USA Team: Θα πάρει το χρυσό στο Τόκιο, χωρίς να είναι άτρωτη

Η Εθνική ομάδα των ΗΠΑ έχει γνωρίσει 10 ήττες σε επίσημα παιχνίδια και τρείς σε φιλικά παιχνίδια από το Παγκόσμιο κύπελλο του 2002 μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Eίναι είδηση πρώτου μεγέθους, σε παγκόσμιο επίπεδο, κάθε φορά που ηττάται η Εθνική ομάδα μπάσκετ των Ηνωμένων Πολιτείων. Είναι «σοκ» για τους «πατέρες» του μπάσκετ. Είναι «στραπάτσο» για τους καλύτερους παίκτες του παγκοσμίου μπάσκετ, σε ατομικό επίπεδο. Ήταν, είναι και θα είναι «μαύρες σελίδες» στη ιστορία του επαγγελματικού αμερικάνικου μπάσκετ και των εκπροσώπων του ΝΒΑ, σε αγωνιστικό και προπονητικό επίπεδο, ήττες-ορόσημα, όπως στον ημιτελικό του Παγκοσμίου κυπέλλου 2006 από την Ελλάδα, αλλά και δυο χρόνια νωρίτερα, στον ημιτελικό των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, από την Αργεντινή.

Γκρέγκ Πόποβιτς

Στην πρεμιέρα των εν εξελίξει Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, η USA Team ηττήθηκε από την Γαλλία. Και πριν από δυο χρόνια, στο Παγκόσμιο κύπελλο της Κίνας, οι «τρικολόρ» είχαν νικήσει και πάλι τους Αμερικάνους που είχαν και έχουν τον Γκρέγκ Πόποβιτς στην τεχνική ηγεσία τους. Τα «μηνύματα» υπήρχαν από την προετοιμασία τους και τις δυο ήττες που γνώρισαν σε δυο συνεχόμενα φιλικά παιχνίδια (Νιγηρία,Αυστραλία) για πρώτη φορά στην ιστορία τους.

Και φυσικά για όλα τα πράγματα υπάρχει η πρώτη φορά. Από την πρώτη εμφάνιση των NBAers στην Εθνική ομάδα των ΗΠΑ, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης (’92) και την παράταξη στο παρκέ της καλύτερης ομάδας όλων των εποχών, η USA Team έχει γνωρίσει 10 ήττες σε επίσημα και τρείς σε φιλικά παιχνίδια. Από το Παγκόσμιο κύπελλο του 2002 μέχρι την πρεμιέρα του Ολυμπιακού τουρνουά στο Τόκιο.

Το μπάσκετ είναι ομαδικό άθλημα. Στο ΝΒΑ, η εξατομίκευση της αγωνιστικής τακτικής αποτελεί την ταυτότητα του παιχνιδιού. Στις Εθνικές ομάδες, ακόμα και η ύπαρξη «παιχταράδων» όπως συμβαίνει στην USA Team και στις συμμετοχές της σε Παγκόσμια κύπελλα και Ολυμπιακούς Αγώνες, χρειάζεται αφομοίωση και προσαρμογή στην ομαδικότητα. Μπορούν κάλλιστα, δυο παίκτες του ΝΒΑ να νικήσουν επιθετικά τον αντίπαλο τους, σε επίπεδο Εθνικών ομάδων, έχοντας στατιστική…ΝΒΑ, αλλά στην τελευταία δεκαετία η παρουσία πολλών Ευρωπαίων παικτών στο αμερικάνικο πρωτάθλημα, έχει αλλάξει την αντιστάθμιση της ανταγωνιστικότητας.

Ρίκι Ρούμπιο

Όταν οι Αμερικάνοι έχουν απέναντι τους, αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα, όπως η Γαλλία με 5-6 NBAers που έχουν εμπεδώσει την νοοτροπία του ΝΒΑ, έχουν αντιμετωπίσει τους πρωτοκλασάτους Αμερικάνους διεθνείς και διαθέτουν, επίσης, αθλητικά προσόντα που είναι παρόμοια με τα δικά τους, δεν αποτελεί θέμα σύμπτωσης και συγκυρίας, οι ήττες που γνώρισαν από τον ίδιο αντίπαλο, σε διάστημα 2 ετών. (Παγκόσμιο 2019-Ολυμπιακοί 2021).

Νίκολα Μπατούμ

Ο συνδυασμός ομαδικότητας και καταξιωμένων διεθνών παικτών κλάσης ΝΒΑ, σε όποια Εθνική ομάδα τίθεται αντίπαλος της USA Team, είναι δεδομένο ότι θα τους επιφέρει δισεπίλυτες δυσκολίες και στις περιπτώσεις που οι Αμερικάνοι δεν παίξουν με αυτοσυγκέντρωση και πιθανόν να υποτιμήσουν τον αντίπαλο τους, η ήττα τους δεν είναι ένα απίθανο και ανέφικτο αποτέλεσμα γι’ αυτούς.

Λούκα Ντόντσιτς

Ήττες της Εθνικής ομάδας των ΗΠΑ στη φάση των ομίλων, δεν είναι το ίδιο επώδυνες, αυτονόητα, με αυτές σε παιχνίδια νοκ-αουτ που προκαλούν πρόωρους αποκλεισμούς ή και αποκλεισμούς σε ημιτελικούς για την απώλεια διεκδίκησης του χρυσού μεταλλίου. Εκτός από την κατάκτηση της πρώτης θέσης, κάθε άλλη κατάταξη, ακόμα και η δεύτερη θέση, είναι αποτυχία γι’ αυτούς που έχουν καθιερώσει το: Ο πρώτος είναι τα πάντα, ο δεύτερος τίποτα.

Η ήττα από την Γαλλία, έχει αφυπνίσει τους παίκτες του Πόποβιτς και τον ίδιο τον καθ’ όλα κορυφαίο, Σέρβο τεχνικό. Οι Αμερικάνοι παραμένουν αναμφίβολα το φαβορί για το χρυσό μετάλλιο στο Ολυμπιακό τουρνουά της Σαϊτάμα. Διαφορετική άποψη και αγωνιστικό…αντίλογο, θα έχουν η Σλοβενία του Ντόντσιτς, οι Ισπανοί του Ρούμπιο και των Γκαζόλ, η Αργεντινή του Καμπάτσο και όποιος αντίπαλος παίζει ομαδικό μπάσκετ και δεν τους κοιτά με δέος…


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας