Κατακτάμε «κούπες» και... καρδιές εντός και εκτός ποδοσφαιρικών γηπέδων, επιχειρούμε απόπειρες υπέρ της ζωής, δοκιμάζουμε ψωμί από υπαίθριο μικροαρτοποιείο, ξεφυλλίζουμε περιοδικά με πραγματικά παράξενη θεματολογία, ταξιδεύουμε στο Θιβέτ, αναζητώντας το «βιάγκρα των Ιμαλαϊων», ψάχνουμε αντίδοτο στη φτωχοποίηση του μυαλού και, τελικά, προχωράμε μπροστά σε πείσμα όλων. Αυτά και άλλα πολλά, μόνο στη «σχεδία» Οκτωβρίου 2015 (τεύχος #30).

Κατακτάμε «κούπες» και… καρδιές εντός και εκτός ποδοσφαιρικών γηπέδων, επιχειρούμε απόπειρες υπέρ της ζωής, δοκιμάζουμε ψωμί από υπαίθριο μικροαρτοποιείο, ξεφυλλίζουμε περιοδικά με πραγματικά παράξενη θεματολογία, ταξιδεύουμε στο Θιβέτ, αναζητώντας το «βιάγκρα των Ιμαλαϊων», ψάχνουμε αντίδοτο στη φτωχοποίηση του μυαλού και, τελικά, προχωράμε μπροστά σε πείσμα όλων. Αυτά και άλλα πολλά, μόνο στη «σχεδία» Οκτωβρίου 2015 (τεύχος #30). 

Από την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου στους δρόμους της πόλης.
 
Με δύο «κούπες» στις αποσκευές της, αλλά αναρίθμητα μαθήματα ζωής, η ελληνική ομάδα επέστρεψε από το 13ο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων που πραγματοποιήθηκε στο Άμστερνταμ. Η ομάδα κέρδισε το σημαντικότερο έπαθλο του θεσμού «Fair Play» («Ευ αγωνίζεσθαι») για τη συμπεριφορά της εντός και εκτός γηπέδου. Πήρε και το ποδοσφαιρικό κύπέλλο στην κατηγορία του «INSP Trophy» («Κύπελλο Περιοδικών Δρόμου»). «Είμαστε πια Πρωταθλητές» είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ-ανταπόκριση απο τον ευρωπαϊκό βορρά.

Την ώρα που πολλές χώρες αναπτύσσουν αποτελεσματικά προγράμματα πρόληψης των αυτοκτονιών, στην Ελλάδα της κρίσης που έχει καταγράψει τη μεγαλύτερη άνοδο στην Ευρώπη, δεν υπάρχει κανένα εθνικό σχέδιο και πολιτική αντιμετώπισής τους. Στο ρεπορτάζ με τίτλο «Απόπειρες… ζωής» παρουσιάζονται στρατηγικές πρόληψης που εφαρμόζονται στο εξωτερικό και σώζουν ζωές. Θα μπορούσαν να σώσουν και των συμπολιτών μας που νιώθουν ότι είναι στα όρια.  

Ο καθημερινός, σκληρός αγώνας για επιβίωση και την κάλυψη βασικών αναγκών οδηγεί στην ψυχική εξάντληση, αλλά και υπονομεύει τη νοητική ανάπτυξη του ανθρώπου. «Η φτωχοποίηση του μυαλού» είναι ο τίτλος του θέματος που –εν μέρει- ίσως εξηγεί και το  φαύλο κύκλο της φτώχειας. 

Ένας παρασιτικός μήκυτας που ξεκινάει τη ζωή του ως σκουλήκι και μεταμορφώνεται σε μανιτάρι αποτελεί το ιερό δισκοπότηρο των φτωχών πληθυσμών του Θιβέτ και της Κίνας. Το «Βιάγκρα των Ιμαλαϊων», θεωρείται πως προσφέρει μακροζωϊα και ερωτική ένταση και αποτελεί εξαιρετικά διαδεδομένο μέσο δωροδοκίας κρατικών και κομματικών αξιωματούχων. Ένα ρεπορτάζ-παράθυρο σε έναν άλλο κόσμο.

«Όποιος δεν “ανήκει” κάπου γίνεται περιθωριακός». Ο γνωστός συγγραφέας Νίκος Δήμου εξομολογείται πως δεν μπήκε ποτέ σε κόμματα, κλίκες και πολιτικές παρέες, παραμένει ντροπαλός και στα 80 του, έχοντας πάντα ως οδηγό ένα μότο της αγγλικής πολεμικής αεροπορίας: «Προχώρα σε πείσμα όλων». Αυτός είναι και ο τίτλος που επιλέξαμε για τη συνέντευξη που μας παραχώρησε. 

Μια οργάνωση στη Νότιο Αφρική υποστηρίζει ανθρώπους που ζουν στις παραγκουπόλεις της χώρας να ανοίξουν το δικό τους φούρνο, συνδυάζοντας τη βελτίωση των διατροφικών συνηθειών με την προσπάθεια να συντηρήσουν τις οικογένειές τους. Τα μικροαρτοποιεία της αφρικανικής χώρας είναι η «Μαγιά για μια καλύτερη ζωή». 

Μονοθεματικά περιοδικά με παντελώς παράξενη θεματολογία καταφέρνουν να επιβιώσουν στο σημερινό εκδοτικό πέλαγος. Συμβουλές για φράχτες, πρόβατα, γαϊδάρους, κορίτσια δίπλα σε πτώματα, συνθέτουν «Έναν ασυνήθιστο Τύπο», που ξεπερνά κάθε φαντασία. 

Ο 50χρονος οικονομολόγος Νίκος Στραβελάκης συναντά τον 59χρονο ακαδημαϊκό Μάνο Κουντούρη και θυμούνται τα χρόνια που ο πρώτος ήταν μαθητής του δεύτερου, τις κοινές ακαδημαϊκές και πολιτικές πορείες και τις δημιουργικές διαφωνίες τους τα τελευταία τριάντα χρόνια. Ο Γιώργος Μπαζίνας προσπαθεί να καταπολεμήσει το μέσα του κτήνος και να βρει τρόπους να δείχνει τον καλό του εαυτό σε όλους, ο Βαγγέλης Χερουβείμ σχολιάζει με το δικό του τρόπο την αγριότητα που η «Εσχατόγρια Ήπειρος» αντιμετωπίζει το προσφυγικό ζήτημα, οι φακοί του Κωστή Μπακόπουλου και του Χρήστου Παπαχρήστου καταγράφουν τις πρώτες φθινοπωρινές εικόνες, μόλις έχει πέσει ο ήλιος σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αντίστοιχα. Ο Θανάσης Πέτρου μας παρουσιάζει ένα ιδιαίτερο κόμικ, μια μορφή του οποίου παρουσιάστηκε το 2007 στο Διεθνές Φεστιβάλ Κόμικς στο Γκάζι. Κορυφαίοι έλληνες γελοιογράφοι σχολιάζουν με το πενάκι τους αυτά που συμβαίνουν γύρω μας και μέσα μας, κλείνουμε τραπέζι σε ένα τσιπουράδικο στο Μοναστηράκι, που σερβίρει «πειραγμένες» συνταγές της γιαγιάς και δοκιμάζουμε Πιερόγκι, μια πολωνική συνταγή με πατάτες, ανθότυρο και ελαιόλαδο.

Αυτά και άλλα πολλά. Στο τεύχος #30 της «σχεδίας» (Οκτώβριος 2015), που κυκλοφορεί στους δρόμους της πόλης από την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015. 

Υπενθυμίζεται ότι η «σχεδία», όπως συμβαίνει με όλα τα περιοδικά δρόμου του πλανήτη, δεν πωλείται στα συνήθη σημεία διάθεσης Τύπου (περίπτερα κ.λπ.). Πωλείται αποκλειστικά και μόνο στους δρόμους της πόλης από διαπιστευμένους πωλητές. Οι πωλητές αυτοί προέρχονται από ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες: Άστεγοι, άνεργοι και γενικώς άνθρωποι που αποδεδειγμένα ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Είναι άνθρωποι που βιώνουν με τον πιο σκληρό τρόπο τις συνέπειες της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που μαστίζει την ελληνική γη. Από την τιμή πώλησης του περιοδικού (3,00 ευρώ), το 50% (δηλαδή το 1,50€) πηγαίνει απευθείας στον ίδιο τον πωλητή.

«114 εφημερίδες δρόμου, 41 χώρες, 5 ήπειροι, 14.000 άστεγοι πωλητές, 6.000.000 αναγνώστες, 1 φωνή ενωμένη ενάντια στη φτώχεια» είναι το σύνθημα του Διεθνούς Δικτύου Εφημερίδων του Δρόμου (International Network of Street Papers – INSP, www.street-papers.org). 

ΥΓ.: Να θυμάστε, επίσης, ότι οι πωλητές της «σχεδίας» δίνουν και απόδειξη. Σας παρακαλούμε θερμώς να μην ξεχνάτε να την παίρνετε!