Λίγες ώρες απέμειναν για την έναρξη του πρώτου τελικού του Len Trophy, ήρθε η ώρα για ένα μικρό αφιέρωμα στις δύο ομάδες.

Λίγες ώρες απέμειναν για την έναρξη του πρώτου τελικού του Len Trophy, ήρθε η ώρα για ένα μικρό αφιέρωμα στις δύο ομάδες.

Λένε συχνά ότι στη ζωή η μεγάλη ευκαιρία παρουσιάζεται μόνο μία φορά. Η ομάδα υδατοσφαίρισης του Πανιωνίου έχει βαλθεί να διαψεύσει τη ρήση αυτή και αύριο (18:30) δίνει ραντεβού με τη Σαβόνα στο κολυμβητήριο της Νέας Σμύρνης, στον πρώτο φετινό τελικό του LEN Trophy ανδρών. Δύο χρόνια μετά την «πικρή» απώλεια του τροπαίου από τη Ζέγκεντ στα πέναλτι, οι «κυανέρυθροι» αναζητούν το δικαίωμα στη δεύτερη ευκαιρία, ελπίζοντας αυτή τη φορά να τα καταφέρουν και να χαρίσουν στον ιστορικό σύλλογο, που φέτος συμπληρώνει 120 χρόνια ζωής, τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο σε οποιοδήποτε άθλημα.

Σε σχέση με την ομάδα που «άγγιξε» το τρόπαιο το 2009, στον Πανιώνιο υπάρχουν κάποιες αξιοσημείωτες αλλαγές. Καταρχήν στην άκρη του πάγκου, όπου ο Κώστας Λούδης έχει αφήσει τη θέση του στον Μάκη Βολτυράκη. Μέσα στην πισίνα, από τους πέντε έμπειρους παίκτες που στελέχωναν το «κυανέρυθρο» ρόστερ πριν δύο χρόνια, έχουν αποχωρήσει οι δύο (Βλοντάκης, Ρέππας), ενώ οι άλλοι τρεις (Θωμάκος, Κοκκινάκης, Μάζης) έχουν μεγαλώσει και δεν είναι εύκολο να… σηκώσουν στις πλάτες τους την ομάδα, όπως είχε κάνει το 2009 ο Κοκκινάκης. Την ίδια στιγμή, όμως, οι νεότεροι παίκτες του Πανιωνίου είναι πλέον δύο χρόνια πιο έμπειροι, απέκτησαν παραστάσεις παίζοντας σε υψηλό επίπεδο, τόσο με το σύλλογο της Νέας Σμύρνης όσο και με την Εθνική, και πλέον, με μπροστάρηδες τους Μουρίκη και Μιράλη, αναλαμβάνουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ομάδα. Κάποια σκαμπανεβάσματα που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της χρονιάς, και είχαν ως συνέπεια την υποχώρηση στην τρίτη θέση της Α1, φαίνεται να ανήκουν στο παρελθόν και η ομάδα του Μάκη Βολτυράκη δείχνει έτοιμη για τη μεγάλη πρόκληση. Απώλεια για τους Νεοσμυρνιώτες είναι η απουσία του διεθνή τερματοφύλακα Κώστα Φλέγκα, που υποβλήθηκε σε επέμβαση στο μάτι και θα επιστρέψει την επόμενη σεζόν, με συνέπεια οι «κυανέρυθροι» να έχουν απομείνει με μοναδικό γκολκίπερ τον -επίσης διεθνή- Κώστα Γαλανίδη.

Ειδοποιό διαφορά σε σχέση με το 2009, βέβαια, αποτελεί και ο αντίπαλος. Απέναντι στον Πανιώνιο δεν θα βρεθεί μία ακόμη πρωτάρα, όπως ήταν το 2009 η Ζέγκεντ, αλλά το Νο2 του ιταλικού πόλο. Η Ράρι Νάντες Σαβόνα -όπως είναι το πλήρες όνομα του συλλόγου- ιδρύθηκε το 1948 και εδρεύει στην ομώνυμη πόλη (με πληθυσμό περίπου 63.000 κατοίκους), η οποία βρίσκεται στην επαρχία της Λιγκούρια, στη βορειοδυτική Ιταλία. Εχει κατακτήσει τρία πρωταθλήματα (1991, 1992, 2005) και τρία κύπελλα Ιταλίας (1990, 1992, 1993), καθώς και το LEN Trophy του 2005. Πέρυσι ηττήθηκε στον τελικό της δεύτερης τη τάξει ευρωπαϊκής διοργάνωσης από την Κάταρο, ενώ ήταν φιναλίστ και στο καμπιονάτο (έχασε στους τελικούς από την πρωταθλήτρια Ευρώπης Προ Ρέκο). Φέτος τερμάτισε δεύτερη στην κανονική περίοδο του πρωταθλήματος, με απολογισμό 19 νίκες και 3 ήττες, δύο από την ασυναγώνιστη Προ Ρέκο και μία από την Ποζίλιπο Νάπολι. Την περασμένη Παρασκευή, στον πρώτο αγώνα της για την προημιτελική φάση των πλέι-οφ, επικράτησε εκτός έδρας 13-5 της Καμόλι και ουσιαστικά εξασφάλισε το εισιτήριο για την τετράδα. Στο Κύπελλο αποκλείστηκε στη Β΄ προκριματική φάση.

Προπονητής της Σαβόνα είναι από το 2003 ο Κλαούντιο Μιστράντζελο, ενώ το μεγάλο «αστέρι» της είναι ο Μλάτζαν Γιάνοβιτς, πρωταθλητής Ευρώπης το 2008 με την Εθνική ομάδα του Μαυροβουνίου. Στο ρόστερ της υπάρχουν ακόμη τρεις από τους παίκτες που οδήγησαν την Εθνική Ιταλίας στο δεύτερο σκαλί του βάθρου, στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Ζάγκρεμπ (Τζιάκοπο, Ντ.Φιορεντίνι, Αϊκάρντι), αλλά και ο Αμερικανός Τζέσε Σμιθ, «ασημένιος» Ολυμπιονίκης στο Πεκίνο, ο οποίος έχει αγωνιστεί στο παρελθόν στον Εθνικό, υπό τις οδηγίες του νυν προπονητή του Πανιωνίου, Μάκη Βολτυράκη, και μάλιστα πανηγύρισε τον τίτλο το 2006. Να σημειωθεί επίσης η παρουσία του 37χρονου Αντζελίνι (παίκτης-θρύλος για το ιταλικό πόλο, «ασημένιος» Ολυμπιονίκης της Ατλάντα και τρεις φορές πρωταθλητής Ευρώπης με την Προ Ρέκο), αλλά και των επίσης έμπειρων Γκόραν Φιορεντίνι και Βολάρεβιτς.

Εν κατακλείδει, η ιταλική ομάδα διαθέτει ποιότητα και εμπειρία και («στα χαρτιά» τουλάχιστον) είναι σαφώς ανώτερη από τη Ζέγκεντ, την οποία είχε αντιμετωπίσει ο Πανιώνιος στον προ διετίας τελικό. Ομως και οι «κυανέρυθροι» είναι πλέον πιο ώριμοι, πιο συνειδητοποιημένοι και καλούνται να αξιοποιήσουν την εμπειρία του 2009 για να κάνουν το βήμα παραπάνω. Οι παίκτες του Μάκη Βολτυράκη, με όπλα το πάθος και την υποστήριξη του κόσμου, θέλουν αύριο τη νίκη και μία όσο το δυνατόν καλύτερη διαφορά, ώστε να μπορέσουν να σηκώσουν το τρόπαιο στη ρεβάνς της 27ης Απριλίου, στο κλειστό κολυμβητήριο «Κάρλο Τζανέλι».

Πανιώνιος και Σαβόνα έχουν συναντηθεί άλλη μία φορά, στη φάση των «16» του LEN Trophy της περιόδου 2007-2008. Η ιταλική ομάδα είχε πάρει την πρόκριση, νικώντας 12-7 εντός και αποσπώντας 8-8 στη Νέα Σμύρνη.

Διαιτητές της αυριανής αναμέτρησης θα είναι ο Ρουμάνος Ράντου Ματάκε και ο Κροάτης Νέναντ Πέρις.

ΠΩΣ ΕΦΤΑΣΑΝ ΩΣ ΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ

Πανιώνιος και Σαβόνα είχαν κατ΄ ουσίαν κοινή πορεία στις φετινές ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Αμφότερες ξεκίνησαν από τον Β΄ προκριματικό γύρο της Ευρωλίγκας, όπου αποκλείστηκαν και «υποβιβάστηκαν» στο LEN Trophy. Βέβαια, για την ελληνική ομάδα ο αποκλεισμός ήταν μάλλον φυσιολογικός στον πολύ δύσκολο όμιλο που κληρώθηκε, ενώ οι Ιταλοί έπεσαν θύμα έκπληξης στη Βαρκελόνη, χάνοντας στο γκολ από την Μπούντβα και την Μπαρτσελόνα. Από τη στιγμή που πέρασε στη δεύτερη τη τάξει ευρωπαϊκή διοργάνωση, η Σαβόνα απέκτησε αυτόματα τον τίτλο του φαβορί και μέχρι στιγμής τον δικαιώνει, καθώς έφτασε στον τελικό με απολογισμό οκτώ νίκες και μία ισοπαλία σε εννέα ματς. Να σημειωθεί ότι η ιταλική ομάδα αντιμετώπισε ήδη φέτος δύο ελληνικές ομάδες (Βουλιαγμένη και ΝΟ Πατρών), επιτυγχάνοντας ισάριθμες άνετες νίκες. Από την πλευρά τους, οι «κυανέρυθροι» έφτασαν άνετα ως τα ημιτελικά, όπου κατάφεραν να αποκλείσουν στην παράταση τη Χόνβεντ με «επική» ανατροπή στη ρεβάνς της Νέας Σμύρνης.

Αναλυτικά οι φετινοί ευρωπαϊκοί αγώνες των δύο φιναλίστ:

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ
Β΄ προκρ. γύρος Ευρωλίγκα   Με Πρίμορατς Κότορ 4-12
                            Με Κόζιτσε 10-8
                            Με Πριμόριε Ριέκα 6-9

Β΄ προκρ. γύρος LEN Trophy  Με Γιουζμέ Κωνσταντινούπολης 15-4
                            Με Λίγκαμους Τιφλίδας 16-6
                            Με Κάταρο 17-6

Φάση «16» LEN Trophy        Με Βουλιαγμένη 9-7, 9-7
Προημιτελικά LEN Trophy     Με Κόπερ 12-8, 9-9
Ημιτελικά LEN Trophy        Με Χόνβεντ 9-12, 11-6 (παρ.)

ΣΑΒΟΝΑ
Β΄ προκρ. γύρος Ευρωλίγκα   Με Βουλιαγμένη 11-2
                            Με Μπούντβα 7-8
                            Με Μπαρτσελόνα 9-10

Β΄ προκρ. γύρος LEN Trophy  Με Στουρμ Τσέχοφ 10-9
                            Με ΝΟ Πατρών 14-4
                            Με Κόπερ 10-9

Φάση «16» LEN Trophy        Με Γαλατάσαραϊ 10-6, 15-4
 
Προημιτελικά LEN Trophy     Με Φερεντσβάρος 10-5, 10-5

Ημιτελικά LEN Trophy        Με Μαρσέιγ 9-9, 10-5

ΤΑ ΡΟΣΤΕΡ

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ
ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ             ΘΕΣΗ           ΗΛΙΚΙΑ   ΓΚΟΛ (ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ/ΕΥΡΩΠΗ)
Κώστας Γαλανίδης          Τερματοφύλακας   21      0/0
Ανδρέας Μιράλης           Περιφερειακός    25     48/31
Δημήτρης Μάζης            Αμυντικός        35     14/14
Κώστας Κοκκινάκης         Αμυντικός        36     15/13
Γιάννης Θωμάκος           Περιφερειακός    34     16/12 
Μενέλαος Τζαμαντάκης      Περιφερειακός    23      2/0
Παναγιώτης Παπαδόγκωνας   Περιφερειακός    24     20/13
Τζόρνταν Τόμπσον          Φουνταριστός     23     11/7
Κώστας Μουρίκης           Φουνταριστός     23     29/22
Γιάννης Μπεριστιάνος      Αμυντικός        23      7/4
Πάρις Χατζηγούλας         Περιφερειακός    24      8/2
Μάριος Καπότσης           Περιφερειακός    20     14/8
Δημήτρης Λάππας           Αμυντικός        17      7/1
Κώστας Φλέγκας            Τερματοφύλακας   23      0/0  (τραυματίας)

Προπονητής: Μάκης Βολτυράκης (2η χρονιά)

ΣΑΒΟΝΑ
ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ             ΘΕΣΗ           ΗΛΙΚΙΑ   ΓΚΟΛ (ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ/ΕΥΡΩΠΗ)
Γκόραν Βολάρεβιτς         Τερματοφύλακας   34      0/0
Ματέο Ασταρίτα            Περιφερειακός    26     33/6
Λούκα Φουλκέρις           Περιφερειακός    18      6/1
Μάσιμο Τζιάκοπο           Αμυντικός        28     17/6
Τζέσε Ααρον Σμιθ          Αμυντικός        28     13/6
Βαλέριο Ρίτσο             Περιφερειακός    27     41/15
Μλάτζαν Γιάνοβιτς         Περιφερειακός    27     50/29
Αλμπέρτο Αντζελίνι        Περιφερειακός    37     21/9
Μικέλε Λαπένα             Φουνταριστός     28     13/6
Ντένι Φιορεντίνι          Αμυντικός        27     20/11
Ματέο Αϊκάρντι            Φουνταριστός     25     24/11
Γκόραν Φιορεντίνι         Περιφερειακός    30     46/21
Σιμόνε Αντόνα             Τερματοφύλακας   27      0/0
Φεντερίκο Μιστράντζελο    Περιφερειακός    30     10/4

Προπονητής: Κλαούντιο Μιστράντζελο (8η χρονιά)

ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΤΕΛΙΚΟΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Οι διπλές αναμετρήσεις του Πανιωνίου με τη Σαβόνα αποτελούν τη δέκατη παρουσία ελληνικής ομάδας σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Από τις προηγούμενες εννέα περιπτώσεις, μόνο στις τρεις ο τίτλος κατέληξε σε ελληνικά χέρια: το 1997 το Κύπελλο Κυπελλούχων στη Βουλιαγμένη και το 2002 το Τσάμπιονς Λιγκ και το Σούπερ Καπ στον Ολυμπιακό. Συνολικά τέσσερις ομάδες μας έχουν παίξει σε τελικό, με τον Ολυμπιακό να έχει τη «μερίδα του λέοντος» με πέντε παρουσίες. Το LEN Trophy είναι το μοναδικό ευρωπαϊκό τρόπαιο που δεν έχει κατακτήσει ελληνική ομάδα, παρά το γεγονός ότι ο ΝΟ Πατρών (1999), η Βουλιαγμένη (2004) και φυσικά ο Πανιώνιος (2009), έφτασαν στην… πηγή, χωρίς όμως να πιουν νερό.

Αναλυτικά οι «ελληνικοί» τελικοί στην Ευρώπη σε διοργανώσεις ανδρών (με έντονα γράμματα οι νίκες ελληνικών ομάδων):

ΕΤΟΣ  ΟΜΑΔΑ        ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ      ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ      ΠΟΛΗ         ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ
1997  Βουλιαγμένη  Ρόμα           Κυπελλούχων     Διπλά ματς   9-9, 7-6
1998  Ολυμπιακός   Φερεντσβάρος   Κυπελλούχων     Διπλά ματς   7-6, 6-8
1999  Ολυμπιακός   Μλάντοστ Ζ.    Κυπελλούχων     Διπλά ματς   4-13, 10-6
1999  ΝΟ Πατρών    Ουίπεστ        LEN Trophy      Διπλά ματς   7-12, 10-9
2001  Ολυμπιακός   Γιουγκ Ντουμπ. Τσάμπιονς Λιγκ  Ντουμπρόβνικ 7-8
2002  Ολυμπιακός   Χόνβεντ        Τσάμπιονς Λιγκ  Βουδαπέστη   9-7
2002  Ολυμπιακός   Βάσας          Σούπερ Καπ      Βουδαπέστη   6-5
2004  Βουλιαγμένη  Μπαρτσελόνα    LEN Trophy      Διπλά ματς   11-11, 5-11
2009  Πανιώνιος    Ζέγκεντ        LEN Trophy      Διπλά ματς   8-6, 13-17 (πεν.)
2011  Πανιώνιος    Σαβόνα         LEN Trophy      Διπλά ματς  
  
Η «ΧΡΥΣΗ ΒΙΒΛΟΣ» ΤΟΥ LEN TROPHY ΑΝΔΡΩΝ
1993: Ουίπεστ (Ουγγαρία)
1994: Ρόμα (Ιταλία)
1995: Μπαρτσελόνα (Ισπανία)
1996: Πεσκάρα (Ιταλία)
1997: Ουίπεστ (Ουγγαρία)
1998: Παρτιζάν Βελιγραδίου (Γιουγκοσλαβία)
1999: Ουίπεστ (Ουγγαρία)
2000: Γιουγκ Ντουμπρόβνικ (Κροατία)
2001: Μλάντοστ Ζάγκρεμπ (Κροατία)
2002: Μπρέσια (Ιταλία)
2003: Μπρέσια (Ιταλία)
2004: Μπαρτσελόνα (Ισπανία)
2005: Σαβόνα (Ιταλία)
2006: Μπρέσια (Ιταλία)
2007: Σίντεζ Καζάν (Ρωσία)
2008: Στουρμ Τσέχοφ (Ρωσία)
2009: Ζέγκεντ (Ουγγαρία)
2010: Κάταρο (Μαυροβούνιο)

Οι νικητές:
3 τίτλοι: Ουίπεστ (Ουγγαρία)
          Μπρέσια (Ιταλία)
 
2 τίτλοι: Μπαρτσελόνα (Ισπανία)

1 τίτλος: Ρόμα (Ιταλία)
          Πεσκάρα (Ιταλία)
          Παρτιζάν Βελιγραδίου (Γιουγκοσλαβία)
          Γιουγκ Ντουμπρόβνικ (Κροατία)
          Μλάντοστ Ζάγκρεμπ (Κροατία)
          Σαβόνα (Ιταλία)
          Σίντεζ Καζάν (Ρωσία)
          Στουρμ Τσέχοφ (Ρωσία)
          Ζέγκεντ (Ουγγαρία)
          Κάταρο (Μαυροβούνιο)