Ήταν 25η Μαρτίου του 1896, όταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες αναβίωσαν και πάλι επιστρέφοντας… σπίτι τους.

Ήταν 25η Μαρτίου του 1896, όταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες αναβίωσαν και πάλι επιστρέφοντας… σπίτι τους.
Και πριν πούμε περισσότερα να διευκρινίσουμε ότι οι πρώτοι σύγχρονοι αναβίωσαν στην Αθήνα σαν σήμερα, σύμφωνα με το Ιουλιανό ημερολόγιο (6η Απριλίου σύμφωνα με το Γρηγοριανό). Την ιδέα αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων είχε πρώτος ο γάλλος βαρώνος, Πιέρ ντε Κουμπερτέν.
Σαν σήμερα λοιπόν πριν από 124 χρόνια οι Ολυμπιακοί Αγώνες επέστρεφαν «σπίτι» τους
Μία διετία πριν (1894), στο συνέδριο του Παρισιού που οργάνωσε ο Πιερ ντε Κουμπερτέν είχε αποφασιστεί να επιστρέψει η Ολυμπιάδα στην Ελλάδα. Μία απόφαση η οποία ακόμα και σήμερα γεννά ερωτήματα καθώς αρχικά είχε προταθεί το Λονδίνο που τουλάχιστον συγκριτικά με την Αθήνα μπορούσε να αντέξει το βάρος της οργάνωσης ενός τέτοιου σημαντικού γεγονότος. Παρόλα αυτά ο Κουμπερτέν ήταν ανένδοτος και σε συνεννόηση με τον Έλληνα εκπρόσωπο, Δημήτριο Βικέλα, τα «κλειδιά» της αναβίωσης των Αγώνων δόθηκαν στη χώρα μας.
Οι πιο θερμοί υποστηρικτές υπήρξαν ο Βασιλιάς Γεώργιος Α’ αλλά και ο διάδοχος Κωνσταντίνος οι οποίοι μάλιστα ξεκίνησαν μεγάλο αγώνα προκειμένου να μαζευτούν οι απαραίτητοι πόροι για τη διεξαγωγή των Αγώνων.
Όσο πλησιάζαμε προς την ημερομηνία έναρξης των Αγώνων τόσο μεγάλωναν και οι δυσκολίες. Τα ντοκουμέντα και η γενικότερη κατακραυγή έπεσε πάνω στον επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής, Στέφανο Σκουλούδη ο οποίος παρουσίασε έκθεση για το κόστος των Αγώνων. Το κόστος ήταν τρεις φορές μεγαλύτερο από τις εκτιμήσεις του Κουμπερτέν κάτι που οδήγησε στην παραίτηση της επιτροπής. Τα 3.740.000 δραχμές για εκείνη την εποχή ήταν ένα …απίστευτο ποσό.
Με χρήματα που διατέθηκαν από την κληρονομιά του εθνικού ευεργέτη Γεωργίου Αβέρωφ, ξαναχτίστηκε από την αρχή και όλο με μάρμαρο το αρχαίο στάδιο που βρισκόταν στους πρόποδες του Λόφου Αρδηττού, δηλαδή το Παναθηναϊκό Στάδιο!
Εκτός από αυτό βεβαίως υπήρχαν και οργανωτικά προβλήματα μιας και η Ελλάδα δεν είχε την εμπειρία διοργάνωσης μεγάλων αγώνων.
Τα καθήκοντα της οργανωτικής επιτροπής είχαν να κάνουν με εύρεση κριτών, πρόσκληση των αθλητών, θέσπιση των κανόνων των αγωνισμάτων.
Οι συμμετέχοντες αθλητές έπρεπε να πληρώσουν μόνοι τους τα έξοδα διαμονής. 
Τελικά όλα κάπως έγιναν…
Νωρίς το απόγευμα της 25ης Μαρτίου 1896 (6 Απριλίου με το νέο ημερολόγιο), ανήμερα της επετείου της Εθνικής Παλιγγενεσίας, δόθηκε στο ανακαινισμένο και κατάμεστο Παναθηναϊκό Στάδιο η έναρξη των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων της σύγχρονης εποχής. Αμέσως μετά ακούστηκε για πρώτη φορά ο «Ολυμπιακός Ύμνος», σε ποίηση Κωστή Παλαμά και μουσική Σπύρου Σαμάρα.
Η συντριπτική πλειονότητα των αθλητών ήταν από τη χώρας μας, η οποία μάλιστα κατέκτησε την πρωτιά στον πίνακα των μεταλλίων. Κέρδισε 46 μετάλλια (10-17-19), έναντι 20 των ΗΠΑ (11-7-2) και 13 της Γερμανίας (6-5-2). Οι νικητές τότε έπαιρναν ένα ασημένιο μετάλλιο, ένα κλαδί ελιάς κι ένα αναμνηστικό δίπλωμα, ενώ οι δεύτεροι έπαιρναν ένα χάλκινο μετάλλιο, ένα κλαδί δάφνης και το δίπλωμα, ενώ οι τρίτοι δεν έπαιρναν μετάλλιο.
Μεγαλύτερες μορφές των Αγώνων ήταν ο Έλληνας Ολυμπιονίκης στον ελληνικό μαραθώνιο, Σπύρος Λούης και ο Γερμανός παλαιστής και γυμναστής Καρλ Σούμαν, ο οποίος κέρδισε συνολικά τέσσερις πρωτιές.
Στο Παναθηναϊκό Στάδιο έγιναν τα αγωνίσματα του στίβου, η γυμναστική, η άρση βαρών και η πάλη, η τελετή έναρξης και λήξης των Αγώνων, καθώς και ο τερματισμός του Μαραθωνίου.
Οι αγώνες κράτησαν δέκα μέρες και στέφθηκαν από μεγάλη επιτυχία.
Τόσο μεγάλη ώστε ο διάδοχος Κωνσταντίνος, πρόεδρος της διοργανωτικής επιτροπής των Αγώνων, στην ομιλία του κατά την τελετή λήξης να ζητήσει επίσημα να γίνονται μόνιμα στην Ελλάδα οι Ολυμπιακοί. 
Απόσπασε, ωστόσο, την υπόσχεση του Κουμπερτέν πως η Ελλάδα θα διοργάνωνε στο μεσοδιάστημα των Αγώνων τη μεσολυμπιάδα, πράγμα που έμεινε απλά σαν υπόσχεση και έγινε μια και μόνο φορά, αλλά για άλλους λόγους.
Ο Σπύρος Λούης
Ήρωας της πρώτης Ολυμπιάδας, που αποθεώθηκε από τους θεατές, ήταν ο Σπύρος Λούης, του οποίου η νίκη στο Μαραθώνιο πέρασε στο θρύλο… Ο νερουλάς από το Μαρούσι Σπύρος Λούης δε συμπεριλαμβάνονταν ανάμεσα στους γνωστούς αθλητές της εποχής. Για την ακρίβεια δεν υπήρξε ποτέ αθλητής. Κι όμως ο 24χρονος τότε Mαρoυσιώτης έγινε σύμβολο του Mαραθωνίου και ο πιο γνωστός στα πέρατα του κόσμου Ολυμπιονίκης της πρώτης Ολυμπιάδας επειδή πρώτος αυτός νίκησε στην απόστασn, που έτρεξε ο αρχαίος μαραθωνοδρόμος Φειδιππίδης μεταφέροντας το μήνυμα της νίκης των Αθηναίων στο Μαραθώνα. Ο Σπύρος Λούης που είχε γεννηθεί το 1872 και πέθανε το 1940 δεν ξαναπήρε ποτέ του μέρος σε άλλο Μαραθώνιο και ίσως ήταν αυτό που συντήρησε το θρύλο του.