Συζητήσεις και προβληματισμό σχετικά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο έχει προκαλέσει η παραίτηση του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε.

Συζητήσεις και προβληματισμό σχετικά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο έχει προκαλέσει η παραίτηση του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε, για λόγους υγείας, μιας και ήταν καθοριστικός παράγοντας, τόσο στην ανάληψη της διοργάνωσης, όσο και στη διαχείριση των πολλών προβλημάτων που ακολούθησαν.

Ο 65χρονος Άμπε, ο πρωθυπουργός με την πιο μακροχρόνια θητεία στην ιστορία της Ιαπωνίας (από το 2012), πάσχει από ελκώδη κολίτιδα, χρόνια ασθένεια, αλλά πρόσφατα η κατάστασή του επιδεινώθηκε σημαντικά. Τόσο πολύ που τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει πάει πολλές φορές στο νοσοκομείο, ενώ οι δημόσιες εμφανίσεις του έχουν μειωθεί σημαντικά.

Η θητεία του θα έληγε τον Σεπτέμβριο του 2021, ακριβώς με το τέλος των Παραολυμπιακών του Τόκιο (24 Αυγούστου-5 Σεπτεμβρίου), οι οποίοι, εκτός απροόπτου, θα ακολουθήσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες (23 Ιουλίου-8 Αυγούστου).

Και οι δύο κορυφαίες αθλητικές διοργανώσεις είχαν αρχικά προγραμματιστεί για το τρέχον καλοκαίρι, αλλά η πανδημία του κορονοϊού είχε ως συνέπεια την αναβολή τους για ένα χρόνο αργότερα.

Όπως υποστηρίζει η ιταλική εφημερίδα “Gazzetta dello Sport”, ο Άμπε ήταν εκείνος που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξασφάλιση της επιστροφής των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ιαπωνία και το Τόκιο μετά το 1964.

«Το 2013 “πέταξε” από την Αγία Πετρούπολη, όπου ήταν σε εξέλιξη μια συνάντηση της G20, στο Μπουένος Αϊρες, όπου διεξήχθη το 125ο Συνέδριο της ΔΟΕ, υπό την προεδρία του Ζακ Ρογκ, εκεί όπου θα γινόταν η ψηφοφορία για τους Αγώνες του 2020. Η άφιξή του, παρά τα προβλήματα με την καταστροφή της Φουκουσίμα 2,5 χρόνια νωρίτερα, έπεισε τους τελευταίους αναποφάσιστους να ψηφίσουν υπέρ της ιαπωνικής πρωτεύουσας. Η σχετική παρέμβαση εκτιμήθηκε από όλους. Και η Μαδρίτη και η Κωνσταντινούπολη ηττήθηκαν» αναφέρει η εφημερίδα.

Ανάμεσα στις μετέπειτα αποφάσεις του συμπεριλαμβάνεται εκείνη του 2015 να σταματήσει το έργο του νέου Ολυμπιακού γηπέδου που σχεδίασε η Ζάνα Χαντίντ, καθώς το κόστος είχε σχεδόν διπλασιαστεί σε σύγκριση με τις αρχικές εκτιμήσεις. Το 2016, κατά τη διάρκεια της τελετής λήξης των Αγώνων του Ρίο ντε Τζανέιρο, εμφανίστηκε μεταμφιεσμένος ως SuperMario και λίγο αργότερα ώθησε με επιτυχία την επιστροφή του μπέιζμπολ και του σόφτμπολ, των εθνικών αθλημάτων της Ιαπωνίας, στο Ολυμπιακό πρόγραμμα, ξεκινώντας από το Τόκιο. Ακολούθησε η διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού και η αναπόφευκτη απόφαση της περασμένης 24ης Μαρτίου, για την αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων για ένα έτος.

«Με τις εκλογές σε αναμονή (μέχρι τον Οκτώβριο του 2021), μπορεί να τον αντικαταστήσει ο Τάρο Άσο, υπουργός Οικονομικών. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς θα αλλάξουν τα σενάρια για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Σίγουρα το Τόκιο 2020 χάνει σίγουρα έναν υπέροχο υποστηρικτή και έναν από τους πιο ισχυρούς κινητήρες» πρόσθεσε η ιταλική εφημερίδα.