Μία χώρα, έξι πόλεις, 16 ημέρες, 24 ομάδες, πέντε φάσεις και μία μόνο θέση για την κορυφή. Το 17ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα μπάσκετ της FIBA, γνωστό και ως Μουντομπάσκετ ξεκινάει σε λίγες ημέρες στην Ισπανία.

Μία χώρα, έξι πόλεις, 16 ημέρες, 24 ομάδες, πέντε φάσεις και μία μόνο θέση για την κορυφή. Το 17ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα μπάσκετ της FIBA, γνωστό και ως Μουντομπάσκετ ξεκινάει σε λίγες ημέρες στην Ισπανία.

Ισπανία, ΗΠΑ ή κάποιος άλλος; Από πολλούς θεωρούνται τα μεγάλα φαβορί για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου και όχι άδικα με βάση την παρουσία τους στις τελευταίες διοργανώσεις. Η οικοδέσποινα Ισπανία μετά τον άθλο του 2006, φιλοδοξεί να στεφθεί ξανά παγκόσμια πρωταθλήτρια, αυτή τη φορά στο «σπίτι» της.

Από την άλλη πλευρά είναι οι ΗΠΑ, που μετά την ήττα από την Ελλάδα στα ημιτελικά του 2006 μοιάζουν ανίκητες. Βέβαια σε αυτό το Μουντομπάσκετ είναι αρκετά αποδυναμωμένες, αφού μετρούν πολλές και ηχηρές απουσίες. Έτσι λοιπόν η ανανεωμένη ομάδα του Μάικ Σιζέφσκι με ηγέτη τον Τζέιμς Χάρντεν καλείται να δείξει τα… δόντια της στην Ισπανία, που περιμένει στη… γωνία για να την εκθρονίσει.

Μία θέση στα μετάλλια θα προσπαθήσει να διεκδικήσει και η ανανεωμένη Εθνική Ελλάδος. Η ομάδα του Φώτη Κατσικάρη με πολλά νέα πρόσωπα και ουκ ολίγες απουσίες θέλει να βάλει τέλος σε μια σειρά αποτυχημένων παρουσιών σε μεγάλες διοργανώσεις και να φτάσει όσο ψηλότερα γίνεται στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ισπανίας.

Ηχηρές απουσίες

Όπως προείπαμε οι απουσίες στο φετινό Μουντομπάσκετ είναι αρκετές και πολύ ηχηρές. Οι ΗΠΑ μετά τις γνωστές απουσίες των Λεμπρόν Τζέιμς και Μπλέικ Γκρίφιν, πρόσθεσαν στο απουσιολόγιο και τα ονόματα των Κέβιν Ντουράντ, Κέβιν Λοβ, Ράσελ Γουέστμπρουκ, Κρις Πολ και Ντουάιτ Χάουαρντ.

Απουσίες πάντως δεν μετρά μόνο η Αμερική. Η Γαλλία δεν μπορεί να υπολογίζει στον μεγάλο ηγέτη της, τον Τόνι Πάρκερ, ούτε στον Νάντο Ντε Κολό, ενώ η Αργεντινή δεν θα έχει στη διάθεση της τους NBAer Μανού Τζινόμπιλι και Κάρλος Ντελφίνο.

Αρκετές είναι και οι απουσίες της Εθνικής μας ομάδας, καθώς ο Φώτης Κατσικάρης δεν θα έχει στην Ισπανία μεταξύ άλλων τους Σπανούλη, Φώτση, Σχορτσανίτη και Κουφό, ενώ ο Χουάν Αντόνιο Ορένγκα δεν μπορεί να υπολογίζει στον πιο ακριβοπληρωμένο Ευρωπαίο rookie του ΝΒΑ όλων τον εποχών, Νίκολα Μίροτιτς. 

Διαδικασία πρόκρισης

Την πρόκριση στην τελική φάση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος εξασφάλισαν αυτόματα οι ΗΠΑ, καθώς κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 και η διοργανώτρια Ισπανία.

Από εκεί και πέρα, η FIBA «μοίρασε» 18 εισιτήρια στις ηπειρωτικές ζώνες ανάλογα με τη δυναμικότητά τους και μέσω προκριματικών αγώνων η κάθε χώρα εξασφάλισε την παρουσία της στην τελική φάση της διοργάνωσης.

Από την Ευρώπη προκρίθηκαν έξι ομάδες (Γαλλία, Κροατία, Λιθουανία, Ουκρανία, Σερβία και Σλοβενία), από την Αμερική τέσσερις (Αργεντινήμ Δομινικανή Δημοκρατία, Μεξικό, Πουέρτο Ρίκο), από την Ασία τρεις (Ιράν, Νότια Κορέα, Φιλιππίνες), από την Αφρική τρεις (Αίγυπτος, Ανγκόλα. Σενεγάλη) και από την Ωκεανία δύο (Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία).

Όσες ομάδες δεν κατάφεραν να προκριθούν από την προκριματική φάση, είχαν τη δυνατότητα να υποβάλουν υποψηφιότητα για τέσσερεις προσκλήσεις (wild cards), υπό την προϋπόθεση ότι θα κατέβαλλαν το ποσό των 800.000 ευρώ. Στη διαδικασία έλαβαν μέρος 15 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, η οποία και εξασφάλισε τη μία εκ των τεσσάρων wild cards. Τις υπόλοιπες πήραν η Βραζιλία, η Φινλανδία και η Τουρκία.

Σύστημα διεξαγωγής

Όσον αφορά το σύστημα διεξαγωγής του Μουντομπάσκετ, οι 24 ομάδες στην πρώτη φάση χωρίζονται σε τέσσερις ομίλους  (ανά έξι ομάδες) και προκρίνονται οι πρώτες τέσσερις.

Στη φάση των «16» η πρώτη ομάδα του κάθε ομίλου (π.χ του Α) αντιμετωπίζει την τέταρτη του άλλου ομίλου (π.χ του Β) σε νοκ άουτ αγώνες, μία διαδικασία που ισχύει και στα προημιτελικά.