Στην τελική ευθεία βρίσκεται η τροποποίηση του σχετικού νομοθετικού πλαισίου

Αλλαγές έρχονται στο Οικογενειακό Δίκαιο, οι οποίες μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν ρύθμιση για τη δυνατότητα συνεπιμέλειας των τέκνων και στους δύο γονείς, προανήγγειλε ο Κώστας Τσιάρας.

Η κυβέρνηση έχει βάλει πρόσω ολοταχώς την επίλυση αυτής της χρόνιας παθογένειας, με τον υπουργό Δικαιοσύνης να ανακοινώνει από το βήμα της Βουλής ότι θα συσταθεί ειδική επιστημονική ομάδα, προκειμένου να γνωμοδοτήσει ποιες αλλαγές θα πρέπει να συμβούν, ώστε να προβλεφθεί η συνεπιμέλεια του παιδιού και από τους δύο γονείς σε περίπτωση διαζυγίου.

Μέχρι στιγμής, και παρά το γεγονός πως πλήθος φορέων, αλλά και η επιστημονική κοινότητα έχουν επισημάνει πολλές φορές ότι το ισχύον καθεστώς της απόδοσης αποκλειστικής επιμέλειας στον έναν γονέα μπορεί να έχει καταστροφικά αποτελέσματα για τη σωστή ανατροφή του παιδιού, δεν έχει συμβεί καμία αλλαγή στο Οικογενειακό Δίκαιο της Ελλάδας από το 1983.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής, φαίνεται όμως πως πλέον έχουμε μπει στην τελική ευθεία για την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου, που θα αλλάξει την πρακτική των δικαστηρίων. Αυτήν τη στιγμή, στην πράξη, σε περίπτωση αντιδικίας το δικαστήριο συνήθως αναθέτει την αποκλειστική επιμέλεια σε έναν γονέα, δίνοντας την κατά συντριπτική πλειοψηφία στη μητέρα.

Για «χαμένες δίκες» και «προειλημμένες αποφάσεις» κάνουν λόγο οι δικηγόροι που καλούνται να εκπροσωπήσουν τον πατέρα σε υποθέσεις διαζυγίου στα αστικά δικαστήρια.

Όπως σημειώνει -μεταξύ άλλων- το δημοσίευμα, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το ζήτημα τίθεται στο επίκεντρο στη χώρα μας, ωστόσο τις προηγούμενες φορές δεν υπήρξε αποτέλεσμα. Για τον λόγο αυτό, η κυβέρνηση έχει θέσει χρονοδιάγραμμα, προκειμένου να προχωρήσει σε νομοθέτηση μέχρι το καλοκαίρι.

Αναλυτικά στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής 12 Ιανουαρίου

Πηγή: www.news.gr