Η αβεβαιότητα για την τέλεση των εφετινών Ολυμπιακών Αγώνων έχει «σκεπάσει» για τα καλά το Τόκιο...

Η αβεβαιότητα για την τέλεση των εφετινών Ολυμπιακών Αγώνων έχει «σκεπάσει» για τα καλά το Τόκιο… Καθώς τα κρούσματα κορωνοϊού αυξάνονται δραματικά σε ολόκληρη την Ιαπωνία και σε πολλές μεγάλες χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής, αξιωματούχοι τόσο στο Τόκιο, όσο και στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή έχουν αρχίσει να αναγνωρίζουν ότι η διεξαγωγή ασφαλών αγώνων μπορεί να μην είναι δυνατή, θέτοντας σε κίνδυνο το όραμα που είχε δημιουργηθεί και ήθελε τους Αγώνες να αποτελούν μία παγκόσμια γιορτή για το τέλος της πανδημίας.

Πλέον το σενάριο η ΔΟΕ να υποχρεωθεί να ακυρώσει τους Ολυμπιακούς για πρώτη φορά μετά τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο είναι ορατό. Αυτή η εξέλιξη θα ήταν ένα τεράστιο οικονομικό πλήγμα τόσο για την Ολυμπιακή οργάνωση, όσο και για την Ιαπωνία, η οποία έχει δαπανήσει περισσότερα από 12 δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή σταδίων και τη βελτίωση των υποδομών της για να φιλοξενήσει τους Αγώνες, όπως και επιπλέον δισεκατομμύρια για να καθυστερήσει την εκδήλωση κατά ένα χρόνο.

Για εβδομάδες, Ιάπωνες αξιωματούχοι και στελέχη της ΔΟΕ επέμεναν ότι οι Αγώνες θα διεξαχθούν και ότι δεν είναι δυνατή η περαιτέρω καθυστέρηση. Οι διοργανωτές προσπαθούν να βρουν σχέδια για τη διεξαγωγή των Αγώνων με τρόπο αποδεκτό από το ιαπωνικό κοινό, ανακοινώνοντας μια σειρά μέτρων ασφαλείας.

Ωστόσο οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια αυξανόμενη επιφυλακτικότητα. Σε μια έρευνα που διεξήχθη αυτόν τον μήνα, ο ιαπωνικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός NHK διαπίστωσε ότι σχεδόν το 80% των ερωτηθέντων πίστευαν ότι οι Αγώνες πρέπει να αναβληθούν ξανά ή να ακυρωθούν. Τον Οκτώβριο, λιγότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες το δήλωσαν. Ο αριθμός αυξήθηκε στο 71% τον Δεκέμβριο.

Καθώς αυξάνεται, λοιπόν, η ανησυχία για τη διοργάνωση των Αγώνων, αξιωματούχοι έχουν αρχίσει να διαμορφώνουν σχέδια για την αντιμετώπιση του κινδύνου να υποδεχθούν τόσους πολλούς επισκέπτες σε μια χώρα που βιώνει την ταχύτερη εξάπλωση του ιού από την αρχή της πανδημίας.

Ενώ η Ιαπωνία, μια χώρα με περισσότερα από 125 εκατομμύρια κατοίκους, κατέγραψε πάνω από 300.000 περιστατικά και 4.200 θανάτους -πολύ λιγότερες από πολλές δυτικές χώρες- είχε τις τελευταίες ημέρες ρεκόρ φορτίων και θανάτων, αναφέροντας περισσότερα από 6.000 νέα κρούσματα την Πέμπτη (14/1).

Ο υπουργός Ολυμπιακών Αγώνων της Ιαπωνίας, Σέικο Χασιμότο, 

δήλωσε στους δημοσιογράφους την περαμένη Τρίτη ότι οι διοργανωτές εξετάζουν «ολοκληρωμένα μέτρα κατά των λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένων των απαραίτητων ελέγχων και της παρακολούθησης, ώστε να μπορούμε να διεξάγουμε ασφαλείς αγώνες χωρίς εμβολιασμό ως προϋπόθεση».

Ωστόσο, η διάθεση των εμβολίων ήταν πιο αργή από το αναμενόμενο και μεγάλο μέρος της ανθρωπότητας θα παραμείνει χωρίς εμβολιασμό μέχρι αυτό το καλοκαίρι, δημιουργώντας τεράστιο «αγκάθι» για τους διοργανωτές. Η Ιαπωνία δεν σκοπεύει να ξεκινήσει τον εμβολιασμό των πολιτών της μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, μια διαδικασία που θα διαρκέσει μήνες.

Σύμφωνα με άτομα που έχουν ενημερωθεί για τη στρατηγική, η ΔΟΕ και οι διοργανωτές του Τόκιο δεν λαμβάνουν υπόψη τα εμβόλια στα σχέδιά τους για τους αγώνες, υποθέτοντας ότι πολλοί από τους περίπου 10.000 αθλητές -και 10.000 προπονητές και αξιωματούχους που θα ταξιδεύουν για τους αγώνες- δεν θα έχουν εμβολιαστεί. Παράλληλα, υπογραμμίζουν ότι το να απαιτείται εμβολιασμός αθλητών δεν είναι ρεαλιστικό…