Η τελευταία αύξηση που έκανε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στα επιτόκια -η αύξηση αυτή τη φορά ήταν της τάξεως του 0,25%, αλλά ανέβασε το συνολικό ποσοστό αύξησης από πέρυσι τον Ιούνιο στο 3,75%, που είναι και η μεγαλύτερη αύξηση στην ιστορία της Ευρωζώνης σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα- μπορεί να μην πέρασε (ή να μην περάσει) στις δόσεις των ενήμερων στεγαστικών δανείων λόγω του περίφημου “πλαφόν”, ωστόσο φαίνεται ότι δεν έχει περάσει ακόμη ούτε στα επιτόκια των καταθέσεων.
Όχι μόνο του απλού ταμιευτηρίου, στα οποία ούτως ή άλλως δεν έχουν γίνει αναπροσαρμογές, αλλά ούτε καν στα επιτόκια των προθεσμιακών. Οι διοικήσεις των τραπεζών ανέβασαν τις αποδόσεις και στις καταθέσεις στο τέλος Φεβρουαρίου, αλλά έκτοτε δεν έχουν κάνει κάποια άλλη κίνηση. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο το spread ανάμεσα στο επιτόκιο των καταθέσεων και το αντίστοιχο των δανείων έχει “ανοίξει” ακόμη περισσότερο.
Οι αποφάσεις των διοικήσεων των τραπεζών για το τι πρόκειται να γίνει με τα επιτόκια καταθέσεων από εδώ και στο εξής, αναμένεται να ληφθούν μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες. Μετά και τις πρόσφατες δηλώσεις των κεντρικών τραπεζιτών, φαίνεται ότι η ΕΚΤ δεν έχει ανεβάσει ακόμη το κεντρικό επιτόκιο στο επιθυμητό επίπεδο. Γι’ αυτό και οι αγορές προεξοφλούν μια ή δύο ακόμη αυξήσεις στις επόμενες συνεδριάσεις και πιθανότατα μια ακόμη από το φθινόπωρο.
Οι τράπεζες έχουν δεσμευτεί στις κατ’ ιδίαν επαφές που έγιναν το προηγούμενο διάστημα με την κυβέρνηση, ότι ένα σημαντικό μέρος των αυξήσεων από την ΕΚΤ θα περνούν και στα επιτόκια των καταθέσεων. Έτσι, είναι πολύ πιθανό ότι μέχρι τα μέσα Ιουνίου, θα έχουμε ακόμη έναν γύρο ανόδου. Το θέμα είναι να φανεί ποια θα είναι αυτή η αύξηση και αν θα αρχίσει να λειτουργεί ο ανταγωνισμός μεταξύ των τραπεζών με στόχο να αυξηθεί το μερίδιο των καταθέσεων.
Προς το παρόν, ο αποταμιευτής που έχει στη διάθεσή του αποταμίευση της τάξεως των 10.000 ευρώ (πολύ μικρός αριθμός καταθετών διαθέτουν μεγαλύτερα ποσά), δύσκολα θα βρει καθαρή απόδοση άνω του 1,5%. Το ονομαστικό επιτόκιο για μια προθεσμιακή κατάθεση 10.000 ευρώ, κυμαίνεται αυτή τη στιγμή από 1% έως και 1,75% ανάλογα με την πολιτική της κάθε τράπεζας κάτι που σημαίνει ότι αν αφαιρεθούν και οι τόκοι, οι καθαρές αποδόσεις στα 10.000 ευρώ θα είναι της τάξεως των 85 έως και 148 ευρώ τον μήνα.
Ακόμη και γι’ αυτές τις αποδόσεις χρειάζεται έρευνα αγοράς καθώς στα μικρά ποσά της τάξεως των 10.000 ευρώ, πολλές τράπεζες προσφέρουν ακόμη χαμηλότερα επιτόκια. Οι καλύτερες αποδόσεις προσφέρονται στα μεγάλα ποσά αλλά και στις πολύμηνες δεσμεύσεις άνω των 12 μηνών.
Πηγή: THE TOC