Ο «βασιλιάς» έμεινε στον θρόνο του! Ο Κινέζος Μα Λονγκ κατέκτησε στη Βουδαπέστη τον παγκόσμιο τίτλο στο απλό ανδρών κι έφτασε σε τρομερό επίτευγμα με τρίτη διαδοχική πρωτιά στον θεσμό! Στον τελικό επιβεβαίωσε τα προγνωστικά και κατέβαλλε τον Σουηδό Ματίας Φαλκ με 4-1 σετ (11-5, 11-7, 7-11, 11-9, 11-5).
Ο… καλλιτέχνης της επιτραπέζιας αντισφαίρισης ισοφάρισε την επίδοση του συμπατριώτη του Ζουάνγκ Ζεντόνγκ, που είχε πάρει τρία χρυσά μετάλλια στη σειρά από το 1961 έως το 1965, ενώ συνέχισε για την Κίνα, την κυριαρχία που έχει στο αγώνισμα από το 2005. Θυμίζουμε ότι σε αυτό το Παγκόσμιο πρωτάθλημα ο Μα Λονγκ πήρε την πρωτιά και στο διπλό με συμπαίκτη τον επίσης Κινέζο Βανγκ Τσουκίν. Στο διπλό γυναικών έφτασαν στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου η Σου Γινγκσά και η Γουάνγκ Μανγιού κι έτσι, σε μία ακόμα κορυφαία διοργάνωση, η Κίνα κατέκτησε όλα τα χρυσά μετάλλια. Το επόμενο Παγκόσμιο πρωτάθλημα γίνεται το 2020 στην Κορέα και θ’ αφορά στο ομαδικό.
Στον τελικό του απλού ανδρών συναντήθηκαν δύο αθλητές, που δεν είναι αυτόν τον μήνα στην πρώτη 10άδα της παγκόσμιας κατάταξης. Ο Μα Λονγκ (Νο 11) εμφανιζόταν ως μεγάλο φαβορί και ο Φαλκ (Νο 16) από την πλευρά του ήθελε να βγάλει το καλύτερο αγωνιστικό του πρόσωπο και να γίνει ανταγωνιστικός. Το κατάφερε σε μεγάλο βαθμό διότι πήρε το 3ο σετ μειώνοντας σε 2-1 και απέκτησε και προβάδισμα των πόντων στο 4ο. Προς το τέλος του σετ ο Σκανδιναβός προηγείτο 9-7, όμως ο Κινέζος γύρισε την κατάσταση κι από τη στιγμή που πήγε στο 3-1 είχε κάνει ουσιαστικά το καθοριστικό βήμα για τη νίκη. Ο Μα (που ταλαιπωρήθηκε κι από τραυματισμό στη σεζόν) είναι αναμφίβολα ο κορυφαίος πινγκπονίστας της τελευταίας 5ετίας, αφού το 2015 είχε πάρει και το Παγκόσμιο Κύπελλο, ενώ ενδιάμεσα των τίτλων του στα Παγκόσμια πρωταθλήματα του 2015 και του 2017 είχε κυριαρχήσει και στο Ολυμπιακό τουρνουά του Ρίο!
Από την άλλη πλευρά είναι πολύ σημαντικό, που η Ευρώπη είχε ξανά εκπρόσωπό της στον τελικό μετά από 16 χρόνια και η Σουηδία ξανά δικό της αθλητή μετά από 22 χρόνια. Ο Φαλκ έγινε συνολικά ο 6ος αθλητής από τη σκανδιναβική χώρα, που έφτασε στο καθοριστικό ματς για το χρυσό μετάλλιο. Η γηραιά ήπειρος είχε συνολικά τέσσερα μετάλλια στη Βουδαπέστη, υπενθύμισε τη μεγάλη δυναμική της και αν υπολογίσουμε και την έκπληξη από τον Γάλλο Σιμόν Γκοζί σε βάρος του Κινέζου Σου Σιν, πέτυχε στην αποστολή της. O Κινέζος Λιανγκ Τζικούν και ο Κορεάτης Αν Τζαεχιούν πήραν την 3η θέση στο απλό.
Το αγωνιστικό πρόγραμμα στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα έκλεισε με τον τελικό του διπλού γυναικών. Η Κίνα διατήρησε την απίστευτη παράδοση, που έχει στο αγώνισμα με συνεχείς πρωτιές από το 1989 και φέτος ανέδειξε παγκόσμιες πρωταθλήτριες δύο νεαρές κοπέλες. Την 20άχρονη Γουάνγκ Μανγιού και τη 19χρονη Σουνν Γινγκσά. Το 2ο φαβορί του ταμπλό νίκησε στον τελικό με 4-2 το νούμερο 1, τις Γιαπωνέζες Μίμα Ίτο και Χίνα Χαγιάτα (8-11, 3-11, 11-8, 11-3, 10-12, 8-11). Ο τελικός ήταν συναρπαστικός και είχε διακυμάνσεις: Οι επίσης νεαρές Ίτο και Χαγιάτα προηγήθηκαν με 2-0. Οι Κινέζες βελτίωσαν εγκαίρως την απόδοσή τους και με πολύ καλή τακτική πήραν τα επόμενα σετ. Αμφισβητούμενη φάση στο 5ο σετ πάντως, έπαιξε τον ρόλο της, διότι μετά από σερβίς της Χαγιάτα το ζευγάρι από την Ιαπωνία θα έφτανε στο σετ μπολ (10-9), όμως ο διαιτητής δεν έδωσε τον πόντο, είδαν και υπέδειξαν let (επανάληψη στο σερβίς). Η απόφασή του προκάλεσε ορισμένες αποδοκιμασίες από τους φιλάθλους. Οι Κινέζες Τσεν Μενγκ/Ζου Γιουλίνκ και οι Γιαπωνέζες Ονόκα Χασιμότο/Χιτόμι Σάτο πήραν το χάλκινο μετάλλιο.
Όπως πάντα προκύπτουν ενδιαφέροντα στατιστικά μετά τα Παγκόσμια πρωταθλήματα και με αφορμή τον σημερινό επίλογο μπορούν ν’ αναφερθούν τα εξής:
– Διατηρήθηκε για 4ο τελικό η παράδοση, που λέει ότι ποτέ δεν έχει χάσει Κινέζος αθλητής από Ευρωπαίο σε τελικό Παγκοσμίου πρωταθλήματος στο απλό ανδρών.
– Στις 3 από τις 4 φορές, που οι Κινέζοι επιβλήθηκαν Ευρωπαίων σε αυτούς τους τελικούς, είχαν απέναντί τους Σουηδό. Το 1973 τον Κίελ Γιόχανσον (νικητής ο Σι Εντίνγκ), το 1987 τον Γιαν Όβε Βάλντνερ (νικητής Γιαν Γιαλιάνγκ) και τώρα τον Φαλκ. Το ακόμα πιο μακρινό 1959 ο Ρονγκ Γκουοτουάν είχε επικρατήσει του Ούγγρου Φέρενκ Σίντο.
– Συνολικά αυτό ήταν το 21ο χρυσό μετάλλιο της Κίνας στο αγώνισμα.
– Τρεις παγκόσμιους τίτλους κατέκτησε στη νεότερη ιστορία του αθλήματος και ο Γουάνγκ Λιτσίν, απλά δεν ήταν συνεχόμενοι (2001, 2005, 2007). Το σχετικό ρεκόρ βέβαια, το έχει από την προπολεμική εποχή ο θρυλικός Ούγγρος Βίκτορ Μπάρνα με 4 πρωτιές στη σειρά, όμως τότε τα Παγκόσμια πρωταθλήματα γίνονταν κάθε χρόνο και ήταν πολύ λιγότερες οι συμμετοχές (1932, 1933, 1934, 1935).
– Στην πορεία του στο ταμπλό ο Μα Λονγκ δεν έχασε σε κανένα ματς πάνω από ένα σετ… Από Σουηδό αθλητή δεν έχει χάσει ποτέ σε 11 αναμετρήσεις παγκόσμιας εμβέλειας και στη λίστα των αντιπάλων του ήταν και ο Γιόργκεν Πέρσον, που ως ομοσπονδιακός προπονητής της χώρας καθοδήγησε στη Βουδαπέστη τον Φαλκ.
– Στο διπλό γυναικών η Κίνα μεγάλωσε την τρομερή παράδοση να κατακτά συνεχώς την πρωτιά εδώ και 30 χρόνια, ωστόσο έσπασε το άλλο απίστευτο σερί της, που ήταν να εμφανίζει από το 1989 μόνο δικά της ζευγάρια στους τελικούς.
– Η Ιαπωνία αγωνίστηκε ξανά σε τελικό μετά από το 1971 και είχε ηττηθεί και τότε από κινεζικό ζευγάρι.