Τοπαλίδης εφ’όλης της ύλης…

Ο βοηθός του πρώην ομοσπονδιακού προπονητή, Γιάννης Τοπαλίδης μίλησε στον "Sentra 103,3"...

Ο βοηθός του πρώην ομοσπονδιακού προπονητή, Γιάννης Τοπαλίδης μίλησε στον “Sentra 103,3″…

Για τη συνεργασία του με τον Ότο Ρεχάγκελ:
“Σταμάτησα γιατί για μένα το πιο σημαντικό ήταν να ξεκουραστώ ένα χρονικό διάστημα. Έχω πάει σε ομάδες έχω δει προπονήσεις, αγώνες Τσάμπιονς Λιγκ. Τη Δευτέρα θα πάω και στην Τουρκία γιατί πολλές γερμανικές ομάδες κάνουν εκεί προετοιμασία. Θα πάω στις προπονήσεις, θα δω τα παιχνίδια και μετά το καινούργιο έτος θέλω ν΄ αναλάβω και να δουλέψω μόνος μου. Το 1994 είχα πάρει το δίπλωμα μου στην Κολωνία, αλλά το πραγματικό σχολείο για μένα ήταν ο Ρεχάγκελ. Πραγματικά έχω μάθει πάρα πολλά κοντά του επαγγελματικά, ενώ και στον ανθρώπινο τομέα με έχει διδάξει πάρα πολλά. Αλλά το σημαντικότερο για μένα είναι ότι μετά από τόσα χρόνια παραμείναμε φίλοι και ότι μιλάμε μέρα παρά μέρα, σχεδόν καθημερινά. Ορισμένες φορές δεν είχαμε κόντρες, αλλά διαφορετική άποψη. Ορισμένες φορές σε παίκτες και στην στρατηγική, αλλά σε επαγγελματικό επίπεδο συζητούσαμε ορισμένα πράγματα. Μερικές φορές τον έπειθα εγώ, άλλες αυτός, αλλά λόγω εμπειρίας δεχόμουν και περισσότερα πράγματα και έλεγα στον εαυτό μου, “έχει τόσο μεγάλη εμπειρία κάτι θα ξέρει παραπάνω”. Πάντα μου έλεγε ότι είχε κάνει στο παρελθόν, και πως είχε πάντα επιτυχία. Πάντα μου έλεγε ότι εγώ στην καριέρα μου έκανα το κάτι διαφορετικό και πάντα με βοηθούσε αυτό.

Για την απόφαση αποχώρησης τους απ’ την Εθνική ομάδα:
Το θέμα της αποχώρησης από την εθνική το είχαμε συζητήσει. Ήθελε να το αφήσει όσον αφορά τον Τύπο ανοιχτό. Είχαμε συζητήσει πριν το ματς με την Ουκρανία κι είχαμε πει ότι είτε προκρινόμαστε και πάμε στο Παγκόσμιο Κύπελλο και σταματάμε μετά, είτε αν αποκλειστούμε σταματάμε. Αλλά δεν το ανακοίνωσε γιατί θεωρούσε ότι οι παίκτες δεν θα είχαν την σοβαρότητα ή την όρεξη κι αυτό διότι θεωρούσε πως ήταν αρνητικό για τη σχέση προπονητή και των παικτών, όταν οι τελευταίοι ξέρουν ότι ο προπονητής θα σταματήσει. Εμεός, βέβαια, μεταξύ μας είχαμε πάρει απόφαση πως μετά το καλοκαίρι θα σταματούσαμε”.

Αν θα εργαστεί ξανά ο Ρεχάγκελ:
“Κάθε φορά που συζητάμε είναι πάντα ανοιχτός, θέλει να δουλέψει το έχει ανακοινώσει, σίγουρα μία εθνική ομάδα θα ήταν το ιδανικό. Όμως και στη Μπουντεσλίγκα τώρα στον δεύτερο γύρο που θα δημιουργηθούν προβλήματα, κάποιος θα χτυπήσει την πόρτα του αυτό το πιστεύω. Έχει συζητηθεί να δουλέψουμε και πάλι μαζί. Υπάρχει ένα δέσιμο.

Θα προτιμούσα να δουλέψω μόνος μου, είμαι σε μια ηλικία που μπορώ να το κάνω. Είχα κάποιες προτάσεις από μάνατζερ να συνεργαστώ σαν βοηθός με κάποιους προπονητές, αλλά τις αρνήθηκα. Αν θα δούλευα σαν βοηθός, που δεν το θέλω, θα το έκανα μόνο με τον Ρεχάγκελ.

Σε άλλες συζητήσεις που είχα είπα ότι δεν υπάρχει πλάνο, όπως έρθουν από μόνα τους τα πράγματα, έτσι όπως έγινε και με την εθνική ομάδα. Δεν το σκεφτόμουν κι έκατσα εννιά χρόνια. Δεν το είχαμε προγραμματίσει αυτό. Με διάφορους προπονητές που έχω συζητήσει είναι το πιο ιδανικό για έναν προπονητή σ’ ένα σύλλογο ν’ αλλάζει ανά 2,5-3 χρόνια, διότι μετά υπάρχει φθορά.”

Η διαφορά νοοτροπίας:
“Είναι θέμα κουλτούρας και νοοτροπίας. Στην Ελλάδα γρήγορα τα ανατρέπουν όλα, εκεί που είσαι βασιλιάς μπορεί να σε βγάλουν άσχετο. Αλλά είναι στην νοοτροπία μας και όχι μόνο στο ποδόσφαιρο. Ήμουν στο Βόλσφμπουργκ γιατί ήθελα να δω τον Μακ Κλάρεν τον προπονητή και ο κόσμος που με γνώρισε έπρεπε να δείτε πόσο ενδιαφέρον έδειξε. Έλεγαν να δούμε έναν πρωταθλητή Ευρώπης από κοντά. Υπήρχε αναγνώριση”.

Για την παρουσία του Γκέκα:
“Είναι πάρα πολύ μεγάλη επιτυχία αυτό που έχει κάνει ο Γκέκας στην Μπόχουμ σαν πρώτος σκόρερ και στην Φρανκφούρτη. Και εμείς όταν τον παρακολουθούσαμε στην προπόνηση έλεγε ο Ρεχάγκελ, αυτόν πρέπει να τον έχεις όπως είναι. Ακόμη και στην προπόνηση εάν έμπαιναν πέντε γκολ, τα τέσσερα τα έβαζε ο Γκέκας. Δεν ταίριαξε η χημεία το στυλ του παιχνιδιού όχι μόνο του χαρακτήρα στη Λεβερκούζεν, στην Φρανκφούρτη ταιριάζει”.

Για την πορεία της Εθνικής μετά τον Ρεχάγκελ:
“Νομίζω ότι ήδη η εθνική ομάδα έχει φέρει καλά αποτελέσματα και μπορεί να προκριθεί. Το πιο σημαντικό είναι να εξελιχθεί και να προκριθεί σε τελικές φάσεις, να έχει νέα παιδιά μέσα να πάρουν εμπειρίες, με ομάδες που είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο. Να υπάρχει μία εξέλιξη για τα νέα τα παιδιά.

Για τον Γιάννη Παπαδόπουλο:
“Φαίνεται και από τα παιχνίδια που τον χρησιμοποιεί συνεχώς ο προπονητής του. Έχει και καλές σχέσεις ο Ρεχάγκελ με την Σάλκε και τον έχουν σε μεγαλύτερη εκτίμηση. Πιστεύουν πολύ σε αυτόν. Δεν είναι πιτσιρικάς σε απόδοση στον αγωνιστικό χώρο”.

Για την εξάρτηση επιτυχίας και αποτελεσμάτων:
“Ο,τι και να κάνει και ν’ αλλάξεις όλα εξαρτώνται από την επιτυχία. Όταν έχει επιτυχία μπορείς ν’ αλλάξεις πράγματα. Πάρα πολύ σημαντικό είναι και τ’ αποτελέσματα. Όπως έλεγε και ο Ρεχάγκελ πολλά μας ήρθαν ευνοϊκά, γιατί μας ήρθαν και τ΄αποτελέσματα ευνοϊκά”.

 Ένας αθλητής που αγαπά το τζούντο δεν πρέπει να πηγαίνει για τα λεφτά. Δεν μπορείς να κερδίσεις από το τζούντο χρήματα, πρέπει να έχεις ψυχή και καρδιά στο τζούντο για να τα καταφέρεις. Υπάρχουν αθλητές από πίσω, νέα παιδιά που έχουν ελπίδες να καταφέρουν να πάρουν μετάλλιο και να έχουν μια διάκριση. Θέλω να πω σε όλα τα νέα παιδιά να κάνουν αθλητισμό, να έχουν υγεία και ευτυχία ».


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.