Δεν έβγαλαν τη μεγάλη είδηση, αλλά όπως πάντα είχαν το δικό τους ενδιαφέρον οι συνεδριάσεις της Διεθνούς Ομοσπονδίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης, που παραδοσιακά γίνονται στο περιθώριο κορυφαίων διοργανώσεων. Οι τελευταίες πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια του Παγκοσμίου πρωταθλήματος της Μαλαισίας και περιλάμβαναν προτάσεις, ψηφοφορίες, αποφάσεις, αλλά και έντονους διαλόγους… Περισσότερο παρασκήνιο είχε η συνεδρίαση της I.T.T.F.. Τί κλίμα ανέδειξε; Ότι υπάρχει η τάση για νέες αλλαγές στο δημοφιλές ολυμπιακό άθλημα, αλλαγές που, ακόμα κι αν δεν μπούμε στη διαδικασία να τις χαρακτηρίσουμε λαθεμένες, θα πούμε σίγουρα ότι κουράζουν… Το ρεπορτάζ μάλιστα, δείχνει ότι δεν επιδιώκονται προς όφελος του αθλήματος, αλλά προς όφελος κατασκευαστικών εταιρειών, όπως φάνηκε και με την είσοδο της καινούργιας πλαστικής μπάλας… Προς το παρόν αντιστέκονται πολλές χώρες, αλλά το θέμα είναι τι θα γίνει αν αποφασίσουν να επιμείνουν οι δυνάμεις του χώρου… Στις συναντήσεις στην Κουάλα Λουμπούρ εκπροσώπησε την ελληνική πλευρά ο πρόεδρος της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. Μανώλης Κολυμπάδης.

Στο συνέδριο της παγκόσμιας ομοσπονδίας (I.T.T.F.) υπήρξε γι’ άλλη μια φορά σύγκρουση συμφερόντων. Μεγάλα κράτη με ισχυρό λόγο στην επιτραπέζια αντισφαίριση, κράτη που εκπροσωπούν και συμφέροντα εργοστασίων, όπως αυτών που δημιούργησαν το καινούργιο μπαλάκι, έφεραν πρόταση για το ξύλο της ρακέτας. Η πρόταση έλεγε ότι η ρακέτα δεν πρέπει πλέον να είναι κατά 85% από φυσικό ξύλο, όπως ορίζουν ο σημερινοί κανονισμοί, αλλά μπορεί να είναι από οποιοδήποτε υλικό εφεύρει η τεχνολογία! Θα μπορεί να είναι από γυαλί, από γραφίτη ή άλλο υλικό! Αυτό όμως, εκτός του ότι θα προκαλούσε τεράστιες αναταράξεις στο άθλημα, προφανώς και δεν συμβαδίζει με αποφάσεις σε συνέδρια προηγούμενων χρόνων, όπου παρουσιάζοντάς το ως επιθυμία τους και ανάγκη να μειωθεί η ταχύτητα των χτυπημάτων ώστε να γίνει το άθλημα πιο τηλεοπτικό και θεαματικό, οι ισχυροί πέτυχαν ν’ αυξηθεί πρώτα το μέγεθος της μπάλας από 38 σε 40+mm και στην πορεία τα κλασικά μπαλάκια από σελιλόιντ να μετατραπούν σε πλαστικά…

Παρασκηνιακά ασκήθηκε πίεση στους συνέδρους και η πρόταση παραλίγο να γίνει δεκτή! Απαιτούσε πλειοψηφία με τα 2/3 των ψήφων και τελικά συγκέντρωσε το 72,3%, ενώ χρειαζόταν 75%! Βεβαίως, οι ίδιες ομοσπονδίες-μέλη μπορούν να επαναφέρουν την πρόταση σε επόμενα συνέδρια κι έτσι φέρνουν πάντα και σε δύσκολη θέση τα αδύναμα κράτη, που βλέπουν ότι επιδιώκονται αλλαγές, που δεν είναι προς το όφελος του αθλήματος, αλλά των κατασκευαστών. Επιπλέον, έγινε προσπάθεια να περάσει και μία άλλη πρόταση. Αφορούσε το πάχος του λάστιχου κι έλεγε από τα 4 χιλιοστά όριο, που είναι τώρα, να πάει στα 4.25… Και αυτή η πρόταση απορρίφθηκε για λίγο…

* Στην ίδια συνεδρίαση αποφασίστηκε να γίνουν πειραματικά πρωταθλήματα ώστε να δουν από την παγκόσμια ομοσπονδία αν μπορεί ν’ αυξηθεί το ύψος του φιλέ (τώρα βρίσκεται στα 15,25 cm). Και τέτοια ενδεχόμενη αλλαγή βέβαια, θα φέρει μεγάλη δαπάνη, ενώ είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει νέες διαμαρτυρίες και διαφωνίες. Η σκέψη αυτή για το φιλέ είχε ακουστεί από καιρό σαν πληροφορία… Μετά τα τεστ πολύ πιθανό να περάσει στο στάδιο της πρότασης προς έγκριση από τις ομοσπονδίες-μέλη…

* Στο συνέδριο της I.T.T.F. ακούστηκαν και …τρελά πράγματα. Τα αραβικά κράτη ζήτησαν επίσημα από τους διοργανωτές του επόμενου Παγκοσμίου πρωταθλήματος, το 2017 στο Ντίσελντορφ, να μένουν όλοι μαζί οι εκπρόσωποί τους σε ένα ξενοδοχείο όπου μεταξύ άλλων να έχουν χώρο προσευχής και να μπορούν να τρώνε φαγητό της δικής τους κουζίνας. Υπήρξαν αντιδράσεις στο στυλ ότι «κι εμείς οι ορθόδοξοι θα θέλαμε τότε να μείνουμε στο ίδιο ξενοδοχείο και να έχουμε και …εκκλησία και οι καθολικοί σε άλλο ξενοδοχείο, που να ικανοποιεί τις δικές τους επιθυμίες». Το θέμα μπορεί να έχει και την αστεία πλευρά του, πάντως τονίστηκε ότι δεν είναι δυνατόν να γίνουν ξενοδοχεία-γκέτο γιατί θα δημιουργηθούν στόχοι για οργανώσεις, που ενδεχομένως θελήσουν να κάνουν τρομοκρατικές ενέργειες.

* Διάθεση για …χιούμορ πρέπει να διακατείχε και τον εκπρόσωπο της Παλαιστίνης, που έφτασε στο σημείο να προτείνει να διεξάγεται σε κάθε Παγκόσμιο πρωτάθλημα ατομικών αγωνισμάτων (όπως θα είναι αυτό στο Ντίσελντορφ) και τουρνουά για τους προέδρους των ομοσπονδιών του αθλήματος (μπορεί να είχε καλό αριθμό συμμετοχών πάντως, με περισσότερες από 200 εθνικές ομοσπονδίες-μέλη στην I.T.T.F.)…

* Τέλος, να σημειωθεί ότι στη διάρκεια του συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου δεν πάρθηκαν αποφάσεις, αλλά συζητήθηκε πως θα πορευτεί η E.T.T.U. μέχρι το φετινό Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Βουδαπέστης, διατυπώθηκαν έντονα παράπονα για τη διαιτησία με αφορμή και τους αγώνες στη Μαλαισία. «Τόσο στα παγκόσμια όσο και στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα οι περισσότεροι διαιτητές μοιάζουν διακοσμητικοί και το μόνο που κάνουν είναι να δείχνουν με το χέρι ποιος παίρνει πόντο και να γυρίζει τον μετρητή πόντων», ειπώθηκε χαρακτηριστικά.