Στην πορεία των Ολυμπιακών Αγώνων μετά την αναβίωση τους, υπάρχουν πολύ μικροί και πολύ μεγάλοι σε ηλικία αθλητές που έγραψαν μοναδική ιστορία.
Αν δεν ήταν η πανδημία του κορωνοϊού, οι Αγώνες του Τόκιο, ίσως θα μας πρόσφεραν «τροφή» για νέα θέματα, νέα ρεκόρ και νέους μεγάλους και μικρούς πρωταγωνιστές.
Όπως λόγου χάρη είχε συμβεί τέσσερα χρόνια πριν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο στην Βραζιλία.
Τότε που λόγου χάρη η κολυμβήτρια Γκαουρίκα Σινγκ έγινε πρωτοσέλιδο πριν καν βρεθεί μέσα στις πισίνες των Αγώνων του Ρίο.
Ο λόγος; Ήταν με διαφορά η νεότερη αθλήτρια της διοργάνωσης.
Εκπροσώπησε την πατρίδα της, το Νεπάλ, στον προκριματικό των 100 μ. ύπτιο. Παρόλο που ήρθε πρώτη στην σειρά της, ο χρόνος της δεν ήταν αρκετά καλός για να προκριθεί.
Η Γκαουρίκα όμως, που ζει και προπονείται στη Βρετανία, αδημονούσε για τους Αγώνες του 2020, αλλά δυστυχώς δεν θα έχει την ευκαιρία.
Ήταν τότε 13 ετών και 255 ημερών, αλλά δεν είναι η νεότερη αθλήτρια στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων.
Ουσιαστικά δεν υπάρχει επίσημο κατώτατο όριο ηλικίας. Όμως κάποιες από τις ομοσπονδίες των αθλημάτων έχουν επιβάλει όρια.
Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, η γηραιότερη συμμετέχουσα ήταν η Αυστραλή ιππέας Μέρι Χάνα με ηλικία 61 ετών και λάμβανε μέρος για 5η φορά.
Ο νεότερος Ολυμπιονίκης στην ιστορία
Επισήμως, ο νεότερος άνδρας που έχει κερδίσει Ολυμπιακό μετάλλιο είναι Έλληνας. Πρόκειται για τον αθλητή της ανόργανης γυμναστικής Δημήτριο Λούνδρα, που κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο στο δίζυγο το 1896 στην Αθήνα σε ηλικία 10 ετών και 218 ημερών.
Ωστόσο υπάρχει πιθανότητα το 1900 να συμμετείχε ένας ακόμα νεότερος αθλητής.
Ένα αγόρι μπήκε ως αλλαγή της τελευταίας στιγμής πηδαλιούχος σε πλήρωμα κωπηλασίας από την Ολλανδία που κέρδισε το χρυσό μετάλλιο.
Υπάρχει φωτογραφία του αγοριού, όχι όμως και επίσημα στοιχεία για το όνομα και την ηλικία του, αλλά κάποιες πηγές τον θέλουν να ήταν μόλις 8 ετών.
Η νεότερη Ολυμπιονίκης στην ιστορία
Η Ιταλίδα Λουιτζίνα Τζιαβότι ήταν μόλις 11 ετών και 301 ημερών όταν η ομάδα της κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο στην ενόργανη γυμναστική το 1928 στο Άμστερνταμ.
Άλλα δύο μέλη της ομάδας ήταν επίσης νεότατα, η Ινές Βερτσέσι 12 ετών και 99 ημερών και η Κάρλα Μαρανγκόνι 12 ετών και 269 ημερών.
Σε ατομικό επίπεδο, το 1936 στο Βερολίνο η Δανή κολυμβήτρια Ίνγκε Σόρενσεν απέσπασε το χάλκινο μετάλλιο στα 200 μ. πρόσθιο σε ηλικία 12 ετών και 24 ημερών.
Οι γηραιότεροι Ολυμπιονίκες
Ο γηραιότερος Ολυμπιονίκης στην ιστορία των Αγώνων, σε ένα άθλημα που υπάρχει ακόμα, ήταν ο Σουηδός Όσκαρ Σουάν.
Το 1920 κέρδισε ασημένιο μετάλλιο στην σκοποβολή σε ηλικία 72 ετών και 281 ημερών. Είχε συμμετάσχει επίσης στους Αγώνες του 1908 και του 1912 και είχε προκριθεί στους Αγώνες του 1924, αλλά τελικά δεν έλαβε μέρος.
Όσον αφορά τα αθλήματα που έχουν εκλείψει, το 1948 ο 74χρονος Βρετανός καλλιτέχνης Τζον Κόπλεϊ απέσπασε ασημένιο μετάλλιο στα λεγόμενα καλλιτεχνικά αθλήματα, στην τελευταία χρονιά διεξαγωγής τους.