Ήταν καλοκαίρι του 2016 όταν το Πέρα Κωνσταντινούπολης, το Μπεήογλου Σπορ, όπως λέγεται στα τούρκικα (Beyoğlu Spor), εξασφάλιζε την άνοδο στη Β’ Εθνική κατηγορία επιτραπέζιας αντισφαίρισης ανδρών της γειτονικής χώρας, στην επανεμφάνισή του στο αγωνιστικό προσκήνιο έπειτα από 32 ολόκληρα χρόνια! Αυτό το καλοκαίρι πήγε ακόμα ένα βήμα μπροστά: Πέτυχε την προαγωγή στην Α’ κατηγορία. Δεν είναι η κορυφαία της Τουρκίας, καθώς υπάρχει από πάνω η Σούπερ κατηγορία, πάντως το σωματείο, που μεγαλούργησε στις δεκαετίες του ’70 και του ‘80 κι έφτασε σε τίτλους μαζί με Έλληνες της ομογένειας, δυναμώνει την παρουσία του με τη νέα άνοδο! Η συμμετοχή στη 2η τη τάξει κατηγορία δίνει κι άλλη ώθηση στη διοίκηση του Πέρα στην προσπάθειά της να μεγαλώσει την κινητικότητα του τμήματος, ενώ φέρνει και ευχάριστες θύμισες σε φίλους του αθλήματος και από την Πόλη και από την Ελλάδα. Άλλωστε, οι ομογενείς Βασίλης Αλεξανδρίδης και Φάνης Αλεξανδρίδης, δύο από τις κορυφαίες φυσιογνωμίες της τουρκικής επιτραπέζιας αντισφαίρισης, που συνέχισαν τον πρωταθλητισμό στην Ελλάδα με το Πέρα Αθηνών, έχουν συμβάλλει σημαντικά στο να «ζωντανέψει» ξανά το σωματείο και να επαναδημιουργήσει σιγά-σιγά καλή δραστηριότητα.
Το Πέρα Κωνσταντινούπολης ξαναβρέθηκε σε αγώνες το 2016. Διεκδίκησε στην πόλη της Τοκάτης το εισιτήριο για τη Β’ κατηγορία ανδρών και το πήρε με την κατάληψη της 4ης θέσης. Στη διοργάνωση αυτή είχαν πάρει μέρος 39 ομάδες. Ο δις «χρυσός» Μεσογειονίκης του απλού ανδρών Βασίλης Αλεξανδρίδης, ήταν επικεφαλής στην ομάδα του ομογενειακού σωματείου και τον είχαν πλαισιώσει οι Kamil Uzgur, Ertan Huner και Ugur Surucu.
Στη σεζόν 2016-2017 το Πέρα αγωνίσθηκε στη 2η κατηγορία της Τουρκίας μαζί με άλλες 15 ομάδες. Έδωσε συνολικά 30 αγώνες. Οι αγώνες του 1ου γύρου πραγματοποιήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη (7-9 Οκτωβρίου 2016) και στην πόλη του Κιρσεχίρ (18-20 Νοεμβρίου 2016). Ο 2ος γύρος έγινε στην πόλη της Ισπάρτα (Σπάρτη της Πισιδίας) στο διάστημα 3-5 Φεβρουαρίου 2017) και στην πόλη του Μαρντίν από τις 19 έως τις 21 Μαΐου 2017. Με συνολικό απολογισμό 22 νίκες και 8 ήττες το Πέρα κατέλαβε τελικά την 5η θέση. Την άνοδο όμως, την εξασφάλισε πριν από λίγες ημέρες όταν έγινε γνωστό ότι θα υπάρχουν δύο απουσίες στη Σούπερ και την 1η εθνική κατηγορία της Τουρκίας. Η πρώτη από ομάδα του κορυφαίου πρωταθλήματος και η δεύτερη από ομάδα, που πρωταγωνίστησε στη 2η Εθνική και είχε εξασφαλίσει το εισιτήριο της ανόδου. Έτσι, εκεί που κανονικά θ’ ανέβαιναν τρεις ομάδες στην 1η κατηγορία, απέκτησαν το σχετικό δικαίωμα πέντε και ανάμεσα σε αυτές ήταν και το Πέρα Κωνσταντινούπολης. Δεν αποκλείεται κιόλας ν’ αυξηθεί αυτός ο αριθμός, αφού και στην Τουρκία αντιμετωπίζουν αρκετές ομάδες οικονομικές δυσκολίες.
