Δύο ακόμα χρυσά μετάλλια στην Κίνα απέφερε η 7η και προτελευταία μέρα στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα επιτραπέζιας αντισφαίρισης ατομικών αγωνισμάτων, στη Βουδαπέστη.

Δύο ακόμα χρυσά μετάλλια στην Κίνα απέφερε η 7η και προτελευταία μέρα στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα επιτραπέζιας αντισφαίρισης ατομικών αγωνισμάτων, στη Βουδαπέστη.

Ήρθαν στο απλό γυναικών και το διπλό ανδρών με την ασιατική χώρα να φτάνει τις τρεις πρωτιές σε ισάριθμα αγωνίσματα και να κυνηγά άλλες δύο αύριο, αλλά και την Ευρώπη να τα έχει πάει πολύ καλά αυτή τη φορά και να είναι πολύ ανταγωνιστική. Η Λιου Σιβέν αναδείχτηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια στο απλό γυναικών κι έγινε η 14η Κινέζα, που το πετυχαίνει στην ιστορία του θεσμού.   Επιπλέον, πανηγύρισε το δεύτερο χρυσό μετάλλιο στην ουγγρική πρωτεύουσα έπειτα από εκείνο στο διπλό μικτό με τον συμπατριώτη της Σου Σιν. Στον τελικό έκαμψε με 4-2 σετ την επίσης Κινέζα Τσεν Μενγκ. Στο διπλό ανδρών επιβεβαίωσαν τα προγνωστικά οι Μα Λονγκ/Βανγκ Τσουκίν. Ο Μα Λονγκ έφτασε στον δεύτερο παγκόσμιο τίτλο του στο αγώνισμα και ο 19χρονος παρτενέρ του στον παρθενικό γενικά στα ατομικά. Στον τελικό επιβλήθηκαν με 4-1 σετ των Αλβάρο Ρόμπλες/ Οβίντιου Ιονέκου (Ισπανία/Ρουμανία), που ήταν πανάξιοι αντίπαλοι με την εκπληκτική πορεία τους στο ταμπλό.

Στο απλό γυναικών Λιου Σιβέν και Τσεν Μενγκ χάρισαν πλούσιο θέαμα και συγκινήσεις. Η Λιου (νούμερο 4 στο αγώνισμα) ήταν πιο σταθερή στα κρισιμότερα σημεία, έβγαλε μεγάλη αυτοπεποίθηση κι έφτασε στη νίκη με 4-2. Χαρακτηριστικό της πολύ καλής συγκέντρωσης και ψυχολογίας είναι ότι κατέκτησε με… 11-0 το 5ο σετ, όπως ακριβώς είχε κάνει και στα ημιτελικά απέναντι στην Ντινγκ Νινγκ!!! Μετά από δύο χαμένους τελικούς το 2013 και το 2015 από τη Λι Σιάο Σια και τη Ντινγκ αντίστοιχα, αξιοποίησε την τρίτη ευκαιρία και το άξιζε απόλυτα (9-11, 11-7, 11-7, 7-11, 11-0, 11-9). Επιτυχία και για την Τσεν Μενγκ (Νο 2) η παρουσία στον τελικό, καθώς ούτε στα μετάλλια δεν είχε φτάσει τις προηγούμενες φορές. Οι συμπατριώτισσές τους Γουάνγκ Μανγιού και Ντινγκ Νινγκ μοιράστηκαν την 3η θέση. Η Κίνα είναι φυσικά… δυνάστης στο αγώνισμα. Από το 1995 μέχρι και σήμερα όχι απλά κατακτά την πρωτιά, αλλά έχει μόνο δικές της αθλήτριες στους τελικούς! Με τρεις τίτλους κατέχουν το σχετικό ρεκόρ η Ντεν Γιαπίνγκ (1991, 1995, 1997), η Γουάνγκ Ναν (1999, 2001, 2003) και η Ντινγκ Νινγκ (2011, 2015, 2017).

Στο διπλό ανδρών ο δεξιόχειρας Μα Λονγκ και ο αριστερόχειρας Βανγκ Τσουκίν συνέθεσαν εκρηκτικό δίδυμο κι έφτασαν στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου χάνοντας μόνο 4 σετ σε συνολικά έξι ματς. Στον τελικό ήταν ξεκάθαρο φαβορί κόντρα στους Αλβάρο Ρόμπλες/Οβίντιου Ιονέσκου και πήραν τη νίκη με 4-1 σετ. Στο εύκολο προβάδισμα δέχτηκαν την ισοφάριση, αλλά στα επόμενα σετ πέρασαν τα χτυπήματα και την τακτική τους (11-3, 8-11, 11-7, 11-3, 11-5). Αυτή είναι η τρίτη σερί χρονιά, που επικρατεί στο αγώνισμα η Κίνα. Γενικά έχει 13 πρωτιές στα τελευταία 14 Παγκόσμια πρωταθλήματα και το σερί της είχε διακοπεί στο Παρίσι το 2013 όταν πήραν το χρυσό μετάλλιο οι Τσουάν Τσι Γιουάν/Τσεν Τσίεν Αν από την Ταϊπέι (παρεμπιπτόντως οι Μα και Βανγκ τους συνάντησαν στη Βουδαπέστη στον γύρο των «16» και τους απέκλεισαν με 4-0 σετ).

Άξιοι πολλών συγχαρητηρίων φυσικά και ο Ρόμπλες με τον Ιονέσκου. Όχι μόνο για την προσπάθειά τους στον τελικό, αλλά και γιατί έφτασαν σε ιστορικές διακρίσεις για τη χώρα τους. Η Ισπανία κατέκτησε το πρώτο της μετάλλιο στον θεσμό! Η Ρουμανία δεν είχε ποτέ αθλητή σε τελικό Παγκοσμίου πρωταθλήματος στο διπλό ανδρών και ο ίδιος ο Ιονέσκου έδωσε απίστευτη συνέχεια στην επιτυχία του, στην αρχή της αγωνιστικής περιόδου, να φτάσει μέχρι τον τελικό του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στο απλό ανδρών! Το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησαν οι Κινέζοι Λιανγκ Τζινκούν/Λιν Γκαογιουάν και οι Πορτογάλοι Τιάγκο Απολόνια/Ζοάο Μοντέιρο. Συνεπώς η Ευρώπη μαζί με την 3η θέση των Γερμανών Πάτρικ Φρανζίκα/Πετρίσα Σόλια, χτες στο διπλό μικτό, θα φύγει από τη Βουδαπέστη με τέσσερα μετάλλια κι αυτή είναι η καλύτερη συγκομιδή της στον θεσμό μετά το μακρινό 1997 όπου είχε τον ίδιο αριθμό (και πρωτιά πάντως, τότε, με τον Σουηδό Γιαν Όβε Βάλντνερ, αλλά και ευρωπαϊκό τελικό στο απλό ανδρών με φιναλίστ τον Λευκορώσο Βλαντιμίρ Σαμσόνοφ).