Από το 2004 Ρεάλ και Μπαρτσελόνα μονοπωλούν τα πρωταθλήματα και στη νέα σεζόν, για πρώτη φορά ύστερα από τέσσερα χρόνια η «βασίλισσα» φαίνεται πως έχει την pole position.

Από το 2004 Ρεάλ και Μπαρτσελόνα μονοπωλούν τα πρωταθλήματα και στη νέα σεζόν, για πρώτη φορά ύστερα από τέσσερα χρόνια η «βασίλισσα» φαίνεται πως έχει την pole position.

«Oταν φτάσεις στην κορυφή, συνέχισε να σκαρφαλώνεις» λέει ένα παλιό ρητό και στην περίπτωση της Primera Division εκφράζει απόλυτα τις Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα. Οι δύο «κολοσσοί» του ισπανικού και παγκοσμίου ποδοσφαίρου έχουν εκτοξεύσει στο «διάστημα» το αγωνιστικό τους επίπεδο, μετατρέποντας σε «δίπορτο» για μία ακόμη φορά την κούρσα του τίτλου στην Ισπανία και στο νέο πρωτάθλημα που ξεκινά απόψε.

Το λένε και οι αριθμοί! Το 2010 μάζεψαν 195 βαθμούς (25 διαφορά τον τρίτο), το 2011 συνέλλεξαν 188 βαθμοί (19), και πέρυσι 191 βαθμούς μαζί (30)! Χρειάζεται κάτι περισσότερο από την αριθμητική τεκμηρίωση πως η κούρσα του τίτλου στην Primera Division τα τελευταία χρόνια είναι αποκλειστικά υπόθεση των δύο «αιώνιων»;

Από το 2004 οι δυο τους μονοπωλούν τα πρωταθλήματα, με την Ρεάλ να επιστρέφει πέρυσι στην κορυφή ύστερα από τρεις διαδοχικές κατακτήσεις της Μπαρτσελόνα. Και στην σεζόν που ξεκινάει, οι δυο τους θα μονομαχήσουν, χωρίς κανείς άλλος ούτε να … ελπίζει για να μπει σφήνα. Μιλάμε για δύο ουσιαστικά ίδιες ομάδες, αφού η Ρεάλ απλώς περιμένει πάντα τον Μόντριτς, ενώ η Μπαρτσελόνα μόνο δύο νέα πρόσωπα έχει στο ρόστερ της, τον προπονητή Τίτο Βιλανόβα που διαδέχτηκε τον Πεπ Γκουαρδιόλα και τον Αλμπα. Μόνη διαφορά; Οτι για πρώτη φορά ύστερα από τέσσερα χρόνια, η «βασίλισσα» φαίνεται πως έχει την pole position στα προγνωστικά…

Και, για να μην ξεχνιόμαστε, clasico έχει πρόωρα (και) φέτος: στις 23 Αυγούστου στο «Καμπ Νου» και στις 29 Αυγούστου στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου» αναμετρώνται τα θηρία, για το Supercopa de Espana (Σούπερ Καπ), ματς που θα μεταδοθούν αποκλειστικά από τη NOVA!

Τιτανομαχία!!!

Ο Ζοσέ Μουρίνιο οδήγησε τη Ρεάλ στον πρώτο της τίτλο πρωταθλήτριας από το 2008 και ετοιμάζεται για την τρίτη σεζόν του στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου», φέτος συμπληρώνει μάλιστα τα 50 του χρόνια αλλά καημός είναι το Champions League. Μεταγραφές; Καμία μέχρι να ανακοινωθεί ο Λούκα Μόντριτς από την Τότεναμ και, νομοτελειακά, να φύγει ο Κακά για άλλες πολιτείες, ίσως και ο Νουρί Σαχίν. Διατηρείται πάνω κάτω στα ίδια κΚι αυτά, της αρκούν για να κυνηγήσει (και φέτος) τα πάντα, αφού στην προετοιμασία έδειξε πως θα είναι το ίδιο φονική μπροστά! Αλλωστε ο Κριστιάνο Ρονάλντο σημείωσε πέρυσι 46 γκολ σε 38 ματς πρωταθλήματος (!), σε όλες τις διοργανώσεις αρίθμησε 60 τέρματα σε 55 ματς, σε τρεις σεζόν στη Μαδρίτη έχει το. εκκωφαντικό ρεκόρ των 146 γκολ σε 144 παιχνίδια!

