιά γεύση υπό την έννοια ότι έγινε καλή εμφάνιση και οι επί μέρους νίκες ήρθαν χωρίς να χαθεί σετ. Άλλα δύο θετικά αποτελέσματα σημείωσε η Κατερίνα Τόλιου, ένα η Μαρία Χριστοφοράκη, ενώ θυμίζουμε ότι νωρίτερα μέσα στην ημέρα σημειώθηκε νίκη με 3-1 και απέναντι στην Ιταλία.
Στον εναρκτήριο αγώνα η Αγγελίνα Παπαδάκη (νούμερο 275 στην τρέχουσα παγκόσμια κατάταξη) βρέθηκε αντιμέτωπη με την πρώτη Κολομβιανή, την Πάουλα Μεντίνα (Νο 225). Έχασε το 1ο σετ στην παράταση, στη συνέχεια η απόδοσή της έπεσε και τελικά γνώρισε την ήττα με 3-0 σετ.

Γρήγορα έφερε το παιχνίδι στα ίσια η Κατερίνα Τόλιου (Νο 213). Με τη σταθερή της άμυνα δυσκόλεψε πολύ από την αρχή τη Λέιντι Ρουάνο (Νο 255) και δεν της άφησε πολλά περιθώρια αντίδρασης. Πήρε γρήγορα προβάδισμα σε όλα τα σετ και το αξιοποίησε για το τελικό 3-0.
Στο τρίτο στη σειρά ματς η Μαρία Χριστοφοράκη (Νο 304) αναμετρήθηκε με τη Λουίζα Ζουλουάγκα (Νο 352). Κράτησε τον καλό ρυθμό προηγούμενων αγώνων της και με 3-0 σετ έδωσε το προβάδισμα στην εθνική μας. Μπήκε δυνατά στο παιχνίδι, πήρε εύκολα το 1ο σετ και στο 2ο και το 3ο, που ήταν ισορροπημένα είχε τον τελευταίο λόγο στις δύσκολες στιγμές.

Η Τόλιου ξαναμπήκε στο τραπέζι για ν’ αντιμετωπίσει τη Μεντίνα. Με πειθαρχία, προσοχή και καλή διάρκεια στις μπαλιές επιβεβαίωσε την υπεροχή της. Με εξαίρεση το 2ο σετ δεν απειλήθηκε ουσιαστικά κι έφτασε σ’ ένα ακόμα «καθαρό» σκορ με 3-0. Τώρα θα περιμένει με ενδιαφέρον τον νέο διεθνή πίνακα αξιολόγησης (και κατ’ επέκταση κι αυτόν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες) διότι πέτυχε μεν πολλές νίκες, όμως θα μετρήσει και η ήττα από τη Σλοβένα Πάβκνικ, αθλήτρια που είναι σχεδόν 100 θέσεις πιο χαμηλά στην παγκόσμια κατάταξη (οι υπόλοιπες ήττες προήλθαν από δύο αθλήτριες του Λουξεμβούργου με καλύτερες θέσεις από την ίδια).    

Αναλυτικά η εξέλιξη του αγώνα Κολομβία-Ελλάδα 1-3:

Πάουλα Μεντίνα-Αγγελίνα Παπαδάκη 3-0 (12-10, 11-7, 11-4)
Λέιντι Ρουάνο-Κατερίνα Τόλιου 0-3 (6-11, 7-11, 6-11)
Λουίζα Ζουλουάγκα-Μαρία Χριστοφοράκη 0-3 (6-11, 9-11, 9-11)
Μεντίνα-Τόλιου 0-3 (6-11, 9-11, 5-11)
Στο άλλο ματς της 4άδας του ταμπλό η Χιλή έκαμψε με 3-1 το Μεξικό κι εφόσον δεν γίνεται άλλο ματς στο ταμπλό τερματίζει, όπως και η Ελλάδα, στις θέσεις 37-38.

ΠΟΙΕΣ ΧΩΡΕΣ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΑΝ ΘΕΣΗ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ

Μετά από τη διεξαγωγή των προημιτελικών σε άνδρες και γυναίκες προέκυψαν τα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα, τα οποία θα καλύψουν τις θέσεις των μεταλλίων, αφού δεν προβλέπονται αγώνες για τις θέσεις 3-4. Στους άνδρες η πανίσχυρη Κίνα ολοκλήρωσε μία ακόμα αναμέτρηση με σκορ 3-0, αυτή τη φορά απέναντι στη Σουηδία. Στο ίδιο μέρος το 2000 οι Σκανδιναβοί είχαν πανηγυρίσει τον τελευταίο παγκόσμιο τίτλο τους νικώντας στον τελικό 3-2 την Κίνα, αλλά βέβαια η σημερινή ομάδα τους δεν έχει τη δυναμική της εποχής των Βάλντνερ, Πέρσον, ενώ και οι τωρινοί κάτοχοι του τροπαίου έχουν …ανοίξει την ψαλίδα γενικώς… Στα ημιτελικά θα συναντήσουν την Κορέα, η οποία λύγισε την Πορτογαλία με 3-1. Στην ασιατική «μονομαχία» της 8άδας η Ιαπωνία κατέβαλλε το Χονγκ Κονγκ με 3-1 και θ’ ανέβει στο βάθρο των νικητών για 6η φορά στη σειρά. Απλά, θέλει επιτέλους να κάνει το βήμα παραπάνω στη νεότερη ιστορία της και να βρεθεί στον τελικό.

Η ευρωπαϊκή κόντρα της Γαλλίας με την Αγγλία έκλεισε λίγο πριν από τις 23:00 τοπική ώρα την προημιτελικά σειρά. Ύστερα από κα-τα-πλη-κτι-κό από κάθε άποψη ματς η Αγγλία επικράτησε με 3-2 και θα βρεθεί στα μετάλλια. Στον τελευταίο αγώνα ο Ντρίνκχολ έχασε 4 ματς μπολ στο 10-6 του 5ου σετ και είδε τον Λεμπεσόν να παίρνει το αβαντάζ 11-10 με 5 πόντους σερί! Αμέσως μετά όμως, έκανε ο Άγγλος την ανατροπή και με 13-11 έδωσε το έναυσμα έξαλλων πανηγυρισμών για τη σημαντικότερη στιγμή στη σύγχρονη ιστορία της επιτραπέζιας αντισφαίρισης της χώρας. Οι ημιτελικοί Κίνας-Κορέας και Ιαπωνίας-Αγγλίας διεξάγονται στις 07.00 και στις 13.30 ώρα Ελλάδας αντίστοιχα.

Στις γυναίκες το πρόγραμμα προχώρησε περισσότερο κι έγινε γνωστή και η μία φιναλίστ του τελικού. Θα είναι η Ιαπωνία, η οποία στην 4άδα ξεπέρασε το υψηλό εμπόδιο της Βόρειας Κορέας με 3-1. Επιτυχία σαφώς το χάλκινο μετάλλιο για τις Βορειοκορεάτισσες, που νωρίτερα σήμερα απέκλεισαν στα προημιτελικά με 3-2 την παγκόσμια πρωταθλήτρια του 2010 Σιγκαπούρη! Η Κίνα συνεχίζει τη …συνηθισμένη πορεία της, κατέβαλλε με 3-0 και την Ολλανδία και περιμένει αύριο στις 10:30 την Ταϊπέι. Η τελευταία αναδείχτηκε νικήτρια σήμερα σε συγκλονιστικό προημιτελικό εναντίον του Χονγκ Κονγκ με 3-2.