Έφτασε η ώρα για το μεγάλο ραντεβού των καλύτερων της Ευρώπης στο κυνήγι ενός πόθου για κάθε αθλητή, όπως είναι μία ολυμπιακή πρόκριση. Στο Χάλμσταντ της Σουηδίας αρχίζει αύριο το πρωί το Προολυμπιακό τουρνουά της Ευρώπης και μέχρι το Σάββατο κρατά σε …ένταση αθλητές και φιλάθλους. Παρούσα και εκεί με πλήρη σύνθεση η ελληνική επιτραπέζια αντισφαίριση με τη φιλοδοξία να φτάσει για 4η φορά από Προολυμπιακό τουρνουά σε προκρίσεις στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Από το βράδυ της Κυριακής βρίσκονται στην πόλη της νότιας Σουηδίας οι Παναγιώτης Γκιώνης, Καλλίνικος Κρεάνγκα, Κώστας Παπαγεωργίου, Κατερίνα Τόλιου, Μαρία Χριστοφοράκη και Γεωργία Ζαβιτσάνου. Θα τους καθοδηγήσουν ο ομοσπονδιακός τεχνικός Κώστας Βατσακλής και ο σωματειακός Κωνσταντίνος Κωστόπουλος, αρχηγός αποστολής είναι ο πρόεδρος της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. Μανώλης Κολυμπάδης, ενώ συνεργάζεται ξανά με την ομοσπονδία η φυσιοθεραπεύτρια Σταυρούλα Νεοχωρίτη. Η έντονη ελληνική παρουσία στη σκανδιναβική πόλη συμπληρώνεται με δύο πολύ τιμητικές θέσεις. Η Θεσσαλονικιά διαιτητής Μαρία Τσίπου θα είναι επιδιαιτήτρια των αγώνων και ο Δημοσθένης Μεσσήνης ως competition manager της E.T.T.U. δίπλα στον επικεφαλής Αυστριακό Καρλ Γίντρακ.
Οι διεθνείς έφτασαν στον προορισμό τους μετά από πολύωρο και κουραστικό ταξίδι μέσω Κωνσταντινούπολης και Γκέτεμποργκ. Συνάντησαν λίγο κρύο το βράδυ, αλλά γενικά καλές καιρικές συνθήκες. Το πρωί κάνουν στο Halmstad Arena την πρώτη τους προπόνηση. Το τουρνουά αρχίζει στις 11 ώρα Ελλάδας με τα προκριματικά γκρουπ, τα οποία αποφεύγει ο Γκιώνης χάρη στην υψηλή θέση του στην παγκόσμια κατάταξη. Νωρίς το απόγευμα γίνεται γνωστή η κλήρωση της πρώτης φάσης. Στο Προολυμπιακό παίρνουν μέρος 80 αθλητές και 75 αθλήτριες από 37 χώρες και διεκδικούν από 10 προκρίσεις. Ξέχωρα από την παγκόσμια κατάταξη περνάνε συνολικά 11 άνδρες και 11 γυναίκες από την Ευρώπη, αλλά ήδη έχουν προκριθεί ο Γερμανός Ντιμίτρι Οβτσάροφ και η Ολλανδέζα Λι Τζιάο ως νικητές των Ευρωπαϊκών Αγώνων του Μπακού τον περασμένο Ιούνιο.
Αναφορικά με την Ελλάδα, τα δεδομένα φέρνουν στην ευνοϊκότερη θέση τον Γκιώνη και όχι μόνο επειδή βρίσκεται στα 16 φαβορί της διοργάνωσης. Ακόμα κι αν δεν πάρει την πρόκριση από το Χάλμσταντ θα την εξασφαλίσει λογικά τον Μάιο από το κριτήριο της παγκόσμιας κατάταξης χάρη. Η μεγάλη πρόκληση είναι να έρθει μία ακόμα πρόκριση στους άνδρες ώστε ν’ αυξηθούν κατά πολύ οι ελπίδες για εκπροσώπηση και στο ομαδικό των Ολυμπιακών Αγώνων. Στις γυναίκες έχει βάσιμες ελπίδες η Τόλιου. Είναι εξαιρετικά δύσκολο βέβαια, να πάρει μία από τις 10 προκρίσεις του Χάλμσταντ, ωστόσο μπορεί να μαζέψει πόντους και να ελπίζει για το όνειρο από τον παγκόσμιο πίνακα αξιολόγησης του Μαΐου. Για το καλύτερο θα προσπαθήσουν η Χριστοφοράκη και η Ζαβιτσάνου.
