Τους υποψήφιους αντιπάλους του στον 2ο γύρο του Ολυμπιακού τουρνουά μαθαίνει την Τετάρτη ο Παναγιώτης Γκιώνης.
Στις 18:00 ώρα Ελλάδας (12:00 τοπική) θα γίνει η κλήρωση των τεσσάρων αγωνισμάτων (απλό ανδρών και απλό γυναικών, ομαδικό ανδρών και ομαδικό γυναικών) και καθώς ο Έλληνας πρωταθλητής θα βρεθεί απευθείας στον 2ο γύρο την Κυριακή θα περιμένει να δει από ποιο ζευγάρι του 1ου γύρου (σ.σ. στην πρεμιέρα του Σαββάτου) θα προκύψει ο αντίπαλός του. Μετά τα λιγοστά ματς στο Preliminary Round το απλό θα συνεχιστεί με 32 αθλητές (και 32 αθλήτριες), που στα seeding list είναι από το νούμερο 33 και κάτω. Θα προχωρήσουν 16 και θα συναντήσουν άλλους 16 από τα seeding 17-32. Εκεί θα βρίσκεται ο Γκιώνης ως νούμερο 19 των αγώνων. Πρώτος στόχος είναι η πρόκριση στον 3ο γύρο, όπου επίσης θ’ αγωνιστούν 32 αθλητές, αφού θα μπουν στον …χορό και τα πρώτα 16 φαβορί του τουρνουά. Ο κορυφαίος αμυντικός συνεχίζει την προετοιμασία του στο Riocentro Pavilion 3 με σπάρινγκ τον Τάσο Ρηνιώτη και υπό τις οδηγίες του Κώστα Βατσακλή.
* Πέρα από τη συγκεκριμένη τριάδα και τον υπαρχηγό της ελληνικής αποστολής και πρόεδρο της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. Μανώλη Κολυμπάδη, παρόντες στο Ρίο είναι κι άλλοι άνθρωποι, που έχουν ή είχαν έντονη σχέση με την ελληνική επιτραπέζια αντισφαίριση. Στο ιατρικό τιμ της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής κατ’ αρχάς, βρίσκονται οι φυσιοθεραπευτές Νίκος Κουλόπουλος και Σταυρούλα Νεοχωρίτη. Ο πρώτος (που είναι και επικεφαλής της ειδικότητας στους 4ους Ολυμπιακούς Αγώνες της καριέρας του) ήταν για χρόνια φυσιοθεραπευτής των εθνικών μας ομάδων. Διατηρεί φυσικά επαφές με τους αθλητές, μάλιστα επισκέπτεται το γυμναστήριο του αθλήματος αυτές τις ημέρες και βοηθάει τον Γκιώνη όποτε χρειαστεί. Στον ίδιο τομέα η Νεοχωρίτη κάνει από πέρσι έκτακτες συνεργασίες με την Ε.Φ.Ο.Επ.Α. για τους διεθνείς κι έχει ακολουθήσει αποστολές σε μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις. Επίσης, ο φωτογράφος και αθλητής επιτραπέζιας αντισφαίρισης Πέτρος Γιαννακούρης είναι διαπιστευμένος στο Ρίο από το πρακτορείο του το Associated Press. Ο βραβευμένος φωτορεπόρτερ, που έχει καλύψει ακόμα και πολεμικές συγκρούσεις στο εξωτερικό, θα δουλέψει για πρώτη φορά στη μεγαλύτερη αθλητική εκδήλωση και φυσικά επέλεξε να …κινηθεί και στο γυμναστήριο της επιτραπέζιας αντισφαίρισης από την αρχή ως το τέλος του τουρνουά. Την Παρασκευή θα είναι ένας από τους 8 φωτογράφους του Associated Press, που θα καλύψουν την τελετή έναρξης, κατ’ επιλογή του πρακτορείου, που θα έχει συνολικά 60 απεσταλμένους στο Ρίο! Τέλος, η Μελίνα Ξανθοπούλου παλιά αθλήτρια πινγκ πονγκ, εργάζεται στην Οργανωτική Επιτροπή και είναι διευθύντρια Συμμετοχής Αθλητών και Κριτηρίων. Από το 2000 στο Σίδνεϊ και μετά έχει τεράστια εμπειρία από Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς πέρα από τους Θερινούς έχει εργαστεί σε Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά και σε Ολυμπιακούς Αγώνες νέων!
* Την ύψιστη τιμή γνωρίζει από την Ολυμπιακή Επιτροπή της Αυστρίας η Λιου Τζια και θα είναι η αθλήτρια, που θα κρατήσει τη σημαία της χώρας στην τελετή έναρξης. Η αριστερόχειρας Λιου έχει 20 προσφοράς στην επιτραπέζια αντισφαίριση της Αυστρίας και στις μεγαλύτερες διακρίσεις της συγκαταλέγονται τα διαδοχικά χρυσά μετάλλια στο απλό νεανίδων των Ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων 1998 και 1999, όπως και η πρωτιά στο απλό γυναικών στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2005. Στα 34 της θ’ αγωνιστεί για 5η συνεχόμενη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες.
* Ακύρωσε λόγω τραυματισμού την παρουσία της στο Ολυμπιακό τουρνουά η Γαλλίδα Κάρολ Γκρουντίς! Τη θέση της άτυχης αθλήτριας, πήρε η Γκαλία Ντβόρακ από την Ισπανία κι ετοιμάζεται ν’ αγωνιστεί για 3η σερί φορά στην κορυφαία διοργάνωση.
* Κανένας αθλητής, που ήταν παρών στη Σεούλ το 1988, δεν αγωνίζεται στο Ρίο. Ωστόσο, θα είναι παρούσα μία αθλήτρια, που όταν το άθλημα ετοιμαζόταν για την είσοδό του στο ολυμπιακό πρόγραμμα είχε ήδη στεφθεί παγκόσμια πρωταθλήτρια στο ομαδικό γυναικών και το διπλό μικτό ανδρών! Ο λόγος για την 53άχρονη Νι Ξια Λιαν, που είχε πάρει τους παγκόσμιους τίτλους το 1983 με τα χρώματα της Κίνας. Εδώ και δεκαετίες αγωνίζεται με την υπηκοότητα του Λουξεμβούργου και θα μετάσχει για 4η φορά στο κορυφαίο τουρνουά. Η πρόταση να μπει η επιτραπέζια αντισφαίριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες συζητήθηκε στην 83η σύνοδο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής το 1981 στη Μόσχα. Στην αρχή παρατηρήθηκε ένας δισταγμός επειδή μεγάλωνε το πρόγραμμα, ωστόσο κατά τη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, έγινε ομόφωνα αποδεκτό το αίτημα. Μάλιστα, υπήρχε η πιθανότητα να κάνει γρήγορα πρεμιέρα το άθλημα από το Λος Άντζελες το 1984, αλλά η Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων εκτίμησε ότι ήταν πολύ αργά για να συμπεριληφθεί η επιτραπέζια αντισφαίριση στο πρόγραμμα. Έτσι το ντεμπούτο έγινε στην Κορέα τέσσερα χρόνια αργότερα.
* Πολύ ενδιαφέρον παραλειπόμενο από τα βιογραφικά των αθλητών και των αθλητριών, που δημοσιεύει η παγκόσμια ομοσπονδία, καθώς έχει σχέση και με τη Βραζιλία. Ο Ζανγκ Τζίκε, σημερινός 1ος Ολυμπιονίκης σε απλό και ομαδικό ανδρών, αποκάλυψε ότι πήρε το όνομά του (Jike) από τον Zico, τον σπουδαίο Βραζιλιάνο ποδοσφαιριστή του παρελθόντος! Ο Κινέζος πρωταθλητής αποδεικνύεται μεγάλος λάτρης του ποδοσφαίρου, καθώς στο βιογραφικό ανέφερε ακόμα ότι είναι οπαδός του Κριστιάνο Ρονάλντο.
* Στη διεύθυνση https://www.youtube.com/playlist?list=PLIl_mJ3zK7B_Ghc9M2dN1lwxBx55dB7th μπορείτε να βρείτε βίντεο με παλαιότερα ματς Ολυμπιακών Αγώνων και άλλα χάι λάιτς.