Περηφάνια και καμάρι για την ελληνική επιτραπέζια αντισφαίριση στο εξωτερικό δεν είναι μόνο οι πρεσβευτές της, που ακολουθούν καριέρα στο άθλημα.

Περηφάνια και καμάρι για την ελληνική επιτραπέζια αντισφαίριση στο εξωτερικό δεν είναι μόνο οι πρεσβευτές της, που ακολουθούν καριέρα στο άθλημα. Είναι και αξιόλογοι αθλητές, που μετακινήθηκαν εκτός συνόρων για σπουδές και εργασία και, διατηρώντας την αγάπη τους για το άθλημα, συνδυάζουν το τερπνόν μετά του ωφελίμου! Η περίπτωση του Σταμάτη Κιούφη και του Γιώργου Μπρισκόλα στην Αγγλία είναι χαρακτηριστική. Εκτός από τον επαγγελματικό τομέα τα καταφέρνουν θαυμάσια και στα τραπέζια του πινγκ πονγκ (κάτι που γενικά στο άθλημα έχει γίνει κάτι σαν παράδοση από Έλληνες πρωταθλητές) κι έχουν θετική παρουσία αγωνιζόμενοι σε διάφορες ομάδες. Από παλαιότερες αναφορές μας είναι πιο γνωστά τα πεπραγμένα του Κιούφη. Ο 34χρονος οδοντίατρος, που υπήρξε πρωταθλητής Ελλάδας και διεθνής αθλητής στις νεαρές ηλικίες, παίζει σταθερά στην Αγγλία από τον Νοέμβριο του 2011, είναι τοπ όνομα στις τοπικές διασυλλογικές κατηγορίες και Περιφέρειες κι έχει διακριθεί και σε αγώνες μεγαλύτερης εμβέλειας. Ο 26άχρονος Μπρισκόλας, που είχε μετάλλια από πανελλήνια πρωταθλήματα μικρών ηλικιών, ολοκλήρωσε πέρσι τις μεταπτυχιακές σπουδές του στο κομμάτι της ηλεκτρονικής και βρήκε αυτή την αγωνιστική περίοδο περισσότερο χρόνο για αγώνες. Φόρεσε συνολικά τέσσερις φανέλες, έδωσε πολλά παιχνίδια και συνέβαλε σε διακρίσεις των ομάδων του. Η σεζόν ολοκληρώθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο και οι δύο αθλητές έκαναν γνωστά τα αποτελέσματά τους, ενώ έδωσαν και πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τα πρωταθλήματα, στα οποία πήραν μέρος.     

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΚΙΟΥΦΗ

Ο Σταμάτης Κιούφης ζούσε στο Τορκί και αγωνιζόταν σε τοπικά κλαμπ, όπως και ως εκπρόσωπος της επαρχίας του Ντέβον. Φέτος μπήκε σε μεταβατική φάση διότι μετακόμισε από τον νότο στον βορρά της χώρας και αυτό περιόρισε την αγωνιστική του δραστηριότητα. Ο πρωταθλητής Ελλάδας του απλού παίδων το 1997 ωστόσο, πρόλαβε να δώσει παιχνίδια με δύο ομάδες και φυσικά να ξεχωρίσει γι’ άλλη μια χρονιά. 

Κατ’ αρχάς έκλεισε τον κύκλο του στο South West, όπου εκπροσώπησε την επαρχία. Έφυγε περίπου στα μισά της χρονιάς και με λιγότερες συμμετοχές από πέρσι. Στο τοπικό πρωτάθλημα της League του Exeter πάντως, κατάφερε να παίξει σε 15 παιχνίδια και η ομάδα του, η Coaver Table tennis club, κατέκτησε την 1η  θέση με τον ίδιο πρωταγωνιστή. Σε αυτό το επίπεδο δεν προβλέπεται άνοδος, απλά η ομάδα πήρε αυτόν τον τίτλο (σαν να λέμε πρωταθλητής Πειραιά) και η διοργάνωση δίνει την ευκαιρία στους αθλητές να παίζουν πολλά παιχνίδια. Σε ό,τι αφορά το Εθνικό πρωτάθλημα Περιφερειών ήταν απών αυτή τη χρονιά, γιατί από τη στιγμή, που έφυγε από το Τορκί για το Μάντσεστερ, δεν είχε το δικαίωμα συμμετοχής. «Πάντως οφείλω να παραδεχτώ ότι ο υπεύθυνος της ομοσπονδίας με το που έμαθε ότι φεύγω, επιτόπου ενημέρωσε το κλιμάκιο της περιοχής, που μετακόμισα στο Μάντσεστερ και αμέσως βρέθηκαν δύο κλαμπ, τα οποία μου ζήτησαν να παίξω. Συνέχισα τα παιχνίδια εδώ, όπου βλέπω ότι υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες, αλλά η αλήθεια είναι το ότι μου λείπει το Ντέβον. Τουλάχιστον έφυγα από εκεί σαν νούμερο 1», τόνισε ο Κιούφης, που τελικά αγωνίστηκε στο τελευταίο μέρος της τοπικής League του Μάντσεστερ. Η κατηγορία είναι από τις πιο δυνατές στη χώρα και ο πολύπειρος αθλητής είχε καλή πορεία με προσωπικό ρεκόρ 20 νίκες και 2 ήττες.

Θυμίζουμε ότι στην Αγγλία τρέχουν ταυτόχρονα 3 πρωταθλήματα με διάφορες διακλαδώσεις. Είναι η Τοπική League, η National County League και η British League. Ο Κιούφης ενδεχομένως μετάσχει του χρόνου και στα 3. Όσο ήταν στο South West ενίσχυσε τις ομάδες Βrixham Sharks, Plymouth Table tennis Club B και Coaver table tennis Club A και υπήρχε περίοδος, που αγωνιζόταν και στις 3 ταυτόχρονα. Επιπλέον, έπαιξε δύο φορές ως εκπρόσωπος του Ντέβον, μία σαν νούμερο 1 και μια σαν νούμερο 2 της Περιφέρειας.

Τώρα που είναι στο Μάντσεστερ θα παίξει για το Ramsbottom  Table Tennis Club. Το Ramsi, όπως το λένε οι ντόπιοι, είναι προάστιο ανατολικά του Μάντσεστερ και οι εγκαταστάσεις του βρίσκονται μέσα στο Cricket Club της περιοχής. Η φετινή σεζόν τελείωσε τον Απρίλιο. Ο Κιούφης (αδερφός των επίσης πρώην διεθνών αθλητών επιτραπέζιας αντισφαίρισης Σπύρου και Αλίκης) αγωνίστηκε με την ομάδα του Μάντσεστερ προς το τέλος της τοπικής League και χωρίς ζωηρό βαθμολογικό ενδιαφέρον. Το κλαμπ στο Ramsi έχει αντίστοιχο τμήμα στην British League, όπου βρίσκονται και οι κατηγορίες επιπέδου Α1 και Α2. Ο αθλητής, που προέρχεται από την Επιτραπέζια Αντισφαίριση Ταύρου, συζητά μήπως παίξει τη νέα χρονιά σε πρωτάθλημα Α2 στην Αγγλία, αλλά ακόμα δεν είναι τίποτα σίγουρο.

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΜΠΡΙΣΚΟΛΑ

O Μπρισκόλας έκανε μάστερ στο Πανεπιστήμιο Imperial College London στον τομέα της ηλεκτρονικής και πιο συγκεκριμένα στη σχεδίαση αναλογικών και ψηφιακών κυκλωμάτων. Ολοκλήρωσε τις σπουδές κι εδώ κι 1,5 χρόνο δουλεύει ως ηλεκτρονικός μηχανικός στο Derby.
Στη διάρκεια της σεζόν, από τον Σεπτέμβριο έως τον Απρίλιο, φόρεσε τη φανέλα 4 ομάδων (!), έδωσε συνολικά 118 αγώνες και είχε απολογισμό 71 νίκες και 47 ήττες. Αγωνίστηκε σε δύο ομάδες της Nottingham Sycamore σε ισάριθμα διαφορετικά πρωταθλήματα και ακόμα στη Unicorn και στη Leicestershire.

Με τη μία ομάδα της Nottingham Sycamore είχε παρουσία στην British League και χρησιμοποιήθηκε στη 2η και την 3η κατηγορία. Η British League περιλαμβάνει τις 6 πρώτες κατηγορίες της χώρας με 8 ομάδες να μετέχουν στην κάθε μία. Ψηλότερα στην πυραμίδα βρίσκεται η Premier League, δηλαδή η αντίστοιχη Α1. Η Division 1 χωρίζεται σε North, Midlands και South και είναι σε δυναμικότητα μεταξύ των δικών μας Α1 και Α2, η Division 2 χωρίζεται στις ίδιες περιοχές και είναι σε αγωνιστικό επίπεδο εφάμιλλη της Α2 κι από κει και πέρα είναι η Division 3, η Division 4 και η Division 5.

Συνολικά η British League διεξάγεται σε 4 συγκεντρωτικά Σαββατοκύριακα και ο Μπρισκόλας έπαιξε στα τρία από αυτά στην Division 2 (Μidlands) ως 1ος παίκτης με προσωπικό απολογισμό 11 νίκες-9 ήττες και στο ένα στην Division 1 (midlands) ως 4ος παίκτης έχοντας 2 νίκες-4 ήττες. Οι ομάδες έχουν 4 αθλητές, όλοι δίνουν από 2 ατομικά παιχνίδια σε κάθε αναμέτρηση και η σειρά με την οποία δηλώνονται σε κάθε ματς είναι ίδια και εξαρτάται από το εθνικό ranking list (ο πιο ψηλά βαθμολογημένος παίκτης της ομάδας παίζει πάντα ως νούμερα 1, ο επόμενος ως 2 κ.ο.κ.). Στην Division 2 η Nottingham Sycamore τερμάτισε 4η κι έχασε στην ισοβαθμία την 3η και τελευταία προνομιούχο θέση για την άνοδο. Στην Division 1 η ομάδα κατέκτησε αήττητη το πρωτάθλημα (είχε μόλις μία ισοπαλία)! Γενικά ο σύλλογος συγκεντρώνει πολύ καλούς παίκτες και παίρνει το πρωτάθλημα τα τελευταία χρόνια στη συγκεκριμένη κατηγορία. Επιπλέον, φέτος η 1η ομάδα του αναδείχτηκε πρωταθλήτρια και στην Premier League και μάλιστα είχε στη σύνθεσή της και τον Βούλγαρο διεθνή Πέτκο Γκαμπρόφσκι, ο οποίος φέτος έπαιξε και στα μπαράζ στην Ελλάδα με τους Φοίνικες Πάτρας!

Η Unicorn αγωνίζεται στη Leicester League, που είναι τοπική κατηγορία. Μετέχουν μόνο ομάδες, οι οποίες ανήκουν στην Περιφέρεια του Λέστερ (Lecestershire), έχει 4 κατηγορίες και ο Έλληνας αθλητής (που μένει πολύ κοντά την έδρα του σωματείου) αγωνίστηκε στην 1η. Εδώ οι αγώνες γίνονται κάθε Πέμπτη, οι ομάδες αποτελούνται από 3 αθλητές και κάθε ένας δίνει 3 ατομικά ματς. Η Unicorn πήρε το πρωτάθλημα της 1ης κατηγορίας της Leicester League με το απόλυτο των νικών σε 22 αγώνες! Ο Μπρισκόλας χρησιμοποιήθηκε σε 10 αγώνες και είχε προσωπικό απολογισμό 23 νίκες και 7 ήττες. Το αγωνιστικό επίπεδο είναι αρκετά χαμηλότερο από την British League, ωστόσο υπάρχουν ορισμένοι παίκτες, που βρίσκονται στο top 60 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η Leicestershire παίρνει μέρος στην County Championship, που στα ελληνικά θα μεταφραζόταν το πρωτάθλημα των Περιφερειών. Έχει υψηλή αγωνιστική ποιότητα και μπορείς να συμμετέχεις μόνο με πρόσκληση και αφού σε δουν και σε μάθουν. Είναι διοργάνωση, στην οποία έχει πάρει μέρος με πολύ καλά αποτελέσματα ο Σταμάτης Κιούφης. Από κάθε Περιφέρεια της χώρας επιλέγονται 3 άνδρες και 2 γυναίκες για να εκπροσωπήσουν την Περιφέρεια της καταγωγής/ή κατοικίας τους (η δεύτερη περίπτωση ίσχυσε για τον Μπρισκόλα). Θεωρείται πολύ τιμητικό να σε καλέσουν και ειδικά στην 1η κατηγορία το επίπεδο ανεβαίνει σημαντικά. Το Leicestershire ήταν στη 2η κατηγορία αυτή τη σεζόν. Ο Μπρισκόλας έπαιξε στο ένα από τα δύο Σαββατοκύριακα και σημείωσε 3 νίκες και 3 ήττες. Η ομάδα κατετάγη 3η υστερώντας σε ισοβαθμία με τη 2η. Την άνοδο εξασφαλίζει μόνο ο 1ος της 2ης κατηγορίας. Σε εκτενές ρεπορτάζ στο site της αγγλικής ομοσπονδίας υπήρχαν λεπτομέρειες για τους αγώνες κι έγινε αναφορά και στη Leicestershire διότι καθώς κατέγραψε νίκες εναντίον πολύ καλών ομάδων με Άγγλους, που βρίσκονται στην πρώτη 20άδα του Ranking list της χώρας.
Ο Αθηναίος αθλητής, που πήρε τις βάσεις στην επιτραπέζια αντισφαίριση στην Ένωση Ποντίων Μελισσίων και συνέχισε για αρκετά χρόνια στην Επιτραπέζια Αντισφαίριση Πεύκης, αγωνίστηκε με τη Nottingham Sycamore και στη Nottingham League. Το τοπικό πρωτάθλημα της πόλης φημίζεται ότι είναι από τα δυσκολότερα στο UK, μάλιστα ο Θεσσαλονικιός Γιώργος Πίττας, πρώην διεθνής αθλητής και πρωταθλητής Ελλάδας νέων, έπαιζε σε αυτό πριν από κάποια χρόνια όταν ζούσε στην Αγγλία. Είχε κάνει δε, τόσο καλές εμφανίσεις, που όλοι τον μνημονεύουν ακόμα και χρησιμοποιώντας τα πιο θερμά λόγια για την αγωνιστική του ποιότητα ρωτάνε σχετικά τον συμπατριώτη του. Οι αγώνες σε αυτή την τοπική κατηγορία γίνονται κάθε Τετάρτη. Οι ομάδες αποτελούνται από 3 αθλητές και κάθε ένας παίζει 3 ατομικά. Η Nottingham Sycamore ήρθε 6η στο πρωτάθλημα της 1ης κατηγορίας της Nottingham League και ο Μπρισκόλας είχε συμμετοχή σε 15 ματς με απολογισμό 26 νίκες και 18 ήττες.

Η British League και το County Championship είναι τα πιο δύσκολα πρωταθλήματα και τα μόνα που μετράνε στα rankings. Αυτή τη στιγμή ο δεξιόχειρας επιθετικός βρίσκεται στο νούμερο 150 από τους 1000 αθλητές, που είναι βαθμολογημένοι στο UK κι έχει ανοδική πορεία στην κατάταξη. Στην Ελλάδα είχε φτάσει περίπου στην πρώτη 50άδα του πίνακα αξιολόγησης. Στα αγγλικά πρωταθλήματα δεν συναντά παγκοσμίως τοπ αθλητές, όμως αντιμετωπίζει πλήθος ποιοτικών αθλητών, ευχαριστιέται τις συμμετοχές και τις εμφανίσεις του. Προπονείται στο Πανεπιστήμιο του Νότινχαμ, τo οποίο να σημειωθεί ότι μαζεύει με υποτροφίες τοπ αθλητές της χώρας και φέτος κατέκτησε την πρωτιά στην Πανεπιστημιάδα. Γίνεται έτσι κάτι σαν κλιμάκιο και μάλιστα, στο προπονητικό τιμ βρίσκεται και ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Αγγλίας και πρώην πρωταθλητής Άλαν Κουκ. Ο εν λόγω προπονητής οδήγησε φέτος την Αγγλία στην κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Μαλαισίας (με τους Πίτσφορντ, Ντρίνκχολ, Γουόκερ), ενώ θυμίζουμε ότι η συγκεκριμένη χώρα θα είναι αντίπαλος της Ελλάδας στα προκριματικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ομαδικού 2017. Ο Έλληνας αθλητής παίζει με τους Άγγλους πρωταθλητές και ορισμένες φορές με την Κέλι Σίμπλεϊ, το νούμερο 1 της χώρας στις γυναίκες, η οποία είναι sparring coach στο Πανεπιστήμιο.