Κοσμογονικές αλλαγές αναμένονται στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, αν τελικά ευοδωθεί η προσπάθεια της Παγκόσμιας Ενωσης Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών (Fifpro) για μεταρρυθμίσεις στη νομοθεσία που διέπει τις μεταγραφές διεθνώς.
Η Fifpro πιστεύει ότι το ισχύον παγκόσμιο σύστημα, που εφαρμόζεται από το 2001, παραβιάζει βασικές διατάξεις της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Έτσι, πρόκειται να προχωρήσει σε επίσημη καταγγελία των κανονισμών περί μεταγραφών που εφαρμόζει η FIFA προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες την Παρασκευή.
Η Fifpro συζητά εδώ και αρκετά χρόνια με τη FIFA, την ΟΥΕΦΑ και τους κορυφαίους ευρωπαϊκούς συλλόγους και πρωταθλήματα σχετικά με την ανάγκη αλλαγής του συστήματος, αλλά αυτή η διαδικασία διακόπηκε τον περασμένο Ιανουάριο.
Η Fifpro προσφεύγει πλέον στην Ευρωπαϊκή Ενωση, επειδή υποστηρίζει ότι δεν έχει άλλη επιλογή και ζητά τέσσερις αλλαγές – κλειδιά:
– Οποιος παίκτης δεν πληρωθεί από την ομάδα του για περισσότερες από 30 ημέρες, μπορεί να τερματίσει το συμβόλαιό του, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει δώσει γραπτή προειδοποίηση τουλάχιστον δέκα ημέρες πριν.
– Αν ένα συμβόλαιο τερματίζεται από την ομάδα χωρίς δίκαιη αιτία ή από τον ποδοσφαιριστή λόγω μη πληρωμής, ο ποδοσφαιριστής θα πρέπει να εισπράττει από το σύλλογο το υπόλοιπο του συμβολαίου του.
– Οποιος παίκτης μένει χωρίς συμβόλαιο μετά την προαναφερθείσα διαδικασία, θα πρέπει να έχει δικαίωμα να βρει άλλη δουλειά αμέσως, χωρίς να περιμένει την έναρξη της επόμενης μεταγραφικής περιόδου.
– Αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να ισχύουν και να εφαρμόζονται σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο.
Τι ισχύει με το υπάρχον σύστημα
Σύμφωνα με τη Fifpro, αυτό που μπορούν να προσφέρουν αυτές οι αλλαγές, είναι η «αμοιβαιότητα δικαιωμάτων» μεταξύ συλλόγου και παίκτη.
Όπως είναι τα πράγματα τώρα, ένας ποδοσφαιριστής δεν μπορεί να ακυρώσει το συμβόλαιό του πριν περάσουν 90 ημέρες μη πληρωμής και στη συνέχεια είναι υποχρεωμένος να καταφύγει στο Δικαστήριο Επίλυσης Διαφορών της FIFA.
Συνήθως δικαιώνεται, αλλά όχι πριν περάσουν μήνες (γίνονται περίπου 4.000 προσφυγές το χρόνο), διάστημα κατά το οποίο η καριέρα τους μένει στάσιμη.
Από την άλλη πλευρά, αν ένας παίκτης λύσει το συμβόλαιό του, τιμωρείται με αποκλεισμό για 120 ημέρες και υποχρεούται να αποζημιώσει την ομάδα με το ποσό της αξίας του στην αγορά εκείνη τη στιγμή.
Τόσο η Ευρωπαϊκή Ενωση Συλλόγων (ECA), που εκπροσωπεί σχεδόν 200 από τις κορυφαίες ομάδες της «γηραιάς ηπείρου», όσο και η Ενωση Ευρωπαϊκών Επαγγελματικών Ποδοσφαιρικών Πρωταθλημάτων (EPFL) έχουν αρνηθεί τη διαπραγμάτευση.
Αποψή τους είναι ότι τα αιτήματα θα αποδυναμώσουν περαιτέρω τα δικαιώματα των ομάδων και θα παραχωρήσουν ακόμα περισσότερη εξουσία στους ποδοσφαιριστές.
Ο πρόεδρος της ECA Καρλ – Χάιντς Ρουμενίγκε εξέφρασε την αντίθεσή του στα αιτήματα της Fifpro, χαρακτηρίζοντάς τα «εξαιρετικά επιζήμια» και, φέρνοντας το παράδειγμα του «Κανονισμού Μπόσμαν» από το 1995, είπε ότι «μερικές φορές οι αποφάσεις των δικαστηρίων δεν είναι σωστές για το άθλημα».
Κατά τη Fifpro, το σύστημα των μεταγραφών, όπως εφαρμόζεται από το 2001, δεν έχει λειτουργήσει σωστά, υποστηρίζοντας ότι οι συμβιβασμοί μεταξύ παικτών και συλλόγων δεν έχουν φέρει σταθερότητα στα συμβόλαια και δεν έχουν βοηθήσει ούτε στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας, ούτε στην αναδιανομή κερδών από τους πλούσιους προς τους φτωχούς. Τα περισσότερα χρήματα συνεχίζουν να κυκλοφορούν ανάμεσα στους μεγάλους συλλόγους των μεγάλων πρωταθλημάτων, με τους μάνατζερ να παίρνουν και αυτοί το μερίδιό τους.
Σύμφωνα πάντα με τη Fifpro, το σύστημα μεταγραφών έχει αποτύχει στο να προστατεύσει τους παίκτες από φαινόμενα εμπορίας ανθρώπων και εκμετάλλευσης μέσα από συμφωνίες τρίτων, παρά τις προσπάθειες της ECA, της ΟΥΕΦΑ και άλλων να καταργήσουν αυτές τις συμφωνίες, όπως και την εμπορία ανηλίκων παικτών.
Επανάσταση στις μεταγραφές ζητούν οι παίκτες!
Κοσμογονικές αλλαγές αναμένονται στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, αν τελικά ευοδωθεί η προσπάθεια της Παγκόσμιας Ενωσης Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών (Fifpro) για μεταρρυθμίσεις στη νομοθεσία που διέπει τις μεταγραφές διεθνώς.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