Η Μπαρτσελόνα όμως γύρισε σελίδα, ύστερα από τέσσερις σεζόν ο Πεπ Γκουαρδιόλα αποτέλεσε παρελθόν και στη θέση του ανέλαβε ο μέχρι πρότινος βοηθός του, ο 42χρονος Τίτο Βιλανόβα, που βέβαια δεν διαθέτει το ειδικό βάρος του προκατόχο του όμως γνωρίζει τέλεια πρόσωπα και πράγματα στην ομάδα και κυρίως το αγωνιστικό της προφίλ. Στις μεταγραφές καλύφθηκε το κενό στα αριστερά μπακ με τον Τζόρντι Αλμπα από τη Βαλένθια (12 εκατ. ευρώ) ενώ έχει τους λιγότερους ξένους από το 1995! Ερώτημα και το κατά πόσο ο πολύς Λιονέλ Μέσι (που έκανε κομπλέ προετοιμασία πρώτη φορά ύστερα από τέσσερα χρόνια) μπορεί να επαναλάβει την περυσινή, ασύλληπτη σεζόν του: 50 γκολ και 16 ασίστ σε 37 ματς πρωταθλήματος και, συνολικά, 71 γκολ σε 58 ματς σε όλες τις διοργανώσεις!

Η κούρσα της 3ης θέσης και η Ευρώπη

Το… γήινο έπαθλο της Primera Division είναι η 3η θέση. Ρεάλ και Μπαρτσελόνα δεν αφήνουν περιθώρια για κάτι διαφορετικό. Εσχάτως βέβαια, το ίδιο τείνει να κάνει κι η Βαλένθια, η οποία έχει κάνει… κατάληψη πίσω τους τα τελευταία χρόνια. Παρά την αλλαγή στον πάγκο τους, οι «νυχτερίδες» με τον Μαουρίσιο Πελεγκρίνο είναι στην ίδια θέση, δείχνοντας ένα βήμα πιο μπροστά από τους υπόλοιπους.

Η Ατλέτικο του Ντιέγο Σιμεόνε, όπως πάντα, ξεκινάει τη σεζόν με φιλοδοξίες, αλλά κι εξαιτίας του Αργεντινού (γνωστότερου ως «Τσόλο») με σοβαρότητα. Μεσοεπιθετικά δεν μπόρεσε να κρατήσει τον Ντιέγκο κι η απώλεια του Βραζιλιάνου, ο οποίος επέστρεψε στη Βόλφσμπουργκ μετά το δανεισμό του, είναι σημαντική

Η (εκτός Ευρώπης φέτος) Σεβίλλη του Μίτσελ έχει ανανεωθεί αρκετά, ο Φρεντερίκ Κανουτέ αποτέλεσε παρελθόν (τέλος εποχής) και το βάρος πέφτει στον Νεγρέδο καθώς διαχρονικά αγωνίζεται με κλασικό σέντερ φορ ενώ με την απόκτηση του Μποτία (Σπόρτινγκ Χιχόν) φρέσκαρε την άμυνά της, παραχωρώντας τον Εσκουντέ.

Κέρδισε φίλους με το επιθετικό της παιχνίδι η περυσινή Αθλέτικ Μπιλμπάο αλλά της έλειψε η εμπειρία για να κατακτήσει κάποιον τίτλο και πριν καν ξεκινήσει η σεζόν έχει τεράστια γκρίνια κι αβεβαιότητα: ο Μαρσέλο Μπιέλσα βλέπει τους Γιορέντε (προς Γιουβέντους) και Χάβι Μαρτίνεθ (προς Μπάγερν) να φεύγουν , για τη θέση του πρώτου πήρε τον Αντούριθ από τη Βαλένθια αλλά ο Μπιέλσα απειλεί να φύγει αν δεν έρθουν πρωτοκλασάτοι παίκτες.