Πλην της τελευταίας, η οποία κάνει το ντεμπούτο της με τη φανέλα της εθνικής γυναικών σε μεγάλο event, όλα τα υπόλοιπα παιδιά έχουν εμπειρία από τέτοια τουρνουά. Ο Παπαγεωργίου, που δήλωσε ότι έχει ανεκπλήρωτο όνειρο την ολυμπιακή πρόκριση, πήρε μέρος στα Προολυμπιακά του 2008 και του 2012. Ο Γκιώνης αγωνίστηκε στο Ευρωπαϊκό Προολυμπιακό το 2008 και ο Κρεάνγκα στο Μπέρμιγχαμ το 1996. Η 21χρονη Τόλιου και η 27χρονη Χριστοφοράκη είχαν πάρει μέρος στην αντίστοιχη διαδικασία το 2012. Το άθλημα στην Ελλάδα έχει πανηγυρίσει προκρίσεις από τέτοιους αγώνες τρεις φορές! Δύο με τον Ντανιέλ Τσιόκα, το 1996 στο Μπέρμιγχαμ για τους Ολυμπιακούς της Ατλάντα και το 1999 στην Πάτρα για τους Ολυμπιακούς του Σίδνεϊ και μία με τον Γκιώνη το 2008 στη Ναντ. Ο Κρεάνγκα των 5 Ολυμπιακών τουρνουά, είχε σταθεί άτυχος στο Μπέρμιγχαμ όταν σταμάτησε στα προημιτελικά λόγω τραυματισμού, όμως στη συνέχεια ήταν ο ένας από τους δύο ανερχόμενους αθλητές, που είχαν πάρει κάρτα ελευθέρας για την Ατλάντα! Κρεάνγκα και Παπαγεωργίου θέλουν να βαδίσουν από το Χάλμσταντ στον δύσβατο δρόμο της πρόκρισης, αλλά αν δεν φτάσουν εκεί στη μεγάλη επιτυχία, θα κοιτάξουν να πάρουν βαθμούς μήπως και περάσουν από την παγκόσμια κατάταξη.
Οι γυναίκες παίζουν σαφώς με λιγότερη πίεση, καθώς είναι αουτσάιντερ και θα συναντήσουν και πολύ υψηλό επίπεδο. Η Τόλιου, που τόνισε ότι πρέπει να παίξει πιο αποφασιστικά και με ρίσκο στο τραπέζι, προσβλέπει και σε βαθμούς πέρα από το να προχωρήσει όσο γίνεται. Η θέση της στη παγκόσμια κατάταξη επιτρέπει θετικές σκέψεις. Η Χριστοφοράκη, που βάζει στόχο την πρόκριση από το γκρουπ σημειώνοντας ότι το τουρνουά είναι πολύ δύσκολο, θέλει να είναι ανταγωνιστική και να διατηρηθεί στα καλά επίπεδα του Παγκοσμίου πρωταθλήματος. Η Ζαβιτσάνου θα χαρεί την εμπειρία πρώτα απ’ όλα κι έχει την ευκαιρία να πιστοποιήσει την εξέλιξή της και την καλή της φόρμα. Να θυμίσουμε ότι το 2008 στη Γαλλία η Χριστίνα Φίλη είχε φτάσει αναπάντεχα στον τελικό για πρόκριση στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου!
Το Χάλμσταντ είναι πόλη, που βρίσκεται στις δυτικές σουηδικές ακτές στην περιοχή Halland. Είναι σε απόσταση 1 ώρας κι ενός τετάρτου από το Γκέτεμποργκ και 2,5 ωρών περίπου από το Μάλμε. Η πόλη έχει πληθυσμό 55.000 περίπου, δύο παραλίες, ένα πανεπιστήμιο και τον ποταμό Nissan που τη διασχίζει. Από ιστορικής πλευράς μία σημαντική χρονολογία για την πόλη είναι το 1619. Τότε υπέστη καταστροφική πυρκαγιά. Το Χάλμσταντ ήταν για πολλά χρόνια σε δανέζικη κυριαρχία ενώ το 1645 με την συνθήκη της Brömsebro πέρασε για 30 χρόνια σε σουηδικά χέρια, κάτι το οποίο οριστικοποιήθηκε το 1658 με την συνθήκη του Roskilde.
* Το Χάλμσταντ αποκτά πια συχνή τριβή με σπουδαίες διοργανώσεις στην επιτραπέζια αντισφαίριση. Τον περασμένο Οκτώβριο φιλοξένησε το Παγκόσμιο Κύπελλο ανδρών, τώρα κάνει το Προολυμπιακό για το οποίο προθυμοποιήθηκε αμέσως μετά τη ματαίωση των αγώνων στην Κωνσταντινούπολη, ενώ το 2018 θα διοργανώσει το Παγκόσμιο πρωτάθλημα ομαδικού.
* Τεράστια βεβαίως και η παράδοση της Σουηδίας στο άθλημα. Είναι αυτή που έσπασε την κυριαρχία της Κίνας στα τέλη της δεκαετίας του ’80, αλλά είχε αρχίσει να καταγράφει νωρίτερα τους παγκόσμιους τίτλους. Έφτασε έτσι σήμερα, στο σημείο να έχει πρωτιές σε όλα τα αγωνίσματα των ανδρών (ομαδικό, απλό και διπλό), ενώ ο Γιόργκεν Πέρσον, ένας από τους αθλητές-σύμβολα του σουηδικού πινγκ πονγκ είναι γεννημένος στο Χάλμσταντ. Επίσης, ο Γιαν Όβε Βάλντνερ έχει αναδειχτεί 1ος Ολυμπιονίκης το 1992 και 2ος το 2000 στο απλό, ενώ δύο φορές ήταν 4ος ο Πέρσον και μία 3ος ο Έρικ Λιντθ. Φυσικά, οι ευρωπαϊκοί τίτλοι των Σουηδών είναι πολύ περισσότεροι και εκεί βρίσκουμε διακρίσεις και στις γυναίκες.
* Από τη Ρωσία έγιναν οι τελευταίες ακυρώσεις για το Προολυμπιακό. Δεν θα μετάσχουν τελικά ο Σκάτσκοφ και η Νόσκοβα.
* Στο link http://httf.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=2908:to-systima-dieksagogis-tou-evropaikoy-proolympiakoy-tournoua&catid=124&Itemid=7 μπορείτε να βρείτε το ρεπορτάζ για το σύστημα διεξαγωγής του Προολυμπιακού.