Με ιδανικό τρόπο ολοκληρώθηκαν σήμερα στο Βυζαντινό Αθλητικό Κέντρο τα φετινά προπονητικά σεμινάρια της Ελληνικής Φίλαθλης Ομοσπονδίας Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης. Ήταν το 3ο στη σειρά και είχε θέμα «την καλλιέργεια και ανάπτυξη της φυσικής κατάστασης του αθλητή στη διάρκεια της προπόνησής του στο τραπέζι». Η επιτυχία του έγκειται πρώτα απ’ όλα στην παρουσία των δύο ξένων ειδικών: Ο Σλοβένος Μίραν Κόντριτς, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Λιουμπλιάνα και πρόεδρος της επιτροπής Sport Science & Medical της παγκόσμιας ομοσπονδίας του αθλήματος (I.T.T.F.) και ο Κροάτης Γκόραν Μουνιβράνα, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Σπλιτ και μέλος του τομέα ανάπτυξης της I.T.T.F., άφησαν πολύ καλές εντυπώσεις με τον τρόπο παρουσίασης των θεμάτων και πέρασαν τα μηνύματά τους. Δεύτερον, υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση με 31 μαθητές, ανάμεσά τους και αθλητές, που ήρθαν κι από μέρη της επαρχίας. Τρίτον, ήταν γενική η ομολογία από προπονητές κάθε κατηγορίας και αθλητές ότι αποκόμισαν ουσιαστική εμπειρία και πήραν πράγματα από τους δύο πολύπειρους εισηγητές, που ταξιδεύουν ανά τον κόσμο κι επισκέφτηκαν και την Ελλάδα για να μεταφέρουν τις γνώσεις τους σ’ ένα πολύ σημαντικό κομμάτι για το άθλημα. Το σεμινάριο άρχισε το απόγευμα της Παρασκευής, ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής κι έγινε κι αυτό με την έγκριση και τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης (E.T.T.U.).
Σημερινοί ή μελλοντικοί προπονητές έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον και γι’ αυτή τη δραστηριότητα και είναι χαρακτηριστικό ότι υπήρξαν συμμετοχές από τη Λάρισα, τον Βόλο, την Αλεξανδρούπολη, την Κω, τη Λάρισα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και άλλες περιοχές! Αυτό που τους έμεινε, ως κεντρικό νόημα, από τα όσα τόνισαν οι καθηγητές είναι ότι «η φυσική κατάσταση στην επιτραπέζια αντισφαίριση είναι εξίσου σημαντική με τις δεξιότητες του αθλητή». Όπως και κάτι άλλο πολύ σημαντικό ότι τα παιδιά, μέχρι τα 12 χρόνια τους, δεν πρέπει να επιβαρύνονται με δουλειά σε τέτοιο κομμάτι, αλλά «πρώτα δοκιμάζουμε τις δεξιότητές τους και φυσικά τους βοηθάμε να βλέπουν το άθλημα πρώτα απ’ όλα σαν παιχνίδι και να διασκεδάζουν». Κόντριτς και Μουνιβράνα μίλησαν στα αγγλικά και η μετάφραση έγινε από τον Δημήτρη Αργεντάκη.
Το event άνοιξε κι έκλεισε ο πρόεδρος της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. Μανώλης Κολυμπάδης. Στην αρχή καλωσόρισε τους δύο ξένους απεσταλμένους και τους σύστησε στους προπονητές, ενώ στο κλείσιμο δήλωσε περήφανος για τη στήριξη της E.T.T.U. και σε αυτή την προσπάθεια για την επιμόρφωση των προπονητών. Πρόσθεσε ότι η ομοσπονδία θα συνεχίσει τα ειδικά σεμινάρια, αλλά ζήτησε και φρέσκες ιδέες από τους Έλληνες προπονητές διότι τα ειδικά θέματα εξαντλούνται σιγά-σιγά.
O Kόντριτς ήταν ο βασικός εισηγητής και ο Μουνιβράνα βρίσκεται στο γκρουπ του και τον πλαισιώνει στα σεμινάρια με την επίσης επιστημονική εξειδίκευσή του στην κινησιολογία. Ο Κόντριτς, που έχει ξανάρθει στη χώρα μας, είναι καθηγητής Φυσικής Αγωγής στο Πανεπιστήμιο της Λιουμπλιάνα και επίσημος επιμορφωτής της E.T.T.U.. Ο Μουνιβράνα είναι καθηγητής στο τμήμα Κινησιολογίας του Πανεπιστημίου του Σπλιτ, υπεύθυνος του προγράμματος προπτυχιακών σπουδών που ξεκινάει τον Σεπτέμβριο και επιστημονικός συνεργάτης της E.T.T.U. και της I.T.T.F..
Την Παρασκευή ο Σλοβένος καθηγητής έκανε την εισαγωγή στη φυσική κατάσταση στην επιτραπέζια αντισφαίριση και ανέπτυξε ακόμα τα θέματα: α) η προθέρμανση και η αποθεραπεία στην προπόνηση με ειδικές ασκήσεις (όπως την αντίσταση με λάστιχα), β) η ειδική εκπαίδευση για τον συντονισμό των παιδιών, γ) ασκήσεις για την ταχύτητα και την ευκινησία, δ) η σωστή προπόνηση με βάρη στο γυμναστήριο και ε) η πρόληψη και αποκατάσταση τραυματισμών στην επιτραπέζια αντισφαίριση από το σύνδρομο της υπερβολικής προπόνησης.
Ο Μουνιβράνα από την πλευρά του μίλησε α) για τη σημασία της σωματικής προετοιμασίας-συμπεριλαμβανομένης της προπόνησης στο τραπέζι, β) τη δουλειά με τα πόδια και την επιλογή των ασκήσεων φυσικής κατάστασης στην προπόνηση στο τραπέζι και γ) τη σημασία της σωματικής προετοιμασίας και της ανάπτυξης των κινητικών ικανοτήτων του αθλητή. Έγινε θεωρία, αλλά και πράξη στα τραπέζια. Οι δύο καθηγητές έμειναν ευχαριστημένοι από το ενδιαφέρον των προπονητών, ενώ μαθητές τόνισαν στο τέλος ότι «επρόκειτο για σεμινάριο απόλυτα χρήσιμο για όλους, μάθαμε πράγματα που θα μας βοηθήσουν στην προπόνηση και φάνηκε ότι το σεμινάριο ήταν καλά προετοιμασμένο επιστημονικά από τους δύο ξένους ειδικούς».