Ο αειθαλής Βασίλης Αλεξανδρίδης (που θυμίζουμε ότι τα τελευταία χρόνια μετέχει σταθερά στα πρωταθλήματα της Ε.Φ.Ο.Επ.Α.) ενίσχυσε και φέτος την ομάδα. Δεν ήταν παρών στους αγώνες του 1ου γύρου, όπου το Πέρα αρκέστηκε στην 6η θέση, αλλά στη συνέχεια την οδήγησε μία θέση πιο μπροστά για να καταστεί εφικτή τελικά η άνοδος. Την 1η θέση κατέλαβε η ομάδα του Altinordu, τη 2η το Yakın Doğu Üniversitesi, την 3η η ΒΕΜTED και την 4η η Çorum Spor İhtisas. Στην ομάδα του Πέρα αγωνίσθηκαν επίσης οι Kamil Uzgur, Ertan Huner Ugur Surucu , Bora Gurbuz και Omur.
Το σωματείο της ομογένειας κατάφερε ν’ ανέβει επίπεδο στα διασυλλογικά πρωταθλήματα χωρίς να το έχει θέσει αυτοσκοπό. Μάλιστα και την επόμενη χρονιά θα επιδιώξει την παραμονή, αφού η φιλοσοφία του δεν είναι να φτιάξει άμεσα ομάδα για πρωταθλητισμό, αλλά να αναδείξει εν καιρώ καλούς αθλητές από την ομογένεια, όπως έκανε παλιά. Φυσικά, αθλητές που έχτισαν τον θρύλο της τις προηγούμενες δεκαετίες παραμένουν κοντά στην προσπάθεια και σε ό,τι έχει σχέση με το ελληνικό στοιχείο ο Βασίλης Αλεξανδρίδης πιθανότατα θ’ αγωνιστεί και την επόμενη χρονιά, ενώ ο Φάνης (επίσης πρωταθλητής Τουρκίας στο παρελθόν και με διεθνείς περγαμηνές) βοηθά όπου μπορεί, όπως τον περασμένο Δεκέμβριο, που μαζί με τον αδερφό του ήταν κεντρικά πρόσωπα στις εκδηλώσεις για τα εγκαίνια της νέας αίθουσας. Και επιβάλλεται να συμπληρώσουμε σε αυτό το σημείο ότι στη νέα προσπάθεια, που άρχισε πριν από 16 μήνες, έχουν ηγετική παρουσία ο Νταβίτ Κουμρού με τον Ανδρέα Ρομπόπουλο.
Τους τελευταίους μήνες οι κινήσεις επικεντρώνονται στο να δημιουργηθεί φυτώριο παικτών, κύρια από τα ελληνικά σχολεία και την ομογένεια της Κωνσταντινούπολης, ώστε να βγουν νέα ταλέντα και να διακριθούν. Και θυμίζουμε ότι στη δεκαετία του ’70 αναδείχτηκαν από τον συγκεκριμένο σύλλογο κι άλλοι ομογενείς αθλητές, πέρα από τους δύο προαναφερθέντες, όπως ο Αλέξανδρος Δέσης, ο Φώτης Πλακωτάρης, ο Γιάννης Πλακωτάρης, η Στέλλα Παπαδοπούλου, η Ειρήνη Κουτσουπίδου και πολλοί άλλοι.