Την πρώτη συγκέντρωσή της πραγματοποίησε σήμερα στον Πειραιά η εθνική υδατοσφαίρισης των γυναικών, εγκαινιάζοντας την προετοιμασία της για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, που θα διεξαχθεί τον Ιούλιο στη Βουδαπέστη.
Ο Γιώργος Μορφέσης έδωσε την ευκαιρία στις διεθνείς παίκτριες να ξεκουραστούν και να αποφορτιστούν μετά τη δραματική σειρά τελικών της Α1 μεταξύ του Ολυμπιακού και της Βουλιαγμένης και πλέον τις περιμένει για σχεδόν ένα δίμηνο σκληρής δουλειάς, ώστε το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα να εμφανιστεί έτοιμο και ανταγωνιστικό στην ουγγρική πρωτεύουσα.
«Ξεκινάμε έναν καινούριο Ολυμπιακό κύκλο με μια πολύ μεγάλη διοργάνωση, τη δεύτερη μεγαλύτερη σε σπουδαιότητα μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες», ανέφερε ο ομοσπονδιακός τεχνικός και συνέχισε: «Θεωρώ πως οι κοπέλες και όλοι όσοι δουλεύουν για την εθνική ομάδα είναι συνειδητοποιημένοι. Όλοι προσπαθούμε για το καλύτερο. Τα κορίτσια δίνουν και την ψυχή τους για την εθνική ομάδα και κάτι τέτοιο θα γίνει και τώρα. Ξεκινάμε μια προετοιμασία στο πλαίσιο της συνεργασίας που θα υπάρξει με την κινεζική ομοσπονδία, μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο. Συμμετέχουμε σε μια κοινή προετοιμασία με την εθνική Κίνας και σε ένα τουρνουά. Είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε δυνατά παιχνίδια και να βγάλουμε συμπεράσματα για την κατάσταση που βρισκόμαστε. Είναι τελείως διαφορετικό το επίπεδο των εθνικών ομάδων σε σχέση με την κατάσταση που μπορώ να δω όταν οι παίκτριες είναι στους συλλόγους τους».
Ο Μορφέσης εμφανίστηκε σίγουρος ότι η ένταση των εγχώριων τελικών δεν πρόκειται να επηρρεάσει την εθνική ομάδα: «Έχω ζήσει πολλά χρόνια αυτή την ομάδα. Τα κορίτσια δίνουν και την ψυχή τους. Οποιαδήποτε ένταση που υπάρχει στα μεταξύ τους παιχνίδια με τους συλλόγους –που είναι καλό να υπάρχει, στα πλαίσια της λογικής– ξεχνιέται την επόμενη μέρα. Είναι κάτι τρομερό που το βλέπουμε πάρα πολλές φορές. Έχει συμβεί πολλές φορές να ξεκινήσουμε την προετοιμασία αμέσως μετά τον 5ο τελικό του πρωταθλήματος που έχουν… πέσει κορμιά και την επόμενη ημέρα να υπάρχει άμεση προσαρμογή στα καινούρια δεδομένα. Αυτό ζητάω από τις κοπέλες. Να αλλάξουν τη δισκέτα των συλλόγων και να βάλουν αυτή της εθνικής ομάδας που είναι κάτι τελείως διαφορετικό».
Την πίστη της στις δυνατότητες της εθνικής διατράνωσε για ακόμη μία φορά η αρχηγός της ομάδας, Αλεξάνδρα Ασημάκη: «Έχουμε σχεδόν δύο μήνες να δουλέψουμε όλες μαζί, σε ένα νέο Ολυμπιακό κύκλο που ανοίγει με βασικό στόχο για φέτος το Παγκόσμιο. Όλες αυτές οι διοργανώσεις μέχρι και τους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο είναι πολύ σημαντικά βήματα, τα οποία πρέπει να κάνει η εθνική ομάδα. Πιστεύω πολύ στις μονάδες και σε όλες μας κατ΄ επέκταση ως ομάδα. Πιστεύω πολύ στις δυνατότητες των κοριτσιών και ότι μπορούμε να κάνουμε πολλά. Είμαστε όμως γυναίκες και χρειαζόμαστε καλή ψυχολογία που έρχεται μέσα από τις νίκες. Οπότε πρέπει να κάνουμε σημαντικές νίκες».
Η διεθνής φουνταριστός χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι οι παίκτριες προέρχονται από δυνατά παιχνίδια στους τελικούς: «Είναι πολύ ευχάριστο να βλέπεις τόσο δυνατά παιχνίδια και να παίζεται τόσο ωραίο πόλο στους τελικούς του πρωταθλήματος. Ο Ολυμπιακός κατέκτησε το πρωτάθλημα. Από την άλλη η Βουλιαγμένη και τα κορίτσια της έχουν κάνει μεγάλη πρόοδο, έχοντας ένα νεανικό σύνολο. Το ότι υπήρχαν δύο πολύ δυνατές ομάδες, αυτόματα ανεβάζει και το επίπεδο της εθνικής. Tο 2011, όταν πήραμε το Παγκόσμιο και την προηγούμενη χρονιά μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, η Βουλιαγμένη είχε μια πολύ δυνατή ομάδα που πρωταγωνιστούσε στην Ευρώπη. Άρα βλέπουμε πως η πορεία των σωματείων είναι συνυφασμένη με την πορεία της εθνικής ομάδας. Άρα, όταν βλέπουμε τα σωματεία σε τόσο καλή κατάσταση στο πρωτάθλημα, αυτό πρέπει να βγει κάποια στιγμή και στην εθνική. Αλλά η θεωρία από την πράξη απέχουν. Ξαναλέω ότι οι νίκες ψυχολογίας παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο στο γυναικείο πόλο. Αυτό ισχύει και για εμάς και για τους αντιπάλους μας. Όλες οι μεγάλες ομάδες του παγκοσμίου πόλο βρίσκονται πολύ κοντά μεταξύ τους και μπορεί να κερδίσει η μία την άλλη. Εμείς θα προχωρήσουμε ταπεινά και με πολλή δουλειά και όρεξη, γιατί είμαστε ανανεωμένες, προχωρώντας με στόχο το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα».
Η Φιλιώ Μανωλιουδάκη, που είναι πια η μεγαλύτερη σε ηλικία παίκτρια της εθνικής, σημείωσε: «Μπορεί να έχω ξεκινήσει σε πολλές προετοιμασίες, όμως κάθε μία από αυτές είναι ξεχωριστή και διαφορετική. Κάθε φορά ο στόχος και η όρεξη είναι ξεχωριστή. Είναι πολύ τιμητικό για εμάς να παίζουμε και να τιμούμε το γαλανόλευκο σκουφάκι. Νιώθουμε πολύ όμορφα και υπερήφανα. Νιώθω ορεξάτη και γεμάτη ενέργεια για το γεμάτο καλοκαίρι που έχουμε μπροστά μας. Οταν το ελληνικό πρωτάθλημα είναι ανταγωνιστικό, αυτό βοηθάει και την εθνική ομάδα. Αυτό έχει δείξει η ιστορία. Όταν έχεις δυνατά παιχνίδια μέσα στη χρονιά και πάνω-κάτω η Εθινκή ομάδα βασίζεται σε αυτές τις παίκτριες και σε αυτό τον κορμό, βοηθιέται η εθνική ομάδα. Καλώς ή κακώς κάνουμε προετοιμασία με τον Ολυμπιακό και με τη Βουλιαγμένη 8-9 μήνες το χρόνο. Σίγουρα αυτό που μπορούμε εμείς να πούμε από τη μεριά μας είναι πως θα δώσουμε ό,τι έχουμε και δεν έχουμε για να τιμήσουμε το εθνόσημο. Το έχουμε κάνει όλα αυτά τα χρόνια. Εύχομαι να έχουμε μια πολύ καλή πορεία. Είναι πολύ σημαντικό το ότι η προετοιμασία περιλαμβάνει πολλά ταξίδια, τουρνουά και δυνατά καμπ. Θα μας βοηθήσει πάρα πολύ, γιατί όσο πιο πολλά παιχνίδια παίξουμε, αυτό θα μας βοηθήσει να δέσουμε ως ομάδα. Αυτό είναι το βασικό, να υπάρξει χημεία –όχι ότι δεν έχουμε– και να βγουν κάποιοι αυτοματισμοί που είναι πολύ σημαντικοί στο πόλο. Στην Κίνα θα βρίσκονται οι καλύτερες ομάδες και είναι πολύ καλό το ότι θα κάνουμε προετοιμασία σε αυτό το τουρνουά».
Οσο για το τι πρέπει να βελτιώσει η εθνική, σε σχέση με τον προηγούμενο Ολυμπιακό κύκλο, η αρχηγός του Ολυμπιακού υπογράμμισε: «Αυτό που πρέπει να αφήσουμε πίσω είναι οι ήττες στο γκολ σε κάποια κρίσιμα παιχνίδια. Αυτό νιώθω πως έχει αλλάξει. Η ομάδα έχει ωριμάσει πιο πολύ. Υπήρχε μια μετάβαση και τα πρώτα χρόνια ήταν δύσκολα, αφού έφυγαν πολύ σημαντικές αθλήτριες από την εθνική. Μένοντας εμείς ως πιο παλιές πρέπει να δεθούμε με τις πιο μικρές, στις οποίες υπάρχει πλούσιο ταλέντο. Αυτό δεν είναι εύκολο σε μία σεζόν ή δύο. Φέτος νιώθω πιο έτοιμη και ότι έχουμε δεθεί περισσότερο ως ομάδα που είναι το σημαντικό. Πρέπει να παίζει η μία για την άλλη και για τους προπονητές μας και να βγάζουμε ψυχή. Το ταλέντο υπάρχει και η δουλειά πάντα γίνεται. Θεωρώ πως πάντα δουλεύαμε σωστά».
Στην πολύ δυνατή προετοιμασία (κάτι που έλειπε τα προηγούμενα χρόνια) στάθηκε η Ελενα Κούβδου. «Η προετοιμασία είναι πολύ καλά οργανωμένη με δυνατά τουρνουά. Από αύριο φεύγουμε για την Κίνα, ενώ έχουμε δυνατές προετοιμασίες και τουρνουά σε Ιταλία και Ισπανία, καθώς και προετοιμασία με Ολλανδία και Ισπανία στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι είναι ένα υπερπλήρες πρόγραμμα και είναι πολύ καλό το ότι θα έχουμε τόσα παιχνίδια σε μικρά χρονικά διαστήματα. Είναι κάτι που θα μας βοηθήσει να βρούμε ρυθμό και προσωπικά είμαι αισιόδοξη. Πιστεύω πως είμαστε πιο έτοιμες από τις προηγούμενες χρονιές, αφού οι μικρότερες αθλήτριες έχουν κερδίσει εμπειρίες. Είναι μια περίοδος ανασύνταξης για όλες τις εθνικές ομάδες η χρονιά μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες», δήλωσε η τερματοφύλακας της Βουλιαγμένης και, μιλώντας για τον συναγωνισμό της με τη Χρυσή Διαματοπούλου, τόνισε: «Το ότι υπάρχει τόσο μεγάλος συναγωνισμός είναι ιδιαίτερα θετικό. Όταν υπάρχει συναγωνισμός, αυτόματα ανεβαίνει το επίπεδο, αφού ο ένας “τραβάει” τον άλλο. Εμάς μας βοήθησαν οι μεγαλύτερες σε ηλικία αθλήτριες, που ήταν Ολυμπιονίκες. Αν δεν μας βοηθούσαν δε θα φτάναμε να γίνουμε –αν μπορώ να το πω– σαν αυτές τις μεγάλες αθλήτριες. Έτσι κι εμείς οι μεγαλύτερες σε ηλικία βοηθούμε τις νεότερες αθλήτριες να ενταχθούν στην εθνική».
Η έτερη τερματοφύλακας της εθνικής, Χρυσή Διαμαντοπούλου, τόνισε με τη σειρά της: «Ξεκινάει ένας καινούριος κύκλος με πολλούς στόχους. Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα είναι ένας πολύ μεγάλος στόχος. Όλα τα κορίτσια που συμμετέχουμε στην προετοιμασία ξέρουμε πως είναι κάτι πολύ υψηλό για έναν αθλητή. Έχουμε περίπου δύο μήνες προετοιμασίας μέχρι τότε. Έχουμε πολλές αποστολές και πολλά τουρνουά που πιστεύω πως θα μας βοηθήσουν να βρούμε ρυθμό και να ανέβει το επίπεδό μας. Κάθε χρόνος είναι πολύ σημαντικός, γιατί για να καταφέρεις να πας στους Ολυμπιακούς Αγώνες πρέπει να έχεις τέσσερα γεμάτα χρόνια προετοιμασίας για το μεγάλο στόχο. Νομίζω ότι χτίζουμε λιθαράκι-λιθαράκι, ώστε να βρισκόμαστε σε αυτό το στόχο. Ακούγεται μακρινό, αλλά πρέπει να χτίζουμε μέρα με τη μέρα».