Ξεκίνησαν πλέον οι πρόδρομες εργασίες στην έκταση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, με τον σχεδιασμό να προβλέπει σε αρχική φάση την κατεδάφιση του 1/3 από τα συνολικά 900 κτίρια που βρίσκονται στην έκταση των 400.000 τ.μ., σε ένα από τα μεγαλύτερα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ευρώπη.
Με αφορμή το γεγονός ότι μπήκαν οι μπουλντόζες στην περιοχή, ο διεθνής Τύπος αποθεώνει το έργο για το οποίο τονίζουν ότι έχει μεγάλη συμβολική αλλά και αναπτυξιακή σημασία.
Ο Bloomberg σημειώνει ότι το έργο είναι μεγαλύτερο από το εμβληματικό Central Park του Μανχάταν στη Νέα Υόρκη, ενώ η Handelsblatt τονίζει ότι η Ελλάδα υλοποιεί το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπτυξης στην Ευρώπη.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου, τόνισε για το μεγάλο έργο.
«Το σημείο όπου απογειωνόντουσαν τα αεροπλάνα, θέλουμε να γίνει το σύμβολο της απογείωσης της Ελλάδας της νέας εποχής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Οδυσσέας Αθανασίου, εξαίροντας την καθοριστική συμβολή της κυβέρνησης για την έναρξη των εργασιών. Ο κ. Αθανασίου ευχαρίστησε επίσης τον βασικό μέτοχο της Lamda που οραματίστηκε το έργο, «το στήριξε ανελλιπώς για 7 χρόνια και λίγους μήνες πριν, έδειξε ξανά την εμπιστοσύνη του στην χώρα και την οικονομία της, επενδύοντας πάνω από 300 εκατ. ευρώ» καθώς και την ομάδα της Lamda, που με «δονκιχωτικό πάθος», όπως είπε, «πίστεψε ότι θα φτάσουμε στο σήμερα όταν μια μια ελάχιστη μειοψηφία πίστευε σε αυτό το έργο».
Κατά τη διάρκεια της πρώτης πενταετίας, θα δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη της παραλιακής ζώνης, σε ένα σημαντικό τμήμα του Μητροπολιτικού Πάρκου, το οποίο θα συνδέει το παραλιακό μέτωπο με τη Λεωφόρο Βουλιαγμένης και θα περιλαμβάνει πλήθος σύγχρονων αθλητικών εγκαταστάσεων, καθώς και τμήματος του Πολεοδομικού Κέντρου επί της Λεωφόρου Βουλιαγμένης.
Ενδεικτικά προβλέπεται να υλοποιηθούν εντός της πρώτης πενταετίας οι εξής αναπτύξεις:
Αθλητικές εγκαταστάσεις που θα περιλαμβάνουν ενδεικτικά: ανοικτά προπονητήρια, κλειστά προπονητήρια, καθώς και κολυμβητικό συγκρότημα, τα οποία θα εξυπηρετούν πλήθος αθλημάτων.
Μετατροπή της πρώην ολυμπιακής εγκατάστασης Κανόε Καγιάκ σε υδάτινο στοιχείο, και επαναχρησιμοποίηση υφιστάμενων κτιρίων.
Η αξιοποίηση του χαρακτηρισμένου ως νεότερου μνημείου, κτιρίου του πρώην «Ανατολικού Αεροδρομίου Αθηνών» (κτίριο Saarinen) ως εκθεσιακού κέντρου σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
Η μετατροπή των υπόστεγων της Πολεμικής Αεροπορίας που έχουν χαρακτηρισθεί ως μνημεία, σε μουσεία.
Χώροι εστίασης / αναψυχής
αναβάθμιση της υφιστάμενης μαρίνας του Αγίου Κοσμά
Παραθαλάσσιο Πολυτελές Ξενοδοχείο
Η ανέγερση παραθαλάσσιου οικισμού κατοικιών ήπιας δόμησης (μονοκατοικίες, συγκροτήματα κατοικιών – διαμερισμάτων μέγιστου ύψους 11 μ.), σε περιοχή με χρήσεις αμιγούς κατοικίας, που γειτνιάζει με τη «Γειτονιά Ενυδρείου Αγίου Κοσμά», με μέγιστη εκτιμώμενη επιφάνεια δόμησης περίπου 43.500 τ.μ.
Η τμηματική ανέγερση συγκροτημάτων κατοικιών διαφόρων τύπων (κτίρια ύψους έως 50 μ., διαμερίσματα, κ.λπ.), εκτιμώμενης δόμησης περίπου 40.000 τ.μ. (περίπου 800 κατοικίες) εντός της Πολεοδομικής Ενότητας Α-Π1 «Γειτονιά πρώην Ολυμπιακής Αεροπορίας».
Πηγή: www.news.gr