Ρίβερ Πλέϊτ: Όταν δάκρυσε το Μονουμεντάλ

Ήταν 26 Ιουνίου του 2011, όταν η Ρίβερ Πλέιτ υποβιβάστηκε για πρώτη φορά στην 110χρονη ιστορία της (τότε) στην Nacional B, την 2η Κατηγόρια ποδοσφαίρου της Αργεντινής.

Ήταν 26 Ιουνίου του 2011, όταν η Ρίβερ Πλέιτ υποβιβάστηκε για πρώτη φορά στην 110χρονη ιστορία της (τότε) στην Nacional B, την 2η Κατηγόρια ποδοσφαίρου της Αργεντινής.
Το μαρτύριο εκείνης της σεζόν έλαβε τέλος. 110 χρόνια ιστορίας έκλεινε η Ρίβερ και ένας υποβιβασμός.


Μετά την Σαν Λορέντζο το 1981 και την Ράσινγκ Κλουμπ το 1983, η Ρίβερ Πλέιτ το 2011 γίνεται η τρίτη ομάδα από τους παραδοσιακούς “μεγάλους” της Αργεντινής που υποβιβάζεται. Η βασανιστική τριετία που οδήγησε στο χαμηλό συντελεστή και στα μπαράζ έφερε τελικά και την μεγαλύτερη στενοχώρια για τους Μιλλιονάριος.
Μέσα στο ιστορικό Μονουμεντάλ, η ομάδα από την οποία πέρασαν ο Σιβόρι κι ο ντι Στέφανο, ο Γκαγιέγο και ο Κέμπες, ο Κουμπίγια και ο Φραντσεσκόλι, ο Κρέσπο κι ο Αϊμάρ, ο Ντ’ Αλεσάντρο κι ο Μαστσεράνο κέρασε το τελευταίο πικρό ποτήρι στους οπαδούς της. Ο πρόεδρος Πασαρέλα συνδύασε το όνομά του με αυτή την καταστροφή, οι οπαδοί της Μπόκα συνεχίζουν να κάνουν καζούρα χωρίς τελειωμό.


Το τέλος ήρθε όσο βασανιστικά, όσο μαρτυρικά φαντασιωνόταν κάθε οπαδός της Μπόκα. Μόλις στο 6′ ο Μαριάνο Παβόνε άνοιξε το σκορ και η Ρίβερ ήθελε ακόμα ένα γκολ για να μείνει στην Α’ Εθνική. Κι όμως… Ένα γκολ βγαλμένο από τις πιο κωμικές στιγμές μιας άμυνας έφερε το 1-1 και η πίεση έγινε αφόρητη.
Η Ρίβερ προσπάθησε και άρχισε να πιέζει την Μπελγκράνο. Αποτέλεσμα να κερδίσει πέναλτι και να φέρει την ελπίδα και πάλι στους οπαδούς της. Ο Παβόνε ανέλαβε να το εκτελέσει και να το χάσει. Εκεί κάπου όλοι κατάλαβαν τι γίνεται. Ο αγώνας τέλειωσε με κλάματα και επεισόδια,.


Συγκλονιστικές σκηνές με οπαδούς της Ρίβερ να κλαίνε, να πετάνε αντικείμενα, να τραγουδάνε και ταυτόχρονα να καταβρέχονται από τις μάνικες της αστυνομίας. Οι παίκτες της Ρίβερ μαζεμένοι στο κέντρο του γηπέδου να κλαίνε κι αυτοί μην μπορώντας να πιστέψουν τι έχει συμβεί.
Η Ρίβερ που εκτός των άλλων είχε και σημαντικά οικονομικά προβλήματα, θα έπρεπε να επιστρέψει άμεσα στην Α’ Εθνική αν ήθελε να σταματήσει τον κατήφορο που είχε πάρει.
Από τότε πέρασαν δέκα ολόκληρα χρόνια.
Και τίποτε δεν θα ήταν το ίδιο.
Ο Ματίας Αλμέυδα αποσύρθηκε ως παίκτης όταν η Ρίβερ υποβιβάστηκε, αναλαμβάνοντας στη συνέχεια ως προπονητής της ομάδας. Στην ομάδα επέστρεψαν οι Φερνάντο Καβενάγκι και Αλεχάντρο Ντομίνγκεζ. Τον Ιανουάριο του 2012, εντάχθηκαν οι Λεονάρντο Πόντσιο και Νταβίντ Τρεζεγκέ. Τον Ιούνιο του 2012 η Ρίβερ κατέκτησε τον τίτλο της κατηγορίας, κερδίζοντας την Αλμιράντε Μπράουν με 2-0 την τελευταία αγωνιστική, επιστρέφοντας στην Πριμέρα Ντιβισιόν για τη σεζόν 2012-13.
Επιτυχίες μετά τον υποβιβασμό

Στις 18 Μαΐου 2014, η Ρίβερ κατέκτησε τον 36ο Πρωτάθλημα της ιστορίας της, κατακτώντας το Τόρνεο Φινάλ, νικώντας την Κίλμες Ατλέτικο με 5-0. Μία εβδομάδα αργότερα η Ρίβερ κατέκτησε και το 2013-14 Σουπερφινάλ εναντίον της Σαν Λορέντζο. Στις 10 Δεκεμβρίου η Ρίβερ κατέκτησε μετά από 17 χρονιά διοργάνωση της ΚΟΝΜΕΜΠΟΛ, το Κόπα Σουνταμερικάνα. Στους διπλούς τελικούς επικράτησε της κολομβιανής Ατλέτικο Νασιονάλ με συνολικό σκορ 3-1 (1-1 στην Κολομβία, 2-0 στο Μονουμεντάλ). Στην πορεία προς τον τελικό η Ρίβερ απέκλεισε την Γοδόι Κρουζ, την Λιμπερτάδ, την Εστουδιάντες και την αιώνια αντίπαλο Μπόκα Τζούνιορς. Την επόμενη χρονιά η Ρίβερ ως κάτοχος του Κόπα Σουδαμερικάνα θα αντιμετωπίσει την Σαν Λορένσο για το Ρεκόπα. Η Ρίβερ θα κατακτήσει το τρόπαιο νικώντας 1-0 και στα δύο ματς.


Το 2015 κατέκτησε το Λιμπερταδόρες έπειτα από 19 χρόνια. Στην φάση των ομίλων η Ρίβερ θα τερματίσει στην δεύτερη θέση πίσω από την φιναλίστ Τίγκρες. Στους αγώνες νοκ-άουτ θα αποκλείσει στην φάση των 16 την μισητή Μπόκα Τζούνιορς (1-0 στο Μονουμεντάλ, 3-0 έπειτα από τιμωρία της Μπόκα στο Μπομπονέρα), έπειτα την Κρουζέιρο 3-1 (ήττα 0-1 στο Μονουμεντάλ και νίκη 3-0 στο Μπέλο Οριζόντε) και στα ημιτελικά την Γκουαρανί 3-1 (2-0 στο Μονουμεντάλ και 1-1 στην Παραγουάη). Στον τελικό επιβλήθηκε της Τίγκρες με 3-0 (0-0 στο Μεξικό, 3-0 στο Μονουμεντάλ). Την ίδια χρονιά αγωνίστηκε στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων αλλά έχασε το τρόπαιο από την Μπαρτσελόνα (3-0).


Το 2018 κατέκτησε το Λιμπερταδόρες για 4η φορά νικώντας σε επεισοδιακή σειρά αγώνων την μισητή Μπόκα Τζούνιορς. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων κατέκτησε την 3η θέση.
Το 2019 έφτασε κοντά στην κατάκτηση του Λιμπερταδόρες για δεύτερη σερί χρονιά αλλά στον τελικό της Λίμα ηττήθηκε 2-1 με ανατροπή από την βραζιλιάνικη Φλαμένγκο.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.