Τους αγώνες της στα προκριματικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος επιτραπέζιας αντισφαίρισης ομαδικού 2017 κλείνει αύριο το βράδυ στην Ολλανδία η εθνική μας ομάδα των γυναικών.
Για την 6η και τελευταία αγωνιστική του 2ου γκρουπ της 1ης κατηγορίας (Championship Division) αντιμετωπίζει το αντίστοιχο συγκρότημα της χώρας και θέλει να ολοκληρώσει την προσπάθειά της με αξιόλογη εμφάνιση. Η αναμέτρηση γίνεται στην πόλη Σιένταμ, έξω από το Ρότερνταμ και αρχίζει στις 20:30 ώρα Ελλάδας (19:30 τοπική). Στην αποστολή, που «πέταξε» το μεσημέρι για το Άμστερνταμ κι από εκεί μετέβη οδικώς στο Ρότερνταμ, βρίσκονται οι αθλήτριες Κατερίνα Τόλιου, Μαρία Χριστοφοράκη, Γεωργία Ζαβιτσάνου και ο ομοσπονδιακός προπονητής Κωνσταντίνος Κωστόπουλος. Τυπικά ο αγώνας έχει βαθμολογικό ενδιαφέρον, καθώς νίκη με συγκεκριμένο σκορ χαρίζει στην Ελλάδα τη 2η θέση σε ισοβαθμία και το δικαίωμα συμμετοχής στα μπαράζ για τη Championship Division του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος του Λουξεμβούργου. Ωστόσο, στην ομάδα παραδέχονται ότι ρεαλιστικά δεν μπορούν να θέσουν αυτό τον στόχο κόντρα σε μία πρώην πρωταθλήτρια Ευρώπης, συνεπώς θα κοιτάξουν πρώτιστα ν’ αφήσουν θετικές εντυπώσεις σ’ ένα ακόμα ματς.
Η Ελλάδα είναι 3η και τελευταία στο 2ο γκρουπ των European Championships Qualification χωρίς νίκη. Η Ολλανδία βρίσκεται μία θέση ψηλότερα έχοντας νικήσει 3-1 την εθνική μας στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, ενώ η Ρουμανία έχει εξασφαλίσει από καιρό την πρωτιά και την απευθείας πρόκριση στην κορυφαία κατηγορία του προσεχούς Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Η τελευταία θέση οδηγεί στον υποβιβασμό στη 2η κατηγορία των αγώνων του Λουξεμβούργου. Για να την αποφύγει το εθνικό μας συγκρότημα πρέπει να νικήσει αύριο με 3-0 ή με 3-1 και να έχει καλύτερο απολογισμό στα σετ από τις Ολλανδέζες (4 υπέρ-11 κατά εκείνα του πρώτου αγώνα). Αυτό όμως φαντάζει σχεδόν απίθανο ειδικά όταν ηγείται της αντίπαλής ομάδας η κινεζικής καταγωγής Λι Τζίε νικήτρια του πρόσφατου Τοπ 16 της Ευρώπης. «Εντάξει, δεν τρέφουμε αυταπάτες. Ξέρουμε ότι ουσιαστικά έχει κριθεί η θέση μας και είναι εξαιρετικά δύσκολο το παιχνίδι. Μιλάμε για εθνική ομάδα με ευρωπαϊκούς τίτλους τα τελευταία χρόνια και με Kινέζα τοπ αθλήτρια στη σύνθεσή της. Πάμε ωστόσο, να διεκδικήσουμε ό,τι καλύτερο στα ατομικά παιχνίδια κι αν μπορούμε να σημειώσουμε ξανά κάποια επί μέρους νίκη. Από την αρχή ήταν μία χρήσιμη εμπειρία για μας αυτή η διοργάνωση. Το ίδιο σοβαρά θέλουμε να την ολοκληρώσουμε, δεν έχουμε άγχος για το αυριανό ματς, πάμε να παίξουμε ελεύθερα και να πάρουμε όσα μπορούμε περισσότερα», δήλωσε η Ζαβιτσάνου λίγο πριν από την αναχώρηση.
Η συγκεκριμένη τριάδα της εθνικής μας αγωνίστηκε και στο αντίστοιχο παιχνίδι του 1ου γύρου. Την ομάδα της Ολλανδίας αποτελούσαν η Λι Τζίε, η Μπριτ Έρλαντ (από την οποία είχε πάρει σετ η Τόλιου) και η Κιμ Βέρμας (την οποία είχε νικήσει με 3-2 η Χριστοφοράκη). Στο παιχνίδι της 5ης αγωνιστικής απέναντι στη Ρουμανία είχε χρησιμοποιηθεί η Ριάνε Φαν Ντούιν αντί της Βέρμας. Η τελευταία αναδείχτηκε χτες πρωταθλήτρια Ολλανδίας στο διπλό μικτό, ενώ το χρυσό στο απλό γυναικών κατέκτησε η Λι Τζίε.
Από την πλευρά τους και οι διεθνείς μας μετείχαν το Σαββατοκύριακο στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα. Η Ζαβιτσάνου κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο διπλό γυναικών, η Τόλιου ήρθε 2η στο απλό και 3η στο διπλό, ενώ η Χριστοφοράκη πήρε το χάλκινο στο διπλό. Όλες είχαν την ευκαιρία για γερά τεστ ενόψει της διεθνούς συνάντησης, πάντως η Ζαβιτσάνου ομολόγησε ότι δεν είναι στην καλύτερη κατάσταση. Έχει ταλαιπωρηθεί με τραυματισμούς, ενώ είχε και υψηλό στόχο στο Πανεπιστήμιο και για κάποιο διάστημα δεν μπόρεσε να δουλέψει, όπως θα ήθελε, στην προπόνηση. Η 24χρονη πρωταθλήτρια, που έχει τελειώσει τη Γυμναστική Ακαδημία, έδωσε κατατακτήριες και πέτυχε την εισαγωγή της στο τμήμα Ψυχολογίας στο Καποδιστριακό.
«Προσωπικά δεν είμαι στην καλύτερη σωματική κατάσταση γιατί προέρχομαι από τραυματισμούς. Πριν από δύο εβδομάδες είχα θλάση και τενοντίτιδα στον ορθό μηριαίο και δεν μπορούσα να κάνω την κατάλληλη προπόνηση. Προσπάθησα να πετύχω το κάτι παραπάνω στο Πανελλήνιο, ήρθε το χρυσό στο διπλό, αλλά δεν ήμουν απόλυτα καλά. Επιπλέον, είναι κάπου και το ψυχολογικό κομμάτι όταν έχεις τραυματισμούς, αλλά αυτά είναι στον αθλητισμό και προσπαθώ να τα ξεπερνώ. Ήθελα επιτυχία και στο ατομικό, όπου πέρσι πήρα την 1η θέση, δεν την κατάφερα, αλλά γενικά η χρονιά είναι δύσκολη για μένα διότι έθεσα κι άλλους στόχους. Το να πετύχω στις κατατακτήριες ήταν ο βασικός. Είχα δώσει εξετάσεις τον Δεκέμβριο, αλλά τα αποτελέσματα βγήκαν πριν από τρεις εβδομάδες. Ήταν πολύ μεγάλος και δύσκολος στόχος και τουλάχιστον αυτός πήγε καλά», δήλωσε η Ζαβιτσάνου.
H ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΓΚΡΟΥΠ Β
ΧΩΡΑ ΒΑΘΜΟΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
1. Ρουμανία 8 (σε 4 αγώνες) 12-4
——————————————————
2. Ολλανδία 4 (σε 3 αγώνες) 6-7
——————————————————-
3. Ελλάδα 3 (σε 3 αγώνες) 2-9
* Στο νούμερο 20 έχει οπισθοχωρήσει η εθνική μας ομάδα των ανδρών στην παγκόσμια κατάταξη. Τον Μάρτιο ισοβαθμεί με την Τσεχία στους 176 βαθμούς και υπολογίζεται ως 20η. Τον Φεβρουάριο ήταν νούμερο 19. Ανεξαρτήτως αν δεν εμφανίζεται ο Κρεάνγκα στους τελευταίους δύο πίνακες του ατομικού, οι δικοί του βαθμοί υπολογίζονται για το ομαδικό (μαζί φυσικά με του Γκιώνη και του Παπαγεωργίου) και όχι του Σγουρόπουλου. Στις γυναίκες η Ελλάδα παρέμεινε στο νούμερο 40. Ισοβαθμεί με την Ιταλία στους 100 βαθμούς. Υπολογίζονται οι βαθμοί των Τόλιου, Χριστοφοράκη και Εξάρχου.