Λένε ότι υπάρχουν δύο κατηγορίες προπονητών, αυτοί που έχουν απολυθεί και αυτοί που πρόκειται να απολυθούν. Υπάρχουν όμως και αυτοί που έφυγαν…γρήγορα, όπως ο Σαμ Αλαρντάις!

Ο Άγγλος τεχνικός, ανέλαβε την Εθνική ομάδα της χώρας του με πολλά όνειρα μετά το Euro 2016 και ξεκίνησε θετικά τις υποχρεώσεις του στα προκριματικά του Μουντιάλ. Η θητεία του όμως έμελλε να αποδειχτεί βραχυχρόνια, καθώς 67 μέρες μετά αναγκάστηκε να παραιτηθεί λόγω «πονηρών» συνομιλιών του με επιχειρηματίες. Έτσι, ο Big Sam μπήκε στην μακρά λίστα των προπονητών που δεν μακροημέρευσαν σε πάγκο. Διαβάστε μερικές άλλες χαρακτηριστικές τέτοιες περιπτώσεις:

Χοσέ Αντόνιο Καμάτσο, Ρεάλ Μαδρίτης, 23 μέρες, 1998

Ο πάγκος της Ρεάλ Μαδρίτης δεν ήταν ποτέ «εύκολος», κάτι που έμαθε καλά το 1998 ο Γιούπ Χάινκες, που είδε την πόρτα της εξόδου λίγο καιρό μετά την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ, λόγω της τέταρτης θέσης στο πρωτάθλημα. Το έμαθε όμως ακόμα καλύτερα ο διάδοχός του, Καμάτσο, ο οποίος έμεινε λιγότερο από τρεις εβδομάδες στον πάγκο, πριν αποχωρήσει λόγω διαφωνίας με τον τότε πρόεδρο Λορένθο Σανθ. Έξι χρόνια αργότερα επέστρεψε, για να μείνει αυτή τη φορά 115 μέρες…

Τζαν Πιέρο Γκασπερίνι, Ίντερ, 92 μέρες, 2011

Ο Ιταλός τεχνικός ανέλαβε την Ίντερ τον Ιούνιο του 2011, έχοντας απολυθεί μερικούς μήνες πριν από την Τζένοα. Αναγκαστική επιλογή μετά τα «όχι» των Βίλας – Μπόας, Καπέλο και Μπιέλσα, προσπάθησε να καθιερώσει το αγαπημένο του 3-4-3 στους «νερατζούρι» και δεν είχε ασφαλώς καμία ελπίδα. Απολύθηκε στις αρχές Σεπτέμβρη και είναι ο μοναδικός προπονητής στην ιστορία της ομάδας που δεν κατέγραψε νίκη σε πρωτάθλημα, Σούπερ Καπ Ιταλίας και Τσάμπιονς Λιγκ…

Βίκτορ Σάντσεθ, Ολυμπιακός, 47 μέρες, 2016

Γνωστή και πολύ πρόσφατη η μικρή ιστορία του Σάντσεθ στον πάγκο του Ολυμπιακού. Ο Ισπανός, κλήθηκε εσπευσμένα στις 23/6 να αναλάβει την προετοιμασία των «ερυθρόλευκων» μετά το διαζύγιο με τον Μάρκο Σίλβα. Κύρια αποστολή του, η πρόκριση στα πλέι – οφ του Τσάμπιονς Λιγκ απέναντι στην Χάποελ Μπερ Σεβά. Απέτυχε παταγωδώς και έτσι στις 9 Αυγούστου έφυγε κι αυτός από του Ρέντη για να δώσει την θέση του στον Πάουλο Μπέντο. Ο Ισπανός, έμεινε στον πάγκο μόλις τρεις μέρες λιγότερες από την θητεία του Έβαλντ Λίνεν, ο οποίος «επιβίωσε» για 50 μέρες το καλοκαίρι του 2010 και απολύθηκε έχοντας αποκλειστεί στο Γιουρόπα Λιγκ από την Μακάμπι Τελ Αβίβ. Ελαφρώς μακροβιότερη η θητεία του Σρέτσκο Κάτανετς, ο οποίος πρόλαβε να κάτσει στον «ερυθρόλευκο» πάγκο για 97 μέρες (2/11/2002 – 7/2/2003), πριν απολυθεί όχι λόγω ευρωπαϊκής αποτυχίας, αλλά επειδή δεν κατάλαβε ποτέ την «ψύχωση» των Πειραιωτών για την κατάκτηση του τίτλου.

Στιβ Κόπελ, Μάντσεστερ Σίτι, 33 μέρες, 1996

Πολλά χρόνια πριν η Σίτι αποκτήσει την ευχέρεια να συνεργαστεί με προπονητές βεληνεκούς, Γκουαρντιόλα, χρειάστηκε έξι εβδομάδες προκειμένου να αντικαταστήσει τον παραιτηθέντα Άλαν Μπολ. Τελικά η τότε ομάδα της δεύτερης κατηγορίας Αγγλίας κατέληξε στον Στιβ Κόπελ. Μόλις 33 μέρες μετά ήλθε ο χωρισμός, καθώς ο τεχνικός δεν ήταν σε καλή κατάσταση λόγω διαζύγιου με την σύζυγό του, ενώ παραδέχτηκε ότι δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στην πίεση.

Μπράιαν Κλαφ, Λιντς, 44 μέρες, 1974

Η θητεία του «Κλάφι» στην Λιντς έγινε βιβλίο και ταινία («Καταραμένη ομάδα»), αποκτώντας μυθικές διαστάσεις στο αγγλικό ποδόσφαιρο. Ο Άγγλος τεχνικός, έχοντας οδηγήσει την Ντέρμπι Κάουντι στο πρωτάθλημα και μετά από μία μικρή ανάπαυλα στην Μπράιτον, επιλέχθηκε εντελώς ανεξήγητα για να αντικαταστήσει στο «Έλαντ Ρόουντ» τον επιτυχημένο Ντον Ρέβι, θανάσιμο εχθρό του Κλαφ. Ο τελευταίος, από την πρώτη μέρα προσπάθησε να …αποτινάξει την κληρονομιά του προκατόχου του, αλλά οι παίκτες αντέδρασαν και έτσι η θητεία του τερματίστηκε άδοξα έπειτα από μόλις μία νίκη σε έξι αγώνες πρωταθλήματος.

Μαρσέλο Μπιέλσα, Λάτσιο, 2 μέρες, 2016

Η Λάτσιο πίστεψε ότι είχε βρει τον «εκλεκτό» της στις 6 του περασμένου Ιουλίου, όταν ανακοίνωσε την έναρξη της συνεργασία της με τον Μαρσέλο Μπιέλσα. Όμως ο ιδιοφυής, πλην …απρόβλεπτος Αργεντινός, δύο μέρες αργότερα τίναξε το deal στον αέρα, επικαλούμενος την μη τήρηση της υπόσχεσης της διοίκησης για την απόκτηση 5 παικτών!

Μπίλι ΜακΚίνλεϊ, Γουότφορντ, οκτώ μέρες, 2014

Το φθινόπωρο του 2014, η Γουότφορντ άλλαζε τους προπονητές σαν τα πουκάμισα. Τον Σεπτέμβριο, με την ομάδα δεύτερη στην Τσάμπιονσιπ, ο Μπέπε Σανίνο παραιτήθηκε ξαφνικά, για να τον διαδεχτεί ο Όσκαρ Γκαρσία. Έπειτα από μόλις ένα παιχνίδι στον πάγκο, ο Ισπανός αποχώρησε λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας, με τον Μπιλι ΜακΚίνλεϊ να τον διαδέχεται. Έπειτα από μόλις οκτώ μέρες και δύο παιχνίδια όμως υπέβαλλε την παραίτησή του, καθώς η διοίκηση Πότσο είχε παραλείψει να τον ενημερώσει ότι τον προόριζε για βοηθό προπονητή του Σλάβισα Γιοκάνοβιτς που ήταν προ των πυλών. Τελικά οι Λονδρέζοι ανέβηκαν στην Πρέμιερ Λιγκ υπό τον Γιοκάνοβιτς.

Λιρόι Ροσίνιορ, Τορκί, 10 λεπτά, 2007

Μία από τις πιο περίεργες προπονητικές ιστορίες στην Αγγλία και όχι μόνο. Ο Ροσίνιορ, είχε δουλέψει στην Τορκί για 3.5 χρόνια με ανόδους και υποβιβασμούς, αποχωρώντας το 2007. Το 2007 επέστρεψε για να διαδεχτεί τον Κιθ Κερλ, με τον σύλλογο να τον παρουσιάζει κανονικά στους δημοσιογράφους ως νέο τεχνικό. Δέκα λεπτά μετά την παρουσίαση όμως, η διοίκηση αποδέχτηκε πρόταση για την αγορά των μετοχών από όμιλο επιχειρηματιών, ο οποίος ήθελε να φέρει τον δικό του προπονητή και έτσι ο Ροσίνιορ δεν πρόλαβε να κάνει ούτε προπόνηση! «Περίμενα ότι θα γινόταν η πώληση, όχι όμως μετά από δέκα λεπτά», τόνισε ο Ροσίνιορ, τον οποίον διαδέχτηκε ο Πολ Μπακλ.