Το ποδόσφαιρο είναι ομαδικό άθλημα, στο οποίο παίρνουν μέρος δύο ομάδες από έντεκα παίχτες η καθεμία. Παίζεται με δύο ομάδες σε ορθογώνιο γήπεδο που καλύπτεται από χορτάρι με δύο τέρματα στην κάθε μία από τις μικρές πλευρές του ορθογωνίου. Σκοπός του παιχνιδιού είναι οι παίχτες να φέρουν την μπάλα στο αντίπαλο τέρμα, χωρίς να χρησιμοποιήσουν τα χέρια τους. Οι παίκτες κάθε ομάδας ενεργούν έτσι ώστε να πετύχουν αυτό το στόχο, ενώ υπάρχει ένας τερματοφύλακας σε κάθε ομάδα στον οποίο επιτρέπεται να χρησιμοποιήσει τα χέρια του μέσα σε μια καθορισμένη περιοχή. Η ομάδα που θα πετύχει τα περισσότερα τέρματα κερδίζει, ενώ αν έχουν επιτύχει τον ίδιο αριθμό τερμάτων το παιχνίδι λήγει ως ισόπαλο ή παρατείνεται η διάρκεια του σύμφωνα με κανονισμούς.
Στους επίσημους αγώνες κάθε παίκτης φοράει στολή που απαρτίζεται από φανέλα και σορτς με μοναδικό νούμερο για τους παίκτες της ίδιας ομάδας, ενώ οι δύο διαφορετικές ομάδες επιβάλλεται να φορούν διαφορετικά χρώματα που διακρίνονται εύκολα μεταξύ τους ενώ οι τερματοφύλακες φορούν τέτοια χρώματα ώστε να διακρίνονται από τους συμπαίκτες τους και τους διαιτητές. Απαραίτητο τμήμα του εξοπλισμού είναι τα παπούτσια και τα προστατευτικά για την κνήμη.
Το ποδόσφαιρο πήρε τη σύγχρονη μορφή του στην Αγγλία, όπου το 1863 κωδικοποιήθηκαν από την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (Football Association), που ιδρύθηκε στο Λονδίνο, οι πρώτοι κανονισμοί του και τέθηκαν οι βάσεις για αυτό που είναι το άθλημα σήμερα. Σήμερα το ποδόσφαιρο είναι το δημοφιλέστερο άθλημα στον κόσμο, διοικείται από τη FIFA (Federation Internationale de Football Association) και κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση θεωρείται το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου που διεξάγεται κάθε τέσσερα χρόνια.
Η προέλευση του ποδοσφαίρου χάνεται κυριολεκτικά στα βάθη του παρελθόντος. Αλλά μια τόσο μακρινή έρευνα θα ήταν κουραστική και θα έπασχε από έλλειψη στοιχείων.
Στους Ολυμπιακούς Αγώνες υπάρχει επίσημα ως άθλημα από το 1908. Στις προηγούμενες τρεις Ολυμπιάδες υπήρχε ως άθλημα επίδειξης. Από το 1908 μέχρι σήμερα, το ποδόσφαιρο έχει απουσιάσει μόνο από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1932.
Κανονισμοί
Ο αγώνας, που διευθύνει ο διαιτητής βοηθούμενος από δύο επόπτες, διαρκεί ενενήντα λεπτά και μοιράζεται σε δύο ημίχρονα, από 45 λεπτά το καθένα. Το γήπεδο που παίζεται το ποδόσφαιρο είναι ορθογώνιο παραλληλόγραμμο. Το μήκος του είναι από 90 μέχρι 120 μέτρα και το πλάτος του από 45 μέχρι 90 μέτρα. Από την τελική γραμμή κάθε περιοχής και στη μέση της υπάρχουν δύο κάθετα δοκάρια, που απέχουν μεταξύ τους 7,32 μ. και συνδέονται μ’ ένα οριζόντιο δοκάρι που έχει ύψος απ’ το έδαφος 2,44 μ. Αυτό είναι το τέρμα. Τα σφάλματα (φάουλ) καταλογίζονται σαν ελεύθερα κτυπήματα. Όταν πέσει σε σφάλμα παίχτης που αμύνεται κοντά στο τέρμα, το ελεύθερο κτύπημα ονομάζεται πέναλτι. Στην περίπτωση που η μπάλα βγει έξω απ’ τις μεγαλύτερες πλευρές του παραλληλογράμου όπου διεξάγεται ο αγώνας, τότε ο παίχτης την φέρνει πίσω με τα χέρια.
Μπάλα ποδοσφαίρου. ..
Η μπάλα είναι από δέρμα και σπάνια από πλαστικό και η περιφέρειά της είναι μεταξύ 68 εκ. και 71 εκ. ενώ το βάρος της είναι 396-453 γραμμάρια.
Οι παίχτες, απ’ τη θέση που παίρνουν μέσα στο γήπεδο, ονομάζονται: τερματοφύλακας, δεξιός οπισθοφύλακας, δεξιός μέσος, αριστερός οπισθοφύλακας, κεντρικός μέσος, αριστερός μέσος, δεξιός κυνηγός ακραίος, μεσαίος κυνηγός, αριστερός ακραίος κυνηγός, κεντρικός κυνηγός, αριστερός μεσαίος κυνηγός.
Στις περισσότερες χώρες, με το ποδόσφαιρο ασχολούνται επαγγελματίες κι ερασιτέχνες παίχτες. Για τους επαγγελματίες υπάρχουν κανονισμοί, που κάνουν το άθλημα αυτό πραγματικό επάγγελμα.
Εκτός απ’ τα εθνικά πρωταθλήματα, κάθε τέσσερα χρόνια γίνεται το παγκόσμιο κύπελλο, όπου συμμετέχουν εθνικές ομάδες κρατών που απαρτίζονται από επαγγελματίες παίχτες και που οργανώνεται απ’ τη Διεθνή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (FIFA). Το ποδόσφαιρο περιλαμβάνεται επίσης και στους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπου όμως παίζουν μόνο εθνικές ομάδες με ερασιτέχνες παίχτες.
Τα μετάλλια
1900 (Αθλημα επίδειξης)
Μεγάλη Βρετανία
Γαλλία
Βέλγιο
1904 (Αθλημα επίδειξης)
Καναδάς
ΗΠΑ
ΗΠΑ
1906 (Αθλημα επίδειξης)
Δανία
Αθήνα
Σμύρνη
1908
Μεγάλη Βρετανία
Δανία
Ολλανδία
1912
Μεγάλη Βρετανία
Δανία
Ολλανδία
1920
Βέλγιο
Ισπανία
Ολλανδία
1924
Ουρουγουάη
Ελβετία
Σουηδία
1928
Ουρουγουάη
Αργεντινή
Ιταλία
1932
Δεν έγινε
1936
Ιταλία
Αυστρία
Νορβηγία
1948
Σουηδία
Γιουγκοσλαβία
Δανία
1952
Ουγγαρία
Γιουγκοσλαβία
Σουηδία
1956
Σοβιετική Ένωση
Γιουγκοσλαβία
Βουλγαρία
1960
Γιουγκοσλαβία
Δανία
Ουγγαρία
1964
Ουγγαρία
Τσεχοσλοβακία
Γερμανία
1968
Ουγγαρία
Βουλγαρία
Ιαπωνία
1972
Ουγγαρία
Πολωνία
Σοβιετική Ένωση
1976
Ανατολική Γερμανία
Πολωνία
Σοβιετική Ένωση
1980
Τσεχοσλοβακία
Ανατολική Γερμανία
Σοβιετική Ένωση
1984
Γαλλία
Βραζιλία
Γιουγκοσλαβία
1988
Σοβιετική Ένωση
Βραζιλία
Γερμανία
1992
Ισπανία
Πολωνία
Γκάνα
1996
Νιγηρία
Αργεντινή
Βραζιλία
2000
Καμερούν
Ισπανία
Χιλή
2004
Αργεντινή
Παραγουάη
Ιταλία
2008
Αργεντινή
Νιγηρία
Βραζιλία
Γυναίκες 1996
ΗΠΑ
Κίνα
Νορβηγία
2000
Νορβηγία
ΗΠΑ
Γερμανία
2004
ΗΠΑ
Βραζιλία
Γερμανία
2008
ΗΠΑ
Βραζιλία
Γερμανία
Το ποδόσφαιρο στους Ολυμπιακούς Αγώνες
Το ποδόσφαιρο στους Ολυμπιακούς Αγώνες υπάρχει επίσημα ως άθλημα από το 1908...
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