Η «κλειδωμένη» πρόκριση του Γκάλη και του Γιαννάκη στον τελικό του Ευρωμπάσκετ

Δυο νίκες σε οκτώ ημέρες, κόντρα στην Εθνική ομάδα της άλλοτε ενωμένης Γιουγκοσλαβίας με την σιγουριά του Γιαννάκη από την ώρα έναρξης του ημιτελικού και του τελικού στο Ευρωμπάσκετ του '87.

Eκείνο το σύνθημα «τίποτα, τίποτα, δεν μας σταματά, το κύπελλο θα πάρουμε με τον τσαμπουκά», δονούσε την ατμόσφαιρα του Σταδίου «Ειρήνης και Φιλίας», από το πρώτο μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο, ένα βράδυ, όπως το σημερινό, πριν από 34 χρόνια. Ημιτελικός Ευρωμπάσκετ ’87. Ελλάδα-Γιουγκοσλαβία.

Το τελευταίο βήμα πριν από τον τελικό και την διεκδίκηση στην κατάκτηση του τίτλου. Ίσως, το πιο δύσκολο βήμα και από τον ίδιο τον τίτλο. Γιατί, δυο νίκες επί της Εθνικής ομάδας της ενωμένης Γιουγκοσλαβίας, σε διάστημα 8 ημερών, είναι σχεδόν απρόβλεπτο. Και ποιόν αντίπαλο; Την ομάδα που ήταν πληρέστατη. Με τους δυο αδελφούς, Ντράζεν και Αλεξάντερ Πέτροβιτς, τους τρείς «πύργους», Ντίβατς, Βράνκοβιτς και Ράτζα, τον Πάσπαλιε, τον 18χρονο Κούκοτς, τους πολύπειρους Γκριμπόβιτς, Ράντοβιτς και Τσβετιστιάνιν. Υπερπλήρης ομάδα.

Με την ελληνική ομάδα να έχει νικήσει τους «πλάβι», στην δεύτερη ημέρα και αγωνιστική του Ευρωμπάσκετ, στον ημιτελικό έλειπε και το στοιχείο του αιφνιδιασμού. Οι Γιουγκοσλάβοι, Σέρβοι, Κροάτες και Σλοβένοι στην ίδια Εθνική ομάδα, μέχρι τότε, ήθελαν αφενός την «εκδίκηση» για την ήττα τους στον όμιλο και αφετέρου, μια ακόμα «μονομαχία» τελικού με την επίσης πρώην Σοβιετική Ένωση.

Ο απίστευτος Φάνης Χριστοδούλου στο πρώτο ημίχρονο, με τους 15 πόντους που είχε σκοράρει και παρά το 34-45 που είχε «παγώσει» πρόσκαιρα το ΣΕΦ, από το 21-0 των Γιουγκοσλάβων, ο μεγάλος «μπέμπης» του ελληνικού μπάσκετ, «βίδωσε» στο παρκέ τον αείμνηστο Ντράζεν, στο δεύτερο ημίχρονο. Χωρίς να έχει βοήθεια και double-team, ο Φάνης τον περιόρισε στους έξι πόντους και ας είχε σκοράρει 16 στο πρώτο ημίχρονο.  

Τρείς  ψηλότερους παίκτες (Κούκοτς, Πάσπαλι και Τσβετίτσιανιν) άλλαξε ο αείμνηστος Κρέζιμιρ Τσόσιτς, στο μαρκάρισμα του Νίκου Γκάλη. Ο Πάσπαλι τον περιόρισε περισσότερο από τους δυο συμπαίκτες του. Το κοντέρ στο τέλος της βραδιάς, έγραψε 30.

Ήταν και το…μακροβούτι της νίκης από τον Παναγιώτη Γιαννάκη στο 1’ 54’’ και τα ενστικτώδη αντανακλαστικά του Ευθύμη Κιουμουρτζόγλου που είχε αποτρέψει το σκούπισμα του παρκέ από τον ιδρώτα του αρχηγού που είχε απεσωβήσει αιφνιδιασμό των «πλάβι» και καλάθι του Τσβετιτσιάνιν. Στην επόμενη φάση, ο Γκριμπόβιτς γλίστρησε και δεν σκόραρε ένα λει απ ρουτίνας, στο 1’ 30’’…

«Αυτό το μακροβούτι θα είναι διπλά σωτήριο» έλεγε ο αείμνηστος Φίλιππος Συρίγος.

Τίποτα, τίποτα, δεν μας σταμάτησε.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.