Στον 1ο γύρο του απλού προκρίθηκε σήμερα ο Γιάννης Σγουρόπουλος στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα νέων του Κέιπ Τάουν. Είχε τονίσει από την αρχή ότι δεν του αρκεί η εμπειρία της πρώτης συμμετοχής στην κορυφαία ετήσια διοργάνωση, αλλά θέλει να κυνηγήσει μία καλή πορεία και να που υλοποίησε τον βασικό του στόχο με νέες αξιόλογες εμφανίσεις. Με τη 2η θέση από το 19ο γκρουπ πέρασε στο κυρίως ταμπλό (σ.σ. στους «64») και χωρίς άγχος από δω και στο εξής θα επιδιώξει να προχωρήσει όσο γίνεται και στα νοκ άουτ. Ο 16άχρονος πρωταθλητής ήταν επικεφαλής σε πολύ δυνατό γκρουπ των 4ων αθλητών. Σημείωσε δύο νίκες και μία ήττα κι έπαιξε για την πρόκριση το απόγευμα στην 3η και τελευταία αγωνιστική των γκρουπ. Είχε ηθικό και πείσμα και ύστερα από συναρπαστικό ματς έκαμψε με 4-2 σετ τον Κορεάτη Κιμ Νταεγού (δευτεραθλητή κόσμου χτες στο ομαδικό) παίρνοντας την πολυπόθητη 2η θέση. Στην πρεμιέρα του νίκησε με 4-2 τον Σου Ντιν από τη Νέα Ζηλανδία, ενώ στη 2η αγωνιστική ηττήθηκε με 4-3 από τον Βέλγο Τιμπό Ντάρσις, ο οποίος πρώτευσε στο γκρουπ σημειώνοντας τρεις νίκες με το ίδιο οριακό αποτέλεσμα!!! Στον 1ο γύρο ο Σγουρόπουλος κληρώθηκε ν’ αντιμετωπίσει αύριο το μεσημέρι (12:30) τον Τσέχο Τόμας Πολάνσκι, ένα από τα 16 φαβορί, που βρέθηκαν κατευθείαν στο ταμπλό.
Ο Έλληνας άσος μπήκε αμέσως στα βαθιά, αφού, ως γνωστόν, δεν πρόλαβε να παίξει χτες στο διπλό μικτό και να μπει πιο γλυκά στο πνεύμα των αγώνων. Όλα τα παιχνίδια του ήταν ντέρμπι, έγιναν μέσα σε λίγες ώρες και αντεπεξήλθε καλά. Παρά την κούραση του ταξιδιού έβγαλε τις απαραίτητες σωματικές και ψυχικές δυνάμεις και καθώς νίκησε και δύο Ασιάτες παίρνει σίγουρα καλό βαθμό σ’ ένα νέο τεστ στο πολύ υψηλό επίπεδο της κατηγορίας του. «Το ξέραμε ότι ο όμιλος θα έχει μεγάλο βαθμό δυσκολίας. Σε αυτό το επίπεδο δεν υπάρχουν εύκολα ματς άλλωστε, κι ας ήταν ο Γιάννης επικεφαλής. Το διαπιστώσαμε με τον Κιμ, ο οποίος μπήκε στα γκρουπ από την 4η σειρά των αθλητών, δεν είναι αξιολογημένος τους τελευταίους μήνες κι όμως είναι ο 3ος παίκτης της Κορέας, η οποία χτες κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο», είπε με έμφαση ο ομοσπονδιακός προπονητής Κώστας Βατσακλής και για την επιτυχία του αθλητή του επισήμανε: «Τα πόδια του ήταν λίγο βαριά ακόμα λόγω του κοπιαστικού χτεσινού ταξιδιού κι επειδή δεν είχε δώσει κανένα ματς νωρίτερα. Κατάφερε όμως να πιάσει καλή απόδοση και να πάρει την πρόκριση διά πυρός και σιδήρου. Στο καθοριστικό παιχνίδι ήταν πολύ συγκεντρωμένος και αποφασιστικός στα κρίσιμα σημεία κι έφτασε σε πολύ δύσκολη επικράτηση. Είχε και στιγμές έντασης ο αγώνας, καθώς συναντήσαμε έναν εριστικό Κορεάτη, ο οποίος έβρισε στο τέλος τον Γιάννη και δεν του έδωσε το χέρι. Πολύ καλός αποδείχτηκε και ο κινεζικής καταγωγής αθλητής από τη Νέα Ζηλανδία, που επίσης δεν είναι αξιολογημένος τώρα στη διεθνή κατάταξη. Προχωράμε για το καλύτερο και πιστεύω ότι ο Γιάννης θ’ αποδώσει ακόμα καλύτερα αύριο».
Ο αθλητής του Ολυμπιακού (νούμερο 31 στη διεθνή κατάταξη των νέων) άρχισε την προσπάθειά του το πρωί με αντίπαλο τον κινεζικής καταγωγής Σου Ντιν, που αγωνίζεται με τα χρώματα της Νέας Ζηλανδίας. Σε αγώνα με διακυμάνσεις στην εξέλιξη πήρε τη νίκη με 4-2 και μπήκε με το δεξί στο 19ο γκρουπ. Έχασε οριακά το 1ο σετ, κατέκτησε με διαφορά τα δύο επόμενα, ισοφαρίστηκε στην παράταση και ξαναβρέθηκε μπροστά κυριαρχώντας στο 5ο σετ. Το 6ο σετ ήταν συναρπαστικό κι έφτασε κοντά στα επίπεδα των …21 πόντων, που τελείωναν παλιότερα τα σετ (9-11, 11-4, 11-4, 12-14, 11-2, 19-17). Ο Σου Ντιν ήταν 3ος φέτος στο απλό στο πρωτάθλημα νέων της Ωκεανίας. Στους τελευταίους διεθνείς πίνακες αξιολόγησης δεν εμφανίζεται.
Το μεσημέρι ο Έλληνας πρωταθλητής αντιμετώπισε τον Βέλγο Τιμπό Ντάρσις, ο οποίος στην 1η αγωνιστική είχε ξεπεράσει με 4-3 σετ το εμπόδιο του Κορεάτη Κιμ Νταεγού (με το 7ο σετ να λήγει 12-10). Σε ισορροπημένο παιχνίδι, όπου μόλις ένα σετ κρίθηκε με διαφορά, προηγήθηκε τρεις φορές και τελικά δέχτηκε την ανατροπή στο τέλος. Η εξέλιξη: 14-12, 8-11, 11-5, 9-11, 11-9, 9-11 και 8-11. Ο Ντάρσις είναι νούμερο 66 τον Δεκέμβριο στο παγκόσμιο ranking list των νέων. Τα τελευταία τρία χρόνια έχει πάρει μέρος σε πολλά διεθνή τουρνουά μικρών ηλικιών και ανδρών και το καλύτερο πλασάρισμα το πέτυχε τον περασμένο Απρίλιο στο όπεν νέων του Βελγίου όταν μπήκε στις θέσεις 5-8.
Ο Νταεγού στο μεταξύ, ξεπέρασε τον Σουν Ντιν και η τελευταία αγωνιστική του 19ου γκρουπ ήταν καθοριστικής σημασίας. Ο αγώνας είχε σασπένς, πάθος, αλλά και νεύρα, αφού ο νικητής προκρινόταν στην επόμενη φάση και ο ηττημένος έμενε εκτός συνέχειας. Υπήρχε άγχος και για τους δύο αθλητές, μάλιστα ο διαιτητής χρέωσε με δύο αντικανονικά σερβίς τον Κορεάτη και με ένα τον Σγουρόπουλο. Ο πρωταθλητής Ελλάδας του απλού νέων είχε σταθερή απόδοση, εφάρμοσε καλή τακτική και δείχνοντας άλλη μια φορά ότι έχει και δυνατή ψυχολογία έφτασε στη νίκη με 4-2. Η εξέλιξη 11-6, 9-11, 11-6, 8-11, 11-4 και 12-10. Ο Νταεγού δεν είναι αξιολογημένος στο διεθνές ranking list τον τελευταίο καιρό, αλλά και μόνο το γεγονός ότι στο ομαδικό ήταν τρίτος παίκτης της Κορέας, η οποία χτες κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο, τα λέει όλα για την αξία του. Ο Ντάρσις, που είχε ήδη εξασφαλισμένη την πρωτιά, νίκησε και στο τελευταίο του παιχνίδι τον Σου Ντιν με 4-3 σετ, με ανατροπή μάλιστα από 0-3… Το μόνο αρνητικό για τον Σγουρόπουλο ήταν ότι επειδή πέρασε ως 2ος από το γκρουπ δεν θα είχε κλήρωση, που θεωρητικά τον ευνοεί. Έπεσε στο νούμερο 9 των αγώνων, ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι το 2015 είχε νικήσει τον Πολάνσκι στο τουρνουά νέων της Ιταλίας με 3-2 σετ!..
ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΤΗΣ ΙΑΠΩΝΙΑΣ ΣΤΟ ΟΜΑΔΙΚΟ
Το βράδυ του Σαββάτου η Ιαπωνία αναδείχτηκε κυρίαρχη στο ομαδικό, με το οποίο ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος του Παγκοσμίου πρωταθλήματος! Η χώρα του ανατέλλοντος ηλίου άρχισε ως 1ο φαβορί και κατέκτησε το τρόπαιο τόσο στους νέους όσο και στις νεάνιδες, κάτι που συνέβη πρώτη φορά στα 14 χρόνια ιστορίας του θεσμού! Στους νέους είχε ξαναφτάσει στην κορυφή το 2005, στις νεάνιδες το είχε καταφέρει και το 2010, ενώ την τελευταία 5ετία έπαιρνε σταθερά τους δύο τίτλους η Κίνα. Η διαχρονικά πρώτη δύναμη του αθλήματος έκανε …βήμα πίσω φέτος όταν μέχρι τώρα είχε κατακτήσει τους 24 από τους 26 τίτλους του ομαδικού! Άλλη χώρα εκτός από αυτές τις δύο δεν έχει πρωτιά στο αγώνισμα.
Στον τελικό των νέων η Ιαπωνία κατέβαλλε με 3-0 την Κορέα. Αγωνίστηκε με τους Γιούτο Κιζουκούρι, Τομοκάζου Χαριμότο και Γιούκι Ματσουγιάμα. Αναπληρωματικός ήταν ο Τόνι Ριζουάκι. Αξιοσημείωτο στοιχείο για την Ευρώπη είναι ότι ενώ στα νοκ άουτ η Ιαπωνία πέρασε σαν σίφουνας με 3-0 τη Βόρεια Κορέα και η Ταϊπέι, στη 2η φάση των γκρουπ δυσκολεύτηκε πολύ απέναντι στη Ρουμανία και την Τσεχία και τις λύγισε με 3-2. Η Κίνα (την οποία απέκλεισε με 3-2 η Κορέα) και η Ταϊπέι πήραν το χάλκινο μετάλλιο.
Στις νεάνιδες η Ιαπωνία λύγισε στον τελικό την Κίνα με 3-1. Στηρίχτηκε στις Μίου Χιράνο, Μίμα Ίτο και Χίνα Χαγιάτα. Στην ομάδα είναι και η Μίγιου Κάτο. Στην 3η θέση έφτασαν το Χονγκ Κονγκ και η Κορέα.