Με κεντρικό πρόσωπο τον διάσημο Ίστβαν Κόρπα, έναν από τους καλύτερους προπονητές παγκοσμίως κι έναν σπουδαίο αθλητή επιτραπέζιας αντισφαίρισης του παρελθόντος, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία αυτό το τριήμερο στη Θεσσαλονίκη το 2ο προπονητικό σεμινάριο της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. μέσα στο 2016.

Με κεντρικό πρόσωπο τον διάσημο Ίστβαν Κόρπα, έναν από τους καλύτερους προπονητές παγκοσμίως κι έναν σπουδαίο αθλητή επιτραπέζιας αντισφαίρισης του παρελθόντος, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία αυτό το τριήμερο στη Θεσσαλονίκη το 2ο προπονητικό σεμινάριο της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. μέσα στο 2016.

Ο Σέρβος εκπαιδευτής-εισηγητής στα  προγράμματα ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης (E.T.T.U.) μίλησε για «τις τακτικές και τις στρατηγικές στη διάρκεια του αγώνα» και καθήλωσε τους μαθητές με τις γνώσεις του και τον τρόπο παρουσίασης των θεμάτων. Η εκδήλωση έγινε στην ομοσπονδιακή αίθουσα της Τοπικής Επιτροπής Βόρειας Ελλάδας της ομοσπονδίας, στο περίπτερο 1 της Δ.Ε.Θ. από την Παρασκευή μέχρι την Κυριακή και είχε μεγάλη ανταπόκριση, καθώς πήραν μέρος 43 άνδρες και γυναίκες από 14 πόλεις της χώρας! Ανάμεσά τους ήταν κάτοχοι διπλωμάτων απ’ όλα τα προπονητικά επίπεδα (Α΄, Β΄και Γ΄κατηγορίας), ενώ ήταν παρόντες και αθλητές. Από την πλευρά του εξέφρασε και ο Κόρπα την ικανοποίησή του από την οργάνωση του σεμιναρίου, το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων και το επίπεδο γνώσεών τους. Παρόντες στο event και οι επικεφαλής της διοίκησης της Ε.Φ.Ο.Επ.Α., δηλαδή ο πρόεδρος Μανώλης Κολυμπάδης και ο γενικός γραμματέας και πρόεδρος της Τοπικής Επιτροπής Χρήστος Τριγωνάς.

Τα μαθήματα διήρκησαν συνολικά 15 ώρες. Μετείχαν άτομα από την Αλεξανδρούπολη, τη Λάρισα, τη Χίο, την Αθήνα, την Καστοριά, την Ξάνθη, την Καβάλα, τον Βόλο, τις Σέρρες, τα Ιωάννινα, τη Βέροια, την Κοζάνη, την Καρδίτσα και φυσικά τη Θεσσαλονίκη. Ο καταξιωμένος τεχνικός, που μεγαλούργησε στις εθνικές ομάδες της Γερμανίας, επικεντρώθηκε κυρίως στις μικρές ηλικίες. Ανέπτυξε ποια είναι τα βασικά εφόδια, τα οποία πρέπει να πάρουν τα παιδιά από 6-7 ετών, που αρχίζουν το άθλημα, μέχρι και τα 12-13 τους κι αργότερα επισήμανε κομμάτια σε τακτική και στρατηγική για την πρόοδο του αθλητή μέχρι τα 21 του, δηλαδή την ηλικιακή κατηγορία των Ελπίδων. Για παράδειγμα, η άποψή του είναι ότι «χρειάζεται αρχικά η βασική γνώση, όπως και πολλή δουλειά στην τεχνική των χτυπημάτων. Μετά τα 12-13 χρόνια επικεντρωνόμαστε στην τακτική και στο τι παιχνίδι και τι στυλ θα πρέπει να παίζει ο αθλητής/η αθλήτρια».

Φυσικά μίλησε για τακτική και στη μεγάλη κατηγορία, έβαλε ενότητες για την προπόνηση πάνω σε διαφορετικής τεχνικής σερβίς, για την πρώτη, δεύτερη μπαλιά, για τις υποδοχές, το στυλ παιχνιδιού ενός αθλητή, τη στρατηγική στους κρίσιμους πόντους, την εκπαίδευση στην ψυχολογία κ.α. και ενθουσίασε τους μαθητές, που παρακολουθούσαν με απόλυτη προσήλωση.
Σημαντικά ήταν και τα χρονικά σημεία των συζητήσεων, που έκαναν οι μαθητές με τον 71χρονο προπονητή. Τέθηκαν π.χ. ερωτήσεις για το πότε είναι η καλύτερη στιγμή για τάιμ άουτ, πότε πρέπει να φέρουμε στην καλύτερη να φόρμα τον αθλητή, πόσες φορές τον μήνα πρέπει να δίνουν παιχνίδια οι αθλητές της εφηβικής και της παιδικής κατηγορίας, τι πρέπει να περιλαμβάνει η προπόνηση σε υψηλό επίπεδο κ.α. Ο Κόρπα υποστήριξε ότι δυνατοί έφηβοι και παίδες δεν πρέπει ν’ αγωνίζονται κάθε Σαββατοκύριακο, αλλά να υπάρχουν διαστήματα τουλάχιστον δύο εβδομάδων όπου θα είναι ελεύθεροι και θα μπορούν να προετοιμάζονται καλά για τους επόμενους αγώνες τους.

Πρόσθεσε ακόμα ότι πρέπει να δουλεύουν και με σωματειακό και με περιφερειακό προπονητή και κάποιες ημέρες τον μήνα να μαζεύονται όλοι μαζί οι επίλεκτοι και να δουλεύουν υπό την επίβλεψη των  περιφερειακών, οι οποίοι θα έχουν συνεργασία με τους σωματειακούς για τη μέθοδο προπόνησης. Υπογράμμισε ακόμα ότι κανονικά ανά 8 αθλητές πρέπει να υπάρχουν 2 προπονητές, ο ένας να κάνει προπόνηση με πολλά μπαλάκια και ο άλλος να επιβλέπει. Γενικά τόνισε ότι στο σύγχρονο πινγκ πονγκ προτιμώνται οι ασκήσεις με πολλά μπαλάκια από τα ρομπότ, όπου ενδέχεται ο αθλητής να παίζει με κάποια στατικότητα. Προέτρεψε επίσης τους προπονητές να λένε στα παιδιά να μην είναι παθητικοί να παίζουν επίθεση. Σήμερα, στην τελευταία μέρα προβλήθηκε στον προτζέκτορα και βίντεο από αγώνα του Γερμανού πρώην πρωταθλητή Ευρώπης Τίμο Μπολ με το Κινέζο παγκόσμιο πρωταθλητή Μα Λονγκ και ανέλυσε την τακτική τους.

Το σεμινάριο ήταν πολύ χρήσιμο, κυρίως για τους προπονητές Β΄και Γ΄κατηγορίας, όπως και για αθλητές. Όλοι είχαν να λένε πόσο τους «κέρδισε» η προσωπικότητα του εισηγητή, ενώ προπονητές της πρώτης βαθμίδας εξέφραζαν την ευχή να γίνει κάποια στιγμή από τον Κόρπα και θεματικό σεμινάριο ειδικά για προπονητές της Α΄κατηγορίας.

Ο Κόρπα μίλησε στα γερμανικά και μεταφραστής ήταν ο Γιάννης Στεφανίδης, ο οποίος κατάγεται από τις Σέρρες, αλλά ζει εδώ και 21 χρόνια στο Βερολίνο και ασχολείται και με την επιτραπέζια αντισφαίριση. Μέσω του Μανώλη Κολυμπάδη η ομοσπονδία έδωσε αναμνηστικά δώρα από το Μουσείο της Αθήνας στον 71χρονο προπονητή και τον μεταφραστή, ενώ συμβολικά τους απένειμε και από μία μικρή πλακέτα για τη συμβολή τους  στη διεξαγωγή του σεμιναρίου.

Τις εργασίες άνοιξε το απόγευμα της Παρασκευής ο Μανώλης Κολυμπάδης και μεταξύ άλλων ανέφερε στους παριστάμενους: «Σας καλωσορίζουμε στη φιλόξενη πόλη της Θεσσαλονίκης και ιδιαίτερα τον κύριο Κόρπα. Είναι μεγάλη τιμή για το άθλημα και για μένα προσωπικά η παρουσία του εδώ. Τα στελέχη της ομοσπονδίας έφτιαξαν κι ένα βιογραφικό για τον σπουδαίο προπονητή και πρώην πρωταθλητή κόσμου και Ευρώπης, το οποίο «ανέβασαν» στην ιστοσελίδα και θα παρουσιάσουν και εδώ».

Από την πλευρά του ο Σέρβος προπονητής χαιρέτησε τους εκπροσώπους της ομοσπονδίας και τους προπονητές λέγοντας: «Σας ευχαριστώ για την υπέροχη εισαγωγή. Είδατε στα slides όλη τη ζωή μου. Είμαι εδώ για να σας μεταδώσω τις γνώσεις μου. Πιστεύω ότι θα είναι ένα σημαντικό σεμινάριο». Το πρόγραμμα έκλεισε σήμερα ο Χρήστος Τριγωνάς με ευχαριστίες προς τον Κόρπα, τον μεταφραστή του και όλους τους μαθητές.