Ευρώπη μπορεί να κοιτάει η σοβαρή Χετάφε του Λουίς Γκαρθία Πλάθα, παρά το φιάσκο με τη «μαϊμού» αραβική οικονομική ενίσχυση, η λογική παραμένει αναλλοίωτη. Εξυπνες κινήσεις, κυρίως ελεύθερων ποδοσφαιριστών, κάτι που ακολούθησαν για να ενισχύσουν το ρόστερ τους με πέντε «ενδεκαδάτους» κι αυτό το καλοκαίρι: Μογιά από Βαλένθια, Λαφίτα από Σαραγόσα και Αμπραχαμ από Βασιλεία οι κυριότεροι.

Ούτε ψηλά, ούτε χαμηλά

Ακόμη χειρότερα είναι τα πράγματα στην Μάλαγα (στην τετράδα πέρυσι), που ίσως μοιάζει κι υπερβολικό να διεκδικεί μια θέση στην εξάδα. Η ομάδα του Μανουέλ Πελεγρίνι αντιμετωπίζει πολλά οικονομικά προβλήματα, στα play offs του Champions League έπεσε πάνω στον Παναθηναϊκό και οι παίκτες ψάχνουν αλλού για καλά συμβόλαια. Για μεταγραφές ούτε λόγος αλλά διαθέτει ποιότητα.

Η Λεβάντε πέρυσι βγήκε 6η έχοντας το χαμηλότερο μπάτζετ και με το μεγαλύτερο ηλικιακά ρόστερ της κατηγορίας! Δεν μπόρεσε να κρατήσει τον πολύτιμο επιθετικό Κονέ, ο οποίος ως δανεικός από τη Σεβίλλη έκανε τη διαφορά την περασμένη σεζόν, σημαντική η προσθήκη του χαφ Ρίος (Χετάφε) ενώ για την επίθεση πήρε τον Φάνη Γκέκα.

Η σοβαρή Οσασούνα του Χοσέ Μεντιλίμπαρ παρά τις απώλειες Νεκουνάμ, Ιμπραΐμα Μπαλντέ, Ρικάρντο, Ραούλ Γκαρσία) έχει ομοιογένεια, δυνατή έδρα, εμπειρία, καλό προπονητή και ξέρει ν’ αποφεύγει τις κακοτοπιές

Για την Μπέτις η παραμονή στην κατηγορία ήρθε σχετικά εύκολα, δεν μπόρεσε να κρατήσει τον μεσοεπιθετικό Τζέφερσον Μοντέρο (γύρισε στη Βιγιαρεάλ) ενώ από τα πάρε – δώσε δεν προκύπτει κάτι ιδιαίτερο, πλην ίσως από την απόκτηση με τη μορφή δανεισμού του νεαρού Κοσταρικανού Ζοέλ Κάμπελ από την Αρσεναλ.

Για την παραμονή

Συνήθως «πολυπληθές» το γκρουπ των ομάδων που παλεύουν για την παραμονή τους. Οκτώ ομάδες πέρυσι την διεκδικούσαν ως την αυλαία και φέτος πάνω κάτω τόσες ξεκινάνε με αυτόν τον στόχο. Μαγιόρκα, Ράγιο Βαγιεκάνο και Σαραγόσα, ξεκινάνε από την ίδια αφετηρία, αφού και πάμπολλα προβλήματα αντιμετωπίζουν και «τρύπες» στο ρόστερ τους έχουν.

Σε καλύτερη μοίρα η Σοσιεδάδ, που κράτησε τον κορμό της, έδωσε 3,3 εκατ. ευρώ στην Αρσεναλ και κράτησε στο ρόστερ της τον Κάρλος Βέλα (ήταν δανεικός πέρυσι) ενώ σημαντικές είναι οι προσθήκες του εξαιρετικού αριστερού εξτρέμ «Τσόρι» Κάστρο, που αποκτήθηκε από τη Μαγιόρκα και του ταλαντούχου αριστερού μπακ Χοσέ Ανχελ (δανεικός από τη Ρόμα).

Στην Εσπανιόλ το πλάνο δεν αλλάζει: πωλήσεις σε ότι μπορεί να παραχωρηθεί, ενίσχυση με δανεικούς, ελεύθερους και προώθηση ποδοσφαιριστών από ακαδημίες, πίστη σε έναν καλό κι αποτελεσματικό τεχνικό (Μαουρίτσιο Ποκετίνο) κι όπου βγει. Εκανε ουσιαστικές κινήσεις στις μεταγραφές, αποκτώντας τον έμπειρο αριστερό μπακ Καπντεβίλα (Μπενφίκα),, τον ποιοτικό μέσο Σέρχιο Τεχέρα (Μαγιόρκα) και τον καλό στόπερ Κολότο (Λα Κορούνια) ενώ από τις αποχωρήσεις προκύπτει ποσοτική ελάφρυνση του ρόστερ.

Ο Αμπελ Ρεσίνο διατήρησε τη Γρανάδα στην κατηγορία αλλά δεν στέριωσε στον πάγκο, στη θέση του προσλήφθηκε ο 54χρονος Χουάν Αντόνιο Ανκέλα που έχει κάνει θαύματα την τελευταία τριετία στην Αλκορκόν. Ξόδεψε 4,4 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει τον επιθετικό Ελ Αραμπί από την Αλ Χιλάλ της Σαουδικής Αραβίας κι άλλες 700.000 για τον στόπερ Μπόρχα από την Καρπάτι Λβιβ.

Στη Μαγιόρκα «εγγύηση» αποτελεί ο προπονητής της Χοακίν Καπαρός αφού πέρυσι ανέλαβε την ομάδα στα πρόθυρα της αγωνιστικής διάλυσης και παραλίγο να τη βγάλει στην Ευρώπη! Εβαλε στο ταμείο της 5 εκατ. ευρώ από την πώληση του κεντρικού αμυντικού Ραμίς στη Γουίγκαν αλλά έφυγε ο επίσης στόπερ Τσίκο και αναζητά εναγωνίως δυο κεντρικούς αμυντικούς για να καλύψει τα κενά της.

Αλλαγή σκυτάλης στην άκρη του πάγκου της Ράγιο Βαγιεκάνο, ο Χοσέ Ραμόν Σαντοβάλ δεν τα βρήκε με τη διοίκηση και στη θέση του προσλήφθηκε ο Πάκο Χέμεθ (καλές σεζόν με την Κόρδοβα), έχασε τον ηγέτη Μίτσου (Σουόνσι) και ανανεώθηκε, αφήνοντας ελεύθερους παίκτες των 30 και άνω και αποκτώντας 23χρονους, είτε με μεταγραφή, είτε ως δανεικούς.

Στη Σαραγόσα, μετά τον άθλο της περασμένης σεζόν, όταν έσωσε την ομάδα παρότι κάποια στιγμή βρέθηκε στο -10 από τη ζώνη, ο Μανόλο Χιμένεθ διατήρησε δικαιωματικά τη θέση του στην τεχνική ηγεσία, κράτησε έναντι 880.000 ευρώ τον πολυτιμότερο του δεύτερου γύρου, μέσο Απόνιο, ο οποίος ήταν δανεικός από τη Μάλαγα αλλά προσπάθεια σωτηρίας θα είναι δύσκολη για μια ακόμη σεζόν για τους Αραγώνες.

Οι νεοφώτιστες

Την οκτάδα για την παραμονή συμπληρώνουν φυσικά οι τρεις νεοφώτιστες, με τους δύο Γαλιθιάνους (Ντεπορτίβο Λα Κορούνια και Θέλτα) να έχουν ενθουσιασμό, φανέλα και την τρίτη, τη Βαγιαδολίδ να φαντάζει ήδη από τώρα το μεγαλύτερο φαβορί για την επιστροφή στη Segunda Division.

Η Ντεπορτίβο λα Κορούνια ήθελε κάποιο διάστημα να εγκλιματιστεί στη σκληρή πραγματικότητα της Segunda αμέσως μετά τον υποβιβασμό της, με αρωγό το «Ριαθόρ» έπιασε κορυφή στα μέσα του Γενάρη και δεν την άφησε ποτέ ξανά. Τα οικονομικά της δεν της επέτρεψαν να κάνει ανοίγματα. Αρκέστηκε στην απόκτηση του έμπειρου κεντρικού αμυντικού Μαρτσένα (Βιγιαρεάλ)και του μεσοεπιθετικού Καμούνιας ενώ οι υπόλοιπες προσθήκες είναι κυρίως δανεικοί από την Πορτογαλία, με κυριότερη αυτή του επιθετικού Νέλσον Ολιβέιρα (Μπενφίκα).

Στη Θέλτα του Πάκο Ερέρα (πρώην συνεργάτης του Ράφα Μπενίτεθ στη Λίβερπουλ) , σπάνια αλλάζει το 4-2-3-1, εφαρμόζει εξαιρετικά την τακτική των αντεπιθέσεων. Οι τρεις από τους τέσσερις παίκτες που πήρε (Αουγκούστο Φερνάντες της Βέλες, Χάβι Βάρας της Σεβίλλης και Καμπράλ της Λεβάντε) θα είναι βασικοί.

Η Βαγιαδολίδ του Μίροσλαβ Τζούκιτς επέστρεψε ύστερα από διετή απουσία παίζοντας καλό ποδόσφαιρο (ειδικά στο δεύτερο μισό της σεζόν), είχε όμως απώλειες από τον περυσινό της κορμό (Σίσι και Ναουθέτ οι σημαντικότερες), κινήθηκε μάλλον αδιάφορα για την κάλυψη τους (μεγάλη γκρίνια προς τη διοίκηση για τις αργοπορημένες προσθήκες) και φιλοδοξεί με πάνω κάτω τα ίδια πρόσωπα να σταθεί στα «σαλόνια». Δύσκολο αρκετά!

Νέοι προπονητές
Μπαρτσελόνα: Τίτο Βιλανόβα αντί του Πεπ Γκουαρδιόλα.
Βαλένθια: Μαουρίσιο Πελεγκρίνο αντί Ουνάι Εμερι.
Ράγιο Βαγιεκάνο: Πάκο Χέμεθ αντί Χοσέ Ραμόν Σαντοβάλ.
Γρανάδα: Χουάν Αντόνιο Ανκέλα αντί του Αμπελ Ρεσίνο.

Κυριότερες μεταγραφές
Ζόρντι Αλμπα:
από τη Βαλένθια στην Μπαρτσελόνα (14 εκατ. ευρώ).
Σέρχιο Κανάλες: από τη Ρεάλ Μαδρίτης στη Βαλένθια (7 εκατ. ευρώ).
Ζοφρί Κοντογκμπιά: από τη Λανς στη Σεβίλλη (4 εκατ. ευρώ).
Αλ Αραμπί: από την Αλ Χιλάλ στη Γρανάδα (4,4 εκατ. ευρώ)
Φερνάντο Γκάγο: από τη Ρόμα στη Βαλένθια ((3,5 εκατ. ευρώ).
Αλμπέρτο Μποτία: από τη Σπόρτινγκ Χιχόν στη Σεβίλλη (3 εκατ. ευρώ).
Αρίτς Αντούριθ: από τη Βαλένθια στην Αθλέτικ Μπιλμπάο (2 εκατ. ευρώ).
Μογιά: από τη Βαλένθια στη Λεβάντε (1,8 εκατ. ευρώ).
Αντρές Γκουαρδάδο: από τη Λα Κορούνια στη Βαλένθια (ελεύθερος)

Κυριότερες αποχωρήσεις
Σάντι Καθόρλα: από τη Μάλαγα στην Αρσεναλ (19 εκατ. ευρώ).
Σάλβιο: από την Ατλέτικο στην Μπενφίκα (11 εκατ. ευρώ).
Σάλομον Ρονδόν: από τη Μάλαγα στη Ρούμπιν Καζάν (9,5 εκατ. ευρώ).
Αλβαρο Ντομίνγκεθ: από την Ατλέτικο στην Γκλάντμπαχ (8 εκατ. ευρώ).
Ιβάν Ραμίς: από τη Μαγιόρκα στη Γουίγκαν (5 εκατ. ευρώ).
Μίτσου: από τη Ράγιο Βαγιεκάνο στη Σουόνσι (2,5 εκατ. ευρώ)
Φρεντερίκ Κανουτέ: από τη Σεβίλλη στη Γκοουάν (ελεύθερος)