Κουρασμένοι από το πολυήμερο ταξίδι, αλλά απόλυτα ευχαριστημένοι από τη συνολική εμπειρία επέστρεψαν χτες από την Αυστραλία ο Γιάννης Σγουρόπουλος και ο προπονητής του Κώστας Βατσακλής (ο πρώτος πήγε στη Σουηδία, ο δεύτερος στην Αθήνα, με πτήσεις που κράτησαν συνολικά περίπου 36 ώρες…).
Αρχικά υπήρχε η παρουσία στο Μπέντιγκο και η συμμετοχή του Ελευσίνιου άσου στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα νέων, που απέφερε το πλασάρισμα στις θέσεις 9-16 του απλού και του διπλού μικτού. Ακολούθησε η εσωτερική μετακίνηση στο Τάουνσβιλ, όπου στην υλοποίηση ιδέας του Έλληνα μετανάστη Γιώργου Λογοθέτη, head coach στο τοπικό σωματείο επιτραπέζιας αντισφαίρισης και πρώην πρωταθλητή Ελλάδας στις νεαρές ηλικίες και στην 1η εθνική διασυλλογική κατηγορία, ο ομοσπονδιακός τεχνικός και ο πρωταθλητής Ευρώπης του απλού νέων έγιναν κεντρικά πρόσωπα σε προπονητικό καμπ, που οργανώθηκε εκεί από τις 10 έως τις 14 Δεκεμβρίου. Ανταποκρινόμενοι με μεγάλη χαρά στη σχετική πρόσκληση ο πρώτος ήταν επικεφαλής προπονητής και ο δεύτερος guest player. Αποκόμισαν νέες σημαντικές παραστάσεις γνωρίζοντας ανθρώπους και διαφορετική κουλτούρα χωρίς την πίεση του χρόνου και των αγώνων και φυσικά ο καθένας από την πλευρά του βοήθησαν τους ντόπιους αθλητές μεταφέροντας τις γνώσεις τους και τις εμπειρίες τους. Ο Γιώργος Λογοθέτης, ο οποίος ζει περίπου δύο χρόνια στην Αυστραλία, σπούδασε προπονητική κι από τις αρχές του 2018 είναι υπεύθυνος στο σωματείο του Τάουνσβιλ. Οργάνωσε άψογα το event, ήταν assistant coach και φυσικά έζησε κι εκείνος εμπειρία, που θα του είναι χρήσιμη για το μέλλον.
Το Elite training camp έγινε με σκοπό να πάρουν γεύση από υψηλή αγωνιστική και προπονητική ποιότητα αθλητές κι αθλήτριες από το Τάουνσβιλ και άλλες περιοχές. Οι εξαιρετικές συνθήκες χάριζαν πολύ καλή προοπτική. Πρώτα στο ιδιόκτητο γυμναστήριο του σωματείου όπου υπάρχουν 12 τραπέζια και το κατάλληλο δάπεδο, ενώ φίλοι του αθλήματος περνούσαν και παρακολουθούσαν προπονήσεις παίρνοντας άνετα τον καφέ τους, ένα ποτό ή κάποιο σνακ. Δεύτερον, η 7η μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας είναι όμορφη, ο καιρός ήταν ζεστός, μάλιστα στη βορειοανατολική ακτή του Κουίνσλαντ υπάρχει ηλιοφάνεια πάνω από 300 μέρες τον χρόνο. Απλά, στις ημέρες του καμπ έβρεξε κιόλας κάτι που είχε να συμβεί στην πόλη έξι μήνες. Επιπλέον, η περίοδος ήταν ιδανική για τέτοια αθλητική εκδήλωση επειδή στην Αυστραλία τα σχολεία είναι κλειστά για τρεις εβδομάδες κι έχουν αρχίσει ήδη οι διακοπές Χριστουγέννων, που για τις οικογένειες είναι σαν τις καλοκαιρινές λόγω και της ζέστης, που επικρατεί.
Συνολικά συμμετείχαν 26 αθλητές και αθλήτριες. Στη μεγάλη τους πλειοψηφία ήταν αξιόλογοι αθλητές από το Τάουνσβιλ, από τις Πολιτείες του Κουίνσλαντ και της Βικτώρια και την πρωτεύουσα Καμπέρα, πάντως ανάμεσά τους βρέθηκαν και ορισμένοι βετεράνοι (ο ένας 75 ετών), όπως και μία γυναίκα με κινητική αναπηρία. Για τέσσερις ημέρες το πρόγραμμα περιλάμβανε προπονήσεις από τις 9 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι και από τις 14:00 μέχρι τις 17:00. Την 5η και τελευταία μέρα έγιναν ατομικοί αγώνες από τις 9 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα. Στον τελικό αναμετρήθηκαν ο Σγουρόπουλος με το νούμερο 3 της Αυστραλίας στο ranking list, τον Μπρούνο Εντουάρντο Λεβίς. Ο Έλληνας πρωταθλητής επικράτησε με 4-2 σετ σε πολύ θεαματικό και ενδιαφέρον ματς. Οι διοργανωτές έδωσαν και εορταστικό τόνο στον συγκεκριμένο αγώνα, καθώς ο Σγουρόπουλος έκανε την είσοδό του στον αγωνιστικό χώρο υπό τη μουσική του Ζορμπά και όλοι χόρευαν (ή …προσπαθούσαν να χορέψουν), συρτάκι. Ο τελικός μεταδόθηκε σε live streaming. Η συγκέντρωση προετοιμασίας είχε και prize money 1.000 αυστραλιανά δολάρια.
Ο Βατσακλής έδειξε στους αθλητές τρόπους προπόνησης που χρησιμοποιούνται στην Ευρώπη, έκανε «κούτα» σε όλους (ασκήσεις με πολλά μπαλάκια) και είχε ατομικές μίνι συναντήσεις με τον κάθε μετέχοντα για να του τονίσει λάθη ή δυνατά σημεία του παιχνιδιού, που ο καθένας παίζει. Ο Σγουρόπουλος έπαιξε με όλα τα παιδιά και παράλληλα δούλεψε με τον προπονητή του.
Επίσης, ο δευτεραθλητής Ευρώπης του 2013 με την εθνική ανδρών και ο κάτοχος των δύο ευρωπαϊκών τίτλων στο απλό νέων παραχώρησαν συνέντευξη στο Channel 9, που θα μεταδοθεί τις προσεχείς ημέρες. Οι δυο τους έμεναν στο σπίτι του αντιπροέδρου του σωματείου Τέρι Μοράτο, ο οποίος ξέχωρα από αυτή την ιδιότητα έχει έντονη σχέση με το άθλημα. Είναι βετεράνος αθλητής και πρωταθλητής ομαδικού στο Κουίνσλαντ στην ηλικιακή κατηγορία Over60. Οι Έλληνες φιλοξενούμενοι τού δώρισαν φανέλα της εθνικής ομάδας (την οποία φόρεσε αμέσως στο καμπ) κι εκείνος τους χάρισε φανέλες του σωματείου, που ονομάζεται «τίγρεις του Τάουνσβιλ». Τα αρχικά μάλιστα, είναι τέσσερα Τ, τα οποία παραπέμπουν στο Townsville Tigers Table Tennis.
Ήταν μία απίστευτη εμπειρία για τους Αυστραλούς αθλητές, οι οποίοι βρίσκονται σε καλό επίπεδο, αλλά σπάνια έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά διεθνούς εμβέλειας προπονητές και αθλητές από άλλη χώρα. Και η ελληνική αποστολή από την πλευρά της πάντως, έμεινε ενθουσιασμένη από την 5νθήμερη επίσκεψη στο Τάουνσβιλ και τόνισε ότι έζησε ωραία πράγματα με τη φιλοξενία, την ευγένεια των κατοίκων και τις πολύπλευρες δραστηριότητες μίας κοινωνίας, που είναι διαφορετικά δομημένη. Επιπλέον, είχε ξεχωριστή αξία η συνάντηση και η συνεργασία με τον Γιώργο Λογοθέτη. Ο ομοσπονδιακός προπονητής είδε μετά από πολύ καιρό τον πρώην αθλητή του Α.Κ. Ζωγράφου, που παρεμπιπτόντως ήταν από τους επόμενους κατόχους του πανελληνίου τίτλου του στο απλό νέων (ο Κώστας τον κατέκτησε το 1988 και ο Γιώργος το 1991), ενώ και ο Σγουρόπουλος είχε την ευκαιρία να γνωρίσει και ν’ ανταλλάξει απόψεις με δυνατό αθλητή μίας όχι μακρινής εποχής, που επίσης πρωταγωνιστούσε σταθερά σε πανελλήνιο επίπεδο σε νεαρή ηλικία.
«Είδα όρεξη και ταλέντο, ενώ διαπίστωσα και την πολύ καλή δουλειά που κάνει ο Γιώργος και το πόσο αγαπάει τα παιδάκια. Το Τάουνβσιλ είναι υγιές σωματείο και λειτουργεί έτσι όπως πρέπει να λειτουργούν τα σωματεία σε όλο τον κόσμο. Με εξαιρετικές εγκαταστάσεις, με οργάνωση και με πολύ καλούς παράγοντες, οι οποίοι διαθέτουν ανοιχτά μυαλά και συζητούν πολλές ιδέες. Μου άρεσε εξίσου που δούλεψα και με παιδιά (ο μικρότερος αθλητής ήταν 8 χρονών), αλλά και με μεγάλους σε ηλικία βετεράνους, μάλιστα ο 75χρονος αμυντικός Τζον Σέριφ, που ήταν διεθνής στα νιάτα του, έδειχνε τόσο ενδιαφέρον, που του έδωσα λινκ με αγώνες του Γκιώνη κι έσπευσε αμέσως να δει τα βίντεο», δήλωσε σήμερα ο Κώστας Βατσακλής, που φυσικά κάνοντας προπόνηση στους Αυστραλούς βρήκε την ευκαιρία να παίξει κι αυτός. Να σημειωθεί τέλος, ότι στη διάρκεια του καμπ ο Βατσακλής και ο Σγουρόπουλος είχαν την τύχη να γνωρίσουν κι άλλους ανθρώπους, με τους οποίους επικοινώνησαν στην ελληνική γλώσσα. Πολυμελής οικογένεια ομογενών είδε τους αγώνες της τελευταίας ημέρας, ενώ στο γυμναστήριο βρέθηκε και βετεράνος αθλητής, που ως καθηγητής Πανεπιστημίου δίδαξε κάποτε για δύο χρόνια στη χώρα μας και γνωρίζει ελληνικά